Bunicul care vîna cerbi auriţi
Oscar Swahn s-a apucat de Olimpiade la 60 de ani. La 73 încă împuşca medalii! El este cel mai bătrîn laureat din istoria omenirii
„Bunicule, ia zi-ne matale, bre, cum beai lăptic de elan cu Eric cel Victorios […]
Oscar Swahn s-a apucat de Olimpiade la 60 de ani. La 73 încă împuşca medalii! El este cel mai bătrîn laureat din istoria omenirii
„Bunicule, ia zi-ne matale, bre, cum beai lăptic de elan cu Eric cel Victorios înainte de anul 1.000, a?”. Întrebarea-i veninoasă, dar unchiaşul e născut pe ironie, nu se supără. Aruncă doar o ocheadă, să vază cine a glăsuit, trece o mînă prin barbă şi ţinteşte, scurt. „După ce terminam lăpticu’, mă ştergeam la bot, ieşeam prin păduri şi dibuiam de la 500 de metri cerbi pe care tu nici acum nu-i ocheşti de la 40 de paşi, hahaha!”. Se lasă cu linişte. A tras moş Oscar Swahn. Fără să apese trăgaciul…
Calcul scurt. Dacă moşneagu’ a debutat pe lume în 1847 şi acum sîntem la Stockholm, la Jocurile Olimpice, în 1912, ce etate posedă? Exact! Bate-n 65 de petale. Impozant, burtos, cu barbă albă, zici că-i Moş Crăciun. Se poartă numa’ la costum cu vestă, suge pipă, doarme cu pălăria pe cap. Normal, colegii din echipa de trăgători îi poartă respect, nu se opintesc de brăcinari cu el, dar cum e pişicher, au zis că merge o înţepătură, două.
500 de trofee
Suedez de la mama lui, prinsese gustul puştii de vînătoare la 16 ani. Pînă la 40 de ani, făcuse rost de 500 de trofee. Prin păduri, prin stepa suedeză: mai un cerb, mai un elan, mai un urecheat, mai un răţoi, o gîsculiţă debusolată. În 1891 se înscrisese la un club de tir, adică trecuse de la amatori la profesionişti. La Londra, la cele mai lungi Jocuri din istorie, 187 de zile, plouase, 48 de ore amînaseră afacerea. Cînd deteră drumul la joacă, Oscar luă trei medalii: două aurifere şi un bronzete.
Acum, la Stockholm, era la el acasă, în faţa Regelui Gustav al V-lea. 283 de trăgători din 16 ţări! Nu-i ardea de băşcălie, nu voia să se facă de rîs printre vecini. În plus, de la tragedia Titanicului trecuseră două luni şi jumătate, 26 de suedezi fuseseră la bord. Pentru cei nerecuperaţi trăgea acum. Cu echipa a luat aur, a mai făcut rost de un loc trei, iar unde s-a clasat al cincilea, Alfred, „puiul”, a săltat prima medalie, aşa că bucuria rămase în familie. La 64 de ani trecuţi, Oscar Swahn devenea cel mai bătrîn laureat olimpic din istorie. Şi aşa avea să rămînă!!!
Poştaş la şapte decenii
Berlinul din 1916 nu s-a mai ţinut. Primul Război Mondial. Fusese lucrător la Poştă, Suedia era neutră, dar, şi aşa, în aer se simţea miros de praf de puşcă. A revenit pe teren, căra, la 70 de ani, geanta pe umăr. La Anvers, în 1920, s-a băgat la echipa de patru. Ăilalţi trei, cu buletinele puse unul peste celălalt, nu aveau vîrsta sa. Au lansat cerbul! Pac! Argint!Vedea perfect la 73 de ani, mîna nu-i tremura, dar genunchii nu-l mai ajutau. Cel mai bătrîn olimpian-ever! Un ţucălar lansa, dintr-o găleată, un praf de var, ajungea, sprijinit de baston, la linie, lăsa băţul, prindea patul puştii şi ochea, scurt! S-a trecut pe foaie şi la individual, dar apăruseră alţi lupi, mai tineri.
Cînd s-a lăsat, a tras dungă. Pornise în sportul mare la peste 60 de ani şi, la Olimpiade, împuşcase şase medalii! Povestea din 1924 s-a ţinut la Paris. Chiar Regele Gustav al V-lea, care-l iubea enorm, a dorit ca el să facă parte din delegaţie. A trimis un băietan, să-l anunţe ce şi cum. Oscar a primit emisarul în pat. I-a mulţumit monarhului şi-a zis doar atît: „E un Swahn în trupă! Unu’ n-ajunge?”. Alfred, căruia îi picurase în ADN iz de praf de puşcă, avea să culeagă, lîngă Arcul de Triumf, trei medalii.
Vînătorul de cerbi auriţi s-a dus să se odihnească, niţel, la 80 de ani, în 1927. Băieţii se pregăteau, deja, pentru Amsterdam, Jocurile celei de-a IX-a Olimpiade de Vară…
Sursa: Enciclopedia Britanică
Cvartetul suedez de la „cerbul – mişcător”
La Stockholm, în faţa vecinilor, n-a dezamăgit