Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Schindler pe spiţe

Gino Bartali, unul dintre cei mai mari ciclişti italieni din toate timpurile, a ascuns, vreme de 50 de ani, un secret uriaş: a salvat, de la moarte, peste 800 de evrei

Trecuse mai bine de un sfert de […]

sâmbătă, 28 decembrie 2013, 9:11

Gino Bartali, unul dintre cei mai mari ciclişti italieni din toate timpurile, a ascuns, vreme de 50 de ani, un secret uriaş: a salvat, de la moarte, peste 800 de evrei

Trecuse mai bine de un sfert de secol de la moartea sa. Giorgio Nissim, evreu din Toscana, cel care născuse cea mai mare reţea pentru salvarea israeliţilor din drumul către Auschwitz… Urmaşii urcaseră-n pod, să facă ordine. Dădură peste un jurnal, prăfuit. Nu ştiau de el! Era plin de schiţe, avea poze, detalii pîn’ la cel mai mic amănunt. Din două în două pagini apărea „Il Pio”. „Il Pio” făcuse asta, „Il Pio” mersese acolo, „Il Pio” dresese asta. Cine era misteriosul dintre ghilimele?

Gino Bartali prinsese viaţă în Toscana. Familie sărmană, trebăluia pe ogor. La 13 primăveri, ’ăl bătrîn îi făcu rost de o slujbă la reparat biciclete. Patronul, văzînd iubirea puştiului faţă de pedale, îi dete, în dar, o „bijuterie”. Se puse pe alergat. La 21 de ani era, deja, profesionist. Mussolini simţi că are-n el un mijloc de propagandă. În 1936 rezolvă „Il Giro”. Era simbolul Partidului Naţional Fascist, trebuia să meargă la „Tour” şi să-i bată pe franţuji la ei acasă. În 1937 a căzut, grav. Un an mai tîrziu, a rezolvat cazul. S-a întors acasă, „Ducele” l-a primit cu onoruri.

Ciclistul fasciştilor, apărătorul iudeilor
Apoi… Apoi a început războiul. Italia n-a mai trimis, la „Marea Buclă”, ciclişti, Gino n-a putut să-şi apere titlul. Erau vremuri grele, aproape 6.000 de evrei din „Cizmă” plecaseră, deja, spre lagăre. Giorgio Nissim fondase DELASEM, o organizaţie ce trebuia să-i apere pe iudei. Copoii fascişti mirosiseră tot şi, în 1943, dibuiseră reţeaua. Urmarea? Auschwitz! Cu toţii! Minus unul: Giorgio Nissim. Avea nevoie să se regrupeze, avea nevoie de ajutor! Atunci a apărut el!

Dimineaţa se trezea şi pleca la antrenament. Alerga prin toată Italia. Dar, tot timpul, startul şi-l dădea din faţa unei mănăstiri toscane. Aici se aflau evrei. Le făcea poze, le lua actele. Pe toate le ascundea în cadrul bicicletei, special conceput. Le ducea la o tipografie clandestină. Aici se „coceau” paşapoartele. False. Le lua, le vîra sub şa, se reîntorcea printre călugări. Noaptea, doi-trei fii ai lui Israel treceau graniţa. Alţii le luau locul. Iar fotografii, iar acte. Tipografia era găsită. Se muta mai departe. Dădea la pedale chiar şi pînă la Roma. 278 de kilometri. Un sportiv are nevoie de mişcare, nu? Purta, mare, scris pe piept, numele „BARTALI”, pentru a nu fi oprit. Nici de italieni, nici de nemţi! Cînd cerberii îşi dădeau seama că ceva e în neregulă, că nu-s tururi, că nu-s întreceri, le răspundea că se pregăteşte pentru „competiţiile viitoare”. Îl credeau, doar era simbolul lor, nu? Şi alţi evrei evadau.

În ’44, îşi legă un fel de ataş de bicicletă. Cu el căra, peste Alpi, spre libertate, în Elveţia, amărîţi care chiar aveau nevoie de ea, riscînd-o pe a sa. „Da, e un sistem mai ciudat – recunoştea -, dar am nevoie de o greutate în plus, mă ajută la căţărare”, venea răspunsul. Şi era crezut, doar vorbeam despre specialitatea casei, nu? Andrea, fiul, se temea. Îl chestiona. „Binele se face, nu se spune”, curgea răspunsul. Feciorul insista: „Unii oameni rezolvă anumite lucruri, apoi, asta e tot, ele rămîn făcute”. Simplu, nu? Se ajungea în lagăr şi pentru o uitătură strîmbă, iar el continua să care, sub şa, acte false pentru evrei.

„Il Giro” la micul dejun, „Turul” la prînz…
După război, s-a reapucat de treabă, ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut. Mai un „Il Giro”, la 32 de primăveri, mai un „Tour”, la 34. A pedalat pînă prin 1950. S-a stabilit în Florenţa natală. Nissim a murit în 1976. Bartali s-a retras să se odihnească puţin, în 2000, pe 5 mai. Jumătate de secol n-a spus, nimănui, nimic! În jurnalul descoperit era trecut tot: ce făcea, kilometrii parcurşi, hîrtiile pe care le ascundea, numărul de paşapoarte.

