Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Pîine de răsboiu şi marmeladă

Întîiul cantonament s-a făcut la Sinaia, la Sanatoriu. Terenul de joc era plin de pietre, se mergea la teatru, se băgau ceaiuri dansante. Cu Gică Popescu I ori „Sfinxul” Alecsandrescu printre truditori

„Bufffff! Trosc!”. Într-o fracţiune de secundă Cozac […]

sâmbătă, 17 august 2013, 9:28

Întîiul cantonament s-a făcut la Sinaia, la Sanatoriu. Terenul de joc era plin de pietre, se mergea la teatru, se băgau ceaiuri dansante. Cu Gică Popescu I ori „Sfinxul” Alecsandrescu printre truditori

„Bufffff! Trosc!”. Într-o fracţiune de secundă Cozac e sub pat. Acolo unde odihnesc 12 gamele. Pline cu apă. „Băăă neinstruiţilor, astea-s glume?”, întrebă ca pentru sine în timp ce Penzeş, aflat la un cioc de barză, numără, cu glas tare, şuruburile scoase. Se ridică, dă să iasă pe uşă, dar, de deasupra capului, conţinutul celei de-a 13-a gamele pleacă spre el… N-are timp să suduie. Pică pe scările ce duc la parter. Un pişicher a uitat, acolo, un lighean. Logic, plin cu lichidul vital. „Pletosule, să te văd eu, mîine, la meci, cît de fîşneţ eşti!”, se aude de jos. Panait e cel luat în vizor. A încercat să dribleze pînă în ultima clipă frizerul. Ajunsese în prelungiri, simţea că se poate cu penaltyurile, dar o foarfecă nemiloasă, intrată prin alunecare, îl deposedase de podoaba capilară.

Fotbalul pe nasturi
Sanatoriul Militar Sinaia. Al doilea cat. Cernea sporovăieşte cu Taborschi, mezinul trupei. Ăst din urmă vrea să lămurească problema. „Nu m-au bătut copiii ăia, aşa cum o aruncaţi voi pe aici. M-am împiedicat de ei în iarba Cişmigiului. «Nene, te bagi la nişte nasturi?», m-au luat la întrebări. M-au lovit sub ţurloaie, era clar că aveau geana pe mine şi ştiam că-s mort după hapuri. N-am pierdut din neştiinţă, parol, da’ aveau doi nasturi la fel!”. Lăzăreanu nu-i ia în seamă. El e „profi”. De la 13 ani s-a băgat la a juca fotbal. L-a dat pe polo pe apă, pe care l-a abandonat pentru hocheiul pe gheaţă. Mirosea a parfum de Ripensie şi de Ciocan. Stă geană pe geam. Gata! A văzut maşina! Din ea coboară generalul Oreste Alexandrescu, băiat cu ştaif şi lampas la pantalon. A adus proviziile. Lăzăreanu, cu cea mai bună priză din lume, prinde două pîini de răsboiu’ şi un castron cu marmeladă. Primeşte porţie dublă, de dimineaţă, la antrenament, a ferecat poarta! Merită!

Se trezesc cu noaptea-n cap. Locotenentul Septville ţine postul de ceas. De fapt, e bun la toate. Un fel de team-manager romantic. La 6:30 sună trompeta. Pac, o dezmorţire, de control, în parcul oraşului! Duş, mic dejun, supliment de marmeladă, ascensiuni pe munte. Dacă se vede Crucea, e de rău, urmează şerpuiri pe poteci. De nu, e rost de alergătură pe teren. Gazonul arată „impecabil”, cu infinite pietre mari cît oul de bibilică. Duş, masa de prînz şi, de la 14:00 la 17:00, program de somn obligatoriu. La şi zece e iar supliment de hrană. Pe seară se lasă cu antrenament la volei ori fotbal. Pînă la 20:30 se merge la teatru sau film şi, dacă nu e ceai dansant, la 22:00 se iau întrerupătoarele. Cînd însă fetele de la Liceul din Breaza au drum pe acolo, mustăciosul Septville îi lasă pînă la 23:30. Nici o secundă în plus, mama ei de militărie!!!

„Sfinxul” caporal
Uite-l şi pe Gică Popescu! Întîiul, nu „Baciul”. Băiat giorno, freză dată cu briantină. Cînd lovea mingea cu capul nu deranja nici o şuviţă. Se purta numai la costum şi cravată. Cursele sale pe extremă erau celebre. Prinsese „Carmenul” şi echipa naţională, schimbase pase cu Bindea, Baratki sau Reuter. Căpitanul trupei, avea să devină cel mai tînăr antrenor care cîştiga un titlu cu o echipă de pe la noi.

Cu o seară în urmă sosiseră, la Sinaia, doi caporali: Alecsandrescu şi Bentu. Primul e „Sfinxul”, cea mai luminată minte a fotbalului nostru din ultimul secol. Al doilea e marele arbitru. De dimineaţă au meci. Dau piept cu „Carpaţi Sinaia”, echipa uzinei metalurgice. Localnicii-s dîrji, Lăzăreanu e-n zi mare, face rost de încă o pîine şi de un bol de marmeladă. Duş, niţică odihnă, că spre seară vine „Pedagogicul” din Breaza.

