Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Ce mai e mia în ziua de azi?

A minţit că e mai vîrstnic. Şi-a luat nume fals pentru a putea juca. A început la Atletico, a devenit simbolul Realului, iar pe final de aprilie, a mai doborît o barieră…

L-a luat tare, fără menajamente. Nu […]

sâmbătă, 4 mai 2013, 3:15

A minţit că e mai vîrstnic. Şi-a luat nume fals pentru a putea juca. A început la Atletico, a devenit simbolul Realului, iar pe final de aprilie, a mai doborît o barieră…

L-a luat tare, fără menajamente. Nu l-a frăgezit, nu şi-a uns vorbele cu încălzitor: „Cavalere, vei fi titular. Îţi spun doar ţie, între patru ochi, ca nu cumva să ţi se facă rau şi să leşini în faţa coechipierilor! Claro?”. Cum să nu-şi aducă aminte? Anul acela, toamna căzuse într-o vineri. Joi îl anunţaseră că va face antrenamente cu prima echipă. Apoi, peste 24 de ore, Valdano, marele Jorge Valdano, antrenorul lui Real Madrid, îl chemase la o palavră scurtă. Nu i-au tremurat, pe moment, genunchii. Chiar s-a ţinut tare. A dat doar să întrebe: „Asta înseamnă că Emilio Butragueno nu va juca?”. N-a găsit răspuns. Tovarăşul lui Maradona de la Mondialul din Mexic părăsise încăperea.

S-a dus acasă. A dormit bine. Fără nervi. Fără imagini despinse din filme, cu pastile luate în creier de noapte, fără rostogoliri prin pat. După ce a mîncat de prînz, înainte de joc, rotulele au început să nu-l mai asculte. Ni siesta, ni nada. A dat ture prin încăpere. Atît de multe, că dacă pe jos era pămînt, făcea tranşee. ‘Ăl bătrîn şi-a rost trei perechi de unghii. Era modestino, electrician, mersese cu puştiul la fiecare antrenament, la fiecare „amical”, la fiecare oficial. Acum urma să debuteze la Real Madrid… Madre miaaaa…

15 ani în 15 minute
În cin’şpe minute şi-a adus aminte de toţi şi de toate. La patru ani, avea poze pe „Manzanares”, fieful lui Atletico. La 11 minţea că e mai în etate, îşi făcea legitimaţia cu ochelari cu rame groase şi zicea că-l cheamă Dani. Cei din echipă „băteau-n” 12-14 ani. Juca la C.D. San Cristobal de los Angles, în cartier. Preşedinte atunci, ca şi acum, era don Antonio Puche Zafra. Băiat bun, dar cu gîtul uscat precum un şorţ de sudură neuzitat. Consuma pentru el, se consuma şi pentru ei. Le căuta terenuri: luni jucau pe unul, marţi ploua, zgura aia nenorocită băltea de apă, miercuri luau metroul spre altă arenă, joi reveneau la a lor şi uite aşa. Don Antonio l-a „reclamat” la Real Madrid. Au paraşutat un spion, l-a ochit. I-au spus că e pişpiriu, costeliv, nedezvoltat, necrescut. De parcă era cozonac!

Nervos, tatăl l-a suit în taxi şi l-a dus la Atletico. L-au înregimentat pe loc. Din mişcări se vedea că-i „sculă”. A ieşit campion „cadete” pe Spania, cu 308 goluri marcate de întreaga echipă şi unul primit!!!, însă Jesus Gil y Gil, mefistofelicul „presi”, ocupat să facă măgarii în Marbella, unde era „primare”, a sugrumat grupele de copii şi juniori.

Două decenii…
Realul n-a mai ratat vînatul. L-au luat. Întîi pe la Juveniles, apoi C, apoi B. În 33 de partide a lovit de 71 de ori. „Era o diferenţă uriaşă între C.D. San Cristobal şi Real. Acolo te vedea doar antrenorul şi tatăl tău, aici te controla Vicente del Bosque. Acolo aveai antrenament cînd se găsea teren, aici călcai, constant, gazonul de cinci ori pe săptămînă. Doamne, cît e de important ca la 14-15 ani cineva să stea de vorbă cu tine şi să-ţi dea sfaturi”… I-a spus Susanei, prietena lui de atunci, că avea să debuteze. Nu le avea cu fotbalul, dar îşi aducea aminte că a plîns pentru el. A intrat în vestiar primul. A ieşit ultimul. Cu „7” pe spate. În faţa sa, crampoanele lui Hierro, Luis Enrique, Michel, Redondo, Zamorano sau Laudrup. N-au învins, au pierdut cu 3-2, gol Poyet, pe final, dar botezul fusese primit.

