Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Catedrala de 538 de euro

Şi-a petrecut toată viaţa în Primera Division. Şi-a luat numele de la un martir al creştinătăţii. La debut, era înconjurată de flori, iar fotbaliştii alergau printre miresme: „San Mames”

„Iubiţii mei, zic să purcedem spre a vota. E contra […]

duminică, 21 aprilie 2013, 8:30

Şi-a petrecut toată viaţa în Primera Division. Şi-a luat numele de la un martir al creştinătăţii. La debut, era înconjurată de flori, iar fotbaliştii alergau printre miresme: „San Mames”

„Iubiţii mei, zic să purcedem spre a vota. E contra cineva?”. Mîinile rămîn la locul lor. „Buuun, asta e! Băiete, notează! Astăzi, 10 a lui decembrie, anul 1912, noi, Adunarea Generală Extraordinară, am decis începerea construcţiei unei noi arene de foot-ball. Gata? Dă să semnez!”.

Cel care glăsuieşte e don Alejandro de la Sota, presidentele. Om de mare cultură, formatat la Londra… Peste 10 zile, în miros de Crăciun, dimpreună cu alţi şase mustăcioşi, „marcanţii” trupei, bat la uşa arhitectului Manuel Maria Smith Ybarra. N-are decît 34 de primăveri, dar e recunoscut, deja drept iscusitul urbei. „Apreciate domn, venim la dumneavoastră cu solicitarea realizării unui proiect pentru o arenă foot-ball-istică. Cea de acum e neîncăpătoare”.

Lamiako, Jolaseta, Indautxu…
Manuel e dibaci, a „mirosit” că vor veni la el, aşa că şi-a făcut lecţiile, nu-i nepregătit. Juma’ irlandez, juma’ basc, e cel care a introdus stilul englezesc în arhitectura locală. Cunoaşte că trupa a mai jucat la Lamiako, s-a mutat pe „Jolaseta”, dar acum vrea ceva cu ştaif. Munceşte şi de Anul Nou. Face proiectul, desenează. E gata! Şi e aprobat! Toată afacerea costă 50.000 de pesetas. Aşa estimează el. Puţin peste 300 de euro, azi. Mustăcioşii se adună, pun ban pe ban, se mai face şi o subscripţie publică, se ajunge la 40.770 de pesetas, nu-i tot monetarul, dar se dă drumul la treabă.

Primul loc ales, Indautxu, n-a trecut examenul. S-au gîndit, atunci, că lîngă Biserica Sfîntului Mucenic Mamas ar fi loc. Afară din oraş… Mamas, Mames cum ii ziceau ibericii – „cel alăptat” -, fusese un baieţel ucis, la 16 ani, de prigoana contra creştinătăţii, pe vremea lui Aurelian, pe la 275. Îl aruncaseră în arenă, să-l halească leii. Dar el îi îmbunase, petrecîndu-şi braţul drept pe după gîtul lor… De atunci, de acum aproape 2.000 de ani, San Mames şi leii mergeau umăr lîngă umăr…

Construcţia a durat cam şapte luni. Treabă frumoasă, modernă pentru acele vremuri. Tribună de lemn, şase rînduri de scaune, loje, toată arena înconjurată de flori… Manuel Ortuzar, preotul bisericii de lîngă noul stadion, a binecuvîntat arena. 3.500 de spectatori… Finalmente, suma a urcat la 89.061 pesetas, undeva pe la 538 de euro…

1913, miez de Gustar
Era joi, 21 august 1913. Orologiile băteau de 17:15 cînd primul fluier pe noul stadion s-a auzit. Athletic Club Bilbao evolua contra celor de la Racing Irun. Trecuseră vreo cinci minute cînd Rafael Moreno, „Pichichi”, cel mai mare jucător al „leilor”, marca întîia oară. În memoria „uriaşului”, fiecare echipă ce vizitează, în premieră, arena, aduce o ofrandă golgeterului.