Sînt fix 66 de ani de atunci. 15 august, de o Sfîntă Mărie. Primul meci din istoria Stelei. Cantonamentul de la Sinaia…
poza-mare.jpg
Prima poză din istorie cu echipa Stelei. Cu mingea în faţă e Iliuţă Savu, primul din stînga, Gică Popescu


mica.jpgCum dai în Sinaia, pe mîna dreaptă, vizavi de „Internaţional”. Acolo a campat Steaua prima oară…

Comentarii (43)Adaugă comentariu

doru (2 comentarii)  •  17 august 2013, 10:31

cataline, cand te vad la tv cum te maimutaresti, ma gandesc ca esti doar un saltimbanc, dar cand citesc cum scrii, si nu doar acum, imi dau seama ca esti genul de om care e mai mult decat pare… bravo, dom’le!

jay (4 comentarii)  •  17 august 2013, 10:43

Felicitari! O istorie ceva mai romantica decat teroarea acelor vremuri.

Stelu (3 comentarii)  •  17 august 2013, 10:53

Dar de ce, nu incepi a spune cum a luat fiinta aceasta steaua ???? Apoi continua istoria celui mai titrat club din Romania. Cum transfera jucatorii de la alte cluburi, cat platea pentru ei cluburilor pagubite, si mai spune-le, micilor suporteri ai stelei, cum se face ca in marea finala a C.C.E. in teren ca titulari nu a fost nici UN JUCATOR CRESCUT viitoarea mare campioana, ci adusi de la alte echipe din campionatul intern.Daca tot stii ce s-a intamplat in primul cantonament al stelei, mai spune-le si cum a reusii sa nu piarda aprox. 100 meciuri oficiale.
Spune ADEVARUL si pe urma, vei vedea, mai vorbim.

rexrapidistul (1 comentarii)  •  17 august 2013, 11:00

Unde este Carmenul lui Mociornita?

conasu (2 comentarii)  •  17 august 2013, 11:06

Ala cu sapca bolsevica de jos e Alecsandrescu ? ..”Sfinxul, cea mai luminata minte a fotbalului nostru in ultimul secol….” ???!!!! De ce ? Pentru ca a fost cel mai mare strateg in aranjamente si santaje ?! Pentru ca 90 % din echipele care vroiau sa bata CCA, Steaua, etc, erau instruite,….. conducatorii, antrenorii si jucatorii, erau amenintati cu canalul, puscaria , securitatea, pentru a ceda pe teren si a-i facilita victoria satrapului de la CC si mai tarziu progeniturii lui ce poza in fata umana , dar care era de o ferocitate animalica cu cei ce nu ii faceau jocurile murdare ! ?! Cei ce s-au impotrivit, gen Viorel Mateianu, si-au trait cosmarul vietii si au murit striviti de sistemul ce luase in brate Steaua !

Dan Motoran (4 comentarii)  •  17 august 2013, 11:10

Adevarul este ca Oprisan scrie mai bine decat sa se maimutareasca.

da (226 comentarii)  •  17 august 2013, 11:47

Alţi fotbalişti pe atunci, munceau mult si se mulţumeau cu puţin; acum este tocmai invers. Mă refer la cei din ţara noastră.

adi (9 comentarii)  •  17 august 2013, 11:47

frumos

daniel (1 comentarii)  •  17 august 2013, 12:39

super…..articol…..mai ca-ma da lacrimile……..felicitari….

onofras (1 comentarii)  •  17 august 2013, 13:03

asa e

Vali (1 comentarii)  •  17 august 2013, 13:14

Da’ ala cu cascheta sovietica cine este? Comisarul politic?

BLueX (1 comentarii)  •  17 august 2013, 13:31

@Stelu
Ce draq are articolul cu ce comentezi tu??? Cati jucatori din propria pepiniera aveau in prima formatie echipe ca Real Madrid, Barcelona, Bayern, AC Milan sau alte echipe uriase??? Steaua si Dinamo au fost ajutate asa cum a fost ajutata si Real Madrid de dictatorul Franco care era un sustinator declarat al lor. Asa erau vremurile iar daca jucatori respectivi nu era luati de Steaua sau Dinamo nu faceau performanta si ramaneau niste anonimi. Esti cam r.e.t.a.r.d.

pietricica (1 comentarii)  •  17 august 2013, 13:38

sincer n-am citit articolul pentru ca nu ma interesa primulcantonament al steleiimportant e faptul atit syeaua cit si dinamo s-au infiintat o data cu nationalizarea si a consfintit victoria comunismului.
Logica a fost simpla daca tot ne batem joc de un neam intreg de ce sa nu ii punem sa aplaude echipele securitatii si ale armatei.Si cu atitia prosti in tara a fost simplu.

