Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Desculţi în parc

India a evoluat în primul meci oficial din istorie cu un singur jucător cu ghete. Jambierele erau tăiate, degetele gîdilau iarba la Olimpiada de la Londra, în 1948

Vestiar. Bănci. Iz de vasodilatator. Tricouri, şorturi, jambiere. Vorbeşte antrenorul, […]

sâmbătă, 3 august 2013, 8:26

India a evoluat în primul meci oficial din istorie cu un singur jucător cu ghete. Jambierele erau tăiate, degetele gîdilau iarba la Olimpiada de la Londra, în 1948

Vestiar. Bănci. Iz de vasodilatator. Tricouri, şorturi, jambiere. Vorbeşte antrenorul, Balaidas Chatterjee: „Am primit o telegramă de la Primul Ministru, Jawaharlal Nehru. Zice că are mare încredere în noi şi ne urează succes”. Toţi stau în picioare, capetele plecate.

Doi paşi mai la dreapta. Tot vestiar. Glăsuieşte arbitrul, suedezul Gunnar Dahlner: „Domnilor, aşa ceva nu pot accepta! Este o competiţie oficială, e imaginea noastră în joc”. Încearcă un dialog cu oficialii Olimpiadei de la Londra. E 31 iulie 1948, vreo trei ferchezuiţi se roagă de el să-i lase pe cei din echipa Indiei să evolueze desculţi!

Cu jambierele tăiate!
Ăsta-i motivul pentru care, în prima încăpere descrisă, enumerarea se opreşte la jambiere. Unde-s ghetele? Nu-s! Sportul ăsta şmecher a apărut prin India pe la 1889, dar, pînă în 1937, n-au avut parte de Federaţie. În ’48, cu cîteva luni înainte de JO, băieţii fuseseră recunoscuţi, oficial. Independenţa era, şi ea, în pamperşi, aşa că trupa trebuia să dea cît mai bine. În patria-mumă, un nebun îl ucisese pe Părintele Naţiei, Mahatma Gandhi, la începutul anului, aşa că nimănui nu-i stătea mintea la fotbal. Pînă atunci, indienii nu evoluaseră, niciodată, în afara Asiei. Chatterjee se pusese pe căutat, adunase 18 flăcăi şi plecase cu ei să cucerească lumea. Se încălziseră cu nişte poliţişti, nişte trupe născute ad-hoc, dar echipa nu arăta rău.

„Căpitanul” cu ghete cu crampoane
Pe 31 iulie urma debutul la JO, contra Franţei, pe „Cricklefield Stadium”, în faţa a 17.000 de spectatori. Dar „zbirul” de suedez nici nu voia să audă. Bătăi în uşă, engleză impecabilă. „Domnule, sînt Sailen Manna, căpitanul echipei. Am ceva experienţă de profesionist. Sînt singurul care voi evolua cu ghete. Da, ştim că e iarbă, da, am văzut că gazonul e umed. Dar aşa sînt învăţaţi colegii mei, să simtă iarba. Aşa au jucat mereu în India, aşa au scos rezultate de 15-0 sau 9-1 în Europa. Sînt tineri, nu pot a alerga altfel. În ţară sîntem sărmani, abia avem o minge de antrenament, de unde bani de pantofi de sport? Nu dorim să ne facem de rîs, asta e tradiţia noastră. Dacă vreţi, dăm şi semnătură, pentru eventualele accidentări!”. Presiunea e prea mare, Manna, băiatul care va evolua 19 ani la Mohun Bagan, club greu, cu tradiţie, a vorbit mieros.. Hai, mă, fie…

Şi indienii apar, la primul lor meci oficial, cu jambierele tăiate, cu degetele gîdilînd îngemănarea ierbii! Doar Manna are ghete, aşa cum a promis! Culmea, au genunchiere, leucoplast pe degete, glezniere frumoase, dar nu se descurcă la încălţări.

Două penaltyuri ratate!
Publicul rîde, la început. Englezoii papă foot-ball pe pîine, iar ăştia vin cu degetele pe afară pe un teren zvîntat? Rene Courbin deschide jocul, la o juma’ de oră de la start. Sarangapani Raman face 1-1, în ’70, dar colegii lui ratează două lovituri de la 11 metri! Logic, din cauza lipsei de crampoane, dar dacă s-a pornit aşa la dans, atunci… Nu-s faulturi dure, „L’equipe tricolore” e mai bună, mai aşezată, însă Sailen Manna îi dirijează bine pe „desculţi”. Tribunele se apropie de ei. Alde Taj Mohammed, Mahabir Prasad sau Ramachandra Balaram Parab chiar bagă „materiale”. Finalmente pierd însă cu 2-1, Persillon marcînd în ’89.

