Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Contrarevoluția germană

De unde vine și unde duce victoria nemților?

Rezultatul unui meci de fotbal este întotdeauna o ecuație cu două cunoscute. Victoria Germaniei a căzut însă, într-un proces global, dar rapid, cum ne curge acum timpul, pe planul secund. Cînd nu […]

vineri, 11 iulie 2014, 9:09

De unde vine și unde duce victoria nemților?

Rezultatul unui meci de fotbal este întotdeauna o ecuație cu două cunoscute. Victoria Germaniei a căzut însă, într-un proces global, dar rapid, cum ne curge acum timpul, pe planul secund. Cînd nu s-a rămas la bășcălie, s-au căutat mai degrabă explicații pentru înfrîngerea Braziliei. De ce?

Teoria mea este aceasta: Brazilia a trecut, în istorie, ca o colecție de neserioși geniali, de risipitori atît de înzestrați încît se pot scuti de unele rigori. Era ceva supraomenesc în jocul Braziliei, un har pe care muritori cum suntem știm că nu-l putem deprinde, dacă nu ni s-a dat. Brazilia era deci o continuă defilare strălucitoare a unor talente. De aceea, colapsul brazilian pare acum o defecțiune gravă și poate irecuperabilă în mersul lucrurilor. S-a pierdut ceva ce nu se știe cum mai poate fi recuperat. E ceva asemănător cu ce trebuie să fi simțit aceia care au fost martorii decapitării monarhilor de drept divin în Europa secolelor trecute. Ceva – o tulburare incredibilă, mai ales că decapitările acelea au rămas fără consecințe vizibile, fără intervenția zeului suprem, ducînd în linie directă chiar la contestarea ideii de divinitate și, mai mult, la modernitate, așa cum o cunoaștem. Prăbușirea Braziliei are ceva de fenomen supranatural, o citim în cheie magică, dar greșim. Ea este pur și simplu consecința modernizării (incomplete, dar modernizare) unui stat care-și tot amputează aria de selecție, preferînd betonul plajelor. Brazilia a fost în fotbal un imperiu – era un imperiu care începea în favele. Urcînd selecția în clasa de mijloc, în lumea comodităților mic-burgheze, fără sistem, fără coerență, pierzîndu-și logica inițială, inevitabil, imperiul se prăbușește.

Cazul Germaniei ar trebui, cred, să ne preocupe mai mult, căci, așa cum știe orice iubitor de filosofie, tot ceea ce sîntem este concluzia devenirii noastre. Cu alte cuvinte, trebuie să devenim ca să fim. Această concepție – fundamental germană – explică destul de mult din ce s-a întîmplat la Belo Horizonte. Germania a devenit cea mai bună echipă din lume astăzi, înainte de marea finală.

Germania s-a construit așa, iar această construcție are mai puțină putere de seducție pentru noi, cei atît de precari în arta grupului și de aceea atît de dependenți de excepții.

Fotbalul este în prezent, grație FIFA, o negustorie cumplit birocratizată, un tîrg în care tot ce e popular se confiscă de toate legile marketingului. Jocul se dă acum între supervedete, iar supervedetele nu sînt chiar cei mai buni fotbaliști, ci aceia care vînd cel mai bine. Dar ceva s-a uitat: în fotbal, echipa poate de fiecare dată mai mult decît omul, de fiecare dată cînd omul nu e mare cît Maradona.

Iar Germania, respectînd această disciplină elementară, rămînînd deci o echipă, cîștigă cu 7-1 o semifinală de Mundial. Victoria Germaniei este, de aceea, în fotbalul de azi nu o revoluție, ci o contrarevoluție, e triumful unei idei conservatoare ca aceasta: unsprezece bărbați pot deveni o echipă.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

ioan (1 comentarii)  •  11 iulie 2014, 10:03

Victoria Germaniei este o stare de normalitate intru-un joc de echipa. Echipa Germaniei este ca un bulgare cand uni sunt jos alti se ridica iar intregul ramane intact nu ca echipa braziliana unde daca scoti doi jucatori se alege prafu de intreaga echipa

Racul (2 comentarii)  •  11 iulie 2014, 10:12

Articolul exprima un adevar intr-atat de evident incat mai ca-mi vine sa-l categorisec drept truism :).
La televizorul meu comentau unii care se intrebau „cine o sa fie declarat omul meciului?”. Si dupa cateva momente de perplexitate de grup 🙂 au urmat cateva balbaieli si indrazneste unu timid „Sami Khedira?” la care s-a lasat tacerea.
Bineinteles ca acest adevar supara, supara foarte tare pentru ca supara la buzunar. E greu de facut publicitate pentru Wilkinson cu 11 nemti plus rezervele 🙂

Vestea buna este ca aceasta evolutie e inevitabila. Oricate strambe s-ar pune, arbitrajul ajutat video reprezinta progresul si implementarea sa poate fi doar intarziata. Din clipa in care va deveni viu si natural, toate tacticile care au ca scop refuzarea jocului vor disparea. Echipele care joaca ca Argentina, Grecia, România, Brazilia, Rusia, Portugalia vor disparea si vor prospera cele care joaca ca Germania, Mexic, Chile, Australia, SUA, Belgia, Spania, Japonia.

Recitind ce scrie in paragraful de mai sus m-a luat rasul vazand enumerarea „Argentina, Grecia, România, Brazilia, Rusia, Portugalia”. Sa ma explic: sunt echipe cu joc negativ, trei dintre ele cu joc negativ „de lux” bazat pe jucatorul providential si trei cu joc negativ pur si simplu bazat pe frica. Autobazele vor disparea si la fel trisorii si macelarii. Se va ajunge sa se joace un fotbal ca cel de sala dar pe iarba, teren mare si 11 contra 11.