@conasu (3 comentarii)  •  17 august 2013, 13:41

E un articol despre primii ani ai Stelei si atat. Stii bine ca autorul nu scrie articole despre lucruri controversate.

Inscrierea Stelei si a lui Dinamo direct in prima liga e destul de slab documentata si se bazeaza pe legende urbane. Poate cineva, vreodata, va lua arhivele si va documenta exact modul de lucru. Aceleasi legende urbane vorbesc de exemplu ca Rapidul, de exemplu, nu a fost desfiintata pentru ca era deja echipa sistemului(Grivita Rosie) si prin 45 sau 47 rapidistii au avut un soare, simbolul comunistitor, cusut pe piept in unele meciuri.

Suntem contemporani in schimb cu inscrierea unei echipe a Craiovei direct in liga a doua, iar Rapidului se tot incearca sa i se gaseasca un loc in prima liga.

kkciosuldelahamangia (7 comentarii)  •  17 august 2013, 14:16

pt. jay, aceasta echipa e creata prin teroare, iar la aceea stare de teroare, a pus umarul si alexandru visinescu. aveti cu ce va ,,mindri”.
di la rasarit apare
soarili plin di racoari
si ni ‘ntreaba cu caldura
di ci avem pi dinsii ura
ada milea.

cristian007 (5 comentarii)  •  17 august 2013, 15:08

http://zeulfootball.blogspot.ro/2011/03/carmen-campulung-moldovenesc-si-alte.html
Destul de interesant, mai ales pentru cei care folosesc „referinte istorice” in comentariile lor.

xhthu (1 comentarii)  •  17 august 2013, 15:15

articol de nota 9+ ,in nota obisnuita a singurului scriitor de la gsp care stie sa scrie .putini ziaristi scriu si putini suporteri stiu ca viitoarea cea mai mare echipa romaneasca la infiintare isi permitea sa aiba in componenta doar militari, se antrenau pe terenul de instructie a unitatilor militare de prin capitala ,ca maxim lux jucatorii mancau la popota ofiterilor daca faceau un meci bun si primul cantonament l-au avut intr-adevar la sanatoriul militar ,cu meniu de razboi :)))
tare frumos ar fi un editorial despre turneul stelei in anglia din anii 50′ cand steaua a rupt britanicii in 2 intr-o perioada cand europa fotbalistica nici nu maraia la englezi si in romanica altii se laudau maxim cu stat capra la meciuri demonstrative cu echipe sovietice si calificari in finale de cupa dunarii prin tragere la sorti cu bilete din caciuli dubioase
bai oprisane,bravo tata .articolele tale merg la suflet ,si dupa ce te ungi la corazoana cu ele poti sa si razi cu comentariile astora batuti de soarta cu comunistii in gura :)))
@stelu steaua a avut pe teren un jucator crescut de ea .si nu orice jucator .anghel iordanescu ,poate unul din cei mai mari fotbalisti din cati a pupat romania si probabil n-o sa mai pupe .in rest proportia era cam la fel si la barcelona ,inafara de carrasco toti din finala aia erau crescuti pe la altii, mai cate unu de la real,cate altu de la atletico…era si normal pt vremurile alea, ce te agiti ca tiganu mangaiat cu pulanu pe degeaba?
in rest, pentru astia mici si negri care comenteaza pe aici cum steaua a fost creata in 47 in acelasi timp cu nationalizarea din 48 sau cum mateianu dupa ce n-a vrut sa dea meciul stelei in 1980 toamna a murit strivit de comunistii mari si rai….in 97′ :)))) …bai sunteti destepti si nici n-aveti capu mare .cam astaa inseamna sa fii cel mai iubit club dintr-o tara .iubit mult de multi si urat si mai mult de putini . multumim ca existati si ca sunteti prostio

MIHAI TANASE (1 comentarii)  •  17 august 2013, 15:32

STEAUA A FOST IUBITA INCA DE LA INFIINTARE PENTRU CA OMUL SINMPLU A VAZUT IN ACEASTA ECHIPA PE REPREZENTANTII CELOR CARE APARA TARA SI NOI AVEAM DOAR TREI ANI DE LA TERMINAREA RAZBOIULUI .IN ACELASI FEL OAMENII SI-AU MANIFESTAT SENTIMENTELE SI FATA DE DINAMO , NUMAI CAIN SENS INVERS , ADICA AU URAT-O PENTRU CA REPREZENTAU MINISTERUL DE INTERNE , CARE IN OCHII OAMENILOR REPREZENTAU ORGANUL DE REPRESIUNE .ACESTE SENTIMENTE SE PASTREAZA SI IN PREZENT , CHIAR DACA ECHIPELE SUNT LA ORA ACTUALA CLUBURI PRIVATE .PUTEM LASA LA O PARTE CUM AU AJUNS ASA CA ESTE O POVESTE PREA LUNGA SI PREA COMPLICATA SI CU PREA MULTI GENERALI CARE PRINTRE ALTELE N-AU FACUT NIMIC IN TARA ASTA .