De atunci, de la debutul din 29 octombrie 1994, de pe stadionul „La Romareda”, din Zaragoza, a trecut ceva vreme. Mai ieri, a bifat 1.000 de meciuri. Dar ce mai e mia la un jucător precum Raul Gonzalez Blanco?

1.jpg
Îi stă bine în orice, dar nu-i aşa că cel mai bine îl prinde tricoul lui Real ?

2.jpg
Raul cu banderolă de căpitan, mic, pe fals, la Ateltico

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Cristian (1 comentarii)  •  4 mai 2013, 16:25

Ce mai e seriozitatea, munca si respectul in ziua de azi! De asta suntem unde suntem si ei sunt unde sunt! Caracter!

L’anversois (2 comentarii)  •  4 mai 2013, 16:49

cataline stiu ca esti stelist pina in madulare,raul a fost un mare fotbalist,dar noi nu vrem sa auzim de realisti,zi-ne ceva despre gloria STELEI!altfel ca intotdeauna in opinia mea unul dintre cei mai buni cronicari di romanica!

Homebet (3 comentarii)  •  4 mai 2013, 18:45

Putini jucatori merita asa elogii! Raul este unul dintre ei!

Bibi (213 comentarii)  •  4 mai 2013, 19:16

Catalin, multumesc ! Scurt, mult prea scurt articolul ! Cred ca Raul merita o carte. Ma bucur ca l-ai mentionat si pe Redondo, omul care a refuzat sa fie platit atunci cand nu juca. Sper sa nu gresesc.

bartales64 (1 comentarii)  •  4 mai 2013, 20:40

cataline chiar esti fanul , oitelor sau ciobanului sef ?:))

dan (226 comentarii)  •  4 mai 2013, 21:00

Unul dintre cei mai mari jucatori ai lui Real Madrid.Si acum pe unde se duce pune osul la munca.Se vede seriozitatea si munca. Pe la noi sunt putini asemeni lui, poate Danciulescu. Multumesc pentru artico.Paste fericit!

Mihai (1 comentarii)  •  4 mai 2013, 22:20

Raul Madrid, Hala Madrid !!!

niko (2 comentarii)  •  4 mai 2013, 23:18

in romanika e multi ca bartales64

run away (1 comentarii)  •  4 mai 2013, 23:25

povestea lui Raul imi spune ca nu doar romanii sunt tradatori. Si spaniolii sunt la fel. L-au zburat de la Real ca sa ii dea numarul 7 lui ronaldo.

Radu C. (3 comentarii)  •  5 mai 2013, 0:18

Raul Gonzalez Blanco si Real Madrid m-au facut sa iubesc fotbalul inca din 2002, fiindca reuseau sa il duca la rang de arta. Un meci de-al echipei galacticilor din acele vremuri se putea compara lejer cu o piesa de teatru. Cèsar, Salgado, Hierro, Ivan Helguera, Roberto Carlos, Zidane, Figo, Makelele, Santiago Solari, Raùl, Morientes. Am uitat pe cineva?:)

RatzY (2 comentarii)  •  5 mai 2013, 1:38

El e Raul Madrid! Cel mai bun atacant din toate timpurile dupa parerea mea.

motanul incaltat (13 comentarii)  •  5 mai 2013, 2:27

Si o panorama de-a noastra—Marica a fost coechipier cu el la Schalke…Chiar sa nu inveti nimic de la o asa legenda????

diss (21 comentarii)  •  5 mai 2013, 4:09

Intradevar,o poveste emotionanta despre un fotbalist urias! Sunt curios ce ar zice Mutu dupa ce ar citi acest articol si poate ar realiza ce sansa a pierdut in viata asta atat de scurta!Talent mare,Mutu si-a batut joc atat de el cat si de suporterii nationalei!Q.E.D!

vilmaristul (2 comentarii)  •  5 mai 2013, 6:14

frumos!
fotbalistii nostri stiu sa citeasca?
mai mult cei mici, care cand se descopera sunt deja vedete………si mor ,,batrane sperante”

suporter (1 comentarii)  •  5 mai 2013, 6:39

un jucator mare.un caracter puternic.
se ajunge la o mie de meciuri doar cu seriozitate,acel lucru ce lipseste la jucatori romani cu desavarsire.

