Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Povestea legendarului don Alfredo di Stefano!

Cu 61 de ani în urmă, un argentinian se lua cu o spanioloaică. Au trăit împrună cea mai frumoasă poveste de iubire din fotbal: don Alfredo di Stefano şi Real Madrid! Astăzi, din păcate s-a stins. Legendarul Alfredo di […]

luni, 7 iulie 2014, 6:07

Cu 61 de ani în urmă, un argentinian se lua cu o spanioloaică. Au trăit împrună cea mai frumoasă poveste de iubire din fotbal: don Alfredo di Stefano şi Real Madrid! Astăzi, din păcate s-a stins. Legendarul Alfredo di Stefano avea 88 de ani

fnd-imagen-portada.jpg

23 septembrie 1953 a picat miercuri. În Barcelona, de unde plecase, picura. În Madrid, unde ajunsese la primul ghiers al cocoşului, la fel. Ce naiba, oare se instalase, deja, toamna? S-a ferchezuit în micuţa baie, a spus rugăciunea, apoi s-a reîntors la prinţese. Cu Nanette, treaba era uşoară. Un pupic şi, gata, era în picioare! La Silvana apăreau “problemele”: nu voia, neam, să se trezească. Atunci intervenea Sara, soţia. Aşa era şi acum, în tren, în vagonul de dormit.

Cînd au dat nas în nas cu aerul rece al peronului, nu-i aştepta nimeni. Ba da, un reporter de la ABC, cu tot cu aparat de fotografiat, şi un trimis al clubului. Cine era el să fie întîmpinat? Da’ chiar aşa, cine era el?

Pariul lui Don Santiago Bernabeu
Cu un an în urmă, Real Madrid sufla în tortul cu 50 de lumînări. La petrecere veniseră suedezii de la IFK Norrköping şi columbienii de la Millionarios. Acolo juca el. La bază, ăi bătrîni erau “macaronari”, pripăşiţi prin Argentina. În patria tangoului fotbalul era mai mult în grevă, de aia trecuse vreo trei graniţe. Din tribună, ochiul format al preşedintelui Santiago Bernabeu îl bunghise. “Îl vreau pe nouar!”, spusese. La fel şi catalanii. Pepe Samitier aruncase banii către River Plate, club de care ţinea, madrilenii vorbiseră cu jucătorul în carne şi oase. Se bătuseră pe el, cu vorbe grele aruncate prin jurnale. Federaţia iberică simţise nevoia să facă dreptate. Luase sabia şi, asemenea regelui Solomon, decisese să-l taie la jumate. Doi ani în Catalunya, doi ani în Capitală. Scîrbiţi, băieţii blaugrana renunţaseră la afacere. Bernabeu le dăduse banii arvuniţi către River şi, gata, safteaua se făcuse! Era pariul lui Don Santiago!!!

Pe 23 septembrie 1953, urma să debuteze. Şi-a dus familia, consoarta şi cei doi pui, la hotel, la “Emperatriz”, s-a înşurubat la vizita medicală. “Todo muy bien!”, s-a bagat să atingă, apoi, un peşte, subţire, în Plaza del Carmen. Sincer? Nu-i plăcea Spania. Atmosferă gri, multe femei îmbrăcate în negru. Dar el venise pentru fotbal, nu?

Pianist printre cărători de piane
N-a mai făcut încălzirea. “Hurducăitul trenului mi-a frămîntat toţi muşchii”, avea să zică. Realul juca un “amistoso”. Cu franţujii de la Nancy. În vestiar n-a recunoscut pe nimeni. Nu erau băieţii ăia cu poze prin ziare. Aşa se obişnuia: vedetele intrau în campionat, la meciuri cu lampas, cărătorii de piane, la mărunţis. S-a uitat în dreapta, la “căpriori”: Seoane, Cosme, Campa, Serrano, în loc de Lesmes, Zarraga, “Paco” Gento, Molowny. Primii nu primiseră botezul ligii întîi, nu ştiau ce concentraţie are aerul pe acolo.

Greu, greu a intrat şi-n meci. Nu mai mîngîiase mingea din 18 a’ lui februar, Barça şi Real se certaseră cine să-l felieze primul, citea prin ziare ce are de făcut, nu călcase iarba. Prima repriză nici n-a ştiut la ce poartă atacă. La vestiare s-a aranjat, s-a uitat în oglindă şi şi-a zis. “Ok, oamenii ăştia au venit să vadă spectacol. Atunci, spectacol să fie!”.
Nancy juca bine, dîrz, pe “Chamartin”. S-a băgat la croitorie, a ridicat stadionul cu două “foarfeci”. Apoi, pe final, un gol, fin, cu capul. Părul, care începuse deja să se împuţineze la cei 27 de ani, nu s-a mişcat, briantina n-a rămas pe minge. Au pierdut, cu 4-2, dar argentinianul a dat semne clare că posedă stofă.