andrei (2 comentarii)  •  18 august 2013, 7:52

Pentru rexrapidist – Carmen nu a reprezentat mare lucru in fotbalul romanesc, in perioada interbelica se numea Mociornita si isi ducea traiul prin liga a 3 si un an in liga a 2, s-a remarcat in competitiile neoficiale din timpul razboiului (asa numitele campionate de razboi) in care nu prea aveai cu cine sa joci – multi fotbalisti erau concentrati pe front, echipele de traditie nu jucau (Ardealul nici nu mai facea parte din Romania), uite asa s-a ajuns ca Turnu Severin si Rapid sa castige acele competitii. Prosperand pe timp de razboi (deh, armata avea nevoie de ghete…) fiul regelui incaltamintei schimba denumirea echipei din Mociornita in Carmen, el fiind fotbalist, antrenor, presedinte si patron al echipei ! In prima editie de dupa razboi – fara ultima campioana Unirea Tricolor, fara Ripensia, Venus, Sportul Studentesc, etc, dar cu FC Craiova, Carmen , CFR, Ciocanul (fosta Maccabi)se va clasa pe locul doi , dupa echipa baronului Neumann, ITA Arad, care a adunat tot ce era mai bun prin tara in materie de jucatori. Au urmat vremuri tulburi, Neumann, Mociornita si toti industriasii onerosi sau nu au fost expropriati, disparand si echipele lor de fotbal . Prin urmare , Carmen a fost o echipa „nascuta” de fenomene politico-sociale (precum ASA si Dinamo un pic mai tarziu) de un patron imbogatit de razboi dupa afaceri cu statul. Titlul de vicecampioana nu o poate aseza alaturi de Venus, Ripensia, Juventus, Rapid sau Unirea Tricolor, Carmen a fost o echipa de esalon doi cu un nume dragut , mai degraba pretabil unei formatii de volei feminin .

Victor (1 comentarii)  •  18 august 2013, 9:54

Inca un articol genial maestre. Bravo! Aceasta este adevarata istorie iar cei care desconsidera meritele acestei echipe ar fi bine sa se documenteze ei inainte…

MULTUMIM! Inca o duminica pe care ai facut-o mai buna!

Eugen Borbely (3 comentarii)  •  18 august 2013, 10:04

Domnule Oprişan,
Chiar dacă nu sunt stelist decât în meciurile internaţionale, vă mulţumesc pentru acest articol. Ca întotdeauna profesionist. Chiar dacă multe din cele zise mai sus ar putea fi adevărate, articolul se referă la naşterea unei echipe de care, vrem nu vrem, trebuie să ne mândrim. Societatea, aşa cum a fost ea, chiar dacă a avantajat echipa Steaua, a produs rezultatul de care a avut nevoie. Ce produce societatea actuală? Nimic! Tot Steaua rezolvă problemele fotbalului românesc şi de data asta se ajută singură. Respect!

Corvette’59 (63 comentarii)  •  18 august 2013, 10:53

@Mihai Tanase . D-le ,am ramas profund impresionat de calitatea comentariului tau ! Totul e SINMPLU perfect ! Ortografie,acord gramatical,punctuatie,toate imbinate fac din comentariu tau un deliciu. N-am amintit aici pasiunea ta pentru „capital letters”. Ești un geniu ! Mare multumire !

mihai (4 comentarii)  •  18 august 2013, 11:56

DOMNULE STELU DACA ESTI FRUSTRAT DUTE SI TE TRATEAZA !!!!! STEAUA A FOST INFINTATA IN IUNIE 1947 DE OFITERII ARMATEI REGALE A REGELUI MIHAI !!! IN DECEMBRIE 1947 REGELE A FOST FORTAT SA ABDICE SI COMUNISTII AU AJUNS LA PUTERE !! DECI STEAUA BUCURESTI NU A FOST INFINTATA DE COMUNISTI IDIOTULE !!!!

