Andrei Vochin

Cel mai bun ziarist dintre oamenii de fotbal și cel mai bun om de fotbal dintre ziariști. Pentru că le face pe amândouă

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Vochin
Fuga înainte de toate

„Și calul aleargă, dar nu dă lapte”. Asta e fraza preferată a celor care nu apreciază ceea ce înseamnă în ziua de azi calitatea fizică a fotbaliștilor. Curios e că în special foștii jucători iau în derâdere, de multe ori, […]

...

Scrisoare către vecinii mei din Chateau Mont Royal Chantilly

Dragii mei,

E trecut bine de miezul nopții. Am urcat în cameră imediat după ce l-am văzut pe „Săpun” coborând din mașina ce l-a adus, târziu, de la controlul antidoping. Șchiopăta din genunchi și din suflet. Unii dintre voi mai […]

...

De la nea Vanea la nea Bataclan

Parisul ne-a așteptat febril și atunci, și acum. Semantica e însă cu totul alta, fără ca asta să aibă vreo legătură cu faptul că în ’98 eram jurnalist acreditat, iar acum oficial. Tremurul ăla de dinainte de competiție e, din […]

...

Domnul Goe

Cu mare plăcere am lecturat vineri interviul pe care Justin Gafiuc i l-a luat lui Dorin Goian. Am regăsit aceeași stare de bine pe care o trăiesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu acest bărbat, indiferent de context, în […]

...

Lobby și cei 4 A

Cu alte cuvinte, dacă-și va duce angajamentul la capăt, Lobonț va ajunge la 40 de ani. Știrea poate surprinde, chiar dacă, atunci când vorbim de portari, ne aducem aminte că Dino Zoff devenea campion mondial cam pe la aceeași vârstă.

[…]

...

Suporterii. Bugetul. Academia

Acestea sînt valorile care trebuie să guverneze orice club de fotbal. Cîte avem noi?

Permalink to Suporterii. Bugetul. Academia
luni, 23 noiembrie 2015, 8:40

Nouă, la Politehnică, așa ni s-a spus mereu: cele mai complicate lucruri sînt formate dintr-o multitudine de lucruri simple. Că e vorba de motoare termice, de computere sau de business, expresia rămîne valabilă.

Cînd vrei să construiești ceva trainic și complex, ceva durabil, trebuie să ai în cap, extrem de limpede, harta lucrurilor simple de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta produsul. Prezent la cursul de management sportiv derulat în urmă cu două săptămîni la Casa Fotbalului, managerul financiar al clubului Ajax Amsterdam, Jeroen Slop, le-a transmis dirigenților din fotbalul nostru care sînt pilonii pe care se poate dezvolta o afacere de succes în domeniul celui mai frumos și mai popular sport din lume.

Totul se învîrte în jurul suporterului. Pentru el se joacă fotbalul, iar el îl finanțează. De aceea, serviciile pe care conducătorii le fac fanilor trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Spectatorii sînt cei care plătesc biletul de meci, care achită contravaloarea abonamentului TV, care cumpără produse promoționale.

Din punct de vedere financiar, el este finanțatorul numărul unu, iar cei din administrație trebuie să fie conștienți de asta! Pentru a-l putea ține aproape de arenă, de echipă, celui din tribună trebuie să-i acorzi cea mai mare atenție. Asta presupune în primul rînd să-i oferi condiții pentru a veni cu plăcere la meci. Adică să-i pui la dispoziție un stadion modern, cu facilități, unde să poată să-și petreacă o jumătate de zi de week-end alături de familie și prieteni.

Pentru asta Ajax și alte cluburi mari din Europa și-au construit propriile bijuterii de stadioane. Apoi trebuie să-i bagi în seamă nu doar formal. Nu să apelezi la ei doar atunci cînd ai nevoie! Pentru asta clubul din Amsterdam are un departament cît o armată, format din 15 oameni, care se ocupă de relația cu fanii, care răspund la un call-center, care oferă on-line informații plătitorului de bilete, nu doar cele logistice, ci și vești din interiorul echipei. Suporterii sînt cei care întăresc al doilea pilon: bugetul.

Care, în opinia lui Jeroen Slop, trebuie construit fără a depinde de componenta strict fotbalistică. Drepturile TV, ticketingul, magazinele on-line și off-line, sponsorii constituie intrările de bază în bugetul anual, iar ele trebuie să asigure existența clubului independent de realizările sportive, astfel încît o necalificare în Champions League să nu afecteze traiul societății de asemenea natură încît să o ducă spre faliment.

De asemenea, nici banii proveniți din transferuri nu trebuie să fie chestiune de viață și moarte, ci doar un fel de bonus, care să contureze un buget mai consistent pentru sezoanele viitoare.

