Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

De strajă „Ursului”!

Lunetiştii secerau, la Kiev, nevinovaţi. Tunurile cu apă culcau tot la pămînt, fumul era gros. În fundal, o mînă de nebuni păzea statuia unui antrenor de fotbal. La doi paşi mirosea, crunt, a moarte

Cu mîinile cu care […]

sâmbătă, 1 martie 2014, 9:28

Lunetiştii secerau, la Kiev, nevinovaţi. Tunurile cu apă culcau tot la pămînt, fumul era gros. În fundal, o mînă de nebuni păzea statuia unui antrenor de fotbal. La doi paşi mirosea, crunt, a moarte

Cu mîinile cu care apucase mingea şi o liniştise pe var spre a-l învinge pe Gigi Buffon la penaltyul decisiv, cu aceleaşi mîini domolise trofeul Ligii Campionilor lîngă statuia antrenorului: cu stînga aşezase, de urechi, Cupa, cu dreapta pusese pe gîtul Maestrului medalia. Un genunchi în pămînt, ca D’Artagnan în „După 20 de ani”, şi un scurt: „Mulţumesc, Ursule!”. Ultima zi din mai, 2003. Andri Şevcenko tremura. Şedea în faţa statuii lui Valeri Lobanovski. Cu trei zile înainte, făcuse rost de un Champions League. Zburase la Kiev, cu tot cu „doamna”, pentru a cinsti memoria celui decedat cu un an înainte. Omul care-l făcuse fotbalist.

Puştiu tupeist

Andri ştia multe despre Valeri. Nu statistică de pe vreo pagină de net. Fapte. Fapte de viaţă. Loba ajunsese la Dinamo Kiev prin 1957, parcă. 18 primăveri, tupeu ca la 30. Victor Maslov, „Everestul”, era antrenor. Nu-i dădea voie neînţărcatului să dribleze, Valeri fierbea. Urla la tehnician, rămînea să bată, după pregătire, un infinit de cornere direct în gol. Şapte ani a stat acolo. Ştia că se retrăsese de timpuriu. La 29 de ani era, deja, tehnician, la Dnepropetrovsk.

Într-o seară, la o băută votcară cruntă, s-a cunoscut cu Anatoli Zelenţov, statistician la bază. El era student la Institutul Politehnic din Kiev şi chiar trecuse pe la cursuri. Acolo era buricul industriei ruseşti de computere, acolo avea să se nască primul PC din URSS, pe la 1963. Cînd s-au trezit, de dimineaţă, Anatoli şi Valeri au stabilit că fotbalul devine un sistem de 22 de elemente sau, altfel spus, două subsisteme a cîte 11 componente fiecare. Acestea se mişcă pe o suprafaţă perfect definită, terenul, cu reguli trasate, legile jocului. Fotbalul părea simplu, nu?

„Toţi trebuie să alerge 90 de minute!”

Lobanovski rezolvase una dintre cele mai dificile probleme de pînă atunci: „Un jucător are mingea. El aleargă. Scoatem din ecuaţie portarul. Ce facem cu ceilalţi nouă? Trebuie să fugă şi ei! Nu haotic!”. Găsise nişte muşterii capabili să facă asta. Andri nu prinsese prima Cupă a Cupelor, cea din 1975. Pe a doua, 3-0 cu Atletico, în 1986, da!

Doaaamneee, ce lecţii de contraatac, ce jucători: Besonov, Kuzneţov, Demianenko, Zavarov, Belanov, Blohin! Cu naţionala URSS-ului, unde ajunsese imediat, nu mersese mai departe la Mondialele din 1986 doar pentru că un pîrlit de arbitru, unu’ Fredriksson, voise ca Belgia lui Scifo să ajungă acolo. În ’88, în RFG, băieţii cu CCCP pe piept nu primiseră coroana doar pentru că la olandezi exista un Van Basten. Plus un Gullit. Lobanovski, unchiaşul ăla cu faţa buhăită, cu bască proletară pe cap, cu pufoaică stahanovistă, se adapta oriunde. La trupe de club, la echipe naţionale. Regula lui era 2 M: matematică şi muncă. Pe Andri vestea l-a găsit la New York. Valeri Lobanovski fusese prins în ofsaid de propria inimă, după un meci la Zaporoje. Intrase la penaltyuri cu moartea, dar… 63 de ani.

