Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Muritoarea care n-a ajuns în Olimp

Margaret Abbott, prima campioană olimpică din istoria golfului – Paris 1900, nu a ştiut, niciodată, ce a cucerit!!! „Am învins doar pentru că celelalte au avut rochii strîmte”, avea să spună

Sorb dintr-o cafeluţă dreasă cu miere, undeva, […]

duminică, 2 iunie 2013, 8:22

Margaret Abbott, prima campioană olimpică din istoria golfului – Paris 1900, nu a ştiut, niciodată, ce a cucerit!!! „Am învins doar pentru că celelalte au avut rochii strîmte”, avea să spună

Sorb dintr-o cafeluţă dreasă cu miere, undeva, pe „Victor Hugo”. E miros de primăvară, 1899 a predat, de puţin timp, ştafeta lui 1900. Proprietarul scoate un afiş. „Concursurile Internaționale de Exerciţii Fizice şi Sport, ediţia a II-a”. Cele două femei rotesc ochii. „Ce zici, ma cherie, ne înscriem?”. Surîd, privesc zaţul şi pleacă să semneze actele.

Cea mai în vîrstă e Mary Ives Abbott, cunoscută scriitoare americană, editorialistă la „Chicago Tribune”. E văduvă, soţul i-a decedat la Calcutta, unde aveau o afacere. Tînăra, undeva pe la 24, e a sa fiică, Margaret. A plecat din State în Franţa, pentru a studia arta contemporană. Domnişoară rafinată, de „pension”.

Ce însemnează „Concurs Internaţional” şi ce ştie să facă el?
„Concursurile Internaţionale” reprezintă… Olimpiada. Da, nu rîdeţi, Jocurile Olimpice de la Paris, din 1900! E încă perioadă de pionierat. Aşa se fac înscrierile, cu afişe puse-n cîrciumi, nu există calificări, la concursul de tir sînt folosiţi porumbei vii!!! Femeile-s interzise, dar gurile rele spun că Pierre de Coubertin, baronul, e convins de o… amantă, după o seară de vis, să lase şi amazoanele să participe… Ca să înţelegem cît contează „olimpicii”, toată acţiunea e inclusă în „Marea Expoziţie Universală”.

Margaret nu-i străină de sport. La puţin peste 20 de ani s-a dus la „Chicago Golf Club”. În două sezoane a depins multe. A trecut Atlanticul şi, dacă a văzut anunţul, a zis să se înscrie. Şi ea, şi Abbott senioara. Premieră în istoria Jocurilor Olimpice. Mamă şi fiică în aceeaşi probă, competitoare.

Competiţia ţine vreo cinci luni, din 14 mai pînă-n 28 octombrie. 997 de participanţi din 19 ţări. E fără ceremonie de deschidere, n-are serbare de închidere.

Golful e programat pe 2 octombrie, dar e mutat pe 3 şi 4, din cauză de ploaie. Sînt 11 femei înscrise. Daaa, crosa e disciplină olimpică! Marge termină prima la turneul de nouă găuri, cu 47 de lovituri. După ea vine o compatrioată, Polly Whittier, rămasă în anale ca elveţiancă, pentru că aici studia… Ca o curiozitate, bronzul e obţinut de Daria Pratt, cea care avea să devină, în 1913, prinţesă a Serbiei.

Fără medalie, fără titlu, doar cu un bol!
Margaret e profesionistă şi asta se vede pe terenurile de la Compiegne. Nu se alege cu medalie, aşa ceva nu există. Primeşte numai un bol de sticlă, pentru locul 1. Declară că a învins doar pentru că „celelalte participante nu au înţeles natura jocului, venind cu rochii încorsetate şi pantofi cu toc înalt!”.

Apoi, pleacă acasă, în SUA. Fără să ştie că e campioană olimpică, prima din istoria acestui sport! Peste doi ani se căsătoreşte cu Finley Peter Dunne, creatorul lui „Mr. Dooley”. După Olimpiada din 1900, mai trăieşte 55 de ani. Niciodată, dar niciodată nu va afla că ea, o muritoare, a ajuns în Olimp! „Ne-a povestit că a cucerit un concurs internaţional, într-o pădure de lîngă Paris. Se înscrisese acolo forţată, oarecum, de bunica mea, mai mult pentru distracţie. Dacă o întrebai, îţi arăta un fel de bol pentru salată primit atunci şi zicea că a învins doar pentru că celelalte competitoare veniseră neadecvat îmbrăcate”, avea să declare Philip Dunne, unul dintre cei patru fii, celebru scenarist de la Hoolywood. Marge mai juca golf foarte puţin după Olimpiadă. Imediat după ce se căsătorea suferea un accident de bicicletă pe străzile din Chicago. Rămînea, pe viaţă, cu o jenă la genunchiul stîng…

Margaret Ives Abbott, născută în Calcutta, India, crescută la Chicago, SUA, ajunsă la Olimpiadă doar pentru că se afla, întîmplător, la Paris, în perioada Jocurilor, prima femeie medaliată cu aur la golf, nu afla, never, că a fost atît de importantă.

În 2016, la Olimpiada de la Rio, golful va redeveni sport olimpic. Aşa, ca un mic omagiu adus lui Marge…

aa-1.jpg
Marge, cu pălărie şi cravată. Aşa se juca golf, la 1900. Mama ei avea să termine pe locul şapte


aa-3.jpg
Aşa arătau biletele de intrare la Expoziţia Universală. Dădeai un franc şi vedeai şi…Olimpiada

Comentarii (15)Adaugă comentariu

DD (23 comentarii)  •  2 iunie 2013, 9:25

Bravo Frate ! Super !

radical (9 comentarii)  •  2 iunie 2013, 13:28

Superb articolul.
Inca o data, felicitari Cataline !

Toni (1 comentarii)  •  2 iunie 2013, 15:19

Felicitari!!! In sfarsit un articol in puzderia asta de subiecte „prostituate” in mahalalele presei romanesti.

ps: l-am citit de doua ori articolul pentru ca nu-mi venea sa cred ca se poate face si presa sportiva adevarata ca in lumea civilizata, merci! 🙂

criticul (47 comentarii)  •  2 iunie 2013, 16:23

Felicitări pentru articol!Într-adevăr,putem citi şi alte lucruri interesante în afară de tâmpeniile zilnic ,,servite” de presa sportivă din fotbalul nostru românesc falimentar.

criticul (47 comentarii)  •  2 iunie 2013, 16:24

zilnice,scuze!

sandu barcelona (40 comentarii)  •  2 iunie 2013, 18:24

Bravo nea Cataline dar intrebarea me aeste referitor la gauri..nu sunt 18?

Vlad (3 comentarii)  •  2 iunie 2013, 18:57

Esti prea tare Cataline…pacat ca esti singurul intr-o presa de …….

barbu (4 comentarii)  •  2 iunie 2013, 19:03

foarte frumos spusa povestea! cu delicatete, cu un fel de haz bine temperat.
dar revenirea golfului in programul olimpic nu cred ca este un omagiu adus americancei care (asemeni lui monsieur jourdain, nu stia ca se afla si a castigat la jocurile olimpice), ci o plecaciune la adresa banilor americani.
vor urma, dupa cum s-a anuntat, baschetul de strada si, probabil, cat de curand baseball-ul cel inteles numai de yankei. au scos, in schimb, luptele greco romane!

dan (226 comentarii)  •  3 iunie 2013, 20:56

Bun articolul, nu inteleg un lucru: de ce sahul nu este printre sporturile olimpice, desi este cunoscut pe toate cele cinci continente! In rest articolul Dumneavoastra este o sursa de informatii ca de obicei! Va multumesc !

neluantonescu (11 comentarii)  •  4 iunie 2013, 5:23

@#8 Barbu
De accord cu tot ce zici, cateva mici corectari:
Baseball-ul este inteles si de altii, nu doar de „yankei”… Este cel mai popular sport in Statele Unite, Japonia, Cuba, Porto Rico, Republica Dominicana si extrem de popular in Canada, Corea de Sud, Mexico, Venezuela, Columbia, chiar si in Olanda, China sau Australia.
In privinta golfului, ( inventat prin Scotia de oameni care au vrut sa se distreze fara sa cheltuie bani pt terenuri sau amenajari deosebite, alergand pe camp dupa o bila alba pierduta prin iarba) ai perfecta dreptate… Este un „joc” al bogatilor. Dar poate fi practicat de oricine (daca-si permite), oriunde, la orice varsta. Probabil la ora asta cel mai la moda „sport” din lume dupa fotbal. Greco-romanele, altfel un sport adevarat, din pacate, prind un pic de audienta doar in timpul JO (cu un public limitat la estul Europei, Iran, Turcia si ceva foste republici sovietice). Jocurile Olimpice au mare nevoie de o schimbare radicala inainte de a deveni imposibil de organizat. Prea multe sporturi fara rost (tir cu arcul, pentatlon, 20km mars, sau multe alte discipline din atletism) sau care nu-si au locul intre amatori (tenis, chiar si fotbal)… Plus prea multe variante ale aceluias sport (sute de competitii de inot, sarituri de la trambulina, tir, taeqwondo, lupte, canotaj, calarie, judo, yachting, ori stiluri noi de gimnastica artistica sau acrobatica, etc)…

george (10 comentarii)  •  4 iunie 2013, 11:26

Multumim!
Tine-o tot asa!

LEFTER POPESCU (4 comentarii)  •  4 iunie 2013, 11:31

Faptele de care este acuzat Gigi Becali se încadrează, judecând din punctul de vedere al regulamentului , la Articolul 60, punctele 1 şi 9 …. La punctul 9 se spune ca sancţiunile fiind îndreptate numai către persoana care „promite, oferă sau acordă sume de bani unui jucător, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, în scopul de a stimula echipa clubului respectiv să-şi apere corect şansele într-un joc de fotbal…”….Iar la punctul 1… Potrivit prevederilor acestui punct din regulament, există pericolul „retrogradării primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară” în cazul în care Gigi Becali ar fi „promis un avantaj nejustificat unui jucător în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF”. …Practic, daca comisiile FRF si ale LIGII vor respecta Regulamentul , Gigi Becali va fi condamnat pentru corupţie, conform articolului 60, punctele 1 si 9 coroborate, considerându-se faptul că jucătorii Universităţii Cluj au fost „determinaţi să încalce statutele şi regulamentele”. De aici urmează sancţiunile, cea mai gravă fiind retrogradarea. Ori Gigi Becali a incalcat Regulamentele cu varf si indesat pentru a obtine in propriu interes foloasele materiale : Dau 1.700.000 euro ca sa castig apoi 10.000.000 euro .

jeryman (3 comentarii)  •  7 iunie 2013, 21:48

bai leftere ce cauti aici cu mascariciul ala de jij aici se vorbeste de altceva ceea ce mintea ta de oaie proasta nu are cum sa priceapa .Cataline splendid articol felicitari

Dan (1 comentarii)  •  8 iunie 2013, 13:15

Felicitari , greu de crezut dar intr-o presa mizerabila mai exista si cate unu ca tine care isi respecta cu adevarat profesia.

mariandtru (1 comentarii)  •  9 iunie 2013, 2:31

D-nule Oprisan va rog sa luati atitudine fata de ceea ce se intampla in liga 2 in acest moment, nu este normal ceea ce se petrece cu Rapid Suceava, regulamentul FRF spune clar ca nu se mai pot juca meciuri dupa incheierea sezonului competitional, iar Sportul nici nu mai trebuia reprogramat.

Comentează