Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Huligana cu trei aururi olimpice

S-a bătut parte în parte cu băieţii, a furat însemne oficiale japoneze, a ignorat sponsorii. Apoi s-a aruncat în bazin şi a oprit cronometrul sub un minut: Dawn Fraser

„Băăă cocoşel, dacă ştiam că eşti aşa, bese-n cizmă, […]

sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 10:52

S-a bătut parte în parte cu băieţii, a furat însemne oficiale japoneze, a ignorat sponsorii. Apoi s-a aruncat în bazin şi a oprit cronometrul sub un minut: Dawn Fraser

„Băăă cocoşel, dacă ştiam că eşti aşa, bese-n cizmă, să mor de nu mă suiam io pe stîlp. Ce dracu’, Des, n-ai socoteală în budigăi să scoţi steagu’ ăla de acolo?”. Tipa, pe la 27 de primăveri, structură atletică, picioare înşurubate în beton, susţine, pe ai săi umeri, un compatriot, aflat pe la două decenii de viaţă, în timp ce acesta încearcă să fure un simbol al Japoniei. STOP! Cum s-a ajuns aici?

Cum sari gardul la Împărat acas’?
Cîteva minute mai devreme.

Ea, membră a delegaţiei australiene, prezentă la Olimpiada de la Tokyo, aude, la radio, că băieţii de la hochei pe iarbă au făcut rost de o medalie, pentru prima oară în istorie. Dă un telefon şi zice: „Aristocraţilor, nu comitem, mă, şi noi o băieţească în hotel, să udăm bronzul ăsta?”. Afacerea se execută. După o tonă, două de whisky, prinţesa propune să se rămînă cu o aminitire de pe tărîmul ăstora cu ochi oblici. Alege doi componenţi medaliaţi şi le zice: „N-ar fi de poveste un steag japonez şi unu’ olimpic?”. Cum ies din hotel, fac stînga 100 de metri. Ochesc stîlpul, se pun pe treabă. Poliţia japoneză e la datorie. Pe băieţi îi saltă repede. Ea prinde a sări un gărduleţ. Se aşază pe o bancă. Apar cerberii. E întuneric. Zice că îşi aşteaptă nişte prieteni… Tablagiii iau foc. „Cu două steaguri în sîn, la un cioc de barză de miezul nopţii, în grădina palatului Kokyo?”. Amărîta a escaladat, din necunoaştere, graniţa ce separă muritorii de palatul Împăratului Hirohito!!! Secţia de Poliţie Marunouchi scrie pe ea! N-are acte. Primeşte un telefon şi un translator. Un locotenent îşi lipeşte privirea de ochii ei. Pune dreptul în podea, îi ia mîna, o lipeşte de frunte şi zice: „Doamnă Dawn Fraser, omagiile mele!”. Ăilalţi amuţesc. STOP!

Balmain, plai de dor…
Cîţiva ani mai devreme.

S-a născut a opta între fraţi, în Balmain, o suburbie rău famată din Sydney. De mică a fost rebelă, un eufemism pentru huligancă. Făcea numai ceea ce dorea. Avea astm. Sărmani fiind, au dat-o la înot. Necesita doar un costum de baie şi un prosop. Nu-i plăcea, deloc, să stea cu „curu-n sus, ca raţele, cît e ziua de mare, în baltă!”. Apoi, un trepăduş de federaţie, dintr-un birou, îi zise: „În viaţa ta nu vei reprezenta Australia dacă eşti născută în Balmain!”. Doamneee, cum a ambiţionat-o replica asta! Atunci s-a schimbat!

La Olimpiada din ’56 a luat aurul cu 1.02.0. Apoi, patru ani mai tîrziu, 1.01.2. Pe 23 octombrie 1962, pe cînd se pregătea pentru jocurile Commonwealthului, a oprit cronometrul la 1.00.0! 100 de metri liber. Într-un 27 octombrie, omenirea a aflat vestea: Dawn Fraser, înotătoarea din Australia, a devenit, oficial, prima femeie care termină „suta” sub un minut: 59.9.

Înot cu garduri
Apoi a început să intre în istorie: 41 de recorduri (da, aţi citit bine!!!) mondiale, opt medalii la Jocurile Olimpice (unul dintre cei trei sportivi care, la aceeaşi probă, au reuşit să ia aurul la trei ediţii diferite). Cînd a ajuns la Tokyo, avea cursă a doua zi. I-au interzis să participe, să nu fie obosită. A sărit gardul Satului Olimpic şi a respirat la doi paşi de aprinderea torţei. La bazin, a venit cu un costum vechi, care-i cădea mai bine, nu cu cel oficial, cu sponsori şi tot dichisul. A luat aurul și au suspendat-o 10 ani. Era prea bună, nu aveau cum să o ţină departe de apă multă vreme. Au făcut filme despre ea, au băgat-o în „Hall of Fame”, au numit-o „sportiva secolului” în Australia, au rugat-o să ducă torţa la Sydney, în 2000.

