Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Generația de Neuitat

Răducioiu a finalizat magistral o problemă de vocabular

La 2 iulie 2010, în orașul Johannesburg din Africa de Sud, în infernul vuvuzelelor, s-a trăit ceva irecuperabil. Ghana a fost la unsprezece metri de semifinalele Campionatului Mondial de fotbal. În ultimul […]

vineri, 18 aprilie 2014, 8:31

Răducioiu a finalizat magistral o problemă de vocabular

La 2 iulie 2010, în orașul Johannesburg din Africa de Sud, în infernul vuvuzelelor, s-a trăit ceva irecuperabil. Ghana a fost la unsprezece metri de semifinalele Campionatului Mondial de fotbal. În ultimul minut al prelungirilor, Asamoah Gyan a avut șansa să evite loteria penalty-urilor, dar a ratat-o. Sud-american în pasiuni, am început să celebrez momentul. Credeam, pe atunci, în cauza lui Diego Forlan și, de fapt, încă mai cred.

În timp ce mă dedam actului jubilației, la o terasă oarecare, în aer liber, în Centrul Vechi al Bucureștilor, ceva s-a petrecut. Am rămas cu pumnul în aer, doar pe jumătate ridicat, fără să mai lovesc, de la mii de kilometri, în inima dramei africanilor. Deși sub imperiul euforiei, s-a întîmplat să văd, prin acea fereastră de luciditate pe care încerc să nu o închid niciodată, că în Ghana nimic nu va mai fi la fel. Aievea mi s-a arătat cum la o televiziune privată, poate încă în fum de țigară, un Ovidiu Ioanițoaia de-al lor va cere să se pună încă o dată caseta – o va cere pînă cînd nici nu vor mai exista casete, ca într-un film în care nu se poate accepta deznodămîntul. Se va ajunge, poate, înțelept, la concluzia că timpul va demonstra ce e de demonstrat, dar rana aceasta, așa cum am văzut prin fereastră, va rămîne deschisă. Va trece un an, apoi vor trece zece ani, va trece un sfert de secol și Asamoah Gyan va continua să rateze. Înțelegînd una ca aceasta, am tăcut și am lăsat tăcerea să mă stăpînească mult după fluierul final.

Mama fotbalistului în cauză a plecat la Domnul în noiembrie 2013. Asamoah Gyan a relatat că, de pe patul de moarte, mama sa i-a cerut să nu mai execute niciodată lovituri de la unsprezece metri pentru echipa națională. Plîngînd, fiul i-a jurat că se va conforma. Aflînd știrea, am gîndit iar că această generație de fotbaliști din Ghana nu va putea fi uitată.

Am tresărit, de aceea, auzindu-l deunăzi pe Florin Valeriu Răducioiu cum finalizează o problemă de vocabular. El, cel care îl antrenează pe Ianis Hagi să ne ducă speranțele înspre finalul fericit, el, despre care s-a spus în dispreț, în bătaie de joc, că a uitat româna pe aeroport, a cerut ca fotbaliștii din generația sa să fie „referiți” (găsesc și această formulare splendidă!) drept „Generația de Neuitat”, căci de la ei încoace totul a putut fi uitat, pe cînd ei, uite, nu. Acceptînd că „Generația de Aur” e o formulă exagerată, inadecvată, căci n-a existat nici un aur, teoretizîndu-și conceptul, chiar dacă la nervi, el a exprimat integral un adevăr fundamental: Răducioiu a înțeles că neuitarea este de fapt rădăcina tuturor iubirilor. Și iată-ne îmbătrînind, melancolici, întorcînd, și după douăzeci de ani, privirea înspre același cer indiferent al Americii de altădată.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Cheetah (1 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 11:59

Felicitari sincere, m-ati castigat de „musteriu cititor”, ultimul paragraf e de-a dreptul cuceritor si consistent de adevarat.
E frumos scris, va voi urmari si pe blogul personal si aici.
„neuitarea este radacina tuturor iubirilor” – MINUNAT!!!
Iar iubirea, alaturi de iertare si recunostinta, e componenta celei mai puternice forte din Universul cunoscut de noi.

