Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Ultimul mohican de aur

Jeno Buzansky a rămas singurul supravieţuitor al trupei ungare de vis de acum 60 de ani. Una cu Grosics, Zakarias, Kocsis, Hidegkuti, Puskas ori Czibor

Nu lăcrimase cînd zvîrliseră „Pantera Neagră” în hăul cel urît. Nu, asta era […]

sâmbătă, 16 august 2014, 9:57

Jeno Buzansky a rămas singurul supravieţuitor al trupei ungare de vis de acum 60 de ani. Una cu Grosics, Zakarias, Kocsis, Hidegkuti, Puskas ori Czibor

Nu lăcrimase cînd zvîrliseră „Pantera Neagră” în hăul cel urît. Nu, asta era de babe! Se stropşise, niţeluş, la pîrdalnicul de strănepot trimis de familie să aibă grijă de el, îşi petrecuse dreapta peste stînga, pentru a frîna Parkinsonul, şi atît! O clipită privise locul unde, de acum încolo, avea să doarmă cel mai bun prieten al său, apoi se retrăsese la umbra unui stejar secular.

Sincer, nu-şi mai amintea cînd fusese „trasă” poza pe care tocmai o privea. Ştia că o purta, zi de zi, aşa, îngălbenită, în portofel…

Gyula, Gyula Grosics, portarul, „Pantera”, tocmai plecase într-o lume mai bună. Avea 88 de ani. Voise a se face popă, trăsese în ruşi, fusese capturat de către americani. Cu el între beţe, naţionala Ungariei nu pierduse decît un meci în patru ani: 42 de victorii şi şapte egaluri. Jucau cu trei pe fund, doi în faţa lor şi cinci pe baricade.

Campionul olimpic de la UTA
Al doilea Gyula, Lorant, era turnul de control. Croat de mamă, băgase un an şi pe la la UTA. Băiat cu carte, economist, „fratele” lui Loţi Kubala la Vasas. Fugise din Ungaria comunistă, cu greu îl iertaseră.

Cel dat cu briantină, Cucu Bozsik. Ăsta, frate, alerga de la primul cîntat al cocoşului la ceas de noapte. 101 selecţii în echipa naţională. Ce half, era, ce half! Ce eleganţă, ce posesie, ce pase curate! N-apucase gustul pensioarei, la 52 de ani un atac de cord îl luase cu el.

Despre Josef Zakarias credea că a fost unul dintre cei mai tari fotbalişti din istorie. Pe cît de bun era, pe atît chef de viaţă avea. Înaintea marii finale de la World Cup 1954, îi căzu’ la aşternut o cameristă ce dădea să schimbe faţa de pernă. Cu o seară înaintea celui mai important meci din cariera sa! De atunci, Zaka nu mai prinsese nici un minut…

Patru şi cu Nandor, cinci
Cei cinci din faţă, erau, de fapt, patru plus unu! Nandor Hidegkuti juca fals, niţeluş mai în spate. Se ţinea la raglan, la pălărie de fetru, la cravată asortee. Unii ziceau că-i primul playmaker din fotbalul european. La 1945! Alimenta cu tot ce trebuie pe cei patru muschetari.

Loţi Budai nu discuta decît pe scoruri mari. La debut, în mai 1949, 6-1 cu Austria. Apoi, 12-0 cu Albania. Servea, la micul dejun, Cupe Mitropa, campionate ale Ungariei, Cupe.

Degetul tremurînd căzu pe chipul lui Sandor Kocsis! Puskas poate fusese mai mare, dar „Băiatul cu capul de aur” rămăsese febleţea sa. 68 de meciuri şi 75 de goluri. O leucemie şi un cancer la stomac intraseră, mîrlăneşte, la rupere. Pe 22 iulie 1979 se aruncase de la etajul patru al spitalului. Nu puteau asocia numele său cu sinuciderea, aşa că au vorbit despre un accident.

Voinţa care tindea spre infinit
Şi Feri, da, Feri Puskas. Uriaş pentru timpul său. Omul cu cea mai mare ambiţie din Univers. „Ocsi” plecase dintr-o suburbie a Budapestei şi evoluase la Real Madrid opt ani. Îi chemase pe băieţi, de patru ori, în capitala lui Cervantes, la atmosferă.

Gustav Sebes le fuseseră baci. Ha, ha, cel mai tare antrenor deşi evoluase, ca jucător, un singur meci în naţionala Ungariei! Nebun după fotbal. Da, ce amintiri! Atunci, înaintea duelului cu Anglia, făcuse rost de mingile mai grele cu care jucau cei din Albion; trasase, cu o bidinea, terenul după dimensiunile de pe „Wembley”, la scară 1:1!; băgase „amicale” numai cu echipe apropiate de stil cu englezoii; Stanley Matthews, Alf Ramsey ori Bill Wright fuseseră măcelăriţi cu 6-3. Ceruseră revanşa. O primiră. 7-1 pentru maghiari pe „Nepstadion”.