mihai (4 comentarii)  •  18 august 2013, 12:08

PENTRU TOTI FRUSTRATII CARE COMENTEAZA PE AICI AI ROG SA MEARGA SA TRAIASCA IN TRECUT SI SA NU MAI COMENTEZE DE STEAUA CARE PE LANGA CA E CEA MAI TITRATA ECHIPA DIN ROMANIA ARE SI CELE MAI BUNE PERFORMANTE DE DUPA REVOLUTIE, CUPE, CAMPIONATE, PREZENTE IN EUROPA !!! STITI NUMAI SA INJURATI STEAUA DAR IN ACELASI TIMP VA BUCURATI CA STEAUA A FACUT PUNCTE PENTRU CA ECHIPELE VOASTRE SA JOACE IN EUROPA !!!! COMUNISTII LA ACEA VREME ERAU IMPLICATI IN TOATE ECHIPELE DIN PRIMUL PANA IN ULTIMUL ESALON , NU NUMAI LA STEAUA !!!! CINE A TRAIT ATUNCI STIE ! MULTI VORBESC FARA SA AIBA HABAR !!! JUCATORII NU ERAU ADUSI CU FORTA LA STEAUA, CINE NU AR FI VRUT SA JOACE LA STEAUA PENTRU BANI SI PERFORMANTA, IAR DACA STEAUA LUA CU JAPCA UN JUCATOR DE LA O ECHIPA DE DIVIZIA A, ACEA ECHIPA DE DIVIZAI A IL LUAU CU JAPCA DE LA ALTE ECHIPE MICI DIN JUDET,, ERA O PRACTICA FRECVENTA IN TOATA DIVIZIA A !!! NU MAI ACUZATI STEAUA DEGEABA CA NU EA A ADUS ACEST SISTEM NENOROCIT IN ROMANIA, SI EA A FOST O VICTIMA A ACESTUI SISTEM !!! DACA STEAUA ERA PURTATA IN BRATE DE COMUNISTI DE CE A LUAT DE LA INFINTARE PANA LA REVOLUTIE NUMAI 17 TITLURI???? DE CE NU AU LUAT 42????? DE CE AU LUAT TITLURI ATUNCI SI DINAMO, CRAIOVA, UTA, TIMISOARA, PETROLUL ETC!!!??? DACA ERAU ASA TARI CU COMUNISTII IN SPATE DE CE AU LUAT SI ALTII TITLURI !!!! DE CE STEAUA A CASTIGAT 100 MECIURI IN DIVIZIA A??? ADICA DOMINA 3-4 ANI EUROPA SI ATI VREA SA PIARDA CU INTER SIBIU !!!???? SUNTETI PENIBILI, RAI SI FRUSTRATI DOMNILOR !! RUSINE !!!!

mihai (4 comentarii)  •  18 august 2013, 12:13

DOMNULE STELU, E FOARTE USOR SA ACUZI DIN SPATELE PARAVANULUI !! DE CE NU SPUI CU CE ECHIPA TI CA SA-TI SPUN CINE ESTI SI CINE SUNT!!! CREZI CA ECHIPA TA JUCAND SI EA PE VREMEA COMUNISTILOR E MAI CURATA???
SPUNE CU CINE TI SI ITI SPUN SI DESPRE ECHIPA TA CE MAGARII A FACUT !!!

mihai (4 comentarii)  •  18 august 2013, 12:19

DOMNILOR, ATI INJURAT STEAUA PENTRU TRECUTUL EI, PENTRU CA , ZICETI VOI, AVEA SISTEMUL IN SPATE SI LUA JUCATORI CU JAPCA.

DAR , DOMNILOR , VA INTREB, ACUM CAND NU MAI SUNT ACELE VREMURI, CAND NU MAI AU COMUNISTII IN SPATE, CAND NU MAI IA JUCATORI CU JAPCA CI CUMPARA JUCATORI ROMANI TINERI CU MILIOANE DE EURO, ACUM CAND ESTE 100% PRIVATA, FARA BANI DE LA STAT, DE CE O MAI INJURATI!!!! IN ACEST CAZ PROBLEMA ESTE LA VOI!!!!! FRUSTRARE SI BOALA !!

george (1 comentarii)  •  18 august 2013, 12:23

@ Eugen Borbely: RESPECT!
e unul dintre lucrurile care ne lipseste in romania.

Mihail (34 comentarii)  •  18 august 2013, 13:01

Nu stiu care este mai tampit din echipa de troli : kkciosuldelahamangia , Ada Milea sau Mihai Tanase !!

Sirius (4 comentarii)  •  18 august 2013, 13:05

Pentru Stelu și ceilalți, care se hrănesc cu ranchiuna amară, câteva lucruri care s-au uitat (cucerirea Cupei Campionilor Europeni și a Supercupei Europei le consider știute de toată lumea):
1. Steaua (în anii 86-89) nu a câștigat 100 de jocuri fără înfrângere , ci 117! Adică trei campionate (34×3=102) plus trei cupe (3×5=15).
2. În acei ani Steaua făcea furori în Europa, fiind declarată în doi ani ”Cea mai bună echipă a continentului”!
3. În ediția 1988-1989, când a ajuns din nou în finală (0-4 cu Milan) a avut până la finală un parcurs năucitor:
– 7-3 cu Sparta, campioana Cehoslovaciei (5-1 la Praga(!!), 2-2 la București;
– 5-1 cu Spartak, campioana URSS (3-0 la București și 2-1 la Moscva;
– 5-2 cu IFK Goteborg, campioana Suediei (0-1 la Goteborg și 5-1 la București);
– 5-1 în semifinale, cu Galatasaray, campioana Turciei (4-0 la București și 1-1 în Turcia).
Consultați statisticile: De la înființarea Cupei Campionilor Europeni (1955) până în 1989 nicio echipă care a ajuns în finală nu și-a învins toți adversarii la scoruri atât de mari cum a făcut-o Steaua în acea ediție.
Întrebarea care se pune este: O astfel de formație, cum era Steaua în acei ani avea nevoie de pile ca să învingă pe alde Bihor, Corvinul, Argeș etc.???

