Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Gundi”, cel care a curentat Steaua la naştere

Gheorghi Asparuhov a fost cel mai mare jucător de peste Dunăre din toate timpurile. A refuzat pe AC Milan, a marcat 150 de goluri în campionat şi s-a stins strivit de-un camion

„De unde dracului – Doamne iartă, […]

sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 10:35

Gheorghi Asparuhov a fost cel mai mare jucător de peste Dunăre din toate timpurile. A refuzat pe AC Milan, a marcat 150 de goluri în campionat şi s-a stins strivit de-un camion

„De unde dracului – Doamne iartă, apără şi păzeşte – a apărut, mă, şi neînţărcatul ăsta?”. „Totoşu” Onisie nu-i calibrat pe suduială, dar zvîrle cît colo celebrul fes de pe cap, în timp ce motorul îi fierbe. CCA a devenit STEAUA şi e prima oară în istorie cînd joacă în Europa cu noua stemă. Trupa-i în schimbare, dar, şi aşa, la o privire de vultur, dai peste Zavoda II, peste Gigi Staicu, „Imi” Ienei, Raksi, Gică Constantin, Florică Voinea ori Tătaru Întîiul, cît să ai pentru nişte lemne de foc de echipă naţională. Şi aşa, la prima ieşeală în lume cu noua tunică, Steaua dă peste Botev Plovdiv. 3-2, greu, pe „23 August”. 1-5 de cealaltă parte a „Dunării”, 0-4 la pauză. Din şapte isprăvi ale ăstora cu castraveţi, cinci sînt ale „Neînţărcatului”… CINCI, trei dintre ele într-o juma de oră.

Bulgăroi cu gleznă fină
Gheorghi Asparuhov abia a învăţat a ţine lama de bărbierit cu coada-n sus. De loc îi din „Reduta”, cartier ce ţine de Levski Sofia, aşa că e logic să debuteze aici. O pagină de sport dintr-un ziar comunist păstrează şi azi vorbele lui Constantin Georgiev, primul antrenor: „Nu există tehnician care să-l poată învăţa ceva. Băiatul este un fotbalist înnăscut”.

„Gundi” e leat ’43. La 17 ani e hirotonisit de la copilandrii la echipa mare a celor de la Levski. E dat, la rodaj, la Botev Plovdiv, face ce vrea din Steaua. Se returnează la purtătorii de albastru în 1963 şi începe drumul către titulatura de cel mai bun jucător bulgar din toate timpurile! E fin, are simţul porţii, aleargă mult, e atacant pur sînge, stă cu capu’ sus, gîtul iţit, ca struţii. Face ce vrea prin campionat.

Cînd dă piept, în cupele europene, cu Benfica lui Eusebio, devine primul pămîntean care reuşeşte o dublă pe „Da Luz”. Duce Bulgaria la Mondialul englez, din ’66, unde marchează unicul gol al vecinilor. Dă piept cu Anglia, unsă campioană peste Mapamond. Pe gazon sînt Bobby „Pleşuvul” Charlton, Geoff Hurst, cel care plesnit bara cu vest-germanii, Bobby Moore. Fură mingea, dribleză cinci „lei” şi lasă tabela la 1-1.

Cum se refuză Diavolul
Europa cea bogată află de el. Nereo Rocco, tehnicianul lui AC Milan, bagă o vizită la Sofia. Îi dă Luna de pe cer, îi promite giuvaiere, îl asigură că-l trece graniţa comunistă. „Gundi” bate cu pumnu-n masă şi urlă: „Există o ţară numită Bulgaria şi în această ţară există o echipă numită Levski. Cu siguranţă nu aţi auzit de ele, dar eu aici m-am născut şi aici vreau să mor!”. Rocco îşi face cruce, bagă un „Ave Maria” şi ia prima pasăre de foc către Milano. „Da, comunist nebun, îndoctrinat!”, veţi spune. Căutaţi pe google. E prima frază care vă va apărea alături de al său nume. Asparuhov credea în ce zicea!

Drumul oaselor
Adversarii îl rup. Chiar tehnicienii adverşi recunosc că dau astfel de ordine. I se cos tendoanele, iese plin de sînge, e nevoit să poarte ghete ortopedice. Nu mai poate! Suportă un infinit de faulturi pe meci! Gata! E sătul să stea pe bară şi prin saloane de recuperare!

Pe 28 iunie 1971, e Levski – ŢSKA. Derby fără miză, dar Plamen Iankov e setat pe picioarele sale. Îl rupe pe tunel, îl rupe la încălzire, la prezentare, la fluierul de început, după fluierul de început, după primul corner, după al doilea aut, după… E capătul! Văd „roşu” ambii, iar federaţia îl mazileşte trei etape.