De atunci au trecut 100 de ani. Stadionul „San Mames”, fieful „leilor” de la Athletic Bilbao, e singurul care şi-a jucat TOATE sezoanele în Primera Division. Nici „Bernabeu”, nici „Camp Nou” nu se pot lăuda cu aşa ceva!

La un secol de istorie, va fi demolat. Ca gazda, nu a cresut şi nu a văzut la treabă decît jucători născuţi în Ţara Bascilor. Va merge mai departe. Va continua. Istorie nouă, frumoasă, demnă de 2014. Iar bascii de o parte şi de alta a Pirineilor vor continua să se întrebe. „Unde mergi?”. „La San Mames!”. „La biserică?”. „Nu, la Catedrală!”…

op-1.jpg
21 august 1913. În faţă, „Catedrala”. Pe fundal, biserica


op-2.jpg
A doua zi, presa bască relata inaugurarea


op-3.jpg
„San Mames”, la o zi de viaţă, primeşte binecuvîntarea. Azi are un secol…

Comentarii (17)Adaugă comentariu

George Vintila (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 8:50

Foarte tare articolul, te felicit Catalin pt. ca faci cunoscute astfel de povesti super interesante despre echipe care chiar daca nu sunt pe primele pagini ale ziarelor, raman totusi cluburi fabuloase.Eu personal, sunt fan Bilbao si cu atat mai mult ma bucur sa citesc lucruri atat de frumoase despre istoria unui club minunat.Felicitari incaodata!!!

seba (98 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 12:01

interesanti bascii astia. am avut sansa de a vedea pe national arena finala europa league de anul trecut. bascii formeaza cea mai frumoasa galerie pe care am vazut-o. civilizati, nu huligani, si-au incurajat incontinuu echipa. cu vocile lor, cu fulare si tricouri in rosu, alb si verde. am mai vazut la bucuresti liverpool, man united, ajax, sevilla. nicio galerie nu se compara cu a lor. nici macar scotienii lui glasgow, care si ei mi-au placut mult. ce chestie, sa joci doar cu fotbalisti din zona ta si sa nu retrogradezi niciodata. e un club bogat, are buget anual de 60 mil euro, dar si asa, e o performanta ce fac ei.
initial jucau in alte culori. la iceputul secolului 20 tricourile si le procurau din anglia iar tipul care trebuia sa le ia, nu a mai gasit suficiente in culorile clubului. asa ca, la intoarcerea din anglia a luat din portul southampton tricouri ale echipei locale, ale sfintilor. asa au ajuns sa joace in tricouri cu dungi alb-rosii.

povestea catedralei n-o stiam. si pozele sunt foarte interesante. multumim, catalin, pentru inca un articol frumos.

Fl (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 12:33

Asa e tata Cataline!!

Tocmai am venit dintr-o excursie prin Spania si evident am trecut si prin Bilbao. Daca pornesti vizita in oras din partea cartierului San Francisco (red light district) pare un oras urat. Daca o iei de la stadion,guggenheim spre cealalta parte e interesant.

Noul stadion se constuieste langa cel vechi. Au schimbat si sigla clubului care se vedea din strada cu cea a centenarului 100 san mames , 1913 – 2013

Poate faci ceva si apari in fiecare zi la Neata cu RsiD. Spui lucruri interesante

Ms

Bv

chr508 (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 12:55

Superb articol. Multumesc. Poate iau si colegii tai, cei care scriu doar despre scandaluri, exemplu de la tine. Modul in care jonglezi cu expresiile si cuvintele da cititului o placere cum rar mai intalnesti in zilele noastre. Nu pot sa ma abtin sa nu compar cu un articol scris de Ioanitoaia zilele trecute care avea un mod de exprimare anost si te plictisea de la primele randuri. Sper sa citesc cat mai multe articole ca acesta. Multumesc inca o data.