Sirius (4 comentarii)  •  18 august 2013, 13:16

Corecție: 1. Steaua (în anii 86-89) nu a jucat 100 de meciuri fără înfrângere, ci 117!

sorind (2 comentarii)  •  18 august 2013, 21:56

ai uitat sa mentionezi episodul desfiinţării abuzive a clubului Casa Armatei Câmpulung Moldovenesc în 1953. Echipa, care funcţiona pe lângă liceul militar din localitate, a terminat sezonul 1952 pe locul 3 în Divizia A, iar în turul sezonului 1953 a bătut C.C.A.-ul (denumirea de atunci a Stelei) cu 2-1 şi s-a clasat pe locul 2 la jumătatea campionatului. Pauza de iarnă a fost însă definitivă pentru C.A. Câmpulung Moldovenesc: venit val vârtej la faţa locului, sinistrul Emil Bodnăraş, ministrul Apărării, a plecat cu aproape tot lotul şi cu antrenorul Francisc Rónnay, pe care i-a dus direct la C.C.A. Apoi, pentru a muşamaliza acest scandalos abuz, l-a pus pe fratele său, Manole Bodnăraş, să scoată o hotărâre a Asociaţiei Republicane CCA prin care, cu excepţia C.C.A. Bucureşti, toate formaţiile militare din ţară se desfiinţau. După câteva luni, preşedintele C.A. Câmpulung Moldovenesc murea, oficial de inimă rea. De notat că echipa din Câmpulung, deşi înfiinţată tot de comunişti, pornise cinstit din Liga a treia în 1948, câştigase play-off-ul de promovare în B în 1950 şi cîştigase divizia B în 1951 cu un avans de nouă puncte faţă de a doua clasată.

Nu trebuie însă uitat nici faptul că formarea clubului Steaua stă sub semnul unui abuz chiar mai grav decât în cazul lui Dinamo. În 1947 Emil Bodnăraş, pe atunci şeful principalului serviciu secret al ţării, înfiinţa A.S.A Bucureşti, dar nu putea accepta ideea ca echipa lui s-o ia de jos, din liga a treia, cum ar fi fost normal. Aşa că, înainte de începutul campionatului, sinistrul membru al Politburo-ului sovietic a desfiinţat, cu pistolul pe masă, la propriu, extrem de iubita echipă Carmen Bucureşti (aparţinând cunoscutului industriaş Mociorniţa). Locul acesteia în prima ligă a fost luat de A.S.A. Bucureşti.

Cu alte cuvinte, Steaua are la origine două abuzuri: desfiinţarea echipei Carmen Bucureşti şi eliminarea prin abuz flagrant a principalei contracandidate la titlu din 1953, căreia i-a mai şi preluat lotul şi antrenorul.

:) (3 comentarii)  •  19 august 2013, 1:35

E trist ca o astfel de echipa ajunge sa fie cea mai iubita din Romania, e trist ca nu mai intereseaza pe nimeni istoria, e trist ca s-au desfintat echipe de traditie ca sa apara doi monstri (steaua si dinamo), e trist ca tinerii din ziua de azi doar asta stiu, dar nu-i intereseaza istoria partidului comunist! Comunistii au fost experti in propaganda, au manipulat, amenintat echipe cu retrogradarea, au cumparat arbitrii, au distrus totul! Au vrut sa controleze totul, si bineinteles, s-au implicat si in sport! Aici se puteau manevra masele, iar crearea a doua echipe era pt ei o lovitura perfecta! Au distrus biserici, au distrus mentalitati, acum au distrus si sportul! Urmarile se simt acum! Cum poti, tu, tanar, sa ai un banner pe un stadion cu mesajul „Basarabia, pamant romanesc”, adica, sa fii anticomunist, si sa tii cu steaua sau dinamo? Nu are logica, rusii ne-au furat basarabia strabuna, tu sustii asta, dar in acelasi timp, tii cu echipele infintate si alaptate de comunisti! Daca nu erau aceste echipe infintate, oricare alta echipa putea castiga CCE, astoa au adus jucatorii cu forta, au amenintat ca desfinteaza echipele daca nu le dau jucatorii doriti! Acum toti ii sustin, dar cei care sustin aceste echipe, oare stiu ca bunicii lor au murit la canal? stiu ca bunicii lor au murit pentru o cauza demna? Becali plange in puscarie ca o femeie (fara sa jignesc femeia), dar au fost tinere care au rezistat in puscariile comuniste cu demnitate si nu s-au plans! Rusine! Rusine si pentru propaganda care se face astazi stelei! rusine pentru propaganda care se face astazi lui dinamo! Rusine ca echipele de traditie au fost lasate sa dispara, iar aceste echipe infintate de comunistii in eprubeta (tocmai cu scopul de a manipula masele si de a se impune cu forta), au succes! Ne meritam soarta! ROMANIA s-a ridicat in ’89 impotriva sistemului, steaua si dinamo faceau parte din sistem! Din pacate, inca mai fac parte din acest sistem, astazi tot comunistii ne conduc, comisile sunt pentru ei, ei comit infractiuni si sunt iertati! Ne meritam soarta! Romania e compromisa! probabil e nevoie de un nou legionarism, de un nou PNT sau un nou PNL, dar fara comunisti infiltrati in aceste partide, fara masoni (din pacate, nu sunt povesti, masoneria exista si are radacinile bine infipte in Romania noastra stropita cu mult sange crestinesc). Sper ca intr-o zi acest popor se va trezi!

