Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Mulțumesc, Andrea!

Și a fost marea finală. Și s-a sfîrșit cu Andrea Pirlo plîngînd.

Permalink to Mulțumesc, Andrea!
miercuri, 10 iunie 2015, 10:53

În ultimele decenii, l-am văzut pe Andrea Pirlo făcînd tot ce se poate face pe un teren de fotbal, l-am văzut driblînd, l-am văzut sfidînd legile fizicii, l-am văzut pasînd, l-am  văzut gîndind înaintea tuturor, l-am văzut – arareori – chiar și zîmbind, l-am văzut înălțînd Cupa Mondială spre cer.

L-am văzut pe Andrea Pirlo fără barbă și l-am văzut cu barbă, l-am văzut plecînd de la Milano la Torino, fără ca la Milano să i se ceară moartea, căci nimeni n-ar îndrăzni să i se adreseze tocmai lui în termenii aceștia, l-am văzut îmbătrînind, l-am văzut devenind monument, încărcîndu-se de glorie, fără să se prăbușească în trufie. Dar nu l-am văzut niciodată plîngînd așa. Andrea Pirlo plînge exact așa cum mă așteptam: Andrea Pirlo plînge sincer, plînge frumos.

Juventus Torino a pierdut, dar cu acest gest, atît de scandalos, atît de omenesc, Andrea Pirlo a arătat tot ce era de arătat, a fost exact, a fost la obiect, a mers în inima lucrurilor. Oamenii au fost învinși deci de extratereștri. Să ne bucurăm că mai sînt încă oameni care știu cum se plînge la o finală pierdută. La această altitudine, toți bărbații de pe teren sînt sau vor fi milionari în dolari americani și alte bancnote. La această altitudine, altceva contează. Aici e o afacere de inimă.

Ce ați făcut în ultimii nouă ani? Mai exact: ce ați făcut din 9 iulie 2006 pînă astăzi? Atunci a fost o altă finală. Finala Campionatului Mondial. Andrea Pirlo a cîștigat acea finală. Gigi Buffon a cîștigat acea finală. Se știe ce au făcut acești bărbați în ultimii nouă ani. Se cunosc războaiele pe care le-au purtat, se cunosc – mai ales în cazul lui Gigi – pînă și păcatele pe care le-au ispășit.

Pentru mine, că Andrea Pirlo s-a întors după nouă ani la Berlin într-o altă finală, că s-a întors tot fotbalist, fără să-și fi epuizat geniul, că a intrat pentru o ultimă mare luptă care se anunța, ca să fim sinceri, pierdută, exact așa cum fac eroii din cărțile lui Dino Buzzati, pentru mine asta a fost adevărata știre.

Se aude că Andrea Pirlo se va despărți de Europa, se aude că va trece și el Oceanul. Ar fi dramatic, ar fi cumplit, ar fi trist, ar fi firesc, așa cum sînt toate sfîrșiturile. Europa rămîne – iată – o bătrînă fără bătrîni. De la anul se va juca fotbal pe continentul acesta fără Gerrard, fără Xavi și, poate, fără Pirlo, deci fără ultimii mari pasatori, fără aceia care au deschis în adîncime jocul în ultimele decenii. Ce va fi?

Pirlo a fost consolat de Pogba. Viitorul îmbrățișînd trecutul mi se pare o metaforă suficientă. Fotbalul nu se va sfîrși nici acum – ba dimpotrivă, fără Blatter, putem spune că tocmai a mai primit o șansă la viață.

Dar ne va fi dor de Andrea, și cei care ar trebui – de fapt – să plîngem sîntem noi, și la cum ne cunosc n-o să o facem. Ne grăbim și în viteza din secolul vitezei cine mai are timp să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, lacrimile lui Pirlo?

Comentarii (8)Adaugă comentariu

un om normal (1 comentarii)  •  10 iunie 2015, 11:53

Multumesc pentru articol Andrei, recunosc ca la sfarsitul meciului am plans si eu, cu si pentru Pirlo…cred ca parte din lacrimi erau egoiste, gandindu-ma la cum va arata fotbalul fara el, xavi, gerrard, poate si totti….dar sa incheiem pozitiv gandindu-ne ca acest secol al vitezei aduce ceva bun si anume tehnologia cu ajutorul careia putem revedea oricand si superhd imagini cu acesti monstri sacri atunci cand ni se face dor de ei 🙂

Andrei (1 comentarii)  •  10 iunie 2015, 13:17

Frumos, Andrei Craciun! Un elogiu adus unui mare fotbalist, unul dintre putinii „artisti” italieni ai gazonului din ultimul deceniu, alaturi de Totti si Alessandro del Piero.
Respect Andrea Pirlo si felicitari autorului acestui articol!

Iosif (1 comentarii)  •  10 iunie 2015, 15:16

Asa a plans si dupa finala de la Euro 2012… Pacat, era frumos sa incheie cu un zambet…ridicand cupa deasupra capului.

Why Not (1 comentarii)  •  10 iunie 2015, 17:57

Plangewa pentru ca i-a fost furat trofeul de o echipa favorizata de arbitri, asa cum este Uefalona. Golul 2 al Barcelonei a venit dupa un penalty neacordat pentru un fault la Pogba! Urmariti reluarea! Oricum, Proud of JU!

gutu (1 comentarii)  •  10 iunie 2015, 18:21

felicitari Andrea, felicitari Andrei!

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  10 iunie 2015, 21:57

🙂

Florin (10 comentarii)  •  11 iunie 2015, 14:57

E in primul rand o interpretare falsa.

Cel care da totul nu are de ce sa fie trist, dar cand arbitrul iti refuza contra Barcelonei un penalty clar si o lovitura libera de la marginea careului (alt penalty pentru pirlo), poti sa iti bagi si sa iti scoti din sportul asta…

Tot asa intamplator a luat müller un galben intr-o semifinala si au castigat spaniolii finala.

Nu stiu daca si müller a plans atunci.

Si ar fi bine atunci cand stim cu cione tine majoritatea sa avem putina decenta si sa spunem lucrurilor pe nume. Daca vrei sa te lupti cu o baba pentru un milion de dolari si pe aia o fura si arbitrul, nu stiu care mai e satisfactia pentru chibiti.

Mulțumesc, Andrea! | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  17 iunie 2015, 14:42

[…] publicat în Gazeta Sporturilor pe 10 iunie […]

Comentează