Familia care întinde medalii pe pîine
Neamul lui Dibaba, de pe înaltele platouri etiopiene, a pus stăpînire pe atletismul feminin. Succesele se ţin minte doar cu ajutorul unui laptop. Sînt prea multe…
Vameşu-i pe sictireală, n-are chef nici a respira. Nu saltă ochii cînd […]
Neamul lui Dibaba, de pe înaltele platouri etiopiene, a pus stăpînire pe atletismul feminin. Succesele se ţin minte doar cu ajutorul unui laptop. Sînt prea multe…
Vameşu-i pe sictireală, n-are chef nici a respira. Nu saltă ochii cînd lanseză tradiţionala: „Cum vă intitulaţi?”. „TIRUNESH DIBABA”, plecă din starter răspunsul. „Cu ce ne ocupăm?”. „Atletă!”. „Care scoate cîinii la plimbare, seara, pe pistă sau profi?”. „De trei ori campioană olimpică, de cinci ori mondială! Specialităţile casei? 5.000 şi 10.000 de metri, niţeluş de cross country”.
„Măi să fie! Căsătorită?”, continuă cerberul. „Da, cu SILESHI SIHINE, dublu medaliat cu argint la olimpiadele din 2004 şi 2008. Vă pot spune că la nunta noastră, care a ţinut, ca-n basme, 10 zile, din 400 de invitaţi, 112 scoteau, pe 5.000 de metri, sub 15 minute. De exemplu, MESERET DEFAR, una dintre domnişoarele de onoare, era campioană olimpică şi mondială. Vag îmi aduc aminte că 12 bărbaţi potriveau sub 28 la 10.000 de metri, iar cîţiva opreau cronometrul la 2.10.00 la maraton”.
Fetele lu’ tata Baba. Dibaba
„Stai, tată, stai! Stai să ne limpezim olecuţă, ce te-ai flambat aşa?”. Vameşu’ distruge un kil de apă, asudă, deşi afară-i răcoare.
„Cu cine călătoriţi?”. „EJEGAYEHOU DIBABA e sora mea. E mai în etate, posedă 32 de ani. Două bronzuri la Mondialele din Helsinki, alea din 2005, de care trebuie să vă amintiţi. 1,60 m, 46 de kilograme, da’ cre’că scrie şi în paşaport, nu? Alături e altă soră, că sîntem şase la părinţi. GENZEBE DIBABA, mezina, pe la 23 de primăveri. Promite mult, vă rog să mă credeţi! Uitaţi, numai ce n-am fost atente la ea cinci zile şi a şi stabilit două recorduri mondiale la 1.500 şi 3.000 metri pe 1 şi pe 6 februarie! Calde! Cum o slăbeşti niţel din ochi, cum sparge cronometrele! E şi campioană indoor, cînd are vreme se introduce şi la Cross Country, aşa, de-o încălzire. La specializarea asta are numai note de zece, under-20 a spulberat tot!”.
Nu mai are dialog, tipul din faţa sa a amuţit de ceva vreme. „Veneam patru, dar avem o problemă cu o altă soră, MESERET DIBABA. E modestă, nu se poate concentra, scoate 2 pe 800 de metri! I-am spus că aşa nu putem convieţui! Şi fratele, BEKELU DIBABA, ne face de rîs peste tot pe unde mergem, 13.50 la 5.000 de metri. Se poate? Cu peste un minut deasupra recordului mondial?”.
Platoul Arsi: cafea sau alergi
Vameşul simte că se sugruşă, se uită după un tub de oxigen… „Ştiţi, noi ne tragem din zona Arsi, Etiopia. Treabă muntoasă, aer rarefiat. Acolo ai două opţiuni: lucrezi pe plantaţiile de cafea sau alergi. Am mers pe a doua variantă. Aoleuuu, am uitat să vă zic că la avion ne-a condus verişoara noastră bună, DERARTU TULU, prima femeia de culoare din Africa ce a reuşit o medalie de aur olimpică, la Barcelona, în 1992. A repetat isprava la Sydney, în 2000, la 10.000 m. La un cioc de barză de ea şade KENENISA BEKELE, tipul cu recordurile mondiale şi olimpice de la 5.000 şi 10.000 de metri. El are un unchi, care e cumătru cu tata, medaliat cu…”.
Dar femeia de 29 de ani, cea mai tînără atletă din istorie care a cîştigat o medalie de aur la Campionatele Mondiale, la vîrsta majoratului, vorbeşte singură! Tipul în uniformă e sub birou! „Chiar ne gîndeam că pe 11 septembrie, cînd e Anul Nou Etiopian, la masă o să se adune 20 de medalii mondiale, şapte podiumuri olimpice, nouă recorduri de toate tipurile, unele doborîte, altele în picioare”.
Vameşul e mort. Cu o ultimă răsuflare mai poate spune doar atît: „Păcat că n-am avut ocazia să o cunosc şi eu pe doamna DIBABA, mama voastră”.
Apoi se face întuneric!
Sursa: Foroatletismo
The DIBABAS: Tirunesh e în dreapta, Genzebe, la mijloc!