Acum patru luni, „Memorialul Victimelor Holocaustului” i-a aşezat pe mormînt titlul „Drept între popoare”.

Tăcut, fără zarvă, Gino salvase 806 evrei…

gino1.jpg
Pe Gino-l iubeau cei de la sate, pe Coppi, cu care s-a duelat la infinit, industriaşii din Nord

gino3.jpg
La 34 de ani, după ce a rezolvat „Marea Buclă”

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Katan (1 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 10:20

RESPECT Bartali !!!!!!

Bibi (213 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 10:33

Catalin, multumesc ! Sincer, am plans.

Ualcăr poliţist persan (1 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 10:40

Excelent articol, multumim . Sarbatori fericite si te asteptam cu alte asemenea capodopere .La multi ani!

magus1349 (3 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 11:15

Oauuuuu !
Coppi vs. Bartali , duelul care a scindat Italia .
M-ai atins la o spita sensibila !
Referitor la continutul articolului am doar doua randuri de scris:
Asta inseamna sa faci bine , sa stii doar tu .
Nu sa chemi televiziunile cand imparti 3 sticle de ulei .

EMIL0101 (1 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 11:36

Sa-ti risti viata, nu niste bani…
Fara cuvinte!
Dar sigur, mai sunt si altii.

Tibisor (77 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 13:06

Super ! Poate gasesti ceva si despre SENNA (evident la alt nivel ) care facea multe donatii si s-a aflat abia dupa moartea sa ! An Nou Fericit !!!

Costy (1 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 14:52

Ce oameni deosebiti merita tot respectul.Poate invata si neno….. nostri ceva.Baaai ati citit articolul?

ovialex23 (13 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 15:39

Cataline, fiecare articol al tau e un strop de lumina in mocirla care ne inconjoara.

brazvan (30 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 15:57

zeci de ani și să nu spună nimic din ceea ce făcuse. admirabil caracter…

marian0904 (75 comentarii)  •  28 decembrie 2013, 22:48

Respect profund pentru Gino. Multumesc Catalin

oli (1 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 3:53

Iubesc sportul cu pedale, il stiam pe Bartali ca fiind una din legendele ciclismului, dar habar n-am avut ca si-a riscat viata in acest mod.

In lumea asta ticalosita, cand auzi asa ceva iti vine sa crezi ca este SF. Doamne, cati oameni adevarati or fi trecut pe langa noi facand un bine urias, iar noi nu i-am bagat in seama, pentru ca eram ocupati cu cei care isi trambitzeaza „neprihanirea” pe ulite!

Bartali, numele tau face cinste sportului pe care l-ai iubit, tarii tale, dar ne da speranta si noua, tuturor muritorilor de rand, ca binele va triumfa in cele din urma.

Multumesc mult autorului pentru articol!

gima (99 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 9:27

bravo tata!

mariuslacatus (3 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 9:37

super articol,dar totusi eu vad 2 nume si nu prea inteleg.daca bartali salva evreii,ce e cu nissim?

fodoka (1 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 13:47

Educatia tinerilor sportivi ar trebui facuta in acest spirit. Inainte de toate esti om! Dupa tine nu raman doar performantele sportive, gloria efemera. Nu conteaza cum apari la TV ( epilat sau nu, cu lanturi sau fara, gelat…etc). Este mult mai important OMUL din tine! Domnilor antrenori, va rog sa nu-i mai duceti la teatru sau la cinema.. Incepeti educatia lor cu diferenta dintre moral-imoral, legal-ilegal, etc.. Asa mai aveti o sansa sa le oferiti un minimum de educatie!

dan (226 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 21:26

mari cuvinte: binele se face nu se spune. Daca ar fi toti italienii ca el Italia ar ajunge a superputere! daca!

mihnea (10 comentarii)  •  29 decembrie 2013, 21:38

Habar n-aveam de chestia asta facuta de Bartagli. Respect.
Si mie, sincer, mi-a placut mai mult de Fausto …

Andrei (1 comentarii)  •  30 decembrie 2013, 1:03

Felicitari pentru articol si pentru ca nu exista comentarii negative(sper sa nici nu apara!), un an 2014 cu sanatate!

Andrei

PS: Nissim este un nume evreiesc; era cineva care se intreba mai sus..

mariuslacatus (3 comentarii)  •  30 decembrie 2013, 10:15

Andrei
eu intrebam care e legatura dintre cei doi,pentru ca n-am reusit sa-mi dau sema!?

daca citesti cu atentie (8 comentarii)  •  31 decembrie 2013, 1:09

marius nissim a fost ala care aduna spre salvare evreii iar bartoli ii ajuta !mai citeste inca o data si vei intelege’ in 43 nissim a scapat dar si-a continuat activitatea!!!!

mariuslacatus (3 comentarii)  •  31 decembrie 2013, 10:05

dar intrebarea mea e daca se cunosteau cei doi,sau sunt amintiti doar pentru ca amandoi ajutau evreii?

Valentin Dumitru (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2014, 11:42

O poveste extraordinara !
Sper ca si altii sa-i urmeze exemplul..ma refer la romani .
Felicitari pentru articol, domnule Oprisan !

Comentează