El, Jeno Buzansky, fundaşul, rămăsese, la 89 de ani, ultimul din Trupa de Aur a fotbalului ungar. Împreună cu băieţii din fotografia galbenă precum gutuia rezolvaseră o medalie olimpică de aur, nişte victorii de răsunet cu Austria, Brazilia sau Uniunea Sovietică, nimiciseră Anglia pe unde o prinseseră şi pierduseră o finală de Campionat Mondial după ce conduseseră cu 2-0 în primele opt minute.

Pe picioarele sale, părăsi cimitirul. În acel iunie 2014 Budapesta sărbătoarea 60 de ani de la fotbalul-cel-adevărat. Cu un ochi, Jano rîdea. Cu celălalt, plîngea.

Sursă: Mundo Deportivo

01.jpg
Feri Puskas e căpitanul Ungariei pe „Wembey”. Peste cîteva clipe, va începe măcelul, cu 105.000 spectatori prezenţi

02.jpg
GG a vrut să se facă popă. A păstrat hainele negre, dar a devenit portar: Gyula Grosics

Comentarii (23)Adaugă comentariu

ianiu (2 comentarii)  •  16 august 2014, 11:21

Puskas e cel din dreapta in acea poza.

casillas (1 comentarii)  •  16 august 2014, 12:01

Bag sama ca Gustav Sebes le „fusese” baci.

Bibi (213 comentarii)  •  16 august 2014, 12:10

Catalin, multumesc !

adrian (1 comentarii)  •  16 august 2014, 12:10

Nota 10 ( zece ) pentru articol. Am citit numai de bine despre acea nationala a ungurilor din acea vreme ….

Hungurul (2 comentarii)  •  16 august 2014, 12:34

Articolul face cat toata echipa, multumim Oprisane.
Ce echipa, ce jucatori…

tardelli (3 comentarii)  •  16 august 2014, 13:54

Se spune ca dupa meciul pierdut din finala cu Germania din 54 in vestiarul nemtilor s-ar fi gasit o multime de seringi.Se zice ca nemtii foloseau aceleasi substante pe care le foloseau pilotii germanii in timpul razboiului.Povestea a circulat in Germania pornind chiar de la nemti.
Nu prea exista alta explicatie la esecul ungurilor dupa ce ii mai batusera pe nemtii cu 7-3 in grupe.

cfr_atlanta (3 comentarii)  •  16 august 2014, 14:38

Felicitari!

Milici (2 comentarii)  •  16 august 2014, 15:01

Cea mai bună echipă naţională de fotbal a tuturor timpurilor , niciodată campioană mondială , doar finalistă! La mondialul de la Berna din 1954 , nicio adversară a Ungariei n-a apucat minutul 12 fără să încaseze 2 boabe ! A pierdut , incredibil , finala cu 3-2 , după 0-2 cu Germania lui Fritz Walter , pe care-o făcuse zob anterior , cu 8-3 ! Sunt născut în 1952 şi prima amintire a vieţii mele , datează de la vîrsta de doi ani , cînd toată comuna timişeană Ceacova răsuna de de difuzoare , la maxim , în limba maghiară , care transminteau finala. Ulterior am aflat despre ce-i vorba şi că aveau un comentator radio nebun numit Szepeszy , sau cam aşa ceva !

Boby (1 comentarii)  •  16 august 2014, 15:01

Felicitari pentru articol,si foarte multumim.!

teilandezu (12 comentarii)  •  16 august 2014, 17:01

Mare echipa , mari jucatori . Dupa ei , au mai fost si altii: Benes , Albert …, mare echipa si asta . Mergeai pe stadion , aveai ce vede , spectacol . Amintiri , amintiri …

Feri (1 comentarii)  •  16 august 2014, 17:13

Multumim pt. articol si totodata felicitari,insa o mica remarca:se scrie Buzánszky Jenő,Zakariás,Sebestyén Gusztáv,Kocsis Sándor….asa pt.conformitate… daca pe nemti,pe englezi,pe spanioli ii stimam scriidu-le numele corect….Inca odata multumim pentru articol si obiectivitate

Tibisor (77 comentarii)  •  16 august 2014, 22:04

Da … cu adevarat o echipa de AUR si acel comentator unic cu un umor si „perle” Szepesi Gyorgy parca …

iosif (1 comentarii)  •  17 august 2014, 9:23

da,O ECHIPA DE AUR,dar nu trebuie sa uitam un lucru : in acele vremuri fotbalul se juca de placere,iar azi fotbalul este o afacere,condusa din umbra de interlopi, care-si spun OAMENI DE AFACERI !! EI FAC REGULILE IN FOTBAL,IAR NOI FRAIERII NE INERVAM DEGEABA!! ORICUM,BRAVO CATALINE.