Marian (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 13:03

FORMAT! FORMAT!
Formatat e o prostie!

Basc (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 13:18

Am fost la primul meci din La Liga din sezonul asta pe San Mames. La 3-5 cu Betis. E un stadion urias pentru basci, nu prin numarul de locuri sau suprafata, ci prin ceea ce inseamna pentru ei, asa cum bine ai punctat si tu domnule Oprisan, Catedrala fotbalului.

Seneca (2 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 13:24

Nu-i rau sa facem articole despre straini, dar parca mult mai bine ar fi sa facem despre fostele echipe autohtone, parca ar fi mult mai interesant… Hai sa fim si noi putin mai patrioti.

radical (9 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 13:31

Inca un articol care-mi face „pielea gaina”.
Felicitari !

Bibi (213 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 14:17

Catalin, multumesc !

andrei (2 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 15:09

minunat….! multumit Cataline…! locuiesc in Oviedo de 3 ani, sunt fan Bilbao, merg la 2 saptamani in Bilbao ptr meciurile de acasa.! sunt 250 de km….cam Constanta- Bucuresti…!! este acelasi drum pe care il parcurgeam din Constanta pana in Bucuresti cand eram in tara, ptr a imi vedea echipa favorita!! niste oameni foarte civilizati, calzi si primitori!!! cred ca este poate singura zona unde rasismul fata de straini este foarte foarte scazut….desi..sunt patrioti inascuti..iar ptr ei Tara Bascilor reprezinta inima ce le bate in piept!!!

667 (8 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 15:35

„Toată afacerea costă 50.000 de pesetas. Aşa estimează el. Puţin peste 300 de euro, azi” – cum poti sa compari banii din 1912 cu cei de astazi? si mai pui si pe titlu tampenia asta

michael carrici (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 16:14

bravo. mai exista se pare doi trei jurnalisti la gsp. dar atat!

Galland (1 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 17:46

Excelent articolul.In orice publicatie,chiar si sportiva,este foarte necesara si cate o mica si frumoasa lectie de istorie.Felicitari,domnule,si la cat mai multe articole de acest gen.

dan (226 comentarii)  •  21 aprilie 2013, 19:40

Aflam lucruri noi intodeauna cu ocazia articolelor domnului Oprisan. Doar jucatori din Tara Bascilor, iar stadionul si-a jucat toate meciurile in Premiera Division. Interesant plus un pic de istorie ca in fiecare articol, pe scurt un lucruri instructive pe care ar trebui sa le cunoasca si cei tineri.
La cat mai multe articole!

maximuspqr (6 comentarii)  •  22 aprilie 2013, 1:10

Noroc ca te au scos de la televizor! Erai prea plictisitor si complicat! Mai „pierdeam” si eu timpul cu emisiunea ta! Felicitari Gsptv! Putem vreodata sa comparam emisiunile despre pescuit, ko, mma, fotbalul din usa cu ce facea Oprisan? Niciodata!’ T ai dracu de simpatici (vorba idolului vostru nea mitica)
Multumesc Catalin Oprisan!

danny (1 comentarii)  •  22 aprilie 2013, 23:34

Prima regula pentru a putea posta se pare ca-i sa fii de acord cu faptele asa cum au fost prezentate, sa lauzi, sa ignori lucrurile eronate. Voi scrie inca o data, ce am scris mai devreme, pe scurt:
„89000 pesetas insemnau la vremea respectiva aproape 20000 $, adica aproximativ 450000 $ in zilele noastre. Cam atat a costat un stadion de 3500 locuri, cel prezentat in fotografia din articol.”
Atat! Nu am incalcat nici o regula a acestui blog
Daca moderatorul tot mai considera ca are dreptate, ii ofer 600 euro pentru echivamentul de azi al sumei de 89000 pesetas.

DD (23 comentarii)  •  26 aprilie 2013, 21:12

Interesant ! Bravo Cataline ! Ca de obicei !

Comentează