Al treilea pilon al unui club sănătos îl reprezintă Centrul de copii și juniori. „Noi alocăm anual 11% din fonduri propriei Academii. Oricît de mare ar fi criza financiară, oricît de dezastruoase ar fi rezultatele sportive într-un sezon, oricîte economii ar trebui să facem, un lucru este de neatins: banii alocați creșterii juniorilor”, a întărit în finalul discursului său Jeroen Slop.

În fotbalul civilizat, axioma lui Slop nu mai e de mult o știre de presă. Am citit-o în autobiografia lui Ferguson, în filosofia Barcelonei, am auzit-o rostită la București de președintele lui Lyon, Jean-Michel Aulas. De fapt, am regăsit-o în orice discurs sănătos despre fotbal al unora care au reușit să facă din această activitate un business. Nu o bișniță!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

ba(la)nel (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 11:33

Andrei, degeaba va bateti voi gura, oricum nu va face nimeni nimic…ceea ce a facut Hagi la Viitorul a fost posibil doar pentru ca Gica a jucat afara si a vazut cum functioneaza sisttemul de acolo…apoi, a bagat la cap toate detaliile si incearca sa faca la fel aici…pacat de lipsa suporterilor…

sorin (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 12:16

La asemenea gandire ,ce sa comentezi,jos palaria.
La noi mai greu asta e pentru oameni cu Q mare,
nu pentru oameni care nu stiu cum au facut primul milion
de bani din astia noi……..

dinamo100 (6 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 12:17

Nu cred ca asculta nimeni. Nici conducatori de fotbal, si nici suporteri.

Sergiu (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 12:35

Bun articol… ati scris ceva ce trebuia sa stie toata lumea. O mica corectie doar…Ajax inchiriaza stadionul de la primaria Amsterdam.

somebody (15 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 13:55

auzi Andrei ala de la Ajax ce grad avea in serviciile speciale olandeze ?
Asta ca sa putem compara si noi pe ai nostri cu ai lor

Dragos Trestioreanu (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 14:01

Super text, bravo Andrei!

marcel (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 15:39

Pai, da, e frumos, dar realitatea e ca, in Romania, doar Viitorul are baza proprie de pregatire, restul sunt chiriasi. Pe urma, incasarile cluburilor din vanzarea de bilete/abonamente, plus marketing, sunt mai mult decat modeste.
Iar modestia asta se datoreaza si saraciei din Romania, dar si lipsei unui climat competitional sanatos.
Iar lipsa unui climat competitional sanatos este cauzata si de faptul ca societatile din fotbalul romanesc apartin unui singur proprietar, de unde decizii dupa bunul plac si educatie (care lipseste in cele mai multe cazuri). Daca „cei multi”, suporteri si diverse societati, ar avea posibilitatea sa cumpere „o particica” din echipa favorita sau echipa cu care doresc sa-si asocieze imaginea, altfel am discuta.
Pentru asta insa, ar trebui mai multa transparenta in conducerea societatilor din fotbal si mai multa deschidere din partea proprietarilor. Cat timp vor fi echipele lor, ale unor singuri proprietari, degeaba…
Nu mai vorbesc despre echipele sustinute din bani publici, numeroase la nivelul primelor trei esaloane din fotbalul romanesc, care apartin tuturor si nimanui, in acelasi timp.
Asadar, repartizarea la noi a 11% catre centrele de copii si juniori, in conditiile unor lipsuri structurale, e doar o himera. De dorit, dar atat.

Cineva (9 comentarii)  •  23 noiembrie 2015, 16:10

Trebuie sa copiem modelele bune existente, nu trebuie sa inventam ceva deosebit!
Totusi, Ajax nu mai are rezultatele internationale din trecut, cand, ciclic, castiga trofee si avea profituri fabuloase din transferurile jucatorilor sai in campionate mai puternice! A vandut destul de bine si in ultimul timp, insa n-a mai obtinut rezultate satisfacatoare nici macar in Europa League! C.

Mihai231 (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 12:05

fratele meu, dumneata il consideri pe varu” jijji un bisnissman sau un bisnitar?….Pai la cele 2 clase ale lui ca trenul cat ai vrea si dumneata sa-l duca capu”??…si aceasta axioma cum spui dumneata se aplica cu regularitate la tot ceea ce este in fotbalul romanesc si va fi pe viitor..sa speram ca lui Negoita daca zice ca a fost la Paris sa urmareasca se va trezi in ceasul al doisprezecelea, mai bine mergea la Barcelloneta-Barcellonella, sa vaza acolo academie cu 15 loturi de juniori, acolo unde s-a nascut monumentul fotbaluilui mondial Iniesta si nu doar….

Golombioschi Ilie (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2015, 19:26

Domnule Andrei Vochin , nu esti dumneata, cumva, celui care i-am trimis in scris si telefonic, pe langa alte propuneri si cea, ca sa devina obligatorie prezenta in teren, tot meciul,la toate diviziile, a 2 juniori. Nu stii, n-ai auzit, dar e frumos, da bine, sa ne facem ca muncim.

Comentează