Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Cealaltă Olandă de Mondial: Hu Kon şi Heng Tan

În 1938, nişte flăcăi din bunica Indoneziei ajungeau la Campionatul Mondial de fotbal din Franţa. Făceau o lună pe drum, bifau un 0-6 şi-şi vedeau, apoi, liniştiţi, de fermele lor

Multe neamuri europene se-ncrîncenară pe iste întinse pămînturi: 17.508 […]

sâmbătă, 21 iunie 2014, 9:05

În 1938, nişte flăcăi din bunica Indoneziei ajungeau la Campionatul Mondial de fotbal din Franţa. Făceau o lună pe drum, bifau un 0-6 şi-şi vedeau, apoi, liniştiţi, de fermele lor

Multe neamuri europene se-ncrîncenară pe iste întinse pămînturi: 17.508 insule şi insuliţe, care mai de care mai bogate. Portughezii descoperiră, primii, drumul, apoi olandezii ori britancii făcură cărare pe mare. Cuişoarele erau căutate, tot felul de mirodenii ori animale exotice atrăgeau aventurierii.

Batavii înfipseră steagul, fondară Companii uriaşe, printre care şi VOC-ul, prima multinaţională din istorie, şi se puseră pe jucat fotbal. Într-un 28 martie 1921 deteră şi primul meci. Indonezia nu era, încă, Indonezia, Jakarta nu devenise, încă, Jakarta. S-a dănţuit la Batavia, viitoarea capitală, cu Singapore, 1-0, întîia partidă a Indiilor Olandeze de Est. Apoi, de dezmorţire, alt „amical”, contra Australiei, hop, un 4-4 cu băieţii din Shanghai şi tot aşa. Sportul ăsta cu mingiuca prindea, din Europa soseau ultimele echipamente şi sisteme de joc.

17 zile la dus…
La 1938, Campionatul Mondial, ediţia a treia, bătea la uşă. Asia primise un loc, Japonia şi Indiile Olandeze se înscriseseră, niponii se pierduseră pe drum, aşa că la început de mai o trupă de nebuni frumoşi, jumătate localnică, jumătate olandeză, lua cap-compas Franţa. Era prima şi ultima oară cînd Indonezia participa la un turneu final. Indonezia sau Olanda?

Drumul, pe Indian, prin Suez, Mediterana, Marseille, tren pînă la Reims.

Şi, iată, 5 iunie, „Stade Velodrome”, 8.000 de oameni în tribune. Ungaria – „Dutch East Indies”, aşa scrie pe foaia de joc. „Oaspeţii” au tricouri orange, cu guleraşe şi şiret, şorturi albe, ce-i strîng la subraţ şi jambiere albastre. Sînt mai mult pe stilul atletic, mîinile lipite pe lîngă corp, pieptul în faţă. Mo Heng Tan, portarul de 21 de ani, duce cu el o mascotă. E o raţă de pluş cărată de acasă. Joacă la HCTNH Soerabaja, avea să devină unicul fotbalist din istorie ce evolua atît pentru Indiile Olandeze cît şi pentru Indonezia.

Căpitan şi doctor, doctor şi căpitan
Hop, Achmad Nawir e căpitanul! Tip cult, doctor în medicină, unicul fotbalist din istoria Campionatelor Mondiale de fotbal purtător de ochelari fini, cu ramă subţire. În două meciuri, cu el la timonă, băieţii nu primeau decît 15 goluri. Lîngă a sa domnie, Sutan Anwar, tinerelul de 19 ani din Sumatra. Suvarte Soedarmadji e în atac, penetrant, se joacă pe sistemul 1-2-3-5.

Johannes van Mastenbroek, tehnicianul, nu are ce indicaţii să dea. În minutul 30 e deja 4-0, cu „Willy” Kohut în zi de graţie. Mingea-l frige pe bietul portar, zici că e un crap scăpat din halău, se lasă mai mult cu balet, orice alunecare se termină peste linia de margine.

Cîntec, joc şi voie bună
Din tribune se rîde. Unicul care „mîngîie” obiectul e atacantul Tang Hong Dijen, în timp ce scorul devine 6-0. Cei de la FC Santos sînt în tribune, la fel şi trimişii lui FC Barcelona! Meciul se termină aşa, cu set la zero, brazilienii şi catalanii fug la vestiare, scot stiloul de contract, dar Tang nu vrea să audă. „Doresc a rămîne pe Insulă, familia mea are o fermă, vreau să mă ocup de ea”, aud emisarii.

Asta-i toată afacerea. 17 zile la dus, cam tot atîtea la întors, pentru 90 de minute şi şase goluri primite. Dacă tot au trecut pe acasă pe la Bătrînul Continent, zic să dispute şi un amical cu Olanda, patria-mumă. 9-2. Hop, iar tren, vapor, Suez, Indian, acasă.

