Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Zlatan și alte întîmplări

Un tînăr s-a aruncat la picioarele lui Ibra. Zlatan l-a ridicat și au stat o vreme îmbrățișaţi

Există întîmplări pe stadioanele lumii care stîrnesc avalanșa unor gînduri disproporționate. Dintr-un entuziasm imposibil de temperat, care nu favorizează cugetul, cîțiva cronicari ajung, […]

vineri, 28 martie 2014, 11:44

Un tînăr s-a aruncat la picioarele lui Ibra. Zlatan l-a ridicat și au stat o vreme îmbrățișaţi

Există întîmplări pe stadioanele lumii care stîrnesc avalanșa unor gînduri disproporționate. Dintr-un entuziasm imposibil de temperat, care nu favorizează cugetul, cîțiva cronicari ajung, în concluzia acestui context, chiar să arunce unele cuvinte frumoase, pe care nu le mai pot recupera. Așa e și așa e bine.

L-am văzut pe Messi în „El Clásico”. Nu mai trebuia să demonstreze nimic. Era o axiomă. Era superior ca fizica lui Einstein tuturor încercărilor anterioare de a rezuma concretul. Leo avea, în mișcări, ceva de leu matur, care nu mai irosește nimic. L-am văzut mai bine și pe Iniesta. Nu a fost, ca în tabloide, ceva de șoc și de groază. Altceva a fost: o tristețe. A fost o clipă, ca o oglindă, în care Iniesta mi s-a dezvăluit bătrîn, obosit, cu tîmplele grizonate. În asemenea situații, te duci în baia personală și, dacă ai barbă, îți treci mîna peste barbă. Și chiar dacă nu ai, te miri, cum se vor fi mirat toți înaintea ta, că totuși copilăria trece. Andrés Iniesta împlinește acum, în mai, treizeci de ani. Și-a îngropat un bun prieten, a marcat în finala Campionatului Mondial, s-a însurat, soția sa a pierdut o sarcină. Oricît te-ai manifesta în contra vieții, viața, așa cum ți-o arată deodată Iniesta, se întîmplă.

La bază, fotbalul nu e pe bani, nici măcar pe glorie. Fotbalul e pe bucurie. Zlatan Ibrahimovici este, de aceea, o grandioasă, dar mai ales o surprinzătoare bucurie. Privindu-l chiar și îndelung pe Zlatan Ibrahimovici, ochiului neantrenat îi scapă ce e paradoxal la acest artist. Cine să intuiască teribila estetică, din care logica a fost cu succes evacuată, pe care doar acest cocostîrc îndrăgostit de sine o face posibilă? Cine să creadă în acest ego pe care adulația tribunelor îl hrănește cu patimă și tot nu e de ajuns?

Știți, probabil, cazul. La finalul meciului cîștigat de PSG cu Lorient, un om de pe linia aceea subțire care uneori desparte, dar uneori unește copilăria și adolescența a înșelat vigilența forțelor de ordine, a pătruns pe teren și s-a aruncat la picioarele lui Zlatan Ibrahimovici. Cînd s-a ridicat, a ieșit la iveală că abia îi trece de brîu suedezului.

Zlatan Ibrahimovici nu l-a scuipat, nu l-a înjurat, nu i-a dat un dos de palmă, deși o fi zis și copilul ceva, nu a decăzut în Eric Cantona, nu l-a făcut knockout, nu s-a speriat că va fi înjunghiat cum a fost Monica Seles, nu s-a îngrozit că va fi împușcat mortal cum a fost John Lennon și cum n-a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Nu. Zlatan Ibrahimovici, într-un gest desigur criticat de cenzorii fericirii, de toți aceia care vor să ne trăim viețile într-o paranoică siguranță, l-a luat în brațe.

La sfîrșit, Zlatan i-a dat tricoul său, ștergînd, cum doar avangardiștii știu, gratiile timpului nostru, granițele între cei care iubesc și cei care sînt iubiți.