Ce a urmat se învaţă la grădi. Alfredo Di Stefano a devenit cel mai mare jucător din istoria lui Real Madrid, iar Real Madrid a devenit cel mai mare club din istoria fotbalului.

Astăzi, pe 7 iulie, fostul fotbalist al lui Real Madrid, Alfredo Di Stefano, a încetat din viaţă, la spitalul Gregorie Maranon din Madrid, la vîrsta de 88 de ani. Acesta era internat în spital de sîmbătă, după ce a suferit un stop cardiac la ieşirea dintr-un local aflat în apropierea arenei Santiago Bernabeu.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

dottore (1 comentarii)  •  7 iulie 2014, 19:01

Mi-e teama ca ai scris articolul inainte de moartea lui Di Stefano … In fine. Oricum e bun.

dan (226 comentarii)  •  7 iulie 2014, 20:39

Daca ar avea si echipele romanest asemenea jucatori ce bine a fi! Insa ar trebui sa fie atat seriozitate si profesionalism din partea jucatorilor, cat si din partea presedintilor de club si patronilor!

gabipetre (13 comentarii)  •  7 iulie 2014, 22:32

Puskas, acum Don Alfredo, se duc bătrânii…

raz (2 comentarii)  •  7 iulie 2014, 23:47

Real Madrid e cel mai mare club al lumii datorita lui. Si premiu mai mare ca asta nu exista. A fost urias iar acum e o legenda a fotbalului

tudor mosh (5 comentarii)  •  8 iulie 2014, 3:57

Felicitari!
Realmente, este captivanta toata ideea elogiului, salutarea unui geniu al constructiei. Intr-adevar, un legamant extraordinar!

alex velicu (1 comentarii)  •  8 iulie 2014, 4:18

Bre da ce vorbe mascariciose mai ai ma doari si capatana! pai nici la noi la Fratauti nu mai zice nimenea ca se ia, se zice frumos ca se casatoreste iara cocosu nare ghiers nicicum, ca ghiers are doar omul sau fata cand canta. sapoi ai fost mata cu omu in baie s-al vezi cum spune rugaciunea saracu de el? sau poate doar ai saguit da nici asa nui tomnai frumos ca vezi bine ca omu a murit si voua va arde de saga. asta nu mia placut!

dan (4 comentarii)  •  8 iulie 2014, 15:01

excelent articol.
ar trebui un link ceva sa l vedem si noi intr un montaj …

marian0904 (75 comentarii)  •  8 iulie 2014, 20:20

RIP pentru don Alfredo si multumesc pentru poveste. Totusi, lipsesc pozele. Astea-s vremurile. Nu ne ajunge „vrajeala” din vorbe, ne mai trebuie poza cu AdS coborand din tren sau sarutandu-si una din copile sau (de ce nu?) stand la taclale cu don Santiago.

eu,adica JE (2 comentarii)  •  8 iulie 2014, 21:51

azi,in Marca,Tomas Guash isi incepea articolul cam asa:”Ultimul lucru pe care n-a reusit Alfredo Di Stefano sa il „inghita” a fost faptul ca Luis Aragones i-a luat fata in cursa spre ceruri,insa acum sint impreuna iarasi,ca doi amici rivali pe iarba,care si-au petrecut mii de ore impreuna”
o vorba care va ramine eterna:
ITI MULTUMESC,BATRINO!
Di Stefano spunindu-i unei mingi

eu,adica JE (2 comentarii)  •  8 iulie 2014, 21:57

si alta tot de la Alfredo Di Stefano:
„Niciun jucator nu este mai bun decit ceilalti 10 impreuna”

ovialex23 (13 comentarii)  •  11 iulie 2014, 18:53

Cred ca cel mai mare jucator al nostru, pentru care Bernabeu a venit personal in Romania, merita si el un articol: DOBRIN (giscanul) !
Cel mai valoros si cel mai nedreptatit fotbalist roman.

Varutzu (2 comentarii)  •  12 iulie 2014, 7:28

Timpul nu iarta pe Nimeni ! Dar despre Di Stefano se va vorbi ca despre o legenda ! Bine nu de toti trubadurii care posteaza pe aici ca a data iama internetul in casele romanilor ! .. Ci se va vorbi despre el de unul ca tine sau unul care l a vazut jucand si in viitor de cei pasionati de ce inseamna Real Madrid ! 🙂 ! Di Stefano nu are cum sa moara.. ! O legenda a Realului din Madrid nu moare niciodata ! e ca s i si cum ai spune ca Leodinas ar fi uitat in praful ce se pune din ce in ce mai mult pe cartile de istorie 🙂 !

Varutzu (2 comentarii)  •  12 iulie 2014, 7:29

ps: Leonidas !

Comentează