Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Don Santiago Bernabeu Microsoft

Cea mai luminată companie de software din lume vrea să joace fotbal cu proprietara celui mai galonat teren de pe Mapamond. În aceeaşi echipă

Două poveşti. Prima-i cu Ignacio. Tip pe la 40 de primăveri, căsătorit, trei juniori […]

sâmbătă, 9 noiembrie 2013, 9:58

Cea mai luminată companie de software din lume vrea să joace fotbal cu proprietara celui mai galonat teren de pe Mapamond. În aceeaşi echipă

Două poveşti.
Prima-i cu Ignacio. Tip pe la 40 de primăveri, căsătorit, trei juniori în bătătură. Pune publicitate pe stadionul lui Real Madrid, de aceea cerberii de aici îl lasă să-şi aducă prietenii la un tur de arenă chiar şi după încuierea oficială. Urcă scară cu scară, dă din gură ca-n telenovele. Brusc se opreşte. „Aici, daaa, aici a fost!”. Pare că nu mai respiră. Zici că-i Petrache Lupu la Maglavit. Pînă atunci s-a comportat ca un băiat de ispravă, a folosit furculiţa şi cuţitul la masă, n-a dat semne de… „Aici a apărut!”. „Nacho, compadre, eşti bine?”. Nu te ascultă. „Era-n ’75. Primăvară. Mă adusese ăl bătrîn. Băteam în opt primăveri, eram «fiert» pe Santillana. Voiam legitimaţie, nu mi-o dădeau, că-s ţînc. Am început să plîng. De fapt, urlam de se mişcau plasele de la porţi. Atunci, aqui, în capul scărilor, a apărut El! Mare, uriaş, impozant. «Pruncule, ce-i în sufletul tău ?», îmi zise sorbind din trabuc. Nu m-a lăsat să termin. «Puiul ăsta e bolnav cu Real şi voi nu-i daţi o nenorocită de hîrtie pentru că n-are vîrsta?». Cînd se-ntoarse, am crezut că rade doi-trei ţucălari din urma lui. «Chavalito, în două minute ai ţidula», mi-a mai spus, apoi m-a mîngîiat, lin. Catalino, dă-te-n coa’! Bagă nasu’, amigo mio! Nu-i aşa, că şi azi, la 31 de ani de atunci, păru-mi miroase a trabuc finescovici?”.

Dai să presupui că soarele a ars prea tare, că tre’ să pricepi ce glăsuiesc medici cu bătutu-n cap. Dar Nacho are lacrimi în ochi. Îl crezi. „El” era Santiago Bernabeu! EL PRESIDENTE! Magicianul care a introdus modernismul în vestiarul „alb”.

Bill şi Allen
Acum cea de-a doua poveste.
Doi ochelarişti, dintre care unul bărbos iar celălalt cu carcasă de tocilar, poştesc o sticlă de şampanie. Se ştiu de fragezi, „rup” pe calculatoare. Cu vreo trei veri în urmă, dăduseră drumul la un progrămel ce urmărea circulaţia maşinilor. Traficul. Aşa-l şi botezaseră, „Traf-O-Data”. Un fonfleu. Se găseau în faţa celei de-a doua încercări. Ori merge, ori mor! Azi, pe 4 aprilie 1975, după ce lansaseră un soft pentru computerul Altair 8800, fondaseră compania. Se cinsteau cocoţaţi pe cutiile de carton rămase de la giganticele calculatoare. Bărbosu’ se intitula Paulică Allen, tocilăretele, Bill Gates. Compania, „Microsoft”.

Microprocesor cu miros de chelen
Cele două istorisiri se intersectează, azi, la 38 de ani de atunci, fiind pe punctul de a naşte o a treia. Cea mai luminată companie de software de pe Mapamond vrea să dea numele stadionului celei mai galonate trupe de fotbal! Cuuum? Da, dialogul a fost confirmat de Maria Garaña, reprezentanta iberică a americanilor! Bill, băiatul acela niţeluş amotric, bun numai la o partidă de golf organizată în scopuri caritabile…

Dacă tot s-a gîndit la o astfel de asociere, ar fi putut alege măcar o trupă yankee, de la ei de acasă, nu? Luau un Landon Donovan, simbol de simbol, trăgeau două poze zîmbăreţe cu el în faţa unui computer şi… asta era! Promovare clasică, succes garantat! Sau mergeau în Japonia, în patria tehnologiei. Ori în Germania, făceau un spot cu precizia, cu calitatea, cu punctualitatea, cu corectitudinea, cu faptul că la Berlin nu se strică, niciodată, nimic, cu ideea că la ei, la ora 11 ziua, pe stradă, respiră numai turci, iranieni, albanezi şi români, deoarce friţii sînt, atunci, la muncă… NU!