„Fierbe”, nu-şi revine. Două zile mai tîrziu, dacă tot e suspendat, merge la o băeţească la Botev Vraţa, echipă ce aniversează 50 de ani de viaţă. În pasul Vitinia, pe drum greu, alunecos, cu multe camioane, apasă acceleraţia. Şofatul nu-i punctul său forte. Nu scapă de gîndurile cu ŢSKA, cu supendarea. Maşina nu-l mai ascultă. Bummmm… Un camion…

Acelaşi ziar de sport, comunist, taie din oameni, dar notează că la înmormîntarea jucătorului de 28 de ani au venit, la Sofia, 550.000 de suflete!

Sursă: levski.com

gundi-1.jpg
Gheorghi Asparuhov a jucat în 388 de meciuri și a reușit să înscrie 231 de goluri

gundi-2.jpg
Din maşina sa nu a mai rămas mare lucru. A pierit alături de colegul de echipă Nikola „Motanul” Kotkov

Comentarii (25)Adaugă comentariu

mikadoo73 (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 12:25

L-am vazut si eu,pe bulgari,inainte de revolutie,in niste secvente dintr-un documentar.Si asta in mai multe randuri.E-adevarat tot ce se scrie aici,nu e literatura.Un fotbalist absolut fabulos,daca nu era bulgar cred c-avea sanse la Balonul de aur,la orice trofeu,mai ales ca mai avea de jucat dupa ce Plele s-a retras practic din fotbalul mare la-nceputul anilor ’70.De Crujff au auzit toti si sigr unii o sa sara-n sus,dar Asparuhov chiar n-avea de ce sa manifeste vreun complex inclusiv in fata lui Crujff.
Asparuhov,urias fotbalist,pacat ca n-a plecat sa joace la o mare echipa!Ar fi stiut tot mapamondul de el!Cred ca trebuie sa ne dam seama ca nu numai marile nostre valori din anii comunismului au avut aceasta problema,si-i pacat ca ,macar in plan sportiv nu ne prea cunoastem valorile noi,tarile vecine,din fostul lagar comunist.Probabil ca nici la bulgari n-a prea auzit multa lume de marele Dobrin!

constanteanul (19 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 12:26

Chiar nu stiam de Asparuhov. Totusi, probabil e cel mai mare pana la Stoicikov.

Falcao (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 13:02

Am 60 de ani si am avut sansa sa-l vad pe Asparuhov in multe meciuri, atat din campionatul bulgar cat si la nationala lor. Clasamentele sunt subiective dar intre Asparuhov si Stoicikov (si orice alt jucator din Bulgaria) e o diferenta mare in favoarea primului. Un talent urias, pacat ca nu a evoluat intr-un campionat valoros, a fost unul din cei mai buni atacanti din lume !

Leo (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 13:29

Superb. Bravo.

Cateva completari:

De fapt, Gundi a marcat singurele goluri ale Bulgariei la mondialele din ’62, respectiv ’66. In Chile a marcat in infrangerea impotriva Ungariei, dribland si portarul (1-6).

In drumul spre Mondialul din ’66 a dat cu Belgia de pamant, fiind chiar nominalizat la Balonul de Aur (terminand in primii 10). A jucat in acel Mondial impotriva lui Pele, Garrincha, Eusebio (toti marcand impotriva Bulgariei), Florian Albert (Balonul de Aur din ’67) si a marcat, din nou, impotriva Ungariei.

A participat de asemena la Mondialul din ’70 (unde Bulgaria a dat piept cu „Pele” din Peru, Beckenbauer, Seeler, Gerd), pasand decisiv in meciul impotriva marocanilor (terminat la egalitate 1-1).

Impotriva Benficai lui Eusebio a marcat 3 din cele 4 goluri ale bulgarilor (golaveraj 5-4 pentru lusitani), motiv pentru care Perla Neagra declara ca si-a dorit foarte mult sa joace impreuna cu Gundi, lusitanii incercand fara succes sa-l transfere (regimul comunist opunandu-se plecarii acestuia – refuzandu-i sansa sa joace in meciul de retragere al lui Yashin de la Moscova de frica sa nu fuga).

Ar mai fi de spus cateva de spus (meciuri memorabile – impotriva Portugaliei in ’62, Suediei in ’67, Italiei si Olandei in ’68 – un gol de la jumatatea terenului marcat din postura de fundas si altele), dar alta data, cand timpul ne permite.

Poate la o bere, maestre!

Leo (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 14:05

Erata:

La Mondialul din ’66 a driblat portarul.

Daca tot ne amintim de Mondialul din ’62, o sa va rog sa scrieti despre victoria Luxemburgului din preliminarii impotriva Portugaliei debutantului Eusebio (hattrick Schmit – singurele lui goluri din preliminarii) sau despre revenirea Columbiei in meciul impotriva URSS din grupe (saracul Yashin incasand 4 goluri, unul olimpic, direct din corner).

Gambeta (14 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 14:18

Bravo, Oprisene! Un nou articol sensibil. Nici nu conteaza daca l-am cunoscut sau nu pe Asparuhov. Iar stelistul care te musca trebuie trecut cu vederea. Face parte din categoria „nesimtitorilor”. Probabil o sa se rasuceasca acuma si o sa ma acuze ca l-as fi facut nesimtit, ceea ce este la fel de fals ca si argumentul la care a apelat pentru a te acuza pe tine.

