Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Scuze, Cristina!

Cea mai bună handbalistă a lumii nu avea cum să lipsească din topul celor mai buni sportivi români pe 2015

Permalink to Scuze, Cristina!
miercuri, 30 decembrie 2015, 9:42

După gustul meu, s-a scris prea puţin pe marginea Anchetei de sfîrşit de an a Gazetei. Prea puţin pentru ce înseamnă o asemenea operaţiune jurnalistică la care iau parte mii de oameni din toate zonele fenomenului: sportivi, antrenori, conducători, ziarişti, spectatori. Prea puţin pentru ce înseamnă tradiţia acestui eveniment în România, care, iată, a ajuns în 2015 la ediţia jubiliară cu numărul 50.

Povestea a început în 1966, iar primul laureat a fost Gicu Dobrin. Personal, am început s-o lecturez de pe la jumătatea anilor ’70 şi ţin minte că acele ziare mai groase decît de obicei îmi erau mai dragi decît multe dintre cadourile pe care le găseam sub brad. Simt şi acum mirosul plumbului şi al zincului care se amestecau misterios cu parfumul Crăciunului pentru a forma acea combinaţie miraculoasă a fericirii unui copil pasionat de sport. Acel ziar nu se citea, se legumea. Îl luam secţiune cu secţiune, vot cu vot, om cu om şi însăilam în jurul fiecărui nume o întreagă saga. Practic, fără să-mi dau seama, construiam cîte un editorial în cap pentru fiecare personaj. De ce ar merita, de ce nu, de ce l-a votat unul sau altul. De ce unul e prezent şi altul lipseşte.

Mi-am păstrat obiceiul şi de aceea simt nevoia, în fiecare an, ca această Anchetă să aibă parte de dezbateri mai ample. Iar acum, punctual, să explic de ce Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii, golgeterul ultimului Mondial şi căpitanul echipei medaliate cu bronz, nu figurează în topul celor mai buni sportivi români. E doar o chestiune tehnică. Pentru a putea da rezultatul unei astfel de intreprinderi e nevoie de timp. Handbalul feminin îşi joacă, an de an, competiţiile majore la nivel de naţionale în luna decembrie. Atunci cînd vasta operaţiune a Gazetei e pe sfîrşite, motiv pentru care tot ce se întîmplă în ultima lună a anului nu mai are cum să intre în calcul.

Aşa stau lucrurile de 50 de ani. Pe vremuri, Ancheta se rezuma doar la fotbal, care-şi încheia activitatea cu trei-patru săptămîni înainte de Crăciun, iar fanii nu aveau drept de vot. De cîţiva ani buni, ea s-a extins, cum era firesc, şi spre celelalte sporturi şi s-a deschis către cei pentru care există fenomenul, pentru spectatori, al căror vot e cu atît mai reprezentativ cu cît eşantionul e mai numeros. Dar pentru asta ai nevoie de săptămîni de sondaj al opiniei.

Acesta este motivul pentru care Cristina Neagu nu figurează în ierarhia 2015. Înainte de a-mi cere scuze pentru această nedreptate, mi-aş permite, în calitate de fost coleg al jurnaliştilor Gazetei, să le fac o propunere. Fie să mute Ancheta în ianuarie, pentru a aştepta toate performanţele anului în curs (dar astfel mi-ar lua ceva din magia Crăciunului), fie să ia în calcul luna decembrie a anului precedent în stabilirea ierarhiei pentru cel următor. Şi, în acest fel, Cristina să devină prima favorită la titlul de sportiva anului ce vine. Unul care să vă găsească sănătoşi şi plini de dragoste de sport! La mulţi ani, dragii mei prieteni!

Comentarii (36)Adaugă comentariu

gin (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 10:14

Andrei, un mesaj scurt de la un jurnalist de provincie oleaca mai in varsta. Te respect pentru ceea ce scrii, dar nu meriti scuzele Cristinei. Magia Craciunului este una, dar rigoarea unei anchete sportive este alta. As fi preferat aparitia topurilor in februarie, dar respectand ierarhiile corecte ale anului 2015.

gin (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 10:37

Propun IHF si EHF schimbarea datelor competitiilor europene si mondiale de handbal ca sa faca si GSP o ancheta corecta. Lasati magia Craciunului deoparte ca va faceti de ras!

blue (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:06

1 amendament – Elisei este capitan.
Cristina este cea mai buna jucatoare a anului trecut in handball.
La multi ani!