mal de maire (7 comentarii)  •  19 august 2013, 9:54

Stimati interlocutori, sa nu ne iutim! Stim cu totii, cei care am prins CCA si Steaua dinainte de 89, ca Steaua lua cu japca jucatori si era echipa simpatizata de nea Nicu. S-o recunoastem noi stelistii. Totusi : in finala din 86 erau pe teren si jucatori care desi adusi la Steaua de pe la altii nu pot fi considerati decat stelistii get-beget. Lacatus cred ca nu s-ar considera altceva decat stelist nici sa-l pici cu ceara. Balint la fel. Iovan era si el acolo de cand facea performanta. Nu mai zic de Bumbescu, adus la Steaua dupa o incercare esuata cu Dinamo, Barbulescu despre care nu poate zice nimeni ca rupea norii la Pitesti, Piti care ar fi zacut linistit la Scornicesti alaturi de Soarece, Majearu care se rata usurel la Galati. Il las la urma pe Boloni care era deja un nume dar care si-a gasit la Steaua locul unde sa poata dovedi toate calitatile lui de inchizator alaturi de un alt jucator care nu era juniorul lui Steaua dar era totusi stelist 100% si anume Stoica. Iar in urma acestora, Steaua a produs doua minuni de jucatori : Petrescu si Dumitrescu.
Tot ceea ce reprosati regimului care a produs Steaua e adevarat. Dar odata aparuta echipa, drumul ei a fost sinuos, dar a culminat cu CCE din 86 si finala din 89. De aia e Steaua ce e. Si nu uitati, cei ce-i luati apararea cu atata foc, faptul ca mai acum vreo cativa ani cu Lovin, Croitoru, Carstocea, Baciu, Dayro Moreno, se ajunsese ca un numar de 1000 de spectatori in Ghencea sa fie un lucru destul de normal. A fost mai curand un mic miracol ca a venit Reghe cu neamtul lui si ca au fost adusi rand pe rand Tatarusanu, Georgevski, Chiriches, Latovlevici, Bourceanu, Pintili, Popa, Tanase, Chipciu, Rusescu adica o noua echipa cu care se face acum spectacol. Dupa ce-or pleca ei sa vedem ce-om mai face.

liviu (2 comentarii)  •  19 august 2013, 12:16

pentru toti astia carora va sta steaua in gat,nu uitati ca RAPID a fost prima echipa din Romania care ajucat cu „soarele”pe piept,soarele fiind semnul electoral al comunistilor la laegeri.Asa ca mai usor cu „echipele comuniste”steaua si dinamo.Vorba unora: urla foamea-n voi !

mal de maire (7 comentarii)  •  19 august 2013, 12:32

Pentru 🙂 ( postarea 32 ) : dumneavoastra aveti perfecta dreptate in ceea ce scrieti, cu un mic amendament : tot ce tine de ticalosiile comise de regimul comunist este strict real si blamabil. Tot ceea ce se intampla pe terenul de sport este o alta poveste. Pe iarba nu au aparut nici Bodnaras nici Ceausescu. Au fost niste jucatori care s-a-ntamplat sa joace atat de bine incat au luat Cupa Campionilor Europeni. NU cred ca lor li se pot imputa lagarele si smavolniciile bolsevice asa cum minunatilor Firsov, Harlamov, Misakov nu li se putea reprosa faptul ca sunt hocheisti in formatia URSS. Erau niste artisti ai ghetii si uimeau prin inventivitatea si maiestria lor chiar daca ii huiduia toata lumea doar pentru ca purtau pe tricou CCCP ul ala scarbos.
Sportul ar trebui sa fie un domeniu eliberat de orice patima extranee sportului insusi. In 1978 in Argentina se disputa un Campionat Mondial la cateva strazi distanta de un loc de detentie unde prizonierii erau taiati cu fierastraul electric. Poate cineva acum sa-i blameze pe Kempes si Ardilles pentru nebunia din capul generalilor care conduceau Argentina ?
Si mai e ceva : dupa 1990, cand s-a putut, niciun fost detinut politic nu s-a dus sa-i crape capul unui Visinescu sau unui Nikolsky. Au murit bine merci netulburati de nimeni. In schimb ne razboim principiali si demni cu Zavoda, Constantin si Raksi. Nu credeti ca alergati dupa o tinta falsa ?

liviu (2 comentarii)  •  19 august 2013, 12:48

tov.sorind,ce zici de cele doua echipe din craiova ? aia a primariei cum e constituita si cum a ajuns in divizia B ?ia zi-le mata,ca vad ca din sport o dadusi in „Romania noastra stopita cu mult sange crestinesc”.Cred ca sunt probleme la mansarda !!!

