Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cum a năşit Regina Maria primul meci al „naţionalei”

Suverana a intermediat căsătoria principesei „Mignon” cu viitorul rege al Iugoslaviei, Alexandru I. La nunta de la Belgrad, selecţionata de fotbal a României şi-a făcut botezul

E niţelul răcoare, soare cu dinţi, final de Februar, 1922. Miron Cristea, Mitropolitul, termină […]

Permalink to Cum a năşit Regina Maria primul meci al „naţionalei”
sâmbătă, 21 februarie 2015, 11:02

Suverana a intermediat căsătoria principesei „Mignon” cu viitorul rege al Iugoslaviei, Alexandru I. La nunta de la Belgrad, selecţionata de fotbal a României şi-a făcut botezul

E niţelul răcoare, soare cu dinţi, final de Februar, 1922. Miron Cristea, Mitropolitul, termină „Te Deum”-ul şi întreg alaiul purcede spre vechiul Palat Regal. Mărioara, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, s-a logodit cu Alexandru I, Regele Serbiei. Maria e bucuroasă. Surîde. După căderea ţarilor, după căderea Austro-Ungariei, tinerele monarhii din Europa încearcă să facă mici alianţe. Cu un an în urmă, insistase pe lîngă „Mignon” să-l primească în vizită pe tînărul Karagheorghevici, iar idila se înfiripase.

Acum, cu alaiul, la Bucureşti ajunsese şi Dragutin Kostici, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor din Belgrad. Da, apele erau tulburi, sîrbii aveau Federaţie, dar profesorul Kostici era cel care decidea. Din partea noastră venise doctorul Sabu, preşedintele FRF de aproape trei ani, însă Mario Gebauer, considerat de mulţi a fi părintele fotbalului de la noi, făcea vorbele. Concret, avea să se meargă atît la nuntă, cît şi la sărbătorirea unui an de la semnarea Convenţiei de Alianţă defensivă între Regatul Sîrbilor şi Regatul României. Acolo avea să se spargă gheaţa.

Ceea ce nu ştia Regina Maria este că, fără să vrea, „năşise” şi primul meci al echipei naţionale de fotbal a României. Peste patru luni, la Belgrad, avea loc nunta cea mare. Şi, o dată cu ea, pe 8 iunie, botezul „tricolor”!

Doctori, avocaţi, profesori
Se mersese cu trenul. Teofil Moraru, antrenorul, fondatorul Universităţii Cluj, doctor în ştiinţe juridice, făcuse selecţia. Sistem 1-2-3-5.Cerber e Adalbert Ritter. Toată viaţa a jucat numai la Chinezul. Şapcă pe cap. Pe fund e bază-n Alois Szilagyi, de la MTK Tîrgu Mureş, şi-n Elemer Hirsch. Doamne, ce personaj! Cult, stătuse Drept la Budapesta şi Viena şi, între două jocuri, se antrena cu procese. Fiu de bogătani, făcuse rost, pe a sa cheltuială, de tricouri trase la tighel tocmai în Anglia. Stăruise ca pantalonii să aibă buzunar la spate, cît să-ncapă o batistă, aşa, de-o sudoare, două. Şi Dezso Jakobi, românizat Dezideriu. Ce soartă dramatică! S-a accidentat într-un amical, în miez de 1924, şi, prost îngrijit, s-a stins la Viena, pe un pat de spital.

Aurică Guga, primul căpitan din istoria naţionalei, cel despre care nea Vanea Chirilă spunea că a fost cel mai bun produs al fotbalului nostru de început. Juca „mărginaş”, urca pe extremă. La 1-1, avea să puncteze, aducînd prima noastră victorie. Aluneca, apoi, pe gheaţă cu maşina şi, la nici 40 de ani, deceda în accident.

Sîrbii erau veterani 🙂
Francisc „Feri” Ronnay, de la CAO Oradea, viitorul antrenor de succes. Sau, ca să-l reţinem mai bine, primul marcator al echipei naţionale de fotbal.S-a mers cap la cap pînă spre final. Sîrbii nu erau nici ei prea unşi, dar se aflau la al patrulea meci împreună. Jaroslav Sifer, de la Zagreb, deschisese scorul, de la punctul cu var. Tribunele, pline cu 5.000 de oameni, se bucurau puţin, cinci-şase minute, pînă cînd arbitrul austriac Heinrich Retschuri fluiera, din nou, lovitură de la 11 metri. 2-1 pentru România! Debut cu succes!

Alexandru şi „Mignon” au fost căsătoriţi 12 ani, pînă cînd un revoluţionar bulgar avea să-l asasineze la o vizită în Franţa.Regina Maria se stinse, la Pelişor, în 1938. Aşa, ca o curiozitate: la plecarea ei, naţionala de fotbal ajunsese la 74 de meciuri.