Attila, the hun (2 comentarii)  •  17 august 2014, 11:20

Köszönöm szépen. Multumesc de articol Cataline. Un elogiu asa de poetic nu am citit nici in presa maghiara despre aceea echipa de „Mighty Magyars”. Ce pacat ca politica (invadarea de catre URSS in 1956) a distrus aceea echipa. Poate ca 1958 alta era campioana mondiala……asta nu vom afla niciodata.

aza sep ,az a szép… (1 comentarii)  •  17 august 2014, 12:56

Senzational articol. Multumesc Maestre!

marian0904 (75 comentarii)  •  17 august 2014, 16:46

GROSICS, BUZÁNSZKY, LÓRÁNT, LANTOS, BOZSIK, ZAKARIÁS, BUDAI II, HIDEGKUTI, CZIBOR, KOCSIS, PUSKÁS. Asta era poezia pe care mi-o spunea, din cand in cand, taica-meu, un oltean. Bineinteles ca n-a vazut vreun meci al echipei Ungariei. A ascultat la radio comentariile lui Szepeszy si a citit articolele din Sportul popular. Despre finala nu mi-a spus decat ca dupa meci ungurii de la noi isi aruncau radiourile pe fereastra.

dan (226 comentarii)  •  17 august 2014, 21:16

Alte vremuri, alti jucatori!

Ardeleanu’ (3 comentarii)  •  19 august 2014, 13:37

Da Cătăline,într-adevăr am auzit acest lucru,că a murit și ultimul din acea mare echipă(locuiesc în Ungaria),am auzit o altă variantă aici,că ar fi vîndut meciul nemților…dar poate a fost prea mare dezamăgirea și au venit cu explicația asta.
@Feri , nu știu dacă e așa importantă mica ta remarcă.
Nici tu nu ai scris corect după cum văd(si-și,remarca-remarcă,insa-însă,daca-dacă etc.).

Joo Ferenc (4 comentarii)  •  19 august 2014, 16:45

Superb Catalin!
Grosics Gyula avea o vorba: „Dr. Sarosi a jucat fotbal parca era csardas, noi am iutit doar ritmul!”

cu stima!

Twin Peaks (1 comentarii)  •  20 august 2014, 11:16

Catalin, eu cred ca nu e intamplator ca ai scris si publicat articolul in preajma zilei nationale a Ungariei (which is today, btw). Daca am dreptate, e un gest foarte frumos. Inca un motiv de-a te felicita, alaturi de cele datorate articolului tau, care mi-a invocat o perioada foarte frumoasa a fotbalului. Cele bune.

gabipetre (13 comentarii)  •  20 august 2014, 19:47

O echipă superbă! Am avut ocazia să discut cu un domn în vârstă, a fost pe Wembley atunci în 1954, copil fiind; înainte de meci, englezii cu umorul lor celebru se gândeau: „Cât le dăm ăstora”, „ce burtică are ăsta”(Puskas). A doua zi, presa britanică a publicat poza naţionalei Albionului în chenar negru, ca la morţi!
puskas la Real, Kubala la Barcelona, apoi selecţioner al Spaniei! Ce echipă, ce vremuri şi cât de jos a ajuns fotbalul maghiar… Păcat!

gima (99 comentarii)  •  21 august 2014, 17:06

bravo tata! probabil cea mai tare echipa a tuturor timpurilor, meritau aceasta aducere aminte! felicitari!
sa-ti creasca mare bebicul!

corvette59 (63 comentarii)  •  22 august 2014, 3:18

Anul era 1945 .In Tatra inca se mai tragea cu tunul .Pe ulita noastra a tras o masina neagra cu bara din spate atirnind.Un domn in costum si cravata ,cu pardesiul atirnindu-i pe brat a intrat in curtea celei de-a doua case mai jos de noi . Noi,copiii , buluc pe masina ! Nu prea erau multe pe vremea aceea,iar cind vedeam una alergam dupa ea pina ne iesea sufletul.Soferul a inceput sa ne vorbeasca .Pe ungureste ! Cum multi dintre noi vorbeam limba,de fapt aproape toti ,am aflat ca domnul cu costum era din Budapesta si venise aici sa stea de vorba cu cel ce numai cu 2 luni in urma cumparase casa . L-a cautat mai devreme la Timisoara,dar a aflat ca se mutase la Arad . Mai apoi , cam pe la 1960 ,am aflat ca domnul era Sebes,antrenorul Ungariei si venise la noi sa-l convinga pe „Ceala” Petchovski sa plece la Honved , sau MTK ,dar omul tocmai semnase un contract cu baronul Neuman si urma sa joace la ITA anul urmator. Mai apoi, cam pe la 1950 , acelasi domn a incercat sa-l faca pe Ceala sa joace pt nationala Ungariei. Se putea atunci .Securitatea noastra era inca de atunci foarte puternica si convingatoare . Cind Boszik a facut greseala aceea ce a dus la golul lui Rahn , Szepesy, crainicul ,se vaicarea si a spus ca Ioji Petchovski n-ar fi facut o asa greseala nici in somn . Mentionez aici ca dupa finala n-am vazut nici un aparat de radio aruncat pe strazi . Era un obiect de lux atunci si costa cit o jumatate de casa .

Comentează