unul (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:09

Domnule Vochin, puteti sa va cereti scuze si lui Costel Galca, a castigat 3 cupe in acest an , si, surpriza, antrenorul anului a iesit Gheorghe Hagi, care a castigat ZERO cupe ! E ca si cum ar castiga un jurnalist, care nu a scris nici un articol, premiul Ioan Chirila

altul (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:21

Intr-adevar, pana in Decembrie, Cristina castigase doar Liga campionilor si titlul de golgheter al Ligii din cate am inteles… evident prea putin pentru o tara cu atati sportivi de succes.

george (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:39

VOICHINE EU TE IERT DA CRISTINA … ***

i_grec (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:51

Cel mai corest este ca aceasta ancheta a GSP sa fie totusi pe durata lunii ianuarie a anului urmator, cu rezultate anuntate mereu la o data pe care o stabilesc cei de la ziar care sa ramina fixa intru traditie. De ce nu 31 ianuarie sau 1 februarie. Consider ca pina pe 25 ianuarie se pot trage cele mai corecte concluzii.

lxd (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 12:53

Chiar daca la nivel de echipa nationala performanta suprema a anului a venit in luna decembrie, ea a castigat totusi Cupa Campionilor in Europa…deci ea TREBUIA sa fie in acest top.
Scuze penibile…halal top

huedin (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 13:25

gazeta „zero”.fara cristina,fara galca,fara…fara,dar cu hagi „de unde pana unde rege?”
ancheta de k…. restul sunt scuze

dac.impielitzat (9 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 13:27

aia sa te uiti inapoi in luna decembrie a anului precedent e cam ca aia sa te scarpini la urechea dreapta cu mana stanga ducand-o peste crestet… 🙂
nu frate, te uiti pe un an calendaristic si organizezi decernarea premiilor in februarie. lasa magia de Craciun, aia e altceva.

valy (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 13:31

andrei vochin,tu ar trebui sa-ti ceriscuze pentru multe…ce faci tu cu articolul asta se numeste gargara ieftina,nu stiu cine pune botul la asta!

Cineva (9 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 13:37

@ unu
Ca este vorba despre Galca, ca ar fi Sumudidica, Iordanescu, Lucescu sau Alin Panazariu (Dacia Unirea Braila), in opinia ta limitata si prezumtioasa Hagi nu ar avea loc intre primii 100 antrenori ai anului! As propune insistent ca cei mai mici decat Hagi sa nu-si dea niciodata cu parerea despre un fenomen al fotbalului romanesc! C.

Florin (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 13:38

Articol care nu face altceva decat sa intareasca incompetenta jurnalismului sportiv din Romania. Sunteti toti alergatori de click-uri pe articole cu titluri bombastice si continut 0 (zero).
Cristina Neagu este de cativa ani buni cea mai buna handbalista din lume, a trebuit sa vuiasca toata presa nordica despre acest lucru ca sa va treziti si voi. Rusine Andrei Vochin…rusine GSP…

anticomunist (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 14:28

Gazeta avea mai multe pagini dar atunci nu scriau jurnalistii doar despre o singura echipa ca acum.Acum se scrie si ce a mincat si ce a visat finantatorul cu blana fost puscarias viitor parlamentar.Exista doar o echipa fcsb despre care se scrie si care fie vorba intre noi trebuia sa inceapa din liga 5 fiind nou infiintata.Sau saturat pina si stelistii doar de articole despre regheblat ,regeblat ,finantatorblat.Toate stirile la tv, online sau in fituica sint despre csb.De aceea sint stadioane goale,ziare in faliment(de sport) ziaristii romani au facut aproape toti facultatea de laudat ciobanul.Au trait cu frica ca ii va da afara acest albanez pripasit in Romania.Iar acum au ramas majoritatea fara pix.Tineti-o tot asa si in curand o sa scrieti pe asfalt cu creta.

cosmin (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 19:04

oricum o ancheta „profesionista”, federatiile de box, judo, polo nici n-au participat la ea …

Alexandru Valeriu (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 19:38

Evident ca intr-un clasament cu cei ma buni sportivi romani ar putea sa figureze nu numai Cristina , dar si cel mai bun portar al CM ,Paula Ungureanu , Oana Manea , Ardean Elisei sau Mica Bradeanu .Asta ar repara partial nedreptatile blatterilor si platiniilor din handbal fiind si un protest demn la mutarea de la Cluj Napoca in Groenlanda a turneului preolimpic.
Fara indoiala ca pot fi mai multe modalitati de stabilire a ierarhiilor sportive decizia fiind a organizatorului .
Domnului Vochin la sfarsit de an si inceputul altuia ii urez din Boston Ț CROAZIERA 2016 SA VA ADUCA MULTE BUCURII SI SPERANTE IMPLINITE !
prof: AL. mANGU .

