Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Şi muntele venit-a la Mahomed…

Cele mai luminate minţi din istoria şahului s-au găsit, la început de martie, în Islanda. Gari Kasparov a sosit să aducă un omagiu la mormîntul lui Bobby Fischer

Ninge. Ninge frumos. Hibridul alunecă uşor pe şoseaua şerpuită. E […]

sâmbătă, 15 martie 2014, 8:56

Cele mai luminate minţi din istoria şahului s-au găsit, la început de martie, în Islanda. Gari Kasparov a sosit să aducă un omagiu la mormîntul lui Bobby Fischer

Ninge. Ninge frumos. Hibridul alunecă uşor pe şoseaua şerpuită. E linişte. Enorm de multă linişte. El, tipul cam la 50 de ani de viaţă, surîde pe bancheta din spate. „Ce ţi-e şi cu viaţa asta”, zice. E născut la Baku, în Azerbaidjan, pe vremea cînd ţara avea înainte o titulatură de genul „Republica Sovietică Socialistă”, din tată evreu rus şi mamă armeancă, a venit aici, în Islanda, la 60 de kilometri de Reykjavik, într-o semi sălbăticie, pentru a-l „vedea” pe un american născut în Chicago, Illinois, din tată german, mamă evreico-polonezo-rusă plecată la viaţă în Elveţia, dar crescută în Missouri, SUA. Grea frază, nu? „Ce e asta, o lecţie de geografie?”.

Selfoss, Laugardaelir
Surîde iar. Pe dreapta, se iţeşte tăbliţa ce anunţă intrarea în Selfoss. Da, nimeni nu ştie ce e sătucul ăsta! Ceva distanţă faţă de Capitală, 40 de oameni în 1900. Acu’, sare niţeluş de 6.500 de suflete. Zona unde nu se întîmplă, niciodată, nimic. La o săritură de vulpe polară e Laugardaelir, o aşezare minusculă. Aici trebuie să ajungă.

Faţă în faţă nu se văzuseră niciodată. Ştia tot ce se putea şti despre el. Nu mîhneli de pe wikipedia, chestiuni de suflet. Abandonase şcoala, zicîndu-le părinţilor că „acolo e locul unde nu se învaţă nimic!”. Devenise fanatic religios deşi niciodată nu ştia de partea cui este. Se retrăsese din activitate o dată, de două ori, trăise ca imigrant din Filipine la Budapesta, din Japonia pe tărîmuri nordice, zvîrlise cu declaraţii antisemite, deşi în a sa casă Steaua lui David era la loc de cinste.

Ar fi împlinit 71 de ani
Gata! Ajunsese! Continua să fulguiască uşor. La cîţiva paşi, silueta unei biserici. S-a pomenit alături cu un prelat. „Bună ziua, sînt reverendul Kristinn Agust Fridifinnsson. Pe aici vă rog, pe aici!”. A intrat pe o aleiuţă, un gard mic. Degetul ghidului i-a indicat locul. Cu capul descoperit a făcut un pas. Nu simţea teamă, dar avea un gol în stomac. O piatră albă, un pui de brăduţ, un steag islandez, o candelă mică. „Robert James Fischer. 9 Mars 1943 – 17 Januar 2008”. De multă vreme îşi propusese asta: el, Gari Kasparov, poate cea mai luminată minte din istoria şahului, al 13-lea campion mondial, voise să ajungă, de 9 martie, la mormîntul uriaşului Bobby Fischer, un alt geniu, al 11-lea campion mondial. Azi era ziua aceea! Ar fi împlinit 71 de ani. În 1972, cînd devenea stăpînul lumii, micuţul Gari avea nouă ani. Teoretic, s-ar fi putut întîlni oricînd, dar… N-a fost să fie.

Un fotograf şi doi cameramani
Îl durea ce auzise pe la colţuri: că ar fi venit în Islanda doar pentru că se apropie alegerile de la FIDE şi un astfel de gest ar da bine la stomacul votanţilor… Îi era lehamite. Dacă voia circ, nu venea cu surle şi trîmbiţe? A acceptat doar un fotograf şi doi cameramani de la un site recunoscut mondial de toţi băieţii care iau în serios distracţia cu un nebun. Atît. Chiar se rugase de Gunnar Björnsson, starostele federaţiei islandeze: „Gunne, vreau să mă duci acolo, dar nimeni, nici măcar pasărea cerului, să nu afle. Să fie ca un pistol cu amortizor!”.

A stat niţeluş, în zăpadă, lîngă piatra Maestrului. „Aş fi dorit să-l cunosc. Aş fi dorit ca împreună să promovăm şahul, să-l ducem acolo unde Bobby ar fi vrut să fie”, a scris în cartea de condoleanţe. A zăbovit niţel şi-n biserică, la slujba de pomenire. Reverendul i-a mărturisit că înainte de a se stinge, nemuritorul a îngăimat cîteva cuvinte: „Nimic nu vindecă mai bine decît atingerea omenească”.

Şi-a mai plecat capul, scurt, în faţa travertinului, apoi s-a suit în hibrid.
Cît fusese în viaţă, Mahomed nu ajunsese la munte. După, acesta venise la Preamărit.