Votez pentru inspiratul termen al lui Raducioiu: Generatia de Neuitat! BRAVA!

Tibi (2 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 15:44

Impecabil ! Cu o singura mica observatie. Din cate-mi aduc eu aminte, pe Raducioiu il cheama Florin Radu , nu Valeriu. Daca gresesc, mea culpa. In rest , articolul este excelent. Cu respect !

Vlad Dracul (5 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 16:26

Nu mi-a plăcut niciodată Răducioiu (poate şi pentru că era vârât pe gâtul suporterilor echipei Naţionale, în primul 11, când nu era capabil să tragă măcar un singur şut la poartă – nici măcar UNUL! Halal atacant! Asta se întâmpla la CM 1990), da’ la faza asta cu Generaţia de Neuitat subscriu în totalitate.
Poate-ar fi fost drăguţ ca, pentru el, limba română să nu fi fost de uitat acum 24 de ani, când pe aeroport… Mă rog…
E bine că totuşi, în timp, a făcut un efort şi a reînvăţat-o (mă rog, măcar o parte din ea).

seba (10 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 17:17

si eu am tinut atunci cu uruguayul lui forlan, suarez si cavani. au avut echipa frumoasa, dar si ghana a avut era la acelasi nivel.
cand a „uitat romana pe aeroport” raducioiu era doar un copil, cati dintre noi n-am spus diverse tampenii la 20 de ani.
mi-a plauct articolul 🙂

FYIRI (11 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 18:37

RADACINA TUTUROR IUBIRILOR…FRUMOS DOMN CRACIUN

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 18:39

Ianis Hagi …o sa devina un fotbalist …mai prost si decat fiul lui Piti …Alex .

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 18:42

Articol interesant …prin care ni se atrage atentia ca performanta cea mai buna a Ro la un C.M….a fost egalata si de Ghana …

Braveheart (1 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 22:59

@Tibi: Pe Raducioiu il cheama si Valeriu. Florin Valeriu Radu Raducioiu, asta e numele lui complet. Dar nu asta e important. Important e ca a gasit denumirea corecta pentru generatia din care a facut parte. Bravo radule, felicitari.
Iar pentru Vlad Dracul, tin sa-ti reamintesc ca, in America, acest atacant care zici tu ca nu tragea la poarta a marcat 6 goluri si, cu inca 2 eventuale meciuri (semifinala si finala mica/mare) putea ajunge golgeterul CM ’94. Dar, din pacate, Prunea nu a fost de acord…

florin (1 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 23:21

foarte frumos,felicitari!!

Optimvs (1 comentarii)  •  18 aprilie 2014, 23:29

Pe mine ma durea in cur de „drama” africanilor impinsi cu disperare de la spate de FIFA prin fluierul hotului profesionist Olegário Benquerença. Am tinut cu disperare cu Uruguayul in acel meci, in vreme ce brigada de hoti tocmita de FIFA face pe dracu-n patru sa duca Ghana in semifinale.
Singurul lucru de remarcat la povestea cu penalty-ul este ca omul care facea hent pe linia portii in minutul 120, oprind astfel masinaria de furat a FIFA, era taman atacantul Luis Suarez. Asta explica in buna masura de ce o tarisoara de 3 milioane de locuitori, cum este Uruguay-ul, are 2 titluri mondiale si 4 semifinale de CM jucate, in vreme ce asa-zisa noastra „generatie de aur” se lauda cu un sfert de finala in care ne-a eliminat o echipa scandinava anosta.

dan (2 comentarii)  •  19 aprilie 2014, 8:18

frumoasa ideea din titlu si primele randuri …
am citit pana ‘la o terasă oarecare, în aer liber, în Centrul Vechi al Bucureștilor,’. nu mai puteam continua. imi dau seama de calitatea ce urmeaza.
pacat de ideea generoasa de inceput.

