Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Moş Crăciun cu coş de piersici

Cu 122 de ani în urmă, un prof’ de sport suspenda nişte paneraşe la trei metri de podea. Împărţea trupa nouă la nouă, făcea 13 reguli şi pritocea baschetul!

Tremura! Da, el, David Both, om de Top 300, […]

sâmbătă, 21 decembrie 2013, 10:44

Cu 122 de ani în urmă, un prof’ de sport suspenda nişte paneraşe la trei metri de podea. Împărţea trupa nouă la nouă, făcea 13 reguli şi pritocea baschetul!

Tremura! Da, el, David Both, om de Top 300, cu meseria de „şmecher” trecută pe cartea de muncă, el, cel care numai la micul dejun halea doi-trei industriaşi cruzi, dintr-ăia făcuţi la apelul bocancilor, cel care nu iscălea decît contracte ce posedau minimum şase de zero în coadă, da, el, simţea un joc în mîini! Trimisese ţucălarul cu papion la licitaţie şi îi grăise doar aşa: „Neostenitule, nu te returnezi fără cele două ţidule îndărăt. Dacă se ajunge la un infinit de dolari, salţi cartonaşul. Se trece la două infinituri, le iei!”.
Acum ochii îi sclipeau. 4.338.500 de dolari îl costaseră hîrtiile. Galbene precum gutuia, vechi, trase la maşina de scris, cu adăugiri de mînă. Nişte rînduri numerotate de la 1 la 13. Printre ele, „vedea” povestea.

Scoţian canadian de America
Erau pritocite de James Naismith, pe la 1891. Un tip nici prea înalt, nici prea pitic, nici grăsan, nici costeliv. 30 de primăveri. Cel mai tare amalgam posibil. Neam de scoţian, ajuns în Canada, prof’ de educaţie fizică la YMCA, Springfield, SUA. Atlet, uns cu alifii de lider, jucător de rugby, gimnast cu diplomă de filosofie, specialist în ebraică, teolog, abolvent de Colegiu Presbiterian, fundaş central în trupa de fotbal.

În New England iernile erau nasoale, hibernai, precum ursul, şi cinci luni. Elevii se plictiseau în sala de sport. Spaliere, tumbe, sărituri. Atît. Mîhneală totală! Doctorul Luther Gulick, şeful catedrei de sport, îl chemase în birou. „Născoceşte ceva nou, un joc, ceva! Să nu ocupe mult spaţiu, să-i menţinem în formă pe copii şi cînd e zăpadă, toţi jucătorii să aibă acelaşi şanse şi fără durităţi!”. Ceruse 14 zile pentru a zămisli ceva. Era 12 decembrie.

Trăsese ochelarii – da, la 30 de ani avea „ajutători” -, tuşinase mustăcioara. Două săptămîni colegii l-au văzut făcînd tranşee între birou şi sala de sport. Şi la două noaptea cerea niţică lumină şi, cu o ţandără de tibişir, trasa nişte dungi pe jos. Vorbea de unul singur: „Mingea aia de fotbal e bună, tre’ să fie mare, fără contact între ei, doar pase, singura acţiune legală, fără poartă”.

Nouă la nouă, primele echipe
Şi-a chemat bobocii. Le-a citit cele 13 reguli scrise de a sa mînă. Nouă la nouă. Cînd domnul Stubbins, administratorul cu care vorbise, a apărut cu nişte coşuri în care se ţineau piersicile, puştii prinseră a rîde. Cînd l-au văzut pe prof’ că se urcă pe o masă, de aici pe o scară şi leagă coşurile alea cam la trei metri de podea, rîseră şi mai tare. Pe unul îl unse portar, doi apărători, trei „centrali”, două „aripi” şi un home-man.

Cu mingea aia de fotbal, fără să driblezi, doar din pase!!! voia el să se joace? Apoi, cînd obiectul intra, pentru că panerele erau sugruşate spre coadă, mingea nu mai cădea. Naismith, la costum şi vestă, se suia iar pe masă, iar pe scară şi o recupera. Pînă cînd domnul Stubbins, milos din fire, curmă suferinţa. Cu un patent de viţă de vie tăie fundul coşurilor de piersici. Apoi, mîndru, se întoarse pe călcîie şi zise: „Na, mister James, acu ai şi inele!”.

