Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

John Wayne, fotbalistul cowboy

Ar fi putut ajunge un sportiv de top. O claviculă neascultătoare l-a trimis însă în faţa camerelor de luat vederi. 142 de filme, un ”Oscar”, părintele westernurilor

Din cînd în cînd îl mai doare, de ce să mintă? […]

sâmbătă, 20 septembrie 2014, 9:20

Ar fi putut ajunge un sportiv de top. O claviculă neascultătoare l-a trimis însă în faţa camerelor de luat vederi. 142 de filme, un ”Oscar”, părintele westernurilor

Din cînd în cînd îl mai doare, de ce să mintă? Simte, aşa, ceva precum o arşiţă acolo. Scurt, pac, îl înţeapă, apoi îl lasă şi tot aşa.

E trecut niţeluş de ora 10 cînd doctorul apare în salon. Un spital din Newport Beach, California, SUA. Undeva pe la 1927. „Băiete, sînt direct. Nu ştiu dacă te vom opera sau se sudează aşa, asta vom vedea. Ideea e că treaba nu arată bine deloc. Ceea ce vreau să-ţi spun este însă că a ta carieră de sportiv e terminată, din păcate! Clavicula asta va face trosc la primul contact important şi te vei întoarce aici! Băiete, pe bune, îmi pare rău!”.

Medicul coboară ochii. Pe tăbliţa patului scrie MARION ROBERT MORRISON, 20 de ani.

Ar fi putut începe să plîngă, dar ce rost avea? Lacrimile îl reparau mai repede? Şi dacă o făceau, mai intra pe iarbă? NUUU!

Un Hercule încă din start!
La naştere avusese aproape şase kilograme! Da, aţi citit corect! Cinci opt sute şi ceva… Un uriaş. De mic juca fotbal american, cu al său tată. Pe la 18 ani avea, deja, 77 de kilograme, o forţă a naturii. Logic, l-au băgat la înaintare! Rupea toţi adversarii liceului „Glendale”, trecea prin ei precum cuţitul prin pîine.

L-au ochit că-i bun, aşa că „Univeristy of Southern California” s-a prezentat, regulamentar, cu una bucată bursă. 280 de dolari pe lună plus o masă pe zi. A acceptat. La primul antrenament, antrenorul Howard Jones şi-a dat seama că are în faţa nasului un Hercule. L-a rugat să facă şi faza defensivă, aşa că „Ducele” era, practic, pe tot terenul.

La doi paşi de stadion, filmul începea să se dezvolte puternic. Era California, nu?, studiouri peste studiouri! Cei mai sportivi, mai bine făcuţi mai treceau prin faţa camerelor, mai puneau ban pe ban, aşa, de part time. „Fox Film Corp.” îl băgase-n „Brown of Harvard”, o peliculă mută. Aşa, de culoare, filmul era cu Jack Pickford, fratele lui Mary, una dintre cele mai mari actriţe din toate timpurile, fata care fondase, alături de Charlie Chaplin, „United Artists”. Acum, în vară, turnase „Drop Kick”, roluri micuţe, dar aducătoare de dolăraşi.

Un val l-a terminat. Sau era abia începutul?
Iubea tot ceea ce e sport. Iubea Oceanul, valurile. Rupea pe surfing. Aşa se lovise. Claviculă ruptă, probleme pe acolo. Cariera de jucător de fotbal american încheiată! Definitiv!

Atunci i-a venit ideea! FILMUL! John Ford, marele regizor cu patru „Oscaruri”, ştia de el. L-a distribuit în „Mother Machree”, în 1928, o peliculă bună, cu subiect, despre o imigrantă irlandeză sărmană, ajunsă-n America. Acolo avea o scenă de bătaie. Ford i-a spus să nu se folosească de mîini şi l-a doborît în noroi. Nu putea accepta asta, el, cu a sa structură atletică! A cerut o dublă. L-a lovit pe regizor în piept, l-a azvîrlit cît colo! John nu s-a supărat. Din contră, şi-a dat seama că are în faţă un tip ambiţios, profesionist!

Apoi, în 1930, Raoul Walsh i-a dat primul rol principal. Avea 23 de ani. Tot aşa, de culoare, juca alături de Tyrone Power Sr., bunicul Rominei Power, viitoarea cîntăreaţă, viitoarea soţie a lui Al Bano! Era epoca westernurilor, se trecuse la fimul vorbit. El, JOHN WAYNE, apărea primul pe lista actorilor! Lepădase numele de Morrison, prinsese a călări, statură de olimpian avea, accent special poseda, voce gravă, gata, Hollywoodul îi era la picioare.

Vreme de 50 de ani, el, uriaşul John Wayne, avea să apară în peste 140 de pelicule. Un „Oscar”, în 1969, zeci de roluri memorabile, trei decenii cu săli arhipline, o prietenie de-o viaţă cu John Ford, plecată de la o bătaie în zloată.

Sînt 35 de ani fără el. Poate ar fi ajuns un jucător de fotbal american bun. Cronicile din anii ’20 îl recomandau. Dar noi, răutăcioşi, îi mulţumim acelui val din Newport Beach, din vara lui 1927.

Sursa: johnwayne.com

john-wayne-1.jpg
Poza tradiţională a jucătorilor de fotbal american. Stînga pe picior, dreapta pe iarbă. John Wayne!


john-wayne-2.jpg
Prima sa peliculă cu ştaif. E primul pe listă, după el vine bunicul Rominei

Comentarii (23)Adaugă comentariu

eugen (10 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 10:46

ce sa mai spun Oprisane……???imi place…scurt!!