Spectacol garantat!

mandru cas roman (1 comentarii)  •  11 iulie 2014, 11:57

Am auzit comentatorul TVR cand a spus ca Brazilia trebuie sa invete ca se joaca un alt fotbal.Adica un comentator din Liga lu Mitica da lectii la o echipa de meseriasi brazilieni de la cluburi cu
nume.Dumneata scrii cum e cu nemtii.Dar esti un om din Romania.
Munca in zadar.
Ati uitat ? NOI am fost EGALII Argentinei(finalista si poate campioana)pe National Arena.Ba chiar am dat gol VALABIL.Deci SUNTEM de locurile 1-2 IN LUME . Ati uitat ?
Si am reusit pe un teren f.prost.CINE mai poate o asemenea performanta ? Nici Germania.Ca ei joaca pe teren bun.Sa nu borasca Messi.
DECI MAI BUNI CA GERMANIA. Locul 1 SUNTEM .
Asta sa scrieti nu ca nemtii nu stiu ce…

alin (4 comentarii)  •  11 iulie 2014, 13:22

Eu nu mai inteleg nimic. Pirlo nu juca la nemti? Ca ne spunea cineva ca e jucatorul turneului. Sau e argentinian? Deci, intrebarea mea este: Pirlo, jucatorul turneului de depaaaaaarte, de prin Titicaca sau La Paz, va fi campion mondial in 2014, nu?

borussia (3 comentarii)  •  11 iulie 2014, 13:46

Bun articol…….,bine scris……….

borussia (3 comentarii)  •  11 iulie 2014, 13:50

Intotdeauna iesi mai bine daca strangi putin de la multi,decat mult de la unul……..evrei nemtii astia……….

Ush (6 comentarii)  •  11 iulie 2014, 13:54

Cel mai spectaculos fotbal se va juca atunci cand se va elimina regula offside-ului. Va fi ca in curtea scolii. Nu vor mai fi scandaluri, ca numai cu aceasta regula apar probleme. Si noi vom vedea mai multe goluri.
In rest, Germania a fost o incantare de privit.

Ush (6 comentarii)  •  11 iulie 2014, 13:57

Mie mi-a placut foarte mult si de jocul Algeriei in meciul cu Germania. Tupeu si ce viteza aveau oamenii aia! Va dati seama ce ar fi insemnat un Algeria – Brazilia : 6-1 (asta fiindca germania a invins Algeria dupa prelungiri)

retoric (1 comentarii)  •  11 iulie 2014, 15:58

Felicitări pentru independenta ideilor si pentru ca prin stil sustii speranta ca editorialul de profil nu moare!
Alaturi de Maria Andries.
Cind Ioanitoaia nu vrea sa renunte, Geambasu si Buzarin s-au aplatizat, Naum (desi extem de talentat) e predispus compromisului, Tolontan si-a dispersat interesul iar Paraschivescu scrie rar era trist ca steagul sa-l mai tina sus doar un senior ca Radu Cosasu.

Rosu (1 comentarii)  •  11 iulie 2014, 20:01

Cel mai mult si mai des la acest CM au plans „barbatii” brazilieni.
La intrarea pe gazon se tin de umeri de zici ca vin fetele de la Capalna.
La sfarsit, dupa macel, i-au multumit lui D-zeu ca a ratat Özil in ultimul minut. Apoi au plans, ca muierile.
De partea cealalta, o echipa formata din 11 barbati, vorba lui Andrei. Si atunci: 7-1 a fost prea mult?

suporteruț (2 comentarii)  •  11 iulie 2014, 21:54

„Din ceea ce s-a intamplat”, nu „din ce s-a intamplat” .

octavian (2 comentarii)  •  12 iulie 2014, 0:44

Maradona?!
Adica unu care a furat ca sa ia cupa mondiala,
care n’a luat niciodata Cupa Campionilor or Cupa Libertadores,
antrenor care purta vreo 4 ceasuri la mana – adica exact cate goluri a luat de la nemti in Africa,
Maradona?
adica nimic

borussia (3 comentarii)  •  12 iulie 2014, 8:14

Eu sunt MANDRU ca tu esti mandru ca esti roman………………………….,dar asta nu ajunge…………………………,totusi pe langa atata mandrie am putea munci si noi ceva…….,sa facem ceva…………..,nu sa stam cu laba intinsa si sa ramanem mandri o viata………………,ce exemplu le dam copiilor nostri……,ce naiba le lasam in spata

vlad t. (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 11:39

ce echipe de verze.

dan (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 22:44

Circul s-a sfarsit, acum este randul echipelor serioase sa castige; echipe de genul Braziliei, Portugaliei, Argentinei sa plece acasa!

dan (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 22:45

Nu este o contrarevolutie, ci o intrare in normalitate!

Che Guevara (17 comentarii)  •  17 iulie 2014, 22:29

Cred ca scapati un mic amanunt este victoria fizicului asupra tehnicului. Cu alte cuvinte nemtii au demonstrat ca daca ai o pregatire fizica buna poti sa bati o echipa superioara tehnic. Pana in momentul in care Goetze a marcat, Argentina dominase si a avut ocazi mai mari si mai numeroase decat Germania. Dar nemtii au stat mai bine in ghete si au baut ceai de la Reghe dupa primele 90 de minute de joc. In plus Germania a avut o zi in plus de refacere si nu a jucat prelungiri in semifinale. Deci au fost mai proaspeti fizic. De-aia au castigat cupa.

Comentează