Bill Gates a decis ca oamenii lui să dea drumul la negocieri pentru ca arena lui Real Madrid să se numească „Santiago Bernabeu Microsoft”. A făcut asta deoarece el, unul dintre cei mai vizionari pămînteni în viaţă, şi-a dat seama că cineva, în cu totul alt domeniu, avusese fix aceleaşi idei revoluţionare. Şi că dacă n-au avut ocazia să se cunoască, ar fi bine să o facă acum.

Fie şi post-mortem.

bernabeu1.jpg
Cea mai galonată echipă, cea mai tare companie, cel mai puternic club. Tare asocierea, nu?

bill-gates-accepts-end-polio-jersey.jpg
Cu doi ani în urmă, Bill Gates îşi asocia numele cu FC Barcelona, în scopuri umanitare. Azi se trece lîngă Real Madrid

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Cristian! (4 comentarii)  •  9 noiembrie 2013, 11:00

Iti citesc cu placere articolele, esti genial cu modul tau de a scrie/descrie 🙂 !

brazvan (30 comentarii)  •  9 noiembrie 2013, 20:43

salut. vincent hancock.

Santiago Canizares (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 9:37

Mda, și o să avem în contrapartidă un Camp Nou Linux.

vlad (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 12:38

tare asta:)) canizares

animalutul20 (8 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 13:32

CAMPNOU GOOGLE/android AR FI UN RASPUNS BESTIAL………..eventual un Apple ………..

gore (7 comentarii)  •  10 noiembrie 2013, 23:09

Sau poate vine-n Romania cu alte idei….:))
Stefan cel Kinder,Pampers Arena,

jugaru lucian (4 comentarii)  •  13 noiembrie 2013, 3:00

Dupa ce ieri 12.11 baietii nostri au terminat la egalitate cu Ucraina(favorita nr.4) urmeaza un meci extrem de interesant cu prima favorita Rusia. Echipa noastra este favorita nr. 19 si se afla pe locul 9, neinvinsa dupa 5 runde.
Fetele sunt tot pe locul 9 si vor intalni puternica echipa a Ungariei.
Loturile noastre :
-baieti : http://chess-results.com/tnr114411.aspx?lan=1&art=20&flag=30&wi=821&snr=19
-fete : http://chess-results.com/tnr115919.aspx?lan=1&art=20&flag=30&wi=821&snr=10
Si clasamente : http://chess-results.com/tnr114411.aspx?lan=1&art=0&flag=30&wi=821
http://chess-results.com/tnr115919.aspx?lan=1&art=0&flag=30&wi=821

svu (4 comentarii)  •  13 noiembrie 2013, 15:24

Stimate domn,sunteti genial.Va caut articolele cu mare placere si le citesc cu admiratie.

jugaru lucian (4 comentarii)  •  14 noiembrie 2013, 20:07

Cand vor juca si fotbalistii nostri impotriva Braziliei cum joaca sahistii romani contra Rusiei acum?
GM Andreikin, Dmitry (2706ELO) ii propune remiza prin repetarea mutarilor lui GM Parligras, Mircea-Emilian (2575), care raspunde cu…sacrificiu de Dama pentru a intra intr-un final Turn+Nebun+5 pioni contra Dama+3 pioni..
Pare ca vom pierde la limita, dar lupta este crancena, spectaculoasa si inca mai speram..
Daca vei scrie un articol despre evolutia nationalelor de sah la Europene te asigur ca vei avea de cel putin 10 ori mai multe comentarii decat acest articol(70 are un articol similar de pe un blog cu audienta mult mai mica decat al tau sau gsp), si vor fi toate la obiect..

Comentează