Ziaristul independent Andrei Crăciun poate fi citit și pe site-ul personal andreicraciun.eu.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

brazvan (2 comentarii)  •  28 martie 2014, 12:37

cel puțin din punct de vedere fotbalistic, cantona a fost într-atât de mare încât mulți și-ar dori să decadă în el.
în rest, ibra rămâne același copil…

gc (1 comentarii)  •  28 martie 2014, 12:59

UNde vedet voi ca s-a aruncat la picioarele lui Zlatan … avrut sa se opreasca si a alunecat..iarasi le umflati!

alexu (2 comentarii)  •  28 martie 2014, 13:18

foarte bun comentariu uzerului brazvan 🙂 si foarte bun si articolul. Felicitari.

nelutzu (3 comentarii)  •  28 martie 2014, 13:42

Incep sa cred ca nu m-am inselat> Esti atat de „cotit” incat e nevoie de yoga ca sa poata fi citit ceea ce scrii. „Cine să intuiască teribila estetică, din care logica a fost cu succes evacuată, pe care doar acest cocostîrc îndrăgostit de sine o face posibilă? ” Sa inteleg ca ai scapat la DEX? Sau n-ai mai gasit frana frazei? „Laureatule”, ia-o mai incet, …se intampla sa intri cu viteza in curba si sa pierzi controlul expunerii. Si articolul nu mai poate sta in picioare.

Respect (1 comentarii)  •  28 martie 2014, 18:04

Daca a facut asa, Zlatan e nu doar inteligent, ci chiar intelept. A citit repede situatia si a luat repede decizia cea mai buna: un comportament uman, care va fi tinut minte. Intelepciunea e rara. Un mare artist, John Mayall, a venit la Sala Palatului acum multi ani. Un baiat s-a urcat pe scena, chiar s-a asezat in genunchi in fata lui si si-a facut si cruce :). Probabil dintre cei multi care nu credeau ca o sa vada vreodata un Mayall, Plant sau Ozzy pe viu. Mayall era gata gata sa-l pocneasca in cap; f agresiv. N-a inteles nimic – cum ar fi, unde se afla si ce era cu baiatulo ala acolo. Unii oameni importanti sunt teribil de limitati. Uite un fotbalist care nu e! Respect.

Freddy RE (1 comentarii)  •  28 martie 2014, 19:02

Bravo! Foarte frumos scris! Bravo!

FYIRI (11 comentarii)  •  28 martie 2014, 20:10

bun articol,nu t lua dupa frustrati,lasa i pe frustrati in siguranta lor paranoica,felicitari

Hadrian (1 comentarii)  •  28 martie 2014, 20:34

Genial de simpla si de umana reactia lui Ibra ! Dicolo de atitudinea sa pe teren, de multe ori aroganta, gestul arata ca joaca nu numai pentru bani, dar si pentru public…

Felicitari autorului pentru „snapshot”

billy (8 comentarii)  •  28 martie 2014, 21:16

pe departe ….

billy (8 comentarii)  •  28 martie 2014, 21:19

pe departe ….

cel mai bun fotbalist al mileniului … . ceilalti sunt fotbalisti de carbon (ca se scrie despre ei). Ibrah joaca shah pe teren, nu forbal ! Nu m-ar surprinde daca ar avea un IQ de 146+ !

tzutzixx (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 3:23

bei tati, chiar asa? scriitor la ziar? mandra familia si neamu’ …

Obiectiv (23 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 12:48

Cine-i Cantona? In afara de United, unde l-a impus determinarea, ce a facut in rest? Ibra a fost si este unul dintre cei mai buni, nu numai prin determinare!
Nu se putea ca intregul material sa-i fie dedicat lui Ibra? De ce au aparut Messi si Iniesta? Apoi, Iniesta si Xavi sunt cu munca, iar Messi a cules roadele (vezi situatia cu „Balonul de aur”, intr-un an in care Messi a dat o „tona” de goluri – aproape mereu dupa ce deschisesera scorul ceilalti – in campionat (si, pana la „dubla” cu Inter, si in Liga Campionilor) si niciunul la Cupa Mondiala, unde Spania lui Iniesta si Xavi a triumfat! Nimeni nu ma va convinge ca Messi a fost cel mai bun in 2010 si ca recentul titlu al lui Ronaldo este contestabil!

Obiectiv (23 comentarii)  •  1 aprilie 2014, 12:56

Scuze pentru proasta utilizare a parantezelor! In rest, comentariul de mai sus este logic si obiectiv! Messi a ramas acelasi profitor/norocos, daca ne gandim ca 2 din cele 3 goluri au fost din penalty, iar al treilea – cu sansa!
Pe fondul scaderii jocului intregii echipe, rolul sau iese mai usor in evidenta, cand marcheaza, desigur!

Zlatan și alte întâmplări | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  15 aprilie 2014, 18:38

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, la 28 martie 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o viata, […]

Comentează