Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Universul a avut doar doi portari

A evoluat la Barça şi la Real. A fumat ca un turc. A băut coniac. A jucat ca nimeni altul. La fiecare ”El Clasico” lumea îşi aduce aminte de el

Permalink to Universul a avut doar doi portari
sâmbătă, 21 martie 2015, 8:48

Ăl bătrîn încă răcnea cînd Ricardo trîntise uşa de sărise din balamale. Se lăsase cu gîlceavă puternică. „Tu nu pricepi că trebuie să te apuci de medicină?”, urlase tatăl. „Tu nu pricepi că trebuie să mă apuc de fotbal?”, parase puiul. Abia ce-i mijiseră tuleiele, dar avea impresia că se certau de o viaţă. De fel, era respectos, însă babacul repeta la infinit placa asta cu medicina, cînd, de fapt, el dorea cu totul altceva.

Ricardo Zamora Martinez se intitula. Portar. Pornise la drum în sportul ăsta cam pe la momentul în care fotbalul făcea, la rîndul său, primii paşi prin Spania. La 15 primăveri apăra la RCD Espanyol. O ceartă cu boierii de acolo şi plecase. Îi promisese tatălui că se lasă de fugărit mingea, deşi o făcea numai din obligaţie. Se mai băga la cîte o miuţă. La una dintre ele, un spion de-al lui Gamper, patriarhul Barcelonei, îl ochise. Semnase cu ei. Trei ani, două Cupe ale Spaniei, trei campionate ale Catalunyei. Plus un argint, Olimpiada de la Anvers.

Cerber de catwalk
Se prezenta cu helancă groasă, pe gît. Cu şapcă. Cu batistă albă la buzunarul din spate al pantalonilor. Sărea din bară în bară. Terenuri nu prea existau, ţărîna se găsea la mare modă, dar pe el nu-l interesa. Ceruse nişte bănuţi în plus de la FC Barcelona. Fusese refuzat. Greşeală uriaşă. Se reîntorsese la Espanyol. Pentru opt ani.

Realul creştea. Deja dădea vedete. Puse ochii pe el. Unul dintre cele mai scumpe transferuri din lume înaintea Celui de-al Doilea Război Mondial. 100.000 de pesetas catalanilor, 50.000 lui, ca primă de instalare, plus alte 3.000, salariul lunar. Ca o comparaţie, un ministru avea, atunci, 2.500!!! Şase ani, două Ligi, primele din istoria Realului, două Cupe ale Regelui.

A mers în Italia, pentru Mondial. Ce-a făcut, ce n-a făcut acolo, s-a ales cu porecla „Il Divino”. A, tot atunci a început să se popularizeze şi celebra expresie: „În întreg Universul există doar doi portari. Zamora, pe Pămînt, Sfîntul Petru, în Rai”.

Era dandy. Se purta bărbierit, cînd nu poseda şapca lansa o cărare pe mjilocul capului, apoi o tonă de briantină. Fuma ca un turc. Gura lumii vorbea de trei pachete pe zi. Fiert pe coniacul de bună calitate. Şi pe trabucurile fine, cubaneze. Avea şmecherie şi între buturi. Îşi vedea colegii crispaţi, zicea să detensioneze atmosfera. Lansa mingea fie cu cotul, fie cu antebraţul. Celebra „zamorana”. N-o făcea în băşcălie, uneori o arunca pînă aproape de mijlocul terenului.

La 1930 ştia, deja, că un fotbalist nu e perfect dacă nu se ocupă de condiţia fizică: alerga enorm, deşi evolua între buturi, băga zeci de bazine şi boxa!

Zamorano a murit
Dar Guerra Civil bătea la uşă. Ibericilor nu le mai stătea capul la fotbal. Guvernul Republican îl decorase în 1934. Catalanii îl urau, pentru că după Espanyol şi Barça trecuse la duşmani. Ziarul ABC zvîrli zvonul că republicanii l-au asasinat. A ajuns la carceră. Nu i s-a spus de ce. Dădea bine ca în plin război să se afle că Zamora doarme pe „ţambal”.

