US Openul de pe „Titanic”
Doi mari jucători americani de tenis s-au aflat pe faimosul pachebot, în aprilie 1912, în tragedia în care piereau 1.512 oameni. După doi ani, Karl Howell Behr și Richard Norris II Williams se întîlneau în meci direct
Nu-i un […]
Doi mari jucători americani de tenis s-au aflat pe faimosul pachebot, în aprilie 1912, în tragedia în care piereau 1.512 oameni. După doi ani, Karl Howell Behr și Richard Norris II Williams se întîlneau în meci direct
Nu-i un supermeci. Un 6-2, 6-2 şi 7-5. Banal. La final însă, cei doi tenismeni vin la fileu, îl ocolesc, se îmbrăţişează şi se lasă în genunchi. Plîng. Spectatorii tac. Păsările se opresc din respirat. Capetele-n jos. Fiecare dintre ei a pierdut 1.512 fiinţe…
Bărbatul din stînga era de viţă nobilă. Născut în Elveţia, descendent direct din uriaşul Benjamin Franklin. Crescut cu ştaif, ciripitor de franceză şi germană. Prima rachetă „profi” o deţinuse la 12 ani. În 1911 era campionul „Ţării Cantoanelor”.
Cel din dreapta, niţeluş mai scund, avocat de meserie, absolvent de „Yale”. Membru al US Davis Cup Team, în 1907. Finalist, la dublu, la Wimbledon. Ambii, supravieţuitori ai tragediei scufundării „Titanicului”…
Richard Norris II Williams s-a îmbarcat, dimpreună cu al său tată, pe cel mai luxos pachebot al vremurilor, de la Cherbourg, din Franţa. Au fost la un cioc de barză de a-l piede, coborîseră, la Paris, în staţia greşită. Se urcaseră şi-şi ocupaseră luxosul apartament.
Picioare salvate din calea fierăstraielor
Karl Howell Behr suise, culmea, tot acolo. 30 de lire sterline biletul, cabina C-148, prima clasă, la 11 metri de Williams. Nu se cunoşteau. Karl avea o poveste de telenovele. La 26 de ani se iubea cu Helen Newsom, o dragălaşă ce abia-şi prinsese în viaţă majoratul. Babacii nu vedeau cu ochi buni o posibilă căsnicie, puneau, mereu, piedici. Tînărul zisese că are o afacere de derulat în Europa doar pentru a fi alături de iubită. Încerca să-şi convingă socrela că diferenţa de etate nu-i bai unde-i corazon.
La 11:40 PM, pe 14 aprilie 1912, Titanicul a lovit aisbergul. Williamşii – tată şi fiu – nu s-au urcat în bărcile de salvare din prima. Au găsit, în bar, un pasager blocat. Au spart geamul, l-au salvat. Un ţucălar a zis că le face reclamaţie, să plătească daunele. Vaporul se scufunda şi ală număra lungimea cioburilor… Scena-i jucată şi de Leo Di Caprio, în capodoperă. De aici s-au inspirat. Cînd vaporul s-a înclinat, ambii au căzut în apa rece. Pe Charles, tatăl, o bîrnă l-a lovit direct în cap. La fix 40 cm de fiu. Acolo a murit! Richard a apucat să se agăţe de ceva. El şi alte 29 de persoane. Pînă să ajunga „HMS Carpathia” acolo, 19 muriseră. Pe „Dick” l-au recuperat pe jumătate decedat. Au pregătit fierăstraiele, să-i taie picioarele ce stătuseră în apa cu gheaţă mai bine de două ore. Cu o ultimă putere a spus: „Nu, nu faceţi asta! Voi avea nevoie de ele”.
I-a cerut mîna în barca de salvare
Behr a sărit, din prima, în a doua barcă de salvare. Da, unii l-au acuzat: „Întîi copiii şi femeile”, l-au arătat cu degetul. A motivat că stewarzii i-au spus că cineva trebuie să dea la vîsle. La proces s-a afirmat, oficial, ca primise acordul lor de a pleca. El şi Helen au devenit „cuplul de pe Titanic”. Legenda zice că acolo, în a doua barcă de salvare, i-a cerut mîna.
Patru zile cei doi sportivi au vieţuit pe „HMS Carpathia”. Îşi aduceau aminte cum s-au cunoscut. Williams despre Behr: „Un tip super de treabă”. Behr despre Williams: „Un tînăr cu o terifiantă experienţă în apă”.
Behr n-a avut nimic. Williams s-a recuperat miraculos. Cu sechele, peste cîteva săptămîni cucerea „Pennsylvania State Championship”. Behr s-a căsătorit, în 1913, cu Helen. Williams a ajuns, la finele aceluiaşi an, numărul doi în SUA.
În 1914, în sferturile de la US National Championships, viitorul US Open, cei doi au dat piept. Dick s-a impus clar. Karl nu mai era interesat de tenis, mergea pe avocatură. Williams avea sa devină numărul doi mondial, la finele lui 1916.
Cînd s-a stins, în 1968, pe marginea patului său, fiii au găsit un recipient, mic, din metal. Îl ţinuse, strîns, în clipa morţii. Pe el stătea gravat: „Charles Williams I”…
Karl Howell Behr (dreapta) s-a stins în 1949. Richard Norris II Williams a decedat în 1968, la 77 de ani