Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Agatha Christie, prima femeie care a făcut surfing

Celebra autoare de romane poliţiste a urcat pe creasta valului în 1922, în Honolulu. Experienţa a descris-o, apoi, în nuvelele sale

„Arch, nu pooooot, mor de ruşine, ce naiba!”. „Hai, Clari, nu eşti tu cea căreia îi plac suspansurile? […]

duminică, 10 februarie 2013, 10:01

Celebra autoare de romane poliţiste a urcat pe creasta valului în 1922, în Honolulu. Experienţa a descris-o, apoi, în nuvelele sale

„Arch, nu pooooot, mor de ruşine, ce naiba!”. „Hai, Clari, nu eşti tu cea căreia îi plac suspansurile? Ce e mai cool decît asta?”. „Uite cum se uită copiii ăia la mine! Zici că sînt o broască ţestoasă care tocmai se pregăteşte să depună ouăle”… Aşa-i, scena-i cam hilară. Undeva, pe o plajă populată de şmecherii vremii, o doamnă cam pe la 30 de ani stă întinsă, pe burtă, pe o placă. Nisipu-i fierbinte, ea dă din mîini şi din picioare, iar cîţiva băiețani o arată cu degetul. Stop. Lămuriri.

„Arch” e soţul. Archibald Christie. Englez, fost pilot cu ştaif în timpul Primului Război Mondial. „Clari” e soţia. Aghatha Mary Clarissa Miller. S-au luat de Crăciun, în 1914. Astfel, ea a devenit Agatha Christie. Da, una dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume, „regina” romanelor poliţiste. Plaja e Muizenberg, în Africa de Sud. Bucata de lemn este o placă de surf, iar englezoaica tocmai se pregăteşte să devină prima femeie din lume care a stat, în picioare, pe aşa ceva.

I-a plăcut, de mică, bălăceala
Agatha a copilărit pe coastele de sud ale Angliei, prin Torquay-ul natal. Aici toată lumea trebuia să ştie, obligatoriu, să înoate. Avea o structură atletică, devenise una dintre specialiste, iar prietenii spuneau că făcea nişte scufundări de excepţie. Pe 20 ianuarie 1922, cuplul s-a urcat la bordul unui vas cu destinaţia Africa de Sud. Au ajuns, aici, pe 6 februarie. Imediat au plecat spre Durban şi spre plaja Muizenberg. Deşi pare greu de crezut, aici se făcea surfing încă de la 1904. Un localnic, H.W. Porter, pe o placă de 1,5 m x 45 cm, uimea lumea.

Agatha nu era nici celebră, dar nici necunoscută. Prin 1916 scrisese „Misterioasa afacere de la Styles”, prima sa operă, bine primită de critică. Acolo îi dăduse naştere faimosului detectiv belgian Hercule Poirot…

În călătorie, doamna Christie a ţinut un jurnal. Peter Robinson, de la Muzeul Britanic al Surfingului, ne-a ajