„Gundi”, cel care a curentat Steaua la naştere
Gheorghi Asparuhov a fost cel mai mare jucător de peste Dunăre din toate timpurile. A refuzat pe AC Milan, a marcat 150 de goluri în campionat şi s-a stins strivit de-un camion
„De unde dracului – Doamne iartă, […]
Gheorghi Asparuhov a fost cel mai mare jucător de peste Dunăre din toate timpurile. A refuzat pe AC Milan, a marcat 150 de goluri în campionat şi s-a stins strivit de-un camion
„De unde dracului – Doamne iartă, apără şi păzeşte – a apărut, mă, şi neînţărcatul ăsta?”. „Totoşu” Onisie nu-i calibrat pe suduială, dar zvîrle cît colo celebrul fes de pe cap, în timp ce motorul îi fierbe. CCA a devenit STEAUA şi e prima oară în istorie cînd joacă în Europa cu noua stemă. Trupa-i în schimbare, dar, şi aşa, la o privire de vultur, dai peste Zavoda II, peste Gigi Staicu, „Imi” Ienei, Raksi, Gică Constantin, Florică Voinea ori Tătaru Întîiul, cît să ai pentru nişte lemne de foc de echipă naţională. Şi aşa, la prima ieşeală în lume cu noua tunică, Steaua dă peste Botev Plovdiv. 3-2, greu, pe „23 August”. 1-5 de cealaltă parte a „Dunării”, 0-4 la pauză. Din şapte isprăvi ale ăstora cu castraveţi, cinci sînt ale „Neînţărcatului”… CINCI, trei dintre ele într-o juma de oră.
Bulgăroi cu gleznă fină
Gheorghi Asparuhov abia a învăţat a ţine lama de bărbierit cu coada-n sus. De loc îi din „Reduta”, cartier ce ţine de Levski Sofia, aşa că e logic să debuteze aici. O pagină de sport dintr-un ziar comunist păstrează şi azi vorbele lui Constantin Georgiev, primul antrenor: „Nu există tehnician care să-l poată învăţa ceva. Băiatul este un fotbalist înnăscut”.
„Gundi” e leat ’43. La 17 ani e hirotonisit de la copilandrii la echipa mare a celor de la Levski. E dat, la rodaj, la Botev Plovdiv, face ce vrea din Steaua. Se returnează la purtătorii de albastru în 1963 şi începe drumul către titulatura de cel mai bun jucător bulgar din toate timpurile! E fin, are simţul porţii, aleargă mult, e atacant pur sînge, stă cu capu’ sus, gîtul iţit, ca struţii. Face ce vrea prin campionat.
Cînd dă piept, în cupele europene, cu Benfica lui Eusebio, devine primul pămîntean care reuşeşte o dublă pe „Da Luz”. Duce Bulgaria la Mondialul englez, din ’66, unde marchează unicul gol al vecinilor. Dă piept cu Anglia, unsă campioană peste Mapamond. Pe gazon sînt Bobby „Pleşuvul” Charlton, Geoff Hurst, cel care plesnit bara cu vest-germanii, Bobby Moore. Fură mingea, dribleză cinci „lei” şi lasă tabela la 1-1.
Cum se refuză Diavolul
Europa cea bogată află de el. Nereo Rocco, tehnicianul lui AC Milan, bagă o vizită la Sofia. Îi dă Luna de pe cer, îi promite giuvaiere, îl asigură că-l trece graniţa comunistă. „Gundi” bate cu pumnu-n masă şi urlă: „Există o ţară numită Bulgaria şi în această ţară există o echipă numită Levski. Cu siguranţă nu aţi auzit de ele, dar eu aici m-am născut şi aici vreau să mor!”. Rocco îşi face cruce, bagă un „Ave Maria” şi ia prima pasăre de foc către Milano. „Da, comunist nebun, îndoctrinat!”, veţi spune. Căutaţi pe google. E prima frază care vă va apărea alături de al său nume. Asparuhov credea în ce zicea!
Drumul oaselor
Adversarii îl rup. Chiar tehnicienii adverşi recunosc că dau astfel de ordine. I se cos tendoanele, iese plin de sînge, e nevoit să poarte ghete ortopedice. Nu mai poate! Suportă un infinit de faulturi pe meci! Gata! E sătul să stea pe bară şi prin saloane de recuperare!
Pe 28 iunie 1971, e Levski – ŢSKA. Derby fără miză, dar Plamen Iankov e setat pe picioarele sale. Îl rupe pe tunel, îl rupe la încălzire, la prezentare, la fluierul de început, după fluierul de început, după primul corner, după al doilea aut, după… E capătul! Văd „roşu” ambii, iar federaţia îl mazileşte trei etape.
„Fierbe”, nu-şi revine. Două zile mai tîrziu, dacă tot e suspendat, merge la o băeţească la Botev Vraţa, echipă ce aniversează 50 de ani de viaţă. În pasul Vitinia, pe drum greu, alunecos, cu multe camioane, apasă acceleraţia. Şofatul nu-i punctul său forte. Nu scapă de gîndurile cu ŢSKA, cu supendarea. Maşina nu-l mai ascultă. Bummmm… Un camion…
Acelaşi ziar de sport, comunist, taie din oameni, dar notează că la înmormîntarea jucătorului de 28 de ani au venit, la Sofia, 550.000 de suflete!
Sursă: levski.com
Gheorghi Asparuhov a jucat în 388 de meciuri și a reușit să înscrie 231 de goluri
Din maşina sa nu a mai rămas mare lucru. A pierit alături de colegul de echipă Nikola „Motanul” Kotkov