Ziarele vuiesc. Toţi vor să-i vadă pe indienii care evolueză desculţi. Trec pe „Bătrînul Continent”, unde şederea se prelungeşte. 1-2 cu Sparta Rotterdam, 5-1 cu Ajax, 0-1 cu Den Haag. La finalul turneului olandez, băieţii cu lalele le oferă un rînd de ghete, pe mărimi. Oaspeţii mulţumesc pentru dar, bagă crampoanele în geantă şi, la următorul amical, cu Isthmian League, pe final de august, 1948, apar tot cu jambierele tăiate…

Mînji tineri, ce să le faci…

1.jpg
Nu existau fotografii cu echipele la debut, dar, din imaginea aceasta, se vede cum doar un şmecher avea ghete cu crampoane…

Comentarii (21)Adaugă comentariu

adi (9 comentarii)  •  3 august 2013, 8:58

Bravo!!!

ares (3 comentarii)  •  3 august 2013, 9:07

Faci cinste meseriei de jurnalist….din pacate nu sunt prea multi….RESPECT

Flavian (1 comentarii)  •  3 august 2013, 9:16

Deosebit. Multumiri pentru articol.

sandu barcelona (40 comentarii)  •  3 august 2013, 9:24

Esti tare nea Oprisene

varu sandel (1 comentarii)  •  3 august 2013, 10:02

Pana nu da vaca cu piciorul… Scoateti cuvantul acela „smecher” de sub fotografie. Strica articolul.

Dan Motoran (4 comentarii)  •  3 august 2013, 10:13

Felicitari Cataline ! Ai un mare dezavantaj. Esti contemporan cu ceilalti gazetari lipsiti de profesionalism. Poti face ceva ca sa existe si alti ca tine ?

radu (3 comentarii)  •  3 august 2013, 10:57

Asa se face un articol sportiv

catalin (1 comentarii)  •  3 august 2013, 15:03

Destul de bun articolul dar cuvantul „smecher” de sub poza mi.a lasat un gust amar…

radical (9 comentarii)  •  3 august 2013, 15:39

Felicitari Cataline, inca un articol care a ridicat cota fituicii GSP.
^Dan Motoran, nu e dezavantaj, e avantaj pentru ca e cel mai bun de la ziarul asta. Jurnalist adevarat, specie pe cale de disparitie.

criticul (47 comentarii)  •  3 august 2013, 19:04

Felicitări pentru articol!N-ai putea dom’le să devii patron la ziarul ăsta de 2 bani şi să-i dai pe colegii tăi afară,iar în locul lor să aduci ziarişti de calibrul dumitale? 🙂

Spiridon (1 comentarii)  •  3 august 2013, 19:10

Bravo. Astea da articole de sport. Super. Mai invatam si noi cate ceva. Ca ne-am saturat de mahala, de neveste, de pitisme si laurentisme…sau mimisme.

Bibi (213 comentarii)  •  3 august 2013, 20:26

Catalin, multumesc !

mihai (34 comentarii)  •  3 august 2013, 21:06

Articol banal , la tine , adica obisnuit , adica ceva ce tu faci normal, adica excelent pentru altii !! O singura remarca :AD-HOC inseamna „special pentru ” si nu ” pe loc ” .In rest , vreti articole bune DESPRE SPORT , cititi-l pe Oprisan !Gazeta ramane aceeasi fituica igienica , in care se scriu de tot felul de mondenitati anoste !!!

alex (16 comentarii)  •  4 august 2013, 15:56

Cataline spune-i te rog lui Tolontan sa schimbe sloganul acestei gazete din „Noua ne pasa de sport” in ” Lui Oprisan ii pasa de sport, noua de cancan”. Doar pentru articolul tau intru in fiecare duminica pe ziarul asta.

adrian (2 comentarii)  •  4 august 2013, 18:02

Impresionant !!!!

gima (99 comentarii)  •  4 august 2013, 20:10

bravo tată! le-ai spart gura şi săptămăna asta! să-ţi crească bebicul mare!

dan (226 comentarii)  •  4 august 2013, 22:42

Interesant ca de obicei! La mai multe!

Catalin B. (1 comentarii)  •  5 august 2013, 0:05

Bravo tizule.

cash (3 comentarii)  •  5 august 2013, 16:38

Frumos! Oameni demni.

Rosu Montan (1 comentarii)  •  6 august 2013, 10:35

Ma faci sa fiu mandru ca am fost vecini, Cataline!

Solozabal (16 comentarii)  •  6 august 2013, 15:23

Mda. India, singura națiune mare de pe glob care n-a jucat niciodată la vreun turneu final de C.M. …

Comentează