5.000 de lei excursia, 5 dolari diurna!
GSP reface traseul şi peripeţiile pe care galerie Stelei le-a avut în deplasarea de la Sevilla ’86. Mihai Chiriţă, fost şef serviciu personal la întreprinderea AVERSA, rememorează cum, în urmă cu aproape 23 de ani, 500 de români au fost selectaţi pentru a merge pe Sanchez Pizjuan. Pe 16 aprilie 1986 Steaua spulbera pe Anderlecht, scor 3-0, şi se califica în finala Cupei Campionilor Europei.
GSP reface traseul şi peripeţiile pe care galerie Stelei le-a avut în deplasarea de la Sevilla ’86. Mihai Chiriţă, fost şef serviciu personal la întreprinderea AVERSA, rememorează cum, în urmă cu aproape 23 de ani, 500 de români au fost selectaţi pentru a merge pe Sanchez Pizjuan
de DAN UDREA
Pe 16 aprilie 1986 Steaua spulbera pe Anderlecht, scor 3-0, şi se califica în finala Cupei Campionilor Europei. A doua zi de dimineaţă, clubul Steaua a informat conducerea Partidului Comunist că la finala din 7 mai, de la Seviila, ar avea nevoie de o galerie. Imediat s-a luat decizia de a se recruta 500 de persoane care să ajungă pe Sanchez Pizjuan. Unul dintre oamenii care s-a ocupat de aprobarea dosarelor celor care doreau să vadă pe viu meciul Steaua – Barcelona, Mihai Chiriţă, a acceptat ieri să rememoreze clipele de acum 23 de ani.
Securitatea analiza fiecare fişă
S-a stabilit că excursia costă 5.000 de lei. La acea vreme erau bani mulţi. Un salariu unui muncitor cu vechime şi care avea referinţe bune ajungea la 3.000 de lei. Fiecare întreprindere a primit 30-40 de locuri, însă era un adevărat filtru. Trei semnături erau necesare, cea a şefului serviciului personal, ăla eram eu în cazul celor de la AVERSA, apoi cea a directorului şi a secretarului de partid. Dosarele acceptate ajungeau la Sectorul de Partid, care discuta şi cu cei de la Securitate, analizau fişa fiecărui individ, spune Mihai Chiriţă, ajuns azi la 67 de ani.
Instructaj înainte de decolare
Îmi aduc aminte că, înainte de a pleca, ne-au strîns la Liceul Coşbuc şi ne-au făcut instructajul, ce avem voie să facem, ce nu avem voie. Apoi, în drum spre aeroport, un director a fost dat jos din autobuz după ce, probabil un securist, l-a sunat pe cel de la Sectorul de Partid şi i-a spus că are informaţii că respectivul vrea să rămînă în Spania.
Sandwichuri de acasă şi apă din parc
Am călătorit noaptea cu avionul şi cînd am ajuns la Sevilla, am primit fiecare cîte 5 dolari. Erau singurii bani cu care aveai voie, cine era prins cu altă valută risca şi închisoare. Doar fiul secretarului de partid avea la el sute de dolari. Ne-au plimbat prin oraş, iar ăia 5 dolari i-am terminat pe două evantaie şi o vedere. De mîncare, fiecare cu pacheţelul de la Bucureşti, sandwichuri, brînză, salam cu pîine. De băut, ne-au dus într-un parc şi era acolo un fel de fîntînă de la care am băut rînd pe rînd, e dezvăluirea şocantă pe care Chiriţă o face azi.
Miez de banană şi coji de portocale în cap
La stadionul Sanchez Pizjuan am stat toţi cei 500 în colţul dintre tribuna I şi peluza unde s-au executat penalty-urile. Am fost zgomotoşi, lucru care i-a scos din sărite pe fanii spanioli. Au început să arunce în noi cu miez de banane şi coji de portocale. Deveneau mai agresivi, însă oamenii de ordine erau foarte vigilenţi şi intransigenţi, mai ales că în urmă cu doar un an avusese loc tragedia de pe Heysel, continuă povestirea celui care a fost dublu campion naţional pentru Steaua la lupte.
20 au rămas în Spania
Deşi la meci au venit toţi cei care făcuseră deplasarea, la aeroport nu s-au mai prezentat toţi. Cred că vreo 18-20 de persoane au decis să rămînă în Spania. Am stat în aeroport toată noaptea, cazare nu ne luaseră, iar avionul pleca abia dimineaţa. Eram leşinaţi de foame şi de sete. Cînd am urcat în avion, am fost întîmpinaţi cu cîte un pahar de şampanie, să sărbătorim triumful Stelei, e concluzia pe care Mihai Chiriţă o face celor mai frumoase 24 de ore trăite de un fan al Stelei, care a reuşit să vadă pe viu cel mai glorios meci din istoria trupei din Ghencea.
Adevăraţii suporteri nu au avut acces pe lista pentru deplasarea la Sevilla. Săracii, mulţi îmi spuneau că vor să vină, însă nu erau agreaţi de cei de la Partid sau de cei de la Securitate şi erau respinşi
Mihai Chiriţă
N-am fi avut ca amintire nici o poză dacă nu s-ar fi gîndit cineva să treacă pe fişa deplasării şi aparatul de fotografiat al întreprinderii. Ne-a fost acceptat, iar pozele le-a făcut fiul secretarului, care se pricepea cel mai bine
Mihai Chiriţă
Arşinel, şef de galerie!
Cel care a dat tonul scandărilor şi încurajărilor celor 500 de fani ai Stelei pe stadionul din Sevilla în seara de 7 mai 1986 a fost Alexandru Arşinel. A fost ceva spontan. A luat el un steag mai mare, s-a pus în faţa noastră şi tot meciul a stat numai în picioare şi a cîntat în continuu. Un adevărat lider de galerie, a spus Mihai Chiriţă.
La Sevilla am fost declarat pe merit şeful galeriei. Acolo, unul dintre colegi a spus că sînt fratele lui Duckadam şi s-au aşezat spaniolii la coadă să le dau autografe pe biletele de intrare
Alexandru Arşinel