Rapid (1 comentarii)  •  5 mai 2013, 9:46

nea Oprisene, nu stiu cum se face, dar 90% dintre exemple, sunt de dincolo. mai avem mult pana sa-i ajungem. ca mentalitate.

star01 (13 comentarii)  •  5 mai 2013, 10:42

@bartales:daca esti un”dobi…..oc” si nu-ti plac articolele”maestrului” Oprisan du-te tata si citeste articole pornosportiste sau cacan-can-iste!!!PASTE FERICIT TUTUROR ROMANILOR SI”LA MAI MULTE ARTICOLE CATALINE”!!

ilisoi ionut (1 comentarii)  •  5 mai 2013, 11:13

A fost si va fi mereu jucatorul meu preferat! The only one!

gima (99 comentarii)  •  5 mai 2013, 16:14

bravo tata! splendid articolul despre giganticul Raul Madrid. felicitari.
sa-ti creasca mare bebicul!

Lucian (1 comentarii)  •  5 mai 2013, 23:13

L’anversois care glorie,glorie mai mare care Raul nu exista,sa fim seriosi Raul face la ora actuala cat trei istorii de-a lu Steaua,asa ca lasa comentariile proaste,abia ati mai luat si voi un campionat dupa 7 ani si vi-sa urcat la cap ca sunte-ti Barcelona sau Real………

motanu (5 comentarii)  •  6 mai 2013, 8:34

multumesc frumos CATALIN !!!!
CEA CE TU FACI ..INCERCI SA REALIZEZI ESTE GREU PENTRU ACEASTA TARA ….
IN CARE VALORILE SUNT ALTELE …UNITATILE DE MASURA ALE VIETII LA FEL….
ACEST COPIL-ADOLESCENT-BARBAT A REUSIT IN VIATA PRIN MULTA MULTA MUNCA .
CEVA CE LA NOI LA ROMANI MAI PUTIN
SERIOZITATE CARACTER … ..SPIRIT DE SACRIFICIU .DETALII GREU DE GASIT LA FOTBALISTI ROMANI …DAR SI LA OAMENI CE POPULEAZA ACEASTA TARA .
SARBATORI PASCALE FRUMOASE IN CONTINUARE CATALIN !!!
DUMNEZEU SA TE AJUTE SA REALIZEZI CEA CE ITI PROPUI.

DD (23 comentarii)  •  6 mai 2013, 9:43

Bun articol ! Bravo !

George (1 comentarii)  •  6 mai 2013, 9:56

Frumos articol! Felicitari..

Nikutu (1 comentarii)  •  6 mai 2013, 21:12

A scris si o carte despre oite nea Oprisan. Nu stiu cum ii zice ca nu ma ocup cu maculatura.

george (1 comentarii)  •  6 mai 2013, 22:29

respect! atat! atat e de zis ! repect raul! respect del pierro ! respect totti! prea putini jucatori ca voi! prea putini … ronaldo, beckham, ibra … minciuni cladite pe milioane de euro … sute poate… voi DOAR RESPECT… sunteti si veti fi cei ce veti ramane in istorie …
Un mare fan Juventus!

gabriel liviu (4 comentarii)  •  6 mai 2013, 23:21

Cataline,

Tata, du-te la banca doneaza ‘neste ADN sa citeste’ si peste juma’ de secol romanii ceva articole.
Maestru Chirila, Maestru Topescu si Catalin.
altii… vint, desert si uscaciune.

seba (98 comentarii)  •  9 mai 2013, 21:51

hai, ca m-ai facut sa zambesc 🙂 mai ales cu fraza cu emilio butragueno. le spui frumos, ce sa mai 🙂

raul era fotbalistul meu favorit la sfarsitul anilor ’90. si imi place si acum. au trecut anii, si-a mai pierdut din viteza, poate din reactii, dar a ramas acelasi fotbalist super profesionist, fara un fizic extraordinar, dar cu un simt al portii fantastic.
ce echipa frumoasa avea realul atunci, cu raul, morientes, redondo, seedorf, roberto carlos tanar. apoi si-au facut loc si cassilias si maccmanaman.

Razvan (2 comentarii)  •  11 mai 2013, 17:48

Povestea unui atacant urias nu e niciodata plictisitoare! Merci! Mi-ai dat fiori si mi-ai amintit de ce am inceput sa iubesc Realul!

bico (5 comentarii)  •  12 mai 2013, 9:33

si ce sezoane a facut si la shalke , 40 de goluri in doi ani, ar fi meritat si un balon de aur .

Comentează