Mai prin zilele noastre, au chemat-o să spargă şampania de carapacea unui feribot botezat cu numele ei. A tras microfonul din mîna menestrelului şi-a glăsuit doar atît: „Vă foarte mulţumesc, dar unde este boul de Berge Phillips, cel care a prezis că nu pot reprezenta Australia?”. Avea 71 de ani!
Se născuse, crescuse şi se stabilise în Balmain…

dawn2.jpg
Ajunsă la 76 de ani, Dawn continuă să trăiască acolo unde s-a născut

dawn1.jpg
Unii spun că în toată cariera a deţinut 6.700 de recorduri

Comentarii (22)Adaugă comentariu

alin sighisoara (5 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 11:31

La Multi Ani!!! cat mai multe articole de genul asta !

Bibi (213 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 11:47

Catalin, multumesc !

Silviu (9 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 12:28

La Multi Ani !Excelent articol !

Gabriel Bratu (14 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 12:38

Sursa ta pentru acest articol este interviul dat destul de recent de doamna Fraser Monicai Attard in care fosta formidabila sportiva spune ce i-a spus Berge Phillips la inceputul carierei. Totusi, era util daca ai fi cautat si surse mai vechi. Atunci cand era mai tanara ea a explicat exact ce s-a intamplat. „Trepadusul de federatie” era secretarul federatiei amatoare de inot din Australia si el a fost cel care a suspendat-o 2 ani de zile din concursuri dupa ce o descalificase la primul ei concurs de amatori pentru ca participase anterior la concursuri profesioniste (asa erau timpurile). Cand s-a dus in biroul lui sa-i ceara socoteala, acesta a batut cu pumnul in masa, a strigat la ea ca astea sunt regulile si ca ea nu va concura niciodata pentru Australia. Chestia cu originea e noua si poate ca tine de varsta… Ea a vrut sa-l scuipe in fata (exact asa a declarat cand a devenit ulterior celebra: „I felt anger welling up inside me and I wanted to spit in his face”) dar s-a abtinut si i-a strigat ca „Yes I will and not you or anyone else will stop me.”

Inca o idee despre doamna Fraser: in prezent, este una dintre cele mai fervente sustinatoare a scoaterii definitive din sport a celor prinsi dopati.

lica spiridon (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 12:44

SUPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERB!

Cornel (6 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 12:48

Cătălin, caracterul ei să-l ai şi, articole ca acesta. Pe drumul acesta … poate … Pullitzer!?

ciupi (2 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 12:55

LA MULTI ANI . Mai cauta si alte nume (e n g l e z e s t i ), in special ,sa le mai taiem din elanul asta antiromanesc .

Bozo (2 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 13:04

Frumos articol dar cam haotic; de ex nu e clar de ce au suspendat-o 10 ani la Tokyo (pentru ca a sarit gardul la imparat!, pentru ca nu a respectat indicatia de a se odihni…).

In plus ‘aururi’ din titlu suna ca naiba si e un cuvant inventat; aur nu are plural si erau variante corecte ce putea evita aceasta licenta neinspirata.

Citesc toate articolele tale si e clar ca se poate mult mai bine decat in cazul de fatza.

Gambeta (14 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 13:38

Bravo, bai, Oprisene! Imi dadusi lacrimi la inceput de an.

ALIN (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 13:44

Frumos articol. Multumim !

florian (1 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 14:59

Un nume de film avem?

gima (99 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 15:43

bravo tata! impresionanta madam! bravo ei. a stiut ce vrea toata viata.
sa-ti creasca bebicul mare!

Marius (3 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 16:14

Bravo! Felicitari!

NASCUT PENTRU A FI STELIST (3 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 20:04

La Multi Ani Catalin!

magus1349 (3 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 20:13

In fata dansei si eu as pune genunchiul jos si i-as saruta mana!
@florian
Dawn !(1979 ).
Daca-l gasesti pe undeva da-mi si mie un semn!

marian0904 (75 comentarii)  •  4 ianuarie 2014, 21:25

Probabil cea mai buna inotatoare ever. Nu-i de mirare ca politistul japonez i-a prezentat omagiile. Daca-mi aduc bine aminte, prin 1963 a avut un accident de masina si era incerta participarea la JO. F tare! Multumesc Catalin! Deasemenea multumesc si lui Gabriel Bratu care, cred, corecteaza povestea punand-o de acord cu modul de selectie din acele vremuri.

Cris (7 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 1:50

Superb….doar atat!

Nicomad (2 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 19:01

Felicitari!

dan (226 comentarii)  •  5 ianuarie 2014, 19:44

La multi ani! Va astept cu articole la fel de bune si in anul care vine!

Pelendava (6 comentarii)  •  8 ianuarie 2014, 11:51

Buoenos Cataline!
@GabrielBratu, chapeau mon cher!

svu (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2014, 15:39

Citindu-ti articolele,parca ai fi prieten cu noi,ne dai speranta,ne emotionezi; BRAVOS amice,sa fii sanatos,LA MULTI ANI !

NARCIS (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2014, 13:53

Bravo! Felicitari!

.

Comentează