Scorul de atunci nu-l mai ştie nimeni. Zice-se doar că a doua zi, de dimineaţă, mulţi părinţi deteră buzna în birou la Gulick. „Respectabile, un nebun ne-a ţinut, aseară, sechestraţi, copiii în sala de sport. Urlă că abia aşteaptă să meargă şi azi, şi mîine! Ce naiba, e Crăciunul!”.

Aşa era, dreptate mare ce aveau. James Naismith, un prof de sport canadian, stabilit în State, moşea, de Crăciun, în 1891, un nou sport. De la coşurile de piersici îi zicea „BASCHET!” Creiona 13 reguli. Le trecea pe o foaie. Puştii nu mai treceau pe acasă…

Peste aproape 120 de ani, în decembrie 2010, David Both achiziţiona regulile, în original, pentru a le dona primului colegiu unde Naismith fusese profesor de educaţie fizică. James le făcuse multora un Crăciun Fericit atunci, el dorea să repete isprava acum!

Altfel spus, Crăciun Fericit tuturor!

naismith-1.jpg
Un bătrînel simpatic cu un coş de piersici şi o minge. Părintele baschetului

naismith-2.jpg
Două foi, 13 reguli, corecturi de mînă. Noul sport pornea la drum

Comentarii (17)Adaugă comentariu

detoatepttoti (1 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 11:14

frumos 🙂

constanteanul (19 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 13:06

frumos…

Bibi (213 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 15:54

Catalin, multumesc !

brazvan (30 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 16:18

să trăiești! la mulți ani!

mihai (7 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 21:17

Catalin, cind compilezi, scrie si tu numele corect…Sau Gazeta digitala pierde cite un o, din cind in cind. Oricum, esti o pata de culoare si te felicit! Sarbatori fericite!

DD (1 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 21:28

Frumos !

Sarbatori Fericite !

seba (98 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 0:40

catalin, cred ca ar trebui sa scrii si carti pentru copii, le-ar placea foarte mult.

multumim 🙂

Tibisor (77 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 10:47

Sarbatori Fericite si tie, familiei si tuturor celor care apreciaza stilul tau unic …te asteptam si la anul !

RobertM (1 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 13:09

Frumos scris Cătălin;
Un Crăciun Fericit și toate gândurile bune din Regatul Unit!Robert M

dan (226 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 21:30

Mare om David Both; nu oricine dintre potentati da 4 milioane jumate pe doua hartii pentru a le dona apoi.!

eu (8 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 23:32

imi pare rau catalin, dar james a scris doar regulile, ideea apartine unei femei! cind femeia venea cu cosul de oua copii aruncau cu pietre sa vada care nimereste in cos! atunci ea a fixat un cos la inaltime si a tentat copii sa nimereasca!

Ciprian (2 comentarii)  •  23 decembrie 2013, 12:07

Victor Banciulescu in „Orele astrale ale sportului” relateaza o alta poveste despre aparitia baschetului (cum a postat si „eu”in commentul sau!). In alta ordine de idei toate articolele domnului Oprisan sunt excelente.

moromete7 (24 comentarii)  •  23 decembrie 2013, 15:52

Nea Oprisan, tin sa adresez un sincer Craciun Fericit/Sarbatori Fericite atat dumneavoastra cat si familiei , o spun cu putin regret in suflet doar datorita faptului ca „nu mai apucam sa ne citim ” pana dupa Craciun cel mai devreme 🙂

gima (99 comentarii)  •  24 decembrie 2013, 0:49

bravo tata! craciun fericit alaturi de cei dragi tie.

grid (23 comentarii)  •  24 decembrie 2013, 15:46

Cătăline, cititorii tăi chiar îți doresc La Mulți Ani!

star01 (13 comentarii)  •  25 decembrie 2013, 11:59

Frumos…SARBATORI FERICITE CATALINE…

criticul (47 comentarii)  •  26 decembrie 2013, 17:22

Frumos articol!Crăciun Fericit şi la mulţi ani,domnule Cătălin Oprişan,dvs şi familiei dvs.!

Comentează