Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

23 din 23.000

Pe hârtie, Islanda are 22.965 de fotbalişti cu legitimaţie. Fără trei de zero, sunt cei de la Euro, din primele opt echipe ale lumii. Nici unul nu evoluează în Insulă

Permalink to 23 din 23.000
sâmbătă, 2 iulie 2016, 10:54

De la cel cu sânu-n gură, pân’ la ăl cu barba sură, islandejii-s, cu toţii, 331.829 de suflete, cu vreo 30.000 mai puţine decât în sectorul 6, parcate, regulamentar, departe de lumea dezlănţuită: se termină Europa continentală, se sfârşeşte şi Anglia, treci şi peste ăia de au portar cu cipilică şi ajungi la ei. Îs cam juma-juma, adică 167.158 bărbaţi. Dintr-ăştia, 42.100 posedă sub 15 ani. Adicătelea nu-i poţi convoca la un turneu final de Campionat European, să zicem. 71.834 este cifra celor în etate mai mare de 35 de ani, purisanii. Nici pe ei nu te poţi baza, corect? Rămân 53.000, pe acolo. Vreo 26.000 au venit în Franţa, să-i vadă la lucru pe băieţii lui Lars Lagerback şi Heimir Hallgrimsson. Cine-s cei doi?

Primul e suedez. Antrenor principal. Trecut de 60 de anişori, stătuse nouă ani la naţionala lui Ibrahimovici, apoi dăduse zăpada pe aerul cald, din Nigeria. Nu-i ieşise. A zis să mai bage o fisă, în Islanda, înainte de a se apuca, serios, de tocat pensia. Aici l-a găsit pe al doilea, antrenor secund. Omul era dentist de meserie. „La noi, cu fotbalul mori de foame”, spune, şi nu glumeşte. Primul om din insulă cu licenţă UEFA Pro, în 2011. A pus ultima plombă pe 3 iunie 2016. L-a rugat un prieten. Ambii au făcut un tandem interesant. Lars i-a zis aşa: „Dacă nu ne înţelegem, discutăm până ne înţelegem, da?”

Iarna e ca vara
Prin 1992, Norvegia s-a apucat de construit stadioane acoperite în Nord, ca să se poate juca fotbal şi pe acolo. Opt ani mai târziu, domnul doctor Heimir a fost trimis să vadă ce şi cum. S-a întors cu datele necesare şi, în 2000, lângă aeroportul „Keflavik” a apărut prima „Casă a Fotbalului”. În 2002, a doua. 14 în total. În loc de trei luni pe an, au putut obosi mingea 365 de zile. Parteneriate între cluburi şi administraţii locale. Extrem de simplu pentru o ţară care aşteaptă ca vulcanul să se liniştească, apoi, din piroclastele aruncate face drumuri, extrem de simplu pentru o ţară în care primarul celui mai mare oraş încă operează, fiind medic, iar al doilea om din ierarhie e stand-up comediant…

Mai e un băiat, Hannes Thor Halldorsson, portarul, o poveste cap-coadă. De mic i-au plăcut filmele. S-a băgat pe regie, pe montaj. În 2012 a fost cel care a făcut videoclipul melodiei „Never forget”, pentru Greta Salome şi Jonsi, cei care au reprezentat ţara la Eurovision, clasându-se pe locul 20. E atât de bun în spatele camerei încât cei de la „Saga Film”, firma la care a fost angajat până la plecarea în Norvegia, i-a spus: „Bă, băiete, du-te şi fă-ţi nebunia cu fotbalul ăsta al tău, dar apoi întoarce-te aici, că-ţi ţinem locul, clar?”

„Duglegur” şi „Thetta Reddast”
Şi mai sunt şi poantele: că au doar 120 de fotbalişti profesionişti şi 126 de vulcani activi, că doar 653 de inşi din toată naţia nu s-au uitat la meciul cu Anglia, când Gummi Ben, comentatorul, şi-a pierdut vocea, că formează unica ţară din lume unde nu vieţuiesc furnici, că au 600.000 de oi, de două ori mai multe decât oamenii, că… A, şi că în melodioasa lor limbă au nişte expresii ciudate pentru noi, românii: „Duglegur”, adică „Trebuie să munceşti mult!”, „Thetta Reddast!”, „Totul va fi OK pentru că nu ne temem de nimeni” şi „Strakarnir okkar”, un fel de „Băieţii noştri”.

Câţi mai avem? Vreo 27.000. Scădem supraponderalii, bolnavii, pompierii, cei care lucrează prin spitale, poliţiştii, cei de pe aeroport, toţi cei care au rămas acasă, preparatorii fizici, dăscălimea, popa şi moflujii şi ne mai rămân fix 23 de bărbaţi. Cei care au urcat, în patru ani, de pe 131 pe 23. Cei care au meci cu Franţa, în „sferturile” Euro, la prima lor participare…

* Surse: facebook / wikipedia

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Giurgica Marius (3 comentarii)  •  2 iulie 2016, 11:22

O placere sa va citesc articolele...felicitari!

ovidiu_3003 (108 comentarii)  •  2 iulie 2016, 11:32

Ii spulbera Franta...daca ar fi buni ar trece si de Franta...

Belzebucius (1 comentarii)  •  2 iulie 2016, 12:20

ovidiu_3003, da, tata, maneaua mai incet si pune-ti un tricou pe burta aia de semintar cu coaja.

Naica (7 comentarii)  •  2 iulie 2016, 13:13

Ovidiu_3003 - Dai o bere daca Franta o ia pe cocoasa ?

Stefan (8 comentarii)  •  2 iulie 2016, 14:13

Senior Catalin, cu putin noroc spulbera Franta cu un 2-1 dupa prelungiri, nu de alta, dar vreau apoi sa il aud pe Burleanu cum spune ca noi nu avem infrastructura, ca nu avem baza de selectie, nu avem trecut. Noroc ca avem conducatori sa se acopere de penibil.

habana (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 1:51

Putin aiurea sa construiesti intregul articol dupa o poza care circula online, fara sa`i dai sursa. Macar se putea specifica faptul ca ideea articolului nu e originala. Dar cred ca se poate scuza o data pentru cineva care scrie asa frumos :)

dan (2 comentarii)  •  3 iulie 2016, 21:41

au infrastructura cum nu va avea romania in 10 ani. si la junori fotbalul e un fenomen. joaca si fetele....nu mai scrie=ti articole pe genunchi. mai cititi ce inseama fotbalul in islanda. nu exista perfomranta farea munca. numai noi romanii scriem articolele din niste cifre. ca si cum scriem poezii. la fel si jucam fotbal. faceti si voi un articol studiat. nu mai fiti asa superficiali

dan (2 comentarii)  •  3 iulie 2016, 21:45

islanda e o dovada vie, ca dc investesti cu cap si muncesti, iese treaba chiar si la 300.000 de oameni. dar noi cand vom invata asta...ca trebuie munca si un plan? cand incepem si noi domnii de la FRF? si cand nu mai umflam vedete, din copii de 15 ani, doar sa iasa o cifra de transfer. domnii de la ziarele de sport? ca de aia nu mai continua sa munceasca. ca au "talent". generatia de aur a crescut cu cantonamente la forlan si unde facea lucescu senior...nu cu iesiri in oras cu toate fufele. hagi tragea 300 de lovituri libere dupa antrenament..si alte exemple ...

dan (226 comentarii)  •  3 iulie 2016, 22:15

Hai Islanda!

Mircea Ordean (1 comentarii)  •  4 iulie 2016, 8:11

Minunat scris. Ca de obicei.

Comentează