Iulia (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 21:24

Domnule Vochin, faptul ca Neagu nu figureaza in ancheta nu reprezinta, in opinia mea, o regretabila chestiune tehnica. De ce? Fiindca ea a castigat Liga Campionilor cu echipa de club in luna mai a acestui an, motiv mai mult decat intemeiat pt a fi luata in considerare, iar timp, la fel, mai mult decat suficient. Nu vreau sa critic modul in care se desfasoara aceasta ancheta, toata cinstea pt longevitatea sa, de aceea ar fi pacat sa-si piarda credibilitatea. Toate cele bune!

constanteanul (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 21:29

Oricum ancheta voastră e desuetă, nu mai are nici o legătură cu profesionismul anchetelor realizate, culmea, în comunism. Faptul că nu ați luat în calcul competițiile majore din luna decembrie denotă amatorism, dar. sunt convins, pe majoritatea colegilor tăi îi doare undeva, banul ușor să iasă și după aia hai la o bere. Unde ești tu, Chirilă, să vezi ce a ajuns ziarul la care scriai ?

Liviu (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 21:42

F interesant, am aflat si eu ca a fost ancheta gsp!

victor (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 4:14

oricum nu intereseaza pe nimeni topul vostru. sunteti irelevanti . iar articolul de fata este stupid.

paul (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 7:19

pt altul…nu doar, era chiar si MVP-ul ligii campionilor. deci era oricum, deja, de departe cea mai buna handbalista a lumii si asa ar fi ramas, chiar daca nu participa la mondial. da, evident ca asta nu-i facea loc in topul supercunoscatorilor de sport, care castiga si bani din chestia asta.

Lucian (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 14:08

Din pacate ancheta de sfirsit de an nu mai inseamna nimic. Exact asa cum ai spus, pe vremuri luam vot cu vot si analizam clasamentul in toate felurile. Iar cind terminam o luam de la capat cu „si daca x ar fi votat pe y pe locul 3, z ar fi terminat primul” s.a.m.d. „Corectitudinea” anchetei contribuie din plin la trimiterea anchetei in anonimat. Vechile traditii se pot pastra doar daca asupra lor se abate din cind in cind „o boare” de aer proaspat….

Tibi (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 14:39

Imi cer scuze,nu voi fi la subiect.Nu am stiut unde sa cer acest lucru.
In ziarul si pe siteul GSP,in afara de fotbal,avem doar stiri des pre celelalte sporturi.Sunt fan handbal.Avem liga 1 masculina si feminina si nu aflam nicaieri etape,rezultate ,clasamente,comentarii.Nu se poate face ceva in acest sens?

radup (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 15:02

e ok, astea sunt regulile voastre, nicio problema. si in NBA MVP’ul se declara inainte de playoff, am impresia ca si la mondialele de fotbal MVP’ul se da inainte de finala. dar nu va mai cacati pe voi atat, pentru ca daca ati fi avut ochi si pentru altceva decat fotbal, ati fi vazut ca Neagu merita sa fie in cursa si fara bronzul de la mondiale. Trei cuvinte pentru acest articol: Populism, ipocrizie, ignoranta.

Rudolph (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 15:37

Extrem de dezamagitor, este o mostra a lipsei de profesionalism.
Propunerea de a adauga luna decembrie, ca a 12-a luna a anului 2016 este cireasa de pe tort. Sunteti de toata jena pentru „Clasamentul/Ancheta lasa ca merge si asa”.

Cataiasi (1 comentarii)  •  31 decembrie 2015, 17:13

Ati ”imbulinat-o”, Vochine, l-ati suparat pe nea’ Gin, gurul jurnalismului sportiv din dulcele tirg si va trage de urechi. Eu consider c-ar trebui sa recunoasteti, onest, ca nu va pricepeti la realizarea acestei anchete – doar o faceti abia de 1 an incoace – si sa-l lasati pe badia Gin sa faca aceasta ancheta, la ziarul lui de Iesi. Doar ca nu stiu cum isi va gasi timp, ptr. ca activitatea sa gazetareasca se rezuma la a se lua in bete, pe forum, cu toti ratatii ce posteaza isi la a le demonstra acestora cine-i safu!

