Şi băieţii plîng cîteodată, nu-i aşa?
De ciudă că nu a prins Campionatul Mondial din Brazilia de anul viitor, Eidur Gudjohnsen a dat drumul lacrimilor în faţa a 300.000 de islandezi. Spiritul viking trăieşte încă
„Olof, te iubesc, te rog să nu mă priveşti ciudat. […]
De ciudă că nu a prins Campionatul Mondial din Brazilia de anul viitor, Eidur Gudjohnsen a dat drumul lacrimilor în faţa a 300.000 de islandezi. Spiritul viking trăieşte încă
„Olof, te iubesc, te rog să nu mă priveşti ciudat. Am rugămintea să mergem cu Smari direct în living, da?”. E 18 septembrie 1978 şi, cu picioarele tremurînde, Arnor Gudjohnsen, fotbalistul islandez, şi-a adus puiul acasă de la maternitate. „Viaţa unui om este influenţată, din primele clipe, de o bibliotecă. Dacă atunci cînd a deschis ochii a văzut cărţi, mai are o şansă în viaţă. Dacă nu, e mai greu”. Biata femeie nu spune nimic. Tace şi se uită cum Arnor suceşte pruncul cu faţa spre volumele din „Istoria Islandei”.
Peste ani, micul Smari ajunse la şcoală. Ai lui îi spuseseră că preţul pentru educarea sa, pînă la intrarea la universitate, costă statul echivalentul a 175.000 de euro. La 9 ani află că Islanda se laudă cu cel mai vechi Parlament din lume, funcţional şi astăzi, Althing fiind fondat la 930. Îl rugară să reţină, de asemenea, că prima lor şcoală plecase la drum în 1056!
Între matematică, fotbal şi istoria lui Valur
În clasa a patra alese matematica, la fel ca 17 la sută dintre copii. A fost educat să nu copieze. O singură dată l-a fript mîna, dar, ca într-un film, a auzit ce-i spusese mama: „De ce să rişti cînd poţi studia?”.
La 10 ani şi-a dat seama că e „fiert” pe fotbal. L-au dat la Valur, în Reykjavik. La fiecare final de săptămînă îi cereau carnetul. Avea note mici, privea antrenamentul pe geam, din sala de curs.
La 12 ani, tati l-a chemat la o discuţie ca între bărbaţi. I-a spus de divorţ, scurt. Sec. A învăţat, atunci, că viaţa nu e numai roz, că şi oamenii cu bani se ceartă, că iubirea nu se poate cumpăra, că desele cantonamente nu fac decît să sape la baza unei relaţii. Şi-a promis că nu va repeta greşelile părinţilor.
La 17 ani era coleg de cameră cu un băiat, Ronaldo, la PSV. De la „Dinţos” a aflat că zeci de mii de fotbalişti talentaţi n-au avut ce să mănînce în copilărie, că sărăcia nu-i o boală şi nici o ruşine, că şase ore de antrenament nu fac rău nimănui, că poţi sta departe de familie, la 11.000 de kilometri de casă, doar pentru că eşti convins că vei ajunge cineva!
La mijloc de aprilie 1994 a fost anunţat că va debuta în echipa naţională. Ăl bătrîn l-a luat şi la dus în vizită la un unchiaş, Rikhardour Jonsson. I-a vorbit niţel, i-a dat să sărute un tricou alb, cu anchior, cu steagul cu cruce pe inimă. Cu el, „Ursul” marcase primul gol din istoria echipei Islandei, pe la 1948.
În numele tatălui
A debutat înlocuindu-şi tatăl, într-un oficial cu Estonia! Ar fi vrut să joace, măcar o secundă, pe acelaşi petec de iarbă dar a deprins că trebuie să treacă şi peste cel mai mare regret al carierei.
A ajuns la Chelsea, 186 de meciuri, 54 de goluri. Vedetismul i s-a suit la cap. A spart 500.000 de euro în patru luni. Era accidentat, făcea recuperarea prin cazinouri. Într-o dimineaţă s-a dat cu capul de pereţi, s-a spălat cu apă rece, s-a privit în oglindă şi a zbierat la propria persoană: „Eşti un porc! Tatăl a trei copii. Ce vor spune ei cînd vor afla despre asta? Halal exemplu!”.Din acel moment nu a mai cheltuit o liră pe pariuri sau pe ruletă! Barcelona, campion al Europei, Monaco, Tottenham. În paralel, echipa naţională.
Noiembrie, ultimul bal. „Barajul” contra Croaţiei. 0-2 la total. Filmuleţul, sub un minut, l-aţi văzut pe youtube.com. Eidur Smari Gudjohnsen, 17 ani la naţională, 78 de meciuri, 24 de goluri, e întrebat de un tînăr reporter dacă tocmai am asistat la ultimul său meci. Nu poate vorbi. Lacrimile îi inundă ochii. Dă să lege două vorbe, se îneacă. După 0-0 și 0-2 contra croaților, îi e ciudă că nu va ajunge în Brazilia! Ciudă!!! Copilul cu microfonul nu-l chinuie, îl înţelege, îi mulţumeşte şi-l îmbrăţişează.
Pe la 1554, regele Cristian al III-lea al Danemarcei, care păstorea şi ţinuturile islandeze, a interzis celor care nu ştiu a scrie şi a citi să poată face copii.
Eidur, fotbalistul care a plîns pentru echipa naţională
A schimbat pase cu Messi, a luat campionate în Anglia şi Spania