Nunta de diamant
Cu 60 de ani în urmă, un argentinian se lua cu o spanioloaică. De atunci trăiesc împrună cea mai frumoasă poveste de iubire din fotbal: don Alfredo di Stefano şi Real Madrid
23 septembrie 1953 a picat miercuri. […]
Cu 60 de ani în urmă, un argentinian se lua cu o spanioloaică. De atunci trăiesc împrună cea mai frumoasă poveste de iubire din fotbal: don Alfredo di Stefano şi Real Madrid
23 septembrie 1953 a picat miercuri. În Barcelona, de unde plecase, picura. În Madrid, unde ajunsese la primul ghiers al cocoşului, la fel. Ce naiba, oare se instalase, deja, toamna? S-a ferchezuit în micuţa baie, a spus rugăciunea, apoi s-a reîntors la prinţese. Cu Nanette, treaba era uşoară. Un pupic şi, gata, era în picioare! La Silvana apăreau „problemele”: nu voia, neam, să se trezească. Atunci intervenea Sara, soţia. Aşa era şi acum, în tren, în vagonul de dormit.
Cînd au dat nas în nas cu aerul rece al peronului, nu-i aştepta nimeni. Ba da, un reporter de la ABC, cu tot cu aparat de fotografiat, şi un trimis al clubului. Cine era el să fie întîmpinat? Da’ chiar aşa, cine era el?
Pariul lui Don Santiago Bernabeu
Cu un an în urmă, Real Madrid sufla în tortul cu 50 de lumînări. La petrecere veniseră suedezii de la IFK Norrköping şi columbienii de la Millionarios. Acolo juca el. La bază, ăi bătrîni erau „macaronari”, pripăşiţi prin Argentina. În patria tangoului fotbalul era mai mult în grevă, de aia trecuse vreo trei graniţe. Din tribună, ochiul format al preşedintelui Santiago Bernabeu îl bunghise. „Îl vreau pe nouar!”, spusese. La fel şi catalanii. Pepe Samitier aruncase banii către River Plate, club de care ţinea, madrilenii vorbiseră cu jucătorul în carne şi oase. Se bătuseră pe el, cu vorbe grele aruncate prin jurnale. Federaţia iberică simţise nevoia să facă dreptate. Luase sabia şi, asemenea regelui Solomon, decisese să-l taie la jumate. Doi ani în Catalunya, doi ani în Capitală. Scîrbiţi, băieţii blaugrana renunţaseră la afacere. Bernabeu le dăduse banii arvuniţi către River şi, gata, safteaua se făcuse! Era pariul lui Don Santiago!!!
Azi, 23 septembrie 1953, urma să debuteze. Şi-a dus familia, consoarta şi cei doi pui, la hotel, la „Emperatriz”, s-a înşurubat la vizita medicală. „Todo muy bien!”, s-a bagat să atingă, apoi, un peşte, subţire, în Plaza del Carmen. Sincer? Nu-i plăcea Spania. Atmosferă gri, multe femei îmbrăcate în negru. Dar el venise pentru fotbal, nu?
Pianist printre cărători de piane
N-a mai făcut încălzirea. „Hurducăitul trenului mi-a frămîntat toţi muşchii”, avea să zică. Realul juca un „amistoso”. Cu franţujii de la Nancy. În vestiar n-a recunoscut pe nimeni. Nu erau băieţii ăia cu poze prin ziare. Aşa se obişnuia: vedetele intrau în campionat, la meciuri cu lampas, cărătorii de piane, la mărunţis. S-a uitat în dreapta, la „căpriori”: Seoane, Cosme, Campa, Serrano, în loc de Lesmes, Zarraga, „Paco” Gento, Molowny. Primii nu primiseră botezul ligii întîi, nu ştiau ce concentraţie are aerul pe acolo.
Greu, greu a intrat şi-n meci. Nu mai mîngîiase mingea din 18 a’ lui februar, Barça şi Real se certaseră cine să-l felieze primul, citea prin ziare ce are de făcut, nu călcase iarba. Prima repriză nici n-a ştiut la ce poartă atacă. La vestiare s-a aranjat, s-a uitat în oglindă şi şi-a zis. „Ok, oamenii ăştia au venit să vadă spectacol. Atunci, spectacol să fie!”.
Nancy juca bine, dîrz, pe „Chamartin”. S-a băgat la croitorie, a ridicat stadionul cu două „foarfeci”. Apoi, pe final, un gol, fin, cu capul. Părul, care începuse deja să se împuţineze la cei 27 de ani, nu s-a mişcat, briantina n-a rămas pe minge. Au pierdut, cu 4-2, dar argentinianul a dat semne clare că posedă stofă.
Ce a urmat se învaţă la grădi. Alfredo Di Stefano a devenit cel mai mare jucător din istoria lui Real Madrid, iar Real Madrid a devenit cel mai mare club din istoria fotbalului.
Zilele trecute, cei doi şi-au reînnoit jurămintele. Trecuseră printr-o nuntă de diamant!
Di Stefano i-a dat totul lui Real Madrid. Iar clubul nu i-a rămas dator
Mulaj pentru o statuie cu cel mai mare „alb” în viaţă