Bibi (213 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 12:05

Catalin, multumesc !

Deci asta-i povestea reala ! Circula legenda ca era hamal si a fost descoperit din intamplare, la o varsta destul de inaintata.

kid (5 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 13:40

Bravo!!!! Esti meserias nene!!!

marian0904 (75 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 14:22

Nu cred ca-i multumim acelui val. Ducele s-ar fi impus in film si la 30-35 de ani. Cu o cariera stralucita in Liga de fotbal american avea o intrare si mai buna. Plus omul care atragea atentia oriunde. Oricum, multumesc si pentru poza cu Wayne tanar. O pun langa poza cu Dawn Fraser.

bogdan arga (1 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 15:43

Sunt impresionat de calitatea si frumusetea articolelor dvs. Asa trebuie scrisa presa!!! Felicitari!!!

citizen cc (2 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 16:43

Un mare , mare actor si un barbat adevarat , asa cum ar trebui sa fie multi dintre noi , naturali si nelucrati la sala . Nu am sa uit niciodata ,”Rio Bravo ” , ”Red River ” sau ”Diligenta ” …

Cornel (1 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 16:55

Felicitari pt articol domnule Oprisan

Toni (1 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 18:31

Frumos articol, felicitari! 🙂

toniaz (1 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 20:56

Frumos ! Bravo pentru toate articolele din GSP !
Pe cand ceva despre sportivi romani martiri (eroi) in revolutie, razboaie, prigoana comunista, lagare germane sau rusesti ? Au existat asemenea sportivi romani ?

mihail (34 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 21:00

Domnule Oprisan , ca sa fim corecti trebuie sa-i trecem pe toti : United Artist a fost fondat de D. W. Griffith, Charlie Chaplin, Mary Pickford si Douglas Fairbanks toti niste giganti ( si giganta) ai cinematografiei !

MO (2 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 21:15

Cand vei lega toate aceste povestiri minunate intr-o carte?

ovi (1 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 0:10

articole frumoase…dar cind veti inceta sa folositi „undeva” in loc de cindva? „undeva in 1927???

almaviva (4 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 7:32

Ce vremuri! John Wayne, James Stewart, Henry Fonda, Gary Cooper, Clark Gable, Cary Grant, Humphrey Bogart, Chaplin, Hitchcock, John Ford, John Huston, Howard Hawkes… When giants walked the earth…

panda (24 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 11:54

Cataline, scrie si tu ceva…
Nu mai veni cu taieturi din reviste ale secolul trecut.

Paul Pop Gorea (2 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 15:22

Citim si ne minunam !

dan (226 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 19:22

Un mare actor; a fost distins cu Medalia de Aur a Congresulu, iar in 1980 presedintele Carter i-a acordat postum Medalia Prezidentiala a Lobertatii, cea mai inalta distinctie civila din USA.

Rambo (1 comentarii)  •  21 septembrie 2014, 19:23

Mai bine zis Moaca de referinta a mizeriilor Europei stabilite in America, francmasonul mascota folosit in cinematografie pentru constructia Noii Lumi…si cel mai plictisitor si enervant actor. Cand vorbesti de western trebuie in primul rand sa te gandesti la indienii masacrati al caror pamant le-a fost furat, nu de betivii plictisiti si nespalati pe a caror vicii s-a format America. Deci daca vorbesti de Parintele Westernului ar trebui sa te gandesti normal la Pierre Brice sau Gojko Mitic, bineinteles daca ai auzit de ei.

horia (1 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 7:19

a fost perioada de glorie a hollywoodului.

Sile (3 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 19:34

Ma faci sa rad cu Pierre Brice 🙂 Un francez de mana a 7-a care n-ajucat nimic important in afara de Winetou. Ca sa nu mai zic cat e de penibil sa pui un francez in rolul unui indian apas! The Duke avea farmecul lui ca actor si ca om, desi era BISEXUAL. A lucrat in forta pe ambele „fronturi”: a facut 16 copii cu cateva neveste, dar a si avut amanti celebrii. Cum ar fi Jean Marais. Povesteste Errol Flynn in autobiografie cum si-au facut ochi dulci la o receptie, dar s-a imbatat inaintea francezului si s-a dus sa se culce. Pana in ’78 cand n-au mai avut doctorii ce sa-i faca ficatului sau mult prea incercat, filmau cadrele cu el doar dimineata pana la 10:00-11:00 pt ca pe urma o lua pe Cognac (bautura lui preferata). Lua oricum o dushca dimineata, pe burta goala, fiindca altfel ii tremurau mainile…

Sile (3 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 19:36

Imi vine sa rad si acum cand ma gandesc ca eroii copilariei noastre, simbolurile masculine de „capa si spada” respectiv „de pistoale”, erau partzari 🙂 🙂

Sile (3 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 19:38

Almaviva, l-ai uitat pe nedrept tocmai pe Clint Eastwood 🙁

Marian (3 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 21:24

Rambo esti la fel de fals ca toate western-urile turnate in Europa. Articolul din pacate nu spune nimic nou.

Walhallanu’ (16 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 9:37

John Wayne chiar a fost fotbalist (de soccer, cum ar veni) şi a jucat şi pe la noi.

John Wayne Shroj – F.C. Naţional Bucureşti

😀 😀 😀

Comentează