Nemuritoru’Gambeta (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 15:32

Bai Gambeta,te iei da stelisti te iei da Steaua,ba!
Totul pana la care eu nici nu ma tata era sondor dar la ce unde si de ce nu stiam ca soarele are margarina pe paine,baaa!!!!

Bibi (213 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 16:29

Catalin, multumesc !

Ardeleanu’ (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 17:08

Jos pălăria!!!

ForeverDog (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 18:07

Sincer…chiar n auzisem de acest fotbalist!Felicitari pentru articol!Cat deaspre stelisti,nu-ti face probleme asa sunt ei…nascuti sa fie penibili!!! :))

lory (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 18:55

oprisene, faci ce faci si scrii cu nesat de echipele infintate de armata rusa in teritoriile trecute de acesta prin foc si para. tare mai esti tu indragostit de alde stalin pisicherule , la cat ai mai laudat hotiile stelei, pe care tu le crezi performante.

misu (7 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 21:06

leo,meciul de retragere al lui iasin s-a jucat la moscova.unde sa fuga baiete?va bagati si voi ca musca in lapte.intradevar era un pur sange.un fotbalist adevarat,asemanatoe lui florian albert ungurul.pacat ca intre el si restul echipei era mare diferenta.drama unor mari jucatori,streltov,asparuhov,dobrin etc.

brazvan (30 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 21:18

lory, scumpete mică, nu te enerva, că face rău la ten…

teofil (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 21:26

Inca un amanunt despre meciul cu Anglia pe Wembley: cind a marcat golul egalizator, a facut-o intr-un mod unic: Jackie Charton l-a prins din spate, Asparuhov l-a luat in circa, a mai facut citiva pasi, sut si gol ! Cu adversar in circa ! Meciul a fost transmis de TV bulgara si a fost mare sarbatoare in Bulgaria. V-o spune unul care este vorbitor de bulgara, care a vazut meciuri din ’65 la tv.

lunetistu (12 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 21:48

Mare , mare , cel mai mare fotbalist bulgar din toate timpurile .Mult mai bun ca `mamaliciko` . chiar daca , la fel ca hagi ,`mamaliciko` a avut coechipieri valorosi pe linga el care l-au ajutat sa-i iasa jocul .

sorin (2 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 0:45

Catalin , o singura intrebare , oare si bulgarii scriu asa frumos de Dobay ,sau….???

cristy1110 (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 1:39

eu am auzit de el citind in 1988 cartea `Fotbal de la A la Z`…acolo este si el prezentat si se spune si ca a murit impreuna cu coechipierul lui , in accident de masina..

pecio (2 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 5:19

l-am vazut jucind si eu,fotbalist complet,pt. mine in primii zece cele mai bune virfuri all time din lume

Didi (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 10:19

Si pentru ca imaginile „spun” cat 1 milion de cuvinte…
http://www.youtube.com/watch?v=s3-q483iLSs

dan (226 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 19:46

Mare jucator; fiecare are soarta lui scrisa undeva in ceruri; nici Asparuhov n-a facut exceptie! Va multumesc pentru articol!

jianu (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2014, 20:29

Unul din avantajele varstei de 65 de ani…
L-am vazut jucand, Gundi era un tehnician deosebit, un centru iaintas deosebit de percutant.
Era un fel de Florica Dumitrache, dar brunet si un pic mai inalt. Si asi zice, mai complet, ca jucator
Iar Kotkov, interul dreapta preferat de Asparuhov, era blond, solid, tehnic, poate nitel cam lent.
Pacat de tineretea lor, au murit prea tineri.

corvette59 (63 comentarii)  •  27 ianuarie 2014, 23:30

Daca urmariti meciurile lui Atletico Madrid si-l analizati pe Diego Costa il aveti pe Asparuhov.Doi est-europeni dominau categoria virf de atac al acelor timpuri : Asparuhov si Adamec.Buna echipa a avut Bulgaria anilor ’60 ! „Creierul” Iakimov a fost unul din cei mai completi fotbalisti vazuti.Dribleur de rasa si pasator la milimetru,facea citeodata niste chestii numai sa ridiculizeze adversarul.De vazut cum l-a ametit pe Garincha in ’66. Revenind la Asparuhov ,nu vad echipa a acelor timpuri la care sa nu fi avut loc !

Costel Drejoi (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 13:17

Meciul din data de 28 iunie 1971 s-a disputat între Levski și ȚSKA, nu între Levski și Spartak, Levski Spartak fiind, de altminteri, una și aceeași echipă. Numele de botez al lui Asparuhov, în românește, se pronunță și se scrie „Gheorghi”.

Cătălin Oprișan (14 comentarii)  •  28 ianuarie 2014, 21:46

Costel Drejoi
Ai dreptate, multumesc!

FLORISKING (14 comentarii)  •  29 ianuarie 2014, 1:28

felicitari !interesante informatii,nu stiam de el.

Comentează