Onor pe EuroMaidan

Acum cîteva zile, Euromaidanul Kievului fierbea. „Dum-dum-urile” lunetiştilor ricoşau în carnea statuii din faţa stadionului lui Dinamo Kiev! Tancurile aruncau jeturi de apă pe ea! Fumul gros o colora în negru. Şi în acea dramă transmisă live de tot Mapamondul nişte copilandri stăteau planton în faţa lui VALERI LOBANOVSKI! Aduseseră, de acasă, o prelată cu care îl înveliseră pe Maestru. Mulţi dintre ei se bucurau la desene animate cînd tehnicianul părăsea, pentru totdeauna, vestiarul. Dar bunicii şi părinţii îi trimiseseră să apare memoria. Şi ei, nebuni frumoşi, cu cataroaie desprinse din caldarîm, îl apărau de gloanţe. Cea mai duioasă imagine din cea mai tristă seară… Făceau de strajă „Ursului”!

loba1.jpg
Mingea de sub el a ars, totul e negru în EuroMaidan. Fanii însă l-au învelit şi l-au păzit pe „Urs”, pe el şi pe a sa bancă

loba2.jpg
Lobanovski l-a lansat pe Şevcenko în fotbalul mare, la Dinamo Kiev. Andri i-a mulţumit post mortem

Comentarii (21)Adaugă comentariu

radical (9 comentarii)  •  1 martie 2014, 10:03

Inca un articol magnific.
Jos palaria !

Nelu_Antonescu (11 comentarii)  •  1 martie 2014, 10:04

Pacat. Bravo Andryi. Frumos scris.

star01 (13 comentarii)  •  1 martie 2014, 12:11

Cataline,ramai unul din putinii(din ce in ce mai putini)jurnalisti din redactia”haz.sp”….keep going!

Dan (1 comentarii)  •  1 martie 2014, 12:50

Suberb! Respect ptr autorul acestui articol, dar in special pentru cei care in acel „razboi” s-au gandit sa faca gestul enorm de acoperi statuia dedicata unui om care a facut mult pentru fotbalul care se joaca azi.

Bibi (213 comentarii)  •  1 martie 2014, 13:20

Catalin, multumesc !

seba (98 comentarii)  •  1 martie 2014, 13:34

foart, foarte frumos scris. impresionant. respect pentru cei care au avut ideea sa protejeze statuia lui lobanovsky. un antrenor urias.

Razvan (2 comentarii)  •  1 martie 2014, 14:56

Stimabile, i-am aratat pana si sotiei articolul si i-am spus istoria din spatele fotografiilor postate si…pana si ea a scos acelasi „wooow” ca si mine.

marius (5 comentarii)  •  1 martie 2014, 15:19

E bine maestre.

petru (3 comentarii)  •  1 martie 2014, 22:00

Meserias , meserias domnule Catalin .Esti meserias la scrierea cu simtul …De suflet nu mai vorbesc …RESPECT .

grid (23 comentarii)  •  1 martie 2014, 23:30

Chiar dacă povestea a circulat, nimeni nu a spus-o mai frumos ca tine.

Adi Tupeu (1 comentarii)  •  2 martie 2014, 1:32

poate o sa traim sa apucam si statuia lu’ nea Mircea la Donetsk, in piata centrala. Mai mica, mai din materiale reciclate da’ tot statuie, moncher!

Nicomad (2 comentarii)  •  2 martie 2014, 8:52

Frumos,felicitari!

brazvan (30 comentarii)  •  2 martie 2014, 14:46

te ia cu tremurici…

danny pump (4 comentarii)  •  2 martie 2014, 16:40

jos palaria(chapeu cum ar zice banciu),fiecare articol e o pilda .pacat camulti nu l-e iau ca atare!!!

dan (226 comentarii)  •  2 martie 2014, 16:45

Daca omenirea ar arunca armele si s-ar intrece doar la sport nu ar mai fi nevoie de oameni care sa apere statuile marilor antrenori de gloante!

sandu barcelona (40 comentarii)  •  2 martie 2014, 19:54

Frumos ca de obicei,nea Oprisene dar am senzatia ca ar mai fi trebuit ceva la final,sa continue putin mai mult,oricum SUNTE-TI NUMARUL UNU PT MINE ca ziarist,RESPECT

jeromel (1 comentarii)  •  3 martie 2014, 22:54

SUPERB … mai nea Oprisene „matale” esti un fel de Lobanovski + Şevcenko la un loc !
Multumim … vesnica pomenire … !

decebal (1 comentarii)  •  4 martie 2014, 2:00

Eu cred ca o tara agresoare nu merita sa organizeze un World Cup in 2018.

Adrian (1 comentarii)  •  4 martie 2014, 11:21

Binecuvântaţi statuile şi… copiii de lângă noi.

akkiler (18 comentarii)  •  4 martie 2014, 14:54

Acu exista Mourihnio si Guardiola dar acest mega antrenor e din alta lume de acolo de unde vestile vin cu teama e un antrenor care a creat tot in jurul lui e un antrenor care batea realul lui Ronaldo cu 2 0 barsa cu 4 0 Arsenal 3 0 cu niste pusti, despre cele doua cupe ai amintit singur maestre oare cind se va mai naste un asemenea om?
Luchescu are o echipa care e mai mult braziliana decit ucraineasca unii spun ca shahtior domina ucraina de cind a venit Lucescu eu spun ca de cind a murit Lobanovschi

boby (1 comentarii)  •  5 martie 2014, 23:53

noua echipa Old Boys de sala , Gg. Netoiu,C. Borcea,J. Padureanu,Mm.Stoica,Giovanni Becali,Ghe.Popescu,G.Copos si rezerva pe orice post columbianul Ioan Becali

Comentează