Cu mici excepţi, nimeni nu a mai auzit de eroii din 1938. Indonezia şi-a cucerit independenţa în 1945. Au trecut mai mult pe badminton, pe box, pe rugby, pe polo cu căluţi. Dar nume precum Hu Kon și Heng Tan rămîn, undeva, într-o pagină de istorie. Scrisă de nişte doctoranzi cu ochelari fini şi pieptene de os la buzunarul din spate al şortului.

dutch1.jpg
8.000 de suflete au asistat la prima şi ultima partidă a Inoneziei la un turneu final de Campionat Mondial

dutch2.jpg
În stînga, cu ochelari de tocilar, „căpitanul” Achmad Nawir

Comentarii (15)Adaugă comentariu

biancorossi (3 comentarii)  •  21 iunie 2014, 9:36

mda, un nou CP lacrimogen cu iz de G + si cu adevaruri rastalmacite, zise in varianta house. numai bine, originalitatea ?? exista ?

eden (2 comentarii)  •  21 iunie 2014, 9:59

Cum adica ..” sorțuri albe, ce-i strang la sub braț…” ?

sandmann (2 comentarii)  •  21 iunie 2014, 10:11

Fain.

mihail (34 comentarii)  •  21 iunie 2014, 10:30

Ati inceput sa va diluati , maestre . Nu e musai sa scrieti despre C.M. Apropo’ , nu cred ca a citit cineva interviul domniei voastre , cu Dobrin , pentru ca inca mai sunt stupizi care il plang pe fotbalistul pitestean ,ca nu l-a lasat Ceausescu sa plece la Real !!

Cosmin (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 10:37

Eden, ma lasa rece comentariul tau. Tu faci parte din categoria oamenilor care nu ar trebui sa citeasca sau sau urmareasca filme/ documentare etc. in viata lor. Oricum rezultatul e total pe langa. Fara a face pe desteptul iti recomand sa treci putin prin „scoala vietii” si sa citesti definitiile cuvintelor precum „sarcasm” sau „ironie”. Amicul meu, acele sorturi albe ce-i strans la subrat, se refera la faptul ca in acea perioada aveau pantaloni foarte scurti si ridicati pana la „subrat”. Cu siguranta ai bunici care poarta vestitii pantaloni de stofa astfel. Oprisan, ca de obicei, „mangai” stiloul. Respect

Sorin (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 12:45

… mda, mangaie stilou excesiv …

lihox (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 13:17

Imaginea de sus nu corespunde cu cea de mai jos !
Tricouri albe sorturi negre !!!!

Radu (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 14:12

Adica ii strangeau la c**e

Cosmin (3 comentarii)  •  21 iunie 2014, 14:54

Scrie undeva ca imaginea de jos e de la meciul cu Ungaria??? Plin de idioti pusi pe comentat…

eden (2 comentarii)  •  21 iunie 2014, 15:00

Cosmin, intrebarea mea nici nu era pentru tine, asa ca nu vad de ce te bagi singur in seama. In al doilea rand nu-mi poti spune tu, ce si cum sa urmaresc. Ai vrut sa faci pe desteptul desi cred cu toata ardoarea ca nu esti decat un biet grobian frustrat. Si pentru ca n-ai scoala ci doar utopica ”scoala a vietii„ iti spun ca daca se vroia sa fie scris cu subinteles, trebuia sa se puna intre ghilimele, desteptu” lu” peste prajit 🙂

pensionar militar (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 20:47

Hei! @Cosmine! Si totusi cum e cu pantalonii care te strang sub brat?…Ce destept esti!!!…

altul (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 13:57

@Cosmin – DA, scrie pentru cei care ştiu să citească… „prima şi ultima partidă a Indiilor Olandeze”… tricouri închise la culoare (acel portocaliu menţionat în articol?) şi şorturi albe… numai că adversarii nu au alb cu alb (tricouri+şorturi), aşa cum apare la intrarea pe teren a echipelor, cu căpitanii în prim-plan… adversarii au şorturi NEGRE în imaginea surprinsă din timpul desfăşurării partidei… ceva nu e în regulă, pentru cine deosebeşte şorturile albe de cele negre ale adversarilor asiaticilor…

helioglobalus (2 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:06

Mi se pare mie sau pe primii doi adversari îi bufneşte râsul?

seba (98 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:48

interesant, nu stiam ca indonezia a fost colonie olandeza si nu m-as fi gandit niciodata ca au participat la un campionat mondial de fotbal. pentru mondialul asta vad acum ca au fost in grupa cu iran, qatar si bahrain, grupa in care au acumult nici mai mult nici mai putin de 0 puncte 😀

suporter (1 comentarii)  •  26 iunie 2014, 15:27

Ii strangeau sorturile sub brat, adica erau asa de mari incat ajungeau pana sub brat……

Comentează