P de la pampon, P de la puşcă mitralieră
O majoretă a „Vulturilor” din Philadelphia a decis să plece în Afganistan, în cadrul unor misiuni speciale. S-a întors pe gazon, cu cinci medalii, pentru a fi omagiată. Numele ei: Rachel Washburn
Erau fericite. „Vulturii” cîştigaseră. Îşi dăduse […]
O majoretă a „Vulturilor” din Philadelphia a decis să plece în Afganistan, în cadrul unor misiuni speciale. S-a întors pe gazon, cu cinci medalii, pentru a fi omagiată. Numele ei: Rachel Washburn
Erau fericite. „Vulturii” cîştigaseră. Îşi dăduse jos echipamentul „Vera Wang”, făcuse duş, băuse puţină apă spre a îndepărta nodul pus în gît şi zisese din prima, fără răsuflare: „Fetelor, vă părăsesc! Vă iubesc, pe toate, îmi e foarte greu, dar plec în Afganistan”. Atît putuse să spună! Lacrimile o puseseră jos, ca după un placaj al lui Trent Cole, jucătorul ei preferat. Unele scăpaseră prosopul, rămînînd ca în filmele americane cu tineri de colegiu care dau buzna peste domnişoare, în baia comună.
Home, sweet home!
Philadelphia era cea de-a 17-a ei casă. Da, a 17-a! Tatăl, Lon Washburn, pilot de elicopter în US Air Force, se muta de la un an la altul, de la un oraş într-altul, de la o bază la alta. Fiica, Rachel, ajunsă la 22 de ani, nu ştia unde se născuse, unde îi apăruse primul dinţişor, unde făcuse şcoala primară, unde se sărutase întîia dată. „Sînt de peste tot”, îi plăcea să spună. Orice om de pe Planetă s-ar fi plîns. Dar yankeii ăştia au patriotismul în sînge şi stelele de pe steag în ADN: „Am crezut, mereu, că tatăl meu are o slujbă cool, că-şi apără ţara şi că familia trebuie să-l urmeze”…
Făcuse dans, nu se prezenta rău pe textură. Poate niţeluş plinuţă, dar aveai pe ce pune mîna. O prietenă era majoretă la trupa de baschet, „76ers”. Auzise de un concurs, dar se trăsese spre fotbal american, spre „Philadelphia Eagles”. Trei ani fusese majoretă pe „Lincoln Financial Field”. Cu pampoane, cu coregrafie, cu tot dichisul.
Domnişoara de la „Speciale”
Cînd venise vremea facultăţii, luase calea armelor. Tatăl încercase o deposedare de idei, că e fată, că i-ar sta bine mai pe acasă, poate o familie, un nepoţel, ceva. Nu dorise să audă nimic. Ştia şi toate bla-bla-blaurile. „Ce caută americanii acolo, nu e războiul lor, se duc numai pentru bani, mercenari”.
În 2010, plecase în Afganistan. Prima oară cu ecuson US Army înrămat în dreptul inimii. Opt luni. Făcea parte dintr-o trupă cu misiune extrem de grea. Imense bariere de ordin cultural, decalaje enorme. Femeile afgane nu existau, nu aveau drept la educaţie, la vot. Se comunica greu cu ele. Rachel exact asta trebuia să facă. Să şteargă neconcordanţele. Primise puşcă mitralieră, purta batic, dar păstrase cerceii.
La prima misiune a simţit că inima-i zboară din piept. Şi-a adus aminte de primul joc ca majoretă, într-un august călduros. A tras aer în piept. A doua oară a stat nouă luni. A ieşit pe teren, cot la cot cu veteranii. A devenit ofiţer! A fost surprinsă de o furtună de zăpadă. Una dintre localnice, cu care interacţiona, gravidă, intrase în travaliu. Au dat să o ducă la baza militară, la spital. Soţul a îndreptat Kalaşnikovul înspre ei. „Femeia mea nu va fi văzută, dezbrăcată, de alt bărbat!”. Vorbea serios! A dat un telefon şi aşa, pe viscol, cu interferenţe, coordonată de un medic, a devenit moaşă.
69.111 de oameni şi un imn
A primit în grijă sate întregi, distanţe uriaşe. Noaptea, obosită, se culca direct îmbrăcată în costumul de camuflaj. Unde erau cele două piese „Vera Wang”?
La final de 2013, „Vulturii” au avut meci, acasă, cu „Urşii” din Chicago. Înainte de start, înainte de imn, crainicul i-a rugat pe spectatori să se ridice în picioare. 69.111 de oameni, fiecare cu mîna pe inimă, au adus omagiu unui „HOMETOWN HEROES”, în prezenţa primarului. Jos, pe gazon, un locotenent US Army, cu cinci medalii la activ, strîngea în mînă un breloc primit, la mii de kilometri distanţă, de la un proaspăt tătic afgan.
Cei care veneau regulat la arenă puteau jura că mai văzuseră, pe tabela electronică, acel trup dar, parcă, îmbrăcat altfel…
SURSĂ: Povestea lui Rachel a fost semnalată, printre altele, de site-ul oficial al clubului și de USA Today
Mîndră de două ori: cheerleader pentru „Vulturi” şi ofiţer al US Army
La finalul jocului, locotenentul Washburn s-a fotografiat pe locul în care Rachel dansa cu ani în urmă
Alături de copii afgani. „Năşică” pentru mulţi dintre fraţii lor