M. (1 comentarii)  •  19 august 2013, 13:44

eu cred ca trebuie sa fii extrem de ingust la minte sa crezi ca jucatorii de la Steaua erau transferati cu forta. Cui nu i ar fi convenit pe vremurile alea sa iasa din tara? rapidul nu a fost infiintat de cfristi, care au fost printre primii comunisti ai tarii?
mai lasati frustrarile, daca era asa de usor de castigat CCE, cu alea 4-5 echipe pe care le intalneai pana in semifinale, cum naiba n a mai reusit nicio alta echipa?aaaa, pentru ca toti jucatorii erau furati de steaua si dinamo…frustrari de oameni mici!

Sirius (4 comentarii)  •  19 august 2013, 15:06

Nene Sorind, îți respect amărăciunea și disprețul față de comunism, dar… nimeni nu-și poate alege părinții! Important este ceea ce ai făcut tu, ca om, după ce ai apărut pe lume, chiar dacă ai avut niște părinți nemernici! Și Steaua are meritul de a fi adus glorie sportivă României!
Regimul comunist a făcut infinit mai multe nenorociri, decât înființarea abuzivă a unor echipe. Rapid, era echipa de suflet a lui Gheorghiu Dej, pe care a denumit-o cu nume comunist, ”Grivița Roșie”. Iar în anii în care Dinamo fura ”Ghete de aur” cine-i îi ajuta, printre alții, nu Rapid? (”Cămătaru hai pe noi să ne dai și golul doi!”!) Comuniștii au creat abuziv multe echipe: Flacăra Moreni (a lui Postelnicu), Scornicești, Energia, Avântul, Recolta etc., precum și o mulțime de echipe Dinamo. Aproape în fiecare oraș, mai mare sau mai mic, din România, securitatea își croia o echipă: Dinamo București, Dinamo Victoria, Dinamo Orașul Stalin (Brașov), Dinamo Salonta, Dinamo Bacău, Dinamo Bârlad, Dinamo Focșani etc. Dar, dintre toate aceste formații ”nășite”de comuniști, doar STEAUA s-a răzbunat pe ”părinți” prin performanțe deosebite pe plan european. Iar pentru aceste performanțe merită respectul tuturor (și nu disprețul!) indiferent cu ce echipă ținem.

:) (3 comentarii)  •  19 august 2013, 20:15

imi pare rau ca am postat aici, la voi totul se reduce la steaua dinamo rapid! 🙂 eu sunt cel cu postarea 32, dar nu ati inteles nimic! altul m-a luat cu ferezul electric din argentina! ITI repet, STEAUA e infintata de comunisti dupa ce au distrus o echipa de traditite! Nu au plecat de jos, au adus jucatori cu forta, au amenintat echipe cu retrogradarea, s-au folosit de sistem ca sa transfere jucatori. In acea perioada nu era permis transferul afara, asa ca toata creama a fost dusa la steaua si dinamo! de ce? pt ca se putea, erau echipele sitemului!
Stati linistiti, nu tin cu rapid, eu TIN CU UTA ARAD de cand ma stiu!

mal de maire (7 comentarii)  •  20 august 2013, 13:34

Stimate 🙂 Imi cer scuze daca nu v-am convins. Va rog sa ma credeti ca : (i) Desi nu l-am vazut niciodata pe Petschovski imi pare rau ca echipa in care a jucat un asemenea jucator nu mai e in prima divizie (liga, cum i-o zice ); (ii) Il consider inca pe Flavius Domide ca pe unul dintre cei mai eleganti jucatori din istoria traita de mine a fotbalului romanesc. Imi pare rau ca nu era un pic mai rapid. Ar fi fost un varf pe care l-ar fi vrut orice echipa din lume cu jocul lui de cap si cu suturile napraznice. Si era si un baiat foarte prezentabil. Sper ca o duce bine si nu s-a indepartat complet de fotbal.

kkciosuldelahamangia (7 comentarii)  •  21 august 2013, 16:54

echipa ovina are traditia furtului.
haide UTA !

kkciosuldelahamangia (7 comentarii)  •  21 august 2013, 16:56

p.s. succes Legia !

Talpaiadului (9 comentarii)  •  22 august 2013, 2:38

Mai nene Oprisane, de ce nu incerci matale sa scrii ceva literatura? Ai talent si il irosesti cu articole marunte cu tema sportiva. E pacat, zau asa. Adrian Paunescu a regretat pe patul de moarte ca in loc sa scrie mai multa poezie a preferat cenaclurile, televiziunea si politica.

Comentează