Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Beethoven, schiorul mincinos

Vanessa Mae, una dintre cele mai mari violoniste ale lumii, a fost suspendată, patru ani, după ce a trişat spre a ajunge la Olimpiada de Iarnă de la Soci

Cînd ursitoarele apărură, ea, cu mînuţele ei mici, dete […]

sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 11:31

Vanessa Mae, una dintre cele mai mari violoniste ale lumii, a fost suspendată, patru ani, după ce a trişat spre a ajunge la Olimpiada de Iarnă de la Soci

Cînd ursitoarele apărură, ea, cu mînuţele ei mici, dete totul la o parte. Atinse arcuşul şi coarda unei viori. Prezicătoarele se uitară strîmb. O britanică din Singapore, cu tată englezo-thailandez şi mamă chinezoaică să aleagă aşa ceva? Ciudat, foarte ciudat!

La cinci ani, cînd copiii încă stropşesc morcovii cu gingiile pentru că nu au toţi dinţii daţi, ea cînta, deja, la vioară. De fapt, nu cînta, adormea auditoriul. La un deceniu de viaţă avea primul concert, în Germania, iar un an mai tîrziu, Orchestra Filarmonică din Londra îi dădea onorul. Babacii se puneau la coadă la o licitaţie şi, mai cu un ajutor, mai cu o sponsorizare, îi făceau rost de o sculă Guadagnini, la 300.000 de euro, zămislită pe la 1761. Tipul ăsta născut pe lîngă Piacenza dormea pe locul trei în rîndul lutierilor italieni, după patriarhul Stradivari şi Peppe Guarneri „Del Gesu”. Fetiţa, drept mulţumire, se apuca de Beethoven şi Ceaikovski. La 13 ani devenea cel mai tînăr violonist din istorie ce înregistra concertele maeştrilor!

Băţul în stînga, arcuşul în dreapta
Cînd ursitoarele apărură, ea, cu mînuţele ei mici, dete totul la o parte. Atinse schiurile şi beţele. Prezicătoarele se uitară strîmb. O britanică din Singapore, cu tată englezo-thailandez şi mamă chinezoaică să aleagă ceva specific sporturilor din ţările nordice? Sau, dacă nu nordice, măcar cu zăpadă… Ciudat, foarte ciudat!

Şi mai ciudat este faptul că discutăm despre una şi aceeaşi persoană: Vanessa Mae!!!

De ea, ca violonistă, auzise întreg Mapamondul. Combina stilul clasic cu cel tehno, croşeta, din arcuş, pagini muzicale memorabile. De ea, ca schioare, nu auzise nimeni pînă anul acesta.

Se apucase de schiat de mică. Pe unde, numai ea ştie. În 2002 se prezentase în faţa Comitetului Olimpic Thailandez. Dorea să reprezinte ţara la Salt Lake City. Nu avea cetăţenie. Au refuzat-o!

A continuat. Cu o mînă pe băţ, cu alta pe arcuş. Antrenamente peste antrenamente, cantonamente în Elveţia. Jocurile Olimpice de la Soci băteau la uşă. Făcuse rost de paşaport „Thai”, mai ales că tatăl era de prin partea locului. Avea nevoie de punctaj. Pac, un concurs prin Slovenia, la mijloc de ianuarie, rezultate excelente şi, gata, visul era realizat! Sociul se vedea la linia orizontului.

Cea mai numeroasă delegaţie: doi oameni!
La festivitatea de deschidere era mîndră. Conducea cea mai numeroasă delegaţie de schiori thailandezi din istorie: doi! Pe zăpadă n-a alunecat la fel de lin precum arcuşul pe vioara lui Guadagnini. A terminat a 67-a la slalom uriaş. A 67-a din 67 de concurenţi!!! Îşi sărase însă buricul…

Au prins-o zilele trecute. Una dintre cele mai apreciate violoniste ale lumii trişase, pe pîrtia de ski, atunci, în Slovenia, la Krvavec. Închiseseră ochii că fusese un campionat de juniori, iar ea avea cu 14 ani mai mult decît cel mai „bătrîn” concurent de acolo. Dar cronometrele folosite erau nişte relicve unse cu vaselină, aduseseră foşti schiori care concuraseră doar pentru a ţine locul altcuiva, pe tabelul final apăreau, cu timpi, doi băieţi care nici nu trecuseră pe acolo, vremea nu permitea desfăşurarea unei astfel de competiţii, rezultatele fuseseră măsluite şi pomelnicul părea interminabil…

Schioarea Vanessa-Mae Vanakorn, reprezentanta Thailandei, a primit o suspendare de patru ani. Deşi nu există dovezi clare că Ludwig ori Piotr Ilici s-au dat, vreodată, cu schiurile, fata îi trăsese, niţeluş, prin zăpada murdară.

Olimpiada de Iarnă de la Pyeongchang, din 2018, a pierdut o sportivă. Royal Albert Hall a cîştigat o artistă. E un troc corect, nu?

