Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Lungul drum al tricoului în care Battiston a fost „ucis” de Schumacher către casă

Cei cu tuleiele mai cernite rememoraţi faza. S-a scurs o oră din Franţa – RFG, mondialul din bucătăria lui Cervantes, 1982. Harald “Killerul” Schumacher iese în întîmpinarea lui Battiston cu pîine, sare şi o săritură mortală. Nici faul, nici cartonaş, […]

vineri, 4 iulie 2014, 2:03

Cei cu tuleiele mai cernite rememoraţi faza. S-a scurs o oră din Franţa – RFG, mondialul din bucătăria lui Cervantes, 1982. Harald “Killerul” Schumacher iese în întîmpinarea lui Battiston cu pîine, sare şi o săritură mortală. Nici faul, nici cartonaş, batavul Charles Corver nu respiră în fluier. Galul e mort, se alege cu una bucată comoţie cerebrală. Platini e alături de el, îl ţine de mînă şi de vorbă, e ”fratele” lui de la Saint-Etienne, deşi treiarul e în lumea sa.

Meciul se petrece la Sevilla, pe „Ramon Sanchez Pizjuan”. Medicul care-i dă primul ajutor e Rogelio Arias, băştinaş. Îl pune pe picioare pe om, îi zice că nu rămîne cu sechele. Primeşte, ca dar în schimbul vieţii redate, tricoul… Patrick are ştearsă din memorie acea zi… Ține minte doar „Marseilleza”, nişte faze, apoi întuneric, întuneric de-l tai cu drujba. Şi nişte voci pre limba lui Lope de Vega…

Anii trec. Arias se trage la pensie. Decide să doneze memoria acelei nopţi clubului-mamă. Prin 2008, Michel Platini – ajuns,între timp, barosan cu acte în regulă la UEFA -, face o vizită în Capitala Andaluciei, Del Nido, el presidente, zice să-i facă un mic cadou. Tricoul de atunci…

Michel cel pişicher
Michel stă cu faţa la joc, ştie ce trebuie făcut. Leagă un colet, scoboară tricoul în el, desenează o adresă. Pac, dubă, pac, avion, pac, dubă iar! Sonerie. Puiul cel mare al lui Battiston, căruia Platini îi este naş de botez, desface cartonul. Tremură. În faţa sa stă tricoul din 8 iulie 1982. Battison, seniorul, plînge. După 30 de ani, memoria e recuperată.

În această seară, Franţa dă piept cu Germania. Tricoul odihneşte pe un perete, într-o cameră a casei lui Battison jr.

poza.jpg

Comentarii (8)Adaugă comentariu

tesio (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:24

Mamaaaaa…ce mai meci a fost…cata tensiune…incredibillll…UN MECI CARE A INTRAT IN ISTORIA FOTBALULUI!!..si gestul medicului Arias…si al lui del Nido..si al lui Platini…efectiv iti dau lacrimile!!

Mihai Marian (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:45

In meciu ala din 1982 de la Sevilla pe teren au intrat 22 nu de vedete cum sunt acu ,ci 22 de stele cu S ….Luat pe postrui cred ca erau printre cei mai buni din lume la ambele echipe.Niste titani ai fotbalului .Acum sunt doar niste oameni carora li se spune stelari,etc,etc,dar ii numeri pe degete la un turneu final din toate echipele.Atunci Belgia era intesata de vedete,Germania si Franta nu mai vorbesc,Spania la fel,Olanda..mama ce echipa avea Olanda,Anglia de acum nici macar umbra nu e la ce echipa avea atunci,Argentina lui Maradona,care el singur era o echipa…Despre ce vorbim noi aici.

mihail (34 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:46

Vreau sa va spun ca sunt suporter al echipei germane ,de doamne au trecut 40 de ani !!!!!!!, la meciul cu Olanda din ’74 si am avut si bune si rele , nu ii iau in brate dar sa nu-mi spuna mie cineva ,ca daca il elimina pe Schumacher ,castiga Franta ! Sa ai 3-1 in pelungiri si sa mananci bataie nu este ghinion este prostie !! Asta un in al doilea rand s-a vazut 4 ani mai tarziu valoarea Frantei , cand i-a ajutat Igna sa bata Brazilia !

mihail (34 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:47

Scuze pentru greseli !!

gabriel (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 14:48

EXCELENT CATALINE ,EXCELENT…MULT RESPECT !!!

zona magheru (1 comentarii)  •  4 iulie 2014, 16:51

Cel putin pentru mine personal atunci am inceput sa atribui nationalei Germaniei epitetul de „panzere ” . Parca la meciul ala am retrait lectia de istorie cu debarcarea din Normandia . DiFERENTA A FACUT-O CA ATUNCI NEMTII AU PIERDUT IN FINAL mai ales din cauza ca cei mai viteji si cele mai dotate trupe luptau pe frontul din est astfel ii spulberau pe aliati asa cum au facut-o la meciul asta .

vasco (25 comentarii)  •  4 iulie 2014, 17:53

Pe atunci stiu ca am plins de ciuda pentru infringerea Frantei,asa cum numai dupa 4-6 cu Iugoslavia in Ghencea am mai facut-o…Astazi nu-mi mai plac „cocosii”,intre timp …”s’il vous plait monsieur”..(si nu numai)m-a indepartat de „ginta latina”.Dar parca nici de nemti n-am reusit sa ma apropii indeajuns,asa ca:-Hai CostaRica!!!

Moromete (2 comentarii)  •  4 iulie 2014, 21:41

Felicitari pentru articol!

Comentează