Sursă: Chess.com

bobby_mare.jpg
Bobby, un geniu pe care mulţi nu l-au înţeles

langa-poza-mare.jpg
Fischer a dorit să se odihnească în Islanda. Aici a venit Kasparov spre a-i aduce omagiu

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Adina (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:22

exceptional, dar absolut normal… avand in vedere de la ce ziarist vine acest articol.

bravo.

george (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:44

felicitari. foarte bun articolul

marian (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:28

cu alte cuvinte intalnirea titanilor.

xoxo (9 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:41

Super. Vara asta in Islanda mai am un obiectiv de vazut

addy (14 comentarii)  •  15 martie 2014, 13:43

doua minti uriase

Bibi (213 comentarii)  •  15 martie 2014, 13:49

Catalin, multumesc !

clau (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 14:03

Impresionant articol,multumim celor care ne bucura cu astfel de reportaje despre acest sport minunat,sportul mintii.

andy (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 14:53

Felicitari. Astfel de articole vrem sa vedem

a.c. bogdan (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:23

„Nothing is so healing as the human touch.” suna mai frumos in engleza.

a.c. bogdan (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:27

apropo, in acest moment se desfasoara meciurile ce vor desemna chalagerul pentru titlul mondial detinut de Magnus Carlsen

Dani (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:49

Felicitari pentru articol. Doi zei ai sahului

petru (3 comentarii)  •  15 martie 2014, 16:29

Respect Domnule Oprisan , am citit un articol de mare valoare …

alegzandru (17 comentarii)  •  15 martie 2014, 19:04

Multumim Catalin Oprisan, un articol care iti face mare cinste, tie si jurnalisticii in general.

titi (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 20:46

Ne-ai spus despre evrei si steaua lui david, despre cat de preamarit e mahomed, dar ai uitat sa pomenesti ca la capul sau, bobby are Cruce. In rest, numai bine.

vasim (37 comentarii)  •  15 martie 2014, 22:40

Cei mai mari jucatori de sah din istorie s-au intalnit in sfarsit!
Felicitari pt articol!

NASCUT PENTRU A FI STELIST (3 comentarii)  •  15 martie 2014, 22:44

Scrie Catalin,scrie!Mai avem sanse cat timp exista oameni ca tine,ce reliefeaza atatea lucruri ce ar trebuii sa fie normalitate.
Ce sa mai zici?
Multumesc.

Bogdan C.F.R. (3 comentarii)  •  16 martie 2014, 0:21

Dumneata esti in tare sa strici orice subiect. Te rog, fa o pauza luuuuunga. Lunga.

grid (23 comentarii)  •  16 martie 2014, 0:58

Să ne înțelegem, Cătălin nu e simplu ziarist, are harul unui scriitor profund care, cu mijloace aparent simple, reușește să emoționeze. Deși o metaforă precum ”la o săritură de vulpe polară” a locației islandeze nu-i iese oricui.
Poate știe cineva cum s-a terminat povestea cu deshumarea lui Fischer din anul 2010 pentru stabilirea paternității fetiței filipineze în vârstă de 9 ani.

seba (98 comentarii)  •  16 martie 2014, 1:49

he he, sah 🙂 am jucat doar de vreo doua ori in ultimii cinci ani, dar intotdeauna o placere sa cistesc o stire despre sah. si, ia, ca bag unul acum, de dragul vremurilor trecute 🙂

dan (2 comentarii)  •  16 martie 2014, 10:47

curios,bobby fischer are cruce pe piatra!

dash.berlin (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 11:25

Frumos articol.Felcitari !

dan (226 comentarii)  •  16 martie 2014, 21:35

Frumos a venit modest fara tambalau, un om mare nu doar un sahist mare! Cu fiecare articol al dumitale ies din sportul nostru in care locul principal este ocupat de asa-zisa liga de fotbal! Multumec inca o data!

DD (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 22:52

Cataline, esti fenomenal!

jugaru lucian (4 comentarii)  •  16 martie 2014, 23:25

Constantin Lupulescu a terminat al VI-lea la Europenele de sah, si s-a calificat ca si anul trecut(cand a terminat al V-lea) la Cupa Mondiala :
http://chess-results.com/tnr126380.aspx?lan=1&art=1&rd=11&turdet=YES&flag=30&wi=984

Zilele acestea se desfasoara Turneul Candidatilor, unde se va desemna chalangerul la titlul mondial ce se va disputa in Noiembrie.
http://candidates2014.fide.com/live.html

Altfel frumos articlolul..

corvette59 (63 comentarii)  •  17 martie 2014, 3:52

Mihail Tall ,Bobby Fisher,Gari Kasparov-triumviratul titanilor sahului . Pe linga faptul ca toti au fost campioni mondiali ai acestui sport ,ei mai au in comun apartenenta la natiunea israeliana in mai mare ,sau mai mica masura.Daca Fischer si Kasparov au fost doar pe jumatate evrei,Mihail Tall a fost „full blood”,ambii parinti evrei.

gima (99 comentarii)  •  17 martie 2014, 12:05

bravo tata! sa fie cuminte si ascultator bebicul!

akkiler (18 comentarii)  •  17 martie 2014, 21:01

Cataline motivul pentru care nu s-au intilnit in viata e atit de parshiv incit nu vrei sa-l aduci in discutie?

Twilight (1 comentarii)  •  17 martie 2014, 21:58

Felicitari! La un asa eveniment deosebit si emotionant ai reusit un articol pe masura. Bravo!

Patrick (1 comentarii)  •  19 martie 2014, 5:16

Doi titani ai sportului mintii ce au marcat definitiv istoria sahului.
Gestul lui Gari este absolut magnific. Bobby, RIP.
Felicitari Catalin pentru aceste randuri scrise cu har si simtire. M-ai facut sah-mat . . .

sandmann (2 comentarii)  •  20 martie 2014, 7:50

mersi!

geofin (1 comentarii)  •  20 martie 2014, 23:02

Sincer n-am citit multe articole de-ale tale ……dar asta imi place.
Bravo Cataline !

jery (1 comentarii)  •  21 martie 2014, 12:35

ca de obicei magnific se poate deci si fara circul din fotbalul romanesc, astept o paralela schimacher, senna multumesc catailn

Comentează