Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

O minge şi-o peniţă

Fotbalistul îi recita poeziile. Poetul îi turuia echipele Barcelonei. Cînd jocul nu-i mergea, tehnicianul venea la el ca la confesor. Două feluri de artişti

Permalink to O minge şi-o peniţă
sâmbătă, 4 iulie 2015, 10:54

Să tot fie, aşa, cam la vreo 300 de suflete ce nu respiră, dar ascultă. Casa Literaturii din München. Un tip pornit pe-a doua tinereţe, tricou, bărbuţă cam de şapte zile, recită-n catalană. „Ai ajuns o parte atît de intimă din mine / Că atunci cînd moartea îmi va da tîrcoale / Te va mai lua înc-odat’”. Înflexiune-n voce, ritm rostuit, vocala-i vocală, accentul doarme-n patul lui. 12 minute în care singurul zgomot ce se aude este cel al unui ceas electronic. Camera urcă, uşor, spre chipul menestrelului. Nu-i artist, nu-i poet. E Guardiola! Pep Guardiola, antrenorul lui Bayern! Lumea-i în picioare, aplauzele curg. „Der Spiegel” lansează titlul: „Primul antrenor al Bundesligii literare”.

Căpitanul şi confesorul
Să ne stăpînim, olecuţă, emoţiile şi să scoborîm cîteva trepte-n timp. Vestiarul celor de la FC Barcelona. 2010. Valdes şi Alves. Sfînta „treime”: Xavi, Iniesta şi Messi. Pedro, partenerul Shakirei, Abidal. 20 de minute pînă-n meci. Guardiola, antrenorul, recită. Le recită! Din „Despres de tot”, din „Defensa siciliana”, din „Autobiografia”. Unii le pun filme, alţii, muzică. Pep dă la versuri cep.

Prietenia dintre ei pornise la drum cu mult timp înainte. Miquel Marti i Pol, probabil cea mai cunoscută peniţă catalană din toate timpurile, era ţintuit într-un scaun cu rotile. De peste 30 de ani. O nenorocită de scleroză multiplă. Pep, căpitan la FC Barcelona. Alt tip de căpitan. Alt tip de fotbalist. Îl vizita des. În apartamentul acela din Roda de Ter serile se îngemănau cu dimineţile. Pep îi recita poeziile lui Miquel. Îi amintea poetului de vremurile în care fusese muncitor la o fabrică textilă, trecutul său de militant comunist. Marti i Pol ştia toate echipele Barcelonei, toate formulele dintr-un secol de istorie.

Era o imagine incredibilă! Atletul, cu toată a sa energie, mişcîndu-se, agitîndu-se prin cameră şi recitînd. Bolnavul, în jilţu-i de diamant, vorbind, liniştit, despre Gamper, Alcantara, Kubala, Luis Suarez ori Sotil. Prietenia s-a cimentat într-atît de tare încît volumul „Llibre de les solituds”, considerat a fi manifestul lui Miquel Marti i Pol, avea să-i fie dedicat Cristinei Serra şi lui Pep Guardiola. Soţie şi soţ. Cînd nu găsea soluţii, tehnicianul parca la Roda de Ter. Avea confesor. Lansa întrebarea şi aştepta răspunsul. Ca Edmond Dantes în faţa Abatelui Faria.

Boala însă, i-a despărţit. În noiembrie 2003, poetul tradus în 12 limbi a plecat niţel. Pep era în Qatar, acolo-l trăseseră ghetele. S-a suit, degrab’, în avion şi a venit la catafalc. O imagine ciudată pentru unii. Un alergător pe cărările dintre compartimente la căpătîiul unui slalomist printre cuvinte.

Doi catalani în Literaturhaus
Într-o zi, Pep a primit un telefon. Michael Ebmeyer, născut german, crescut catalan. „Stimate domn, Institutul Goethe şi Literaturhaus München ar dori să vă invite la un simpozion legat de viaţa lui Marti i Pol. Credeţi că s-ar putea să ajungeţi”. N-a apucat să termine. Pep a întrebat doar atît. „Data şi ora?”!

Pe 30 iunie, Josep Guardiola i Sala, fotbalist, aur la Olimpiada din 1992, 47 de meciuri la echipa mare a Spaniei, 263 de meciuri la FC Barcelona, se aşeza în faţa unui panou pe care scria „Sprache. Kultur. Deutschland”. Dregea glasul, fixa bobul microfonului în dreptul gurii şi pornea a recita în catalană.

„După ce trec toate, încă mai rămîne spaţiu
Pentru a regîndi viaţa şi a o transforma
Într-unul mult mai liniştit
Pentru că secretul e că nu există nici un secret”…

* Sursa: llull.cat

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Fibra (2 comentarii)  •  4 iulie 2015, 12:10

Lucru din ce in ce mai rar,prietenia in adevaratul sens al cuvantului si nu de circumstanta,intr-o lume care pare ca se autodistruge.

zagna (18 comentarii)  •  4 iulie 2015, 16:43

Cataline, ma minunezi de fiecare data !

mal. (5 comentarii)  •  4 iulie 2015, 19:06

Aș avea două comentarii. Primul: nu știu ce are Pedro cu Shakira (poate PC-ul i-a jucat o festă dlui Oprișan; să fie Pique?). Al doilea: la ce distanță credeți că se află Rădoi?
Lăsând micile răutăți la o parte, articolul este minunat, mi-a umplut sufletul de bucurie. Domnul Oprișan îmi atinge, la fiecare articol al său, o coardă de sensibilitate. Felicitări!

radu (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 21:27

Zbanghiu’ asta de Oprisan macar scrie, nu judeca…
Si scrie frumos…

catalin (1 comentarii)  •  4 iulie 2015, 21:33

„Pedro, partenerul Shakirei,”
..ar fi vrut el :))

Filbert (6 comentarii)  •  4 iulie 2015, 22:22

Llull…un alt catalan de secol XII despre care merita scris…

Pep? Un oarecare amator de poezie, de ce nu dedici un serial lui becali, singurul om care a scris mai multe carti decit a citit? Zi si tu, se compara? 🙂

Maniero (7 comentarii)  •  5 iulie 2015, 1:50

Foarte frumos.

Calin (2 comentarii)  •  5 iulie 2015, 9:09

Cataline, esti extraordinar. Ar trebui sa tiparesti o revista si sa o distribui in scoli. O fi o sansa sa readuci intereseul pt citit la copiii astia plini de aplicatii, dintre care lipseste, bineinteles, aplicatia cititului unei carti.

madalin (1 comentarii)  •  5 iulie 2015, 10:32

Intru pe gsp numai pentru editorialul tau..tine-o tot asa

danB (1 comentarii)  •  5 iulie 2015, 12:06

Bravo Bravo Bravo – succes pe mai departe. Poate se molipsesc (de stil) si alti colegi de redactie ……….

giorgio (1 comentarii)  •  5 iulie 2015, 13:11

sint de acord cu madalin…..

dan (226 comentarii)  •  5 iulie 2015, 21:37

Fara cuvinte!

Mihai Nica (5 comentarii)  •  6 iulie 2015, 7:52

Nu i-a jucat nici o festa cu Pedro, dupa nume este virgula si in loc de Pique scrie „prietenul Shakirei”. Cel putin asa cred eu si Oprisan poate sa confirme.

Dan (2 comentarii)  •  10 iulie 2015, 10:56

Bafta maine seara , Catalin . Ai o sansa mare . Poti sa faci cariera in domeniul asta , ai tot ce-ti trebuie .

Comentează