La 36 de ani a părăsit, scîrbit, de nevoie, Spania, pentru care jucase 46 de jocuri. A ales Franţa, a devenit antrenor. A revenit în patria lui Cervantes. Nu a mai lăsat nici un portar pe Pămînt în septembrie 1978.

FC Barcelona şi Real Madrid se duelează în „El Clasico”. Un bilet pleacă de la 105 euro, jumătate din omenire va vedea meciul. Cu aproape 90 de ani în urmă, un portar evolua la ambele echipe, iar transferul său reprezenta un boom economic în istoria Spaniei: Ricardo Zamora Martinez.

* Sursa: 20 minutos.es

portar1.jpg
Pozele-s vechi, au 90 de ani. Zamora însă e viu în memoria catalanilor ori madrilenilor

portar2.jpg
Cu sau fără bască, dar puloverul cu anchior e nelipsit. Plus cămăşuţa cu şiret

Comentarii (17)Adaugă comentariu

constanteanul (19 comentarii)  •  21 martie 2015, 9:19

Frumos…

moise (3 comentarii)  •  21 martie 2015, 10:04

multumim pentru cuvinte , nu vorbe . cata vreme se mai scrie asa mai merita sa citim . multumim inca o data

eminescu (1 comentarii)  •  21 martie 2015, 10:10

și mircea david al nostru, il dio, a fost „mare”

marian (1 comentarii)  •  21 martie 2015, 10:22

frumos, dar puteai sa nu-l amesteci pe Sfantul Petru in asta!

Borg (1 comentarii)  •  21 martie 2015, 10:33

Camasuta ?

Marius Petrescu (1 comentarii)  •  21 martie 2015, 10:50

#4.marian – Ma intristeaza oamenii superstitiosi.

Grig (1 comentarii)  •  21 martie 2015, 14:30

Unul din cele 2 premii importante oferite jucatorilor in Spania ii poarta numele .ZAMORA= cel mai bun portar ,cu cele mai putine goluri primite intr-un campionat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ricardo_Zamora_Trophy

Panda (24 comentarii)  •  21 martie 2015, 22:29

Ti-am mai spus dar nu vrei sa m-asculti…

doru (34 comentarii)  •  22 martie 2015, 8:38

Salut.Mersi.

Catalin (1 comentarii)  •  22 martie 2015, 11:35

bravo prietene , te urmaresc de mult ei bine asta inseamna adevarata gazetarie sportiva , nu articole despre un „mut” care schimba femeile ca pe sosete . bravo .

Eugen DELCEA (5 comentarii)  •  22 martie 2015, 16:01

Pentru mine, cel mai mare rămâne Lev Iaşin şi cred că i-am văzut pe toţi marii portari din fotbalul modern (după 1965)…

gabi (1 comentarii)  •  22 martie 2015, 19:55

Ma emotioneaza povestile pe care le scrii si caut sa citesc aceste crimpeie. Multumesc.

dan (226 comentarii)  •  22 martie 2015, 19:59

Superb articolul! Din pacate, razboaiele distrug ceea ce omenirea face bun in sport, arta etc.

gima (99 comentarii)  •  22 martie 2015, 20:20

bravo tata! sa-ti creasca mare bebicul. frumos articol. cind iti iubesti meseria aproape sigur reusesti

dan76 (3 comentarii)  •  27 martie 2015, 8:46

Superb, superb, superb! Când ceva şi despre Lev Iaşin? Asta da gazetărie!

gabipetre (13 comentarii)  •  27 martie 2015, 15:51

Portar din scoala basca, fost jucator de pelota. E celebru meciul cand a jucat contra Angliei, a luat trei goluri cred, lumea l-a huiduit, ca apoi sa se afle ca jucase cu trei coaste fracturate. Era perioada cand terenurile erau maidane, ghetele atacantilor erau de fapt bocanci, iar cartonasul rosu a aparut in anii 70. Nici vorba de proba video. Respect.

seba (98 comentarii)  •  28 martie 2015, 17:38

interesant. auzisem de tip, dar nu stiam mai nimic despre el. merci 🙂

Comentează