Octavian Stancioiu (4 comentarii)  •  19 aprilie 2014, 13:25

Felicitări pentru calitatea condeiului, domnule Crăciun!

RaduBV (1 comentarii)  •  20 aprilie 2014, 20:54

@Tibi

Pe „referitul de neuitat” il cheama Florin Radu Valeriu Raducioiu.

Toni (1 comentarii)  •  21 aprilie 2014, 6:58

Superb articol, felicitari si multumesc ca l-ati scris. Personal gasesc denumirea de „Generatie de Neuitat” mult mai potrivita. Mereu am avut senzatia ca cine a venit prima data cu idea de „Generatie de Aur” a fost un pic ironic, ceea ce chiar nu e cazul, din mai multe motive, cel mai important fiind ca oamenii aia, de bine de rau aveau un singur gand pe teren – sa joace pentru amaratii de acasa si sa-i bucure. In ziua de azi multi spun „Jucam pentru suporteri” – cati dintre ei chiar o fac ? Iar acum nu ca ii iau apararea lui Raducioiu dar eu sunt gamer profesionist, am trait printre straini, am vorbit extrem de mult engleza si stiu foarte bine ca la un moment dat incepi sa si gandesti in alta limba, sa-ti formezi frazele deja in minte in limba respectiva. Poate altii sunt mai inteligenti si nu au nevoie, eu nu sunt, asa ca asta este mecanismul care ma ajuta pe mine. Asa ca si mie mi se intampla des sa scap o fraza in engleza sau sa pocesc gramatica limbii romane. Nu inseamna ca nu imi iubesc tara, ca nu respect oamenii din ea, pur si simplu sunt supus unui stres continuu de a ma exprima in alta limba. Asa ca, repet, eu unul ii inteleg pe cei care au scapari de genul asta. Multumesc inca o data pentru articol, o zi buna va doresc.

ottonelu (8 comentarii)  •  21 aprilie 2014, 9:05

Felicitari, domnule Craciun. Ati scris un articol excelent, fin, cu tot ce-i trebuie. Tot asa pe mai departe

ionu (1 comentarii)  •  21 aprilie 2014, 11:36

de neuitat, adica ceva ce oripileaza? sa va uitati la meciul viitorului cu steaua, sa vedem daca si asta e de …neuitat:)

danny (4 comentarii)  •  21 aprilie 2014, 17:23

#6 ovidiu_3003 on 04.18.14 at 6:42 pm

Articol interesant …prin care ni se atrage atentia ca performanta cea mai buna a Ro la un C.M….a fost egalata si de Ghana …
=======================
…si intrecuta de Bulgaria sau Turcia. Si cu toate astea, e cea mai mare performanta a echipei nationale la o Cupa Mondiala!

Gigi (1 comentarii)  •  23 aprilie 2014, 12:33

Poate era mahomedana mama lui Gyan, la care Domn a plecat?

okra (8 comentarii)  •  23 aprilie 2014, 20:30

irecurabilule ! 🙂

Coco08joy (1 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 15:21

@Braveheart …. Nu stiu ce meciuri ai urmarit tu in `94, sau poate nu te ajuta matematica dar, „magnificul” Florin Radu Valeriu Raducioiu a inscris exact 4 ( patru ) goluri la CM `94! 2 cu Columbia si 2 cu Suedia , nicidecum 6 cum ai socotit tu ! …. putina decenta , te rog , da ?

Nicolas P (1 comentarii)  •  25 aprilie 2014, 1:01

Pentru Vlad Dracul…sa stii ca sunt multi care nici pe Hagi nu l-au placut,dar daca ai ramas doar cu imaginea lui Raducioiu de la CM 1990 poate ar fi bine sa-ti aduc aminte ca totusi a inscris 21 de goluri pt echipa national…banuiesc ca a facut-o fara sa traga la poarta…

Comentează