cristian (1 comentarii)  •  1 ianuarie 2016, 11:23

La multi ani! Va scrie un om care este iubitor de sport si , in copilarie, devoram ziarele de sport si acel supliment cu mult fotbal—-imi scapa numele.Domnule Vochin va citesc mereu editorialile si dupa fiecare lectura a lor raman cu gandul ca sunteti cel mai talentat si apropiat de fotbal—sportul cel mai iubit.Sa aveti parte de un an bun si inspiratie in activitatile dstra la federatie!

brotberuf (1 comentarii)  •  1 ianuarie 2016, 15:34

Lame excuse

kkciosuldelahamangia (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2016, 9:02

se LEGUMEA !? si sunteti ziarist !?
cuvantul nu exista in DEX.
intre doua osanale inchinate sportivilor, incercati sa vizionati emisiunile colegului d-tra de pe acest site, Radu P.

MZM (4 comentarii)  •  2 ianuarie 2016, 10:01

Domnule A. V., la editia jubiliara (50 de ani) a Anchetei de sfarsit de an ati dat-o in bara! Nu ati cuprins in ea pe… cea mai buna handbalista a lumuii, Cristina Neagu, golgeterul ultimului campionat mondial si nici pe vreuna din colegele ei medaliate cu bronz. Iar explicatia pe care o dati – „E doar o chestiune tehnica” – e pe masura rateului. In vremea internetului, a votului on line, a ziarelor electronice v-a excedat volumul de lucrari??!! Eu cred ca e mai mult decat o chestiune tehnica, e o problema de profesionalism, de bun simt, de respect pentru sportivi. Mai bine dadeati un articol de mica publicitate, cu urmatorul continut:
Pierdut (ratat lamentabil!) Ancheta de sfarsit de an. O declaram nula! Cerem scuze sportivilor si cititorilor!
GSP

Răzvan Tebeică (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2016, 13:16

Vă cereți scuze degeaba ! Chiar dacă nu se luau în considerare Mondialele, Cristina Neagu a câştigat Liga Campionilor. Sau e prea puțin ca să fie măcar luată în calcul ? Cazul acesta vă desconsideră ancheta. V-ați împuşcat singuri în picior !

flor (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2016, 18:48

Dle .AV , oportunist ca de obicei.

Negrulescu (1 comentarii)  •  2 ianuarie 2016, 23:35

Ce mic sunteti, domnule Vochin!

Prin acest articol nu faceti decat sa aratati lumii ca nu stiti absolut nimic despre handbal (si sunt sigur ca nici despre altele nu cunoasteti cat ar trebui pentru un jurnalist care se vrea a fi sportiv). In 2014, Cristina a fost nominalizata pt Balonul de aur din handbal, finalista de Liga Campionilor, a fost a doua cea mai buna marcatoare la Europeanul din Ungaria, din decembrie si desemnata cel mai bun inter stanga al turneului. Apoi a urmat un 2015 la fel de bun, chiar si daca am exclude Mondialul din Danemarca. Castigatoare de Liga Campionilor in mai, golghetera competitiei, apoi ne-a calificat aproape de una singura la CM in barajul cu Serbia (18 goluri in doua meciuri) si mai apoi, in toamna, meciurile din calificarile pt CE 2016 cu Lituania si Belarus in care a stralucit din nou (19 goluri in doua meciuri). Ca sa nu zic si faptul ca momentan ocupa locul 3 si in topul golgheterol din Liga Campionilor din acest sezon. Deci explicatia dvoastra e cel mult hazlie. Numai bine! p.s: inteleg ca nu aveti treaba cu fenomenul, dar pe Ursescu de ce nu l-ati intrebat? De cautat informatii, de ce nu ati facut-o? Ce paziti? Chiar asa de interesant sa fie, inca, acest circ din fotbalul romanesc?

Vichente Coruga (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2016, 8:26

Cristina Neagu este cea mai buna handbalista a lumii.
Dar pt. GSP acest detaliu nu este semnificativ.

Florin (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 9:09

@Negrulescu Ai perfecta dreptate…eu in locul lui Vochin, stergeam repede acest articol penibil si sfidator pentru toti cei care urmaresc handbalul si scriam altul cu titlul ” Sunt un mare prost, scuze…”

ileana (1 comentarii)  •  6 februarie 2016, 20:25

Scuze,dar sinteti penibil! Nu stiu cum mai "indrazniti"sa inventati scuze in fata Cristinei Neagu!! De cite zile,luni,ani,decenii,etc. mai aveati nevoie pentru a va da seama ca cel mai bun sportiv al anului 2015 este minunata noastra fata CRISTINA NEAGU?!?

Comentează