Iugoslavia – România 1-2
Belgrad, 08 iunie 1922
Au marcat: Sifer (35 – pen.) / Ronnay (41 – pen.), Guga (61)
România:
Adalbert Ritter – Alois Szilagyi, Elemer Hirsch – Dezideriu Jacobi, Nicolae Honigsbeg, Francisc Zimmermann – Aurel Guga (cpt), Carol Frech, Paul Schiller, Francisc Ronnay, Ioan Auer. Antrenor: Teofil Morariu

* Sursa: Anuarul Fotbalului Românesc, vol. 8

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Claudiu (1 comentarii)  •  21 februarie 2015, 12:49

Ca de obicei, un articol a la Oprisan, scris cu verva, umor si profesionalism! Felicitari! Tinerii fotbalisti din ziua de azi (cei care mai rasfoiesc un ziar de sport!) trebuie sa cunoasca istoria fotbalului romanesc, asa, cu poticnelile sale de la inceput.
Apropo de volumul 8 al Anuarului: este cel mai reusit Anuar scos de FRF, care contine informatii extraordinare (nu exagerez!) pentru orice microbist si statistician. Nu regret ca am cumparat volumul cu 80 de lei de pe okazii. Merita toti banii!
PS: Cataline, tine-o tot asa! Istoria (romantica!) a fotbalului romanesc are nevoie de un “truditor” ca tine, pentru a fi scoasa la iveala si spusa tuturor! Bravo!

criticul (47 comentarii)  •  21 februarie 2015, 14:15

Foarte bun articol,domnule Cătălin Oprișan!Păcat că nu mai sunt mulți gazetari sportivi de valoarea dvs. în România,domnule Cătălin Oprișan!

Bibi (213 comentarii)  •  21 februarie 2015, 16:01

Catalin, multumesc !

o cupa (2 comentarii)  •  21 februarie 2015, 16:57

Catalin, nu era si o cupa de aur pusa la bataie in meciurile Iugoslavia-Romania? Stiu ca e o poveste cu un vames care a vrut sa o confiste cand a gasit-o in trenul care aducea echipa acasa, posibil chiar de la acest meci.

ramon (10 comentarii)  •  22 februarie 2015, 8:08

intalnirea a fost dotata cu cupa regelui Alexandru, echipa care a castigat 5 meciuri detine trofeul (Iugoslavia, învingătoare în meciurile următoare). Teofil Morariu (sau Moraru) era arbitru in acei ani pur amatori. Pentru că era orădean și arbitra în Ardeal, s-a considerat că poate fi selecționer, căpitan național pe atunci (cum in 1972 Stefan Georgescu era căpitan nejucător in Cupa Davis). Nici vorbă de antrenamente in 1922. Meciul a fost o distractie pentru anatori. Vreo 5000 spectatori, nmeni nu i-a numarat. Vezi detalii pe http://www.romaniansoccer.ro/national_team/games/1922.shtml

Tibisor (77 comentarii)  •  22 februarie 2015, 10:22

Foarte interesant … mai ales faptul ca au fost mai multi maghiari in lot … asta , ca fapt divers pentru unii …

Carlo (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 12:36

Romani unu’ și unu’ 🙂

Ion (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 14:26

@Tibisor, echipa era numai de germani si evrei. Unii dintre evrei aveau prenume unguresti, asta nu inseamna ca erau unguri. Poate doar Szilagy sa fi fost intr-adevar ungur.
Si marcatorul Iugoslaviei era tot evreu.

Atunci fotbalul era un sport amator si practicat in general de cei cu bani.
Majoritatea jucatorilor erau din fostul imperiu Austro-Ungar pentru ca dupa tarile din Marea Britanie si dupa Elvetia, Austro-Ungaria a fost urmatorul spatiu in care a prins fotbalul modern.

Tibisor (77 comentarii)  •  22 februarie 2015, 20:05

@Ion , stai linistit stimabile … am fost doar usor ironic … cunosc si eu istorie …

Ramon (10 comentarii)  •  22 februarie 2015, 20:13

Ungaria a fost de două ori vicecampioana mondiala (1938, 1954), a doua oara a avut 2-0 avans in finală, a cîștigat cupe europene mult înaintea Stelei, iar până in 1999 nu au pierdut niciodată în fața României. Numai că, în 1986, au pierdut la mondiale cu 0-6 in fața URSS (si 0-3 cu Franța). De atunci nu s-au mai redresat niciodată.

dan (226 comentarii)  •  22 februarie 2015, 20:36

Confucius spunea: „fiecare calatorie de o mie de li incepe intotdeauna cu primul pas”. Nu conteaza: germani, evrei, maghiari, romani toti au pus umarul!Ca intotdeauna un articol interesant! ( un li aproximativ 500 m)

barbu brailoiu (4 comentarii)  •  23 februarie 2015, 10:47

domnule oprişan, toate aceste istorii frumoase şi deosebit de instructive şi-ar găsi un loc binemeritat într-o carte.
istoria sportului şi cei pasionaţi de ea v-ar putea rămâne îndatoraţi.
pe când evenimentul editorial?

ernesto365 (18 comentarii)  •  24 februarie 2015, 15:09

tibisor si ion@ au fost doi unguri in echipa: Rónay si Szilágyi. Restul au fost evrei cu nume unguresti, dar sa nu uitam ca evreii din transilvania erau vorbitori de limba maghiara si se identificau cu natiunea maghiara, mai putin evreii ortodocsi. Evreii maghiarizati au avut o importanta contributie la viata cultura si stiintifica maghiara din secolul 20, jumatate dintre castigatorii Premiului Nobel din diferite domenii proveniti din Ungaria aveau origini evreiesti.

myke58 (6 comentarii)  •  6 martie 2015, 23:07

Cataline.poza aia e sigur din 1922 ???? Dupa cum arata gazonul,parca e de pe la meciul ala de fotbal pe plaja jucat cu Danemarca acu’vreo 10-11 ani !

Comentează