Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Everest de-a-ndoaselea

Pe 26 august 2012, Ghenadi Samohin a coborît în Peştera Krubera, din Gruzia. Atît de adînc încît a atins minus 2.197 de metri, record mondial. „Acoperişul Lumii” în speologie

Strîngea, la spate, pumnii, aproape să-i spargă. Voia să […]

sâmbătă, 14 septembrie 2013, 8:56

Pe 26 august 2012, Ghenadi Samohin a coborît în Peştera Krubera, din Gruzia. Atît de adînc încît a atins minus 2.197 de metri, record mondial. „Acoperişul Lumii” în speologie

Strîngea, la spate, pumnii, aproape să-i spargă. Voia să fie el! Trebuia să fie el! „Pe Sfîntul Onesimus din Kiev, merit asta!”, îşi zicea. „Domnilor, glăsui şeful delegaţiei, Iuri Kasian, într-o engleză impecabilă. Am decis ca băieţii care vor face coborîrea finală, cei trei, să fie din echipa urcaineană, aşa cum e normal. În cazul în care Ghenadi e ok din punct de vedere medical, va fi responsabil cu stabilirea recordului!” Daaaaa! El era! Ghenadi Samohin.

Speolog cu istorie stufoasă, ştia totul despre locul în care se aflau. Masivul Arabika, lanţul muntos Gagrinski, în vestul Caucazului, districtul Gagra, Abhazia, Georgia. „Peştera Ciorilor”. Pe la mijirea zorilor secolului XX, marele Edouard-Alfred Martel vizitase zona. Ceva mai tîrziu, Alexander Kruber ochise locul şi-o botezase „Krubera”. Pe atunci se intrau 50 de metri în ea. Prin 1960 se coborîse, deja, la minus 95, iar în anii ’80 aparatele indicau minus 1.000 m! Părea un sac fără fund, un hău interminabil. Problemele politice din zonă, războiul, au sistat coborîrile.

Ucrainenii au fost pionieri
Apoi, prin 1999, ucrainenii au luat cu asalt locurile. Minus 1.710 m în ianuarie 2001 şi titulatura de „cea mai adîncă peşteră din lume”. Ghenadi începea să se remarce drept un lider. Atinsese, în „sifonul Doi Căpitani”, 2.158 de metri, în vara lui 2006.

S-a uitat la ceas. 26 august. 2012. 59 de participanţi. Din Rusia, Spania, Israel, Liban… Trei fuseseră selectaţi pentru asaltul final. 31 de butelii, trimix, 150 de litri de combustibil pentru „aragaze”, 500 de kilograme de mîncare, 3.000 de baterii. Toate acestea fuseseră cărate de către ei. Stătuseră în şapte tabere, asemenea alpiniştilor. Numai că ei urcau, dar „urcau” în jos.

Gata. Urma cea mai grea bucată. Trecuse de „Drumul Viselor”, de „Ferestre”, de „Milenium”. Era transpirat, avea emoţii. Mai făcuse asta de sute de ori, stabilise recorduri mondiale, dar acum era altceva. S-a uitat spre „Copil”, aparatul de re-respirat. Pînă acolo, jos, la „Doi Căpitani”, mănînci cam 20 de pîini. Oxigenul nu te ţine. Tre’ să te strecori prin găuri de 60 de centimetri… Cîte butelii poţi lua pe acolo? Atunci ai nevoie de „copil”, un aparat minunat ce transferă ceea ce deja ai respirat în ceea ce urmează să respiri. A coborît. Cu cîteva luni înainte, ruşii încercaseră să le ia faţa ucrainenilor. Săriseră peste nişte detalii, insignifiante, ziseseră ei. Sucombaseră. Ghenadi nu dorea doar să apară în cărţulia aia a recordurilor. Ştia că „sifonul” are mai bine de 10 kilometri lungime, că, poate, se termina în Marea Neagră. Pe la 1.900 de metri găsise ultima formă de viaţă terestră. Da, la aproape doi kilometri adîncime, un gîndăcel, un cărăbuş, ceva.

Vîrful Padina în pămînt
Măsurătorile vorbeau de minus 2.195 metri. Pentru noi, românii, şi pentru cei care mai accesează un munte, vîrful Padina are atît. Numai că „afacerea” asta era în pămînt, într-o peşteră!!!

A comunicat cu cei din ultima tabară-bază. Şi-a făcut ochii ca de cîrtiţă. S-a tîrît pe burtă. A ajuns într-un loc din care nu mai putea continua. Extrem de îngust. Acolo părea capătul? Sau nu? Întrezărea o lumină după?

Trecuseră cinci ore de cînd văzuse oameni. S-a uitat la aparat. MINUS 2.197 de metri. Everestul speologilor.
1.jpg
Ghenadi a aşteptat 11 ani pentru a ajunge la aproape minus 2.000 de metri

Comentarii (19)Adaugă comentariu

George (1 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 10:13

De „speologist” si de Vf. Padina n-am auzit pana acum…Ce inseamna speologist (e totuna cu speolog?) si unde se afla varful Padina?