Sursa: ABC

vanessa1.jpg
În poză, ca schioare, nu dă rău. Urîtă e modalitatea prin care a a ajuns la Soci

vanessa2.jpg
Imaginea care a consacrat-o. Fata cu arcuşul

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 17:31

Interesant, ca de obicei !

marian0904 (75 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 18:03

Ciudat! Dar mai cunosc eu o „artista’ in domeniul financiar de pe-afara care nu s-ar da in laturi de la o astfel de provocare. Multumesc oricum!

Santiago Canizares (16 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 19:10

„Orchestra Filarmonică din Londra îi dădea onorul. Babacii se puneau la coadă la o licitaţie şi, mai cu un ajutor, mai cu o sponsorizare, îi făceau rost de o sculă Guadagnini, la 300.000 de euro, zămislită pe la 1761. Tipul ăsta născut pe lîngă Piacenza dormea pe locul trei în rîndul lutierilor italieni, după patriarhul Stradivari şi Peppe Guarneri “Del Gesu”. ”

Perfect, și în clasamentul ăla Amati pe unde e? sparge semințe la peluză, sau cum?

mihail (34 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 20:12

Tipul ăsta( Guadagnini) născut pe lîngă Piacenza dormea pe locul trei în rîndul lutierilor italieni, după patriarhul Stradivari şi Peppe Guarneri “Del Gesu”. Nu e chiar asa , maestre .Pe locul trei, intre lutieri,este chiar maestrul celor doi (Stradivari si Guarneri) si anume Nicolo Amati !O vioara Amati ajunge la 6-700 000 de euro !! Si pe locul patru ar fi Bergonzi . In rest numai de bine !!
http://www.youtube.com/watch?v=t5AMGnC4lx0

seba (98 comentarii)  •  16 noiembrie 2014, 1:15

pretty woman, ugly cheat.

dan (226 comentarii)  •  16 noiembrie 2014, 17:58

Mai bine asa, caci e clar ca nu se pricepea la schi. Si nu conteaza care dintre lutieri e mai in fata. Toti fac viori incredibile!

freshu (32 comentarii)  •  17 noiembrie 2014, 16:09

superb.prea multi priceputi iti dau sfaturi.nea cata nu te opri!!!

dan (11 comentarii)  •  17 noiembrie 2014, 21:15

mihail: nu te mai lua dupa youtube..la fel si tu Cataline..Antonio Stradivari : se vinde acum in jurul la 6-9 milioane $ (record 16.5 mil) ,Giovanni Battista Guadagnini in jur de 1.6 miloiane iar Nicolo Amati nu a sarit niciodata de 600 mii
http://www.violinadvisor.com/pricehistory.htm

pinguilde (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2014, 11:25

Asa se vede cat de mult induce in eroare un comunicat de presa. Si cat de usor e sa nu acorzi atentie detaliilor. Faptul ca Vanessa Mae s-a calificat in urma punctelor obtinute intr-o cursa de juniori nu a fost trecut intre capetele de acuzare, pentru un motiv foarte simplu. E o participare valida. La astfel de curse, evaluarea se face in paralel. Pe de o parte e clasamentul juniorilor, si ei primesc premiile doar daca se incadreaza la varsta, pe de alta, cursa e folosita drept criteriu de acordare a punctelor FIS. Juniorii au in general punctaje slabe, asta n-ar fi ajutat-o sa obtina baremul. Din toata insiruirea de acuzatii, una singura daca ar fi lipsit, violonista n-ar mai fi putut fi suspendata. E vorba despre prezenta in clasament a unor schioare care n-au trecut linia la sosire.

Poate sa nu para importanta. Dar punctajele la schi se obtin prin comparatie cu ceilalti. Daca la o cursa participa un schior cu punctaj bun si reusesti sa termini inaintea lui sau cu o intarziere mica, atunci faci si tu un punctaj bun. Aici a fost falsul. O schioara cu punctaj bun a fost introdusa in clasament si astfel Vanessa Mae a obtinut un punctaj calificant.

E bine ca s-a descoperit abuzul si ca s-au luat unele masuri. Nu e bine ca nu s-a mers pana la capat. Nu exista schior care sa nu-si verifice rezultatele pe pagina FIS. Cand cea absenta a observat ca are o cursa in plus, ar fi trebuit sa reclame falsul. N-a facut-o si totusi ea n-a fost suspendata. De asemenea e imposibil ca macar cele clasate pe podium (Vanessa Mae a terminat si in Slovenia mai la urma, timpul nu i-a fost imbunatatit din condei si n-a schiat in nici un caz excelent) sa nu fi stiut de masluire. La fel, nimeni n-a protestat, nimeni n-a primit vreo pedeapsa.

E dragut cum scrieti, cu stilul dvs. direct si nonconformist. Dar parca as prefera sa stiu ca in spate sta o documentare solida, si nu doar o planare la suprafata unei stiri de senzatie.

myke58 (6 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 10:54

Dincolo de cifrele seci si calculele anoste ramane POVESTEA.A spus-o Catalin in stilu-i inegalabil.Mai conteaza miimile alea de secunda insipide ??Povestea Vanessei ramine captivanta.Si,mai ales,va continua.Vom mai auzi de ea.

Comentează