Muritoarea care n-a ajuns în Olimp
Margaret Abbott, prima campioană olimpică din istoria golfului – Paris 1900, nu a ştiut, niciodată, ce a cucerit!!! „Am învins doar pentru că celelalte au avut rochii strîmte”, avea să spună
Sorb dintr-o cafeluţă dreasă cu miere, undeva, […]
Margaret Abbott, prima campioană olimpică din istoria golfului – Paris 1900, nu a ştiut, niciodată, ce a cucerit!!! „Am învins doar pentru că celelalte au avut rochii strîmte”, avea să spună
Sorb dintr-o cafeluţă dreasă cu miere, undeva, pe „Victor Hugo”. E miros de primăvară, 1899 a predat, de puţin timp, ştafeta lui 1900. Proprietarul scoate un afiş. „Concursurile Internaționale de Exerciţii Fizice şi Sport, ediţia a II-a”. Cele două femei rotesc ochii. „Ce zici, ma cherie, ne înscriem?”. Surîd, privesc zaţul şi pleacă să semneze actele.
Cea mai în vîrstă e Mary Ives Abbott, cunoscută scriitoare americană, editorialistă la „Chicago Tribune”. E văduvă, soţul i-a decedat la Calcutta, unde aveau o afacere. Tînăra, undeva pe la 24, e a sa fiică, Margaret. A plecat din State în Franţa, pentru a studia arta contemporană. Domnişoară rafinată, de „pension”.
Ce însemnează „Concurs Internaţional” şi ce ştie să facă el?
„Concursurile Internaţionale” reprezintă… Olimpiada. Da, nu rîdeţi, Jocurile Olimpice de la Paris, din 1900! E încă perioadă de pionierat. Aşa se fac înscrierile, cu afişe puse-n cîrciumi, nu există calificări, la concursul de tir sînt folosiţi porumbei vii!!! Femeile-s interzise, dar gurile rele spun că Pierre de Coubertin, baronul, e convins de o… amantă, după o seară de vis, să lase şi amazoanele să participe… Ca să înţelegem cît contează „olimpicii”, toată acţiunea e inclusă în „Marea Expoziţie Universală”.
Margaret nu-i străină de sport. La puţin peste 20 de ani s-a dus la „Chicago Golf Club”. În două sezoane a depins multe. A trecut Atlanticul şi, dacă a văzut anunţul, a zis să se înscrie. Şi ea, şi Abbott senioara. Premieră în istoria Jocurilor Olimpice. Mamă şi fiică în aceeaşi probă, competitoare.
Competiţia ţine vreo cinci luni, din 14 mai pînă-n 28 octombrie. 997 de participanţi din 19 ţări. E fără ceremonie de deschidere, n-are serbare de închidere.
Golful e programat pe 2 octombrie, dar e mutat pe 3 şi 4, din cauză de ploaie. Sînt 11 femei înscrise. Daaa, crosa e disciplină olimpică! Marge termină prima la turneul de nouă găuri, cu 47 de lovituri. După ea vine o compatrioată, Polly Whittier, rămasă în anale ca elveţiancă, pentru că aici studia… Ca o curiozitate, bronzul e obţinut de Daria Pratt, cea care avea să devină, în 1913, prinţesă a Serbiei.
Fără medalie, fără titlu, doar cu un bol!
Margaret e profesionistă şi asta se vede pe terenurile de la Compiegne. Nu se alege cu medalie, aşa ceva nu există. Primeşte numai un bol de sticlă, pentru locul 1. Declară că a învins doar pentru că „celelalte participante nu au înţeles natura jocului, venind cu rochii încorsetate şi pantofi cu toc înalt!”.
Apoi, pleacă acasă, în SUA. Fără să ştie că e campioană olimpică, prima din istoria acestui sport! Peste doi ani se căsătoreşte cu Finley Peter Dunne, creatorul lui „Mr. Dooley”. După Olimpiada din 1900, mai trăieşte 55 de ani. Niciodată, dar niciodată nu va afla că ea, o muritoare, a ajuns în Olimp! „Ne-a povestit că a cucerit un concurs internaţional, într-o pădure de lîngă Paris. Se înscrisese acolo forţată, oarecum, de bunica mea, mai mult pentru distracţie. Dacă o întrebai, îţi arăta un fel de bol pentru salată primit atunci şi zicea că a învins doar pentru că celelalte competitoare veniseră neadecvat îmbrăcate”, avea să declare Philip Dunne, unul dintre cei patru fii, celebru scenarist de la Hoolywood. Marge mai juca golf foarte puţin după Olimpiadă. Imediat după ce se căsătorea suferea un accident de bicicletă pe străzile din Chicago. Rămînea, pe viaţă, cu o jenă la genunchiul stîng…
Margaret Ives Abbott, născută în Calcutta, India, crescută la Chicago, SUA, ajunsă la Olimpiadă doar pentru că se afla, întîmplător, la Paris, în perioada Jocurilor, prima femeie medaliată cu aur la golf, nu afla, never, că a fost atît de importantă.
În 2016, la Olimpiada de la Rio, golful va redeveni sport olimpic. Aşa, ca un mic omagiu adus lui Marge…
Marge, cu pălărie şi cravată. Aşa se juca golf, la 1900. Mama ei avea să termine pe locul şapte
Aşa arătau biletele de intrare la Expoziţia Universală. Dădeai un franc şi vedeai şi…Olimpiada