FCB (2 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 10:16

Bravo, d-le Oprisan, mai rar asa articole! Felicitari si la mai mare!

claudiu (12 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 10:25

fantastic ! super povestea… unii s-ar intreba poate ce are cu sportu!? ARE!

maximuspqr (1 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 10:47

Super povestea Cataline poate citeste articolul si gabita iancu, poate invata si el sa se „strecoare”

houdinni (2 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 10:47

Poate ca nu e un articol bomba, dar macar este un articol de jurnalist. pacat ca tipul asta de ziaristi nu prea mai scriu pe prima pagina. semiziaristii pro si gsp numai au nici macar bunul simt sa reciteasca ce au scris si sa corecteze….

Tibi (6 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 11:22

interesant articolul; unul dintre putinele proiecte ( call of the Abyss ) de explorare…
sunt curios daca asta este adancimea maxima…

Bibi (213 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 12:05

Catalin, multumesc !

alexandru (1 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 20:27

pe catalin il stu. e un profesionist al gazetariei. ce a relatat e incredibil darmerita sa fie cunoscut si apreciat.poate e de cartea recordurilor.felicitari pentru amindoi.avem mare nevoie de oameni de isprava

Matei (1 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 23:32

Super articol

dan (226 comentarii)  •  15 septembrie 2013, 21:25

Extraordinar articol, restul este tacere ca in pestera; multumesc!

auryradu (1 comentarii)  •  15 septembrie 2013, 21:32

ce frumos, fara fotbal, fara scandaluri si bani si totusi un sport, unul extrem. multumim CATALIN OPRISAN

gima (99 comentarii)  •  16 septembrie 2013, 7:41

bravo tată! să-ți crească mare bebicul!

Cristi (1 comentarii)  •  16 septembrie 2013, 14:03

George, este vorba de Varful Padina Popii (2018 m) din Muntii Piatra Craiului.
Si n-am gasit termenul „speologist” in articol…

Dinu (1 comentarii)  •  16 septembrie 2013, 17:49

O performanta foarte buna, dar totusi nu se poate compara cu varfurile de 8000 de m, unde se poate urca cateva zile pe an, trbeui sa-ti deschizi drumul prin frig extrem, vant, ceata, viscol, etc si mai ales, trebuie sa depui un efort imens ca sa inaintezi. ca sa nu mai spunem ca nu se mai foloseste oxigen de ceva ani, la urcatul in stil alpin.
Tot respectul pt speologi, dar nu se compara cu alpinismul de altitudine

seba (98 comentarii)  •  18 septembrie 2013, 12:09

mi-a placut articolul 🙂

Dani (1 comentarii)  •  19 septembrie 2013, 1:01

In afara de Vf. Padina ( expresia „speologist” n-am gasit-o inca in art…aaa, scuze! in traducerea asta) ar mai fi:
– „se intrau” – sigur nu „se intra”?;
– „S-a uitat la ceas. 26 august. 2012” – bun, ala era calendar;
– „aragaze” – pluralul corect: „aragazuri”;
– „urcau” in jos – nici ghlimelele nu pot scuza o asemenea expresie;
– „ultima formă de viaţă terestră” – cu siguranta nu putea fi extraterestra. Iar carabusii n-au treaba pe la asemenea adincime…pur si simplu nu supravietuiesc chiar daca, prin absurd, ar ajunge pe-acolo;
– „Trecuseră cinci ore de cînd văzuse oameni” – apreciez incercarea de ocolire a dublei negatii (care din pacate este permisa in limba romana, in ciuda logicii), dar apar si asemenea erori lingvstice. Inseamna ca in urma cu 5 ore vazuse primii oameni…corect ar fi fost „Trecuseră cinci ore de cînd văzuse ultimii oameni”. Dar asa se intimpla cind traduci „mot à mot” un anumit articol, fara a tine cont de particularitatile fiecarei limbi.
Sincer sa fiu, citind rindurile de mai sus gindul m-a dus imediat la „google translate”…exact aceeasi lipsa de logica in expresie. Normal ca toate acestea ma fac sa gindesc la faptul ca „aplaudacii” lui Oprisan, mereu aceiasi, folosesc mereu aceleasi expresii si banuiesc ca si acelasi IP…

mister (1 comentarii)  •  19 septembrie 2013, 20:37

good job

radu (1 comentarii)  •  20 septembrie 2013, 16:07

Frumos!

Pentru Dani: nu-ti place, nu citesti! O zi buna!

Victor (4 comentarii)  •  22 septembrie 2013, 2:43

Bai Dani, vorbesti numai prostii. Da, exista ceasuri care iti arata si data, ce e asa mare lucru? Sunt ceasuri specializate. SI de metafore ai auzit? Omul poate sa scrie cum vrea, asta este stilul lui. Te iei de niste nimicuri. Ori vrei sa te dai important, ori esti ”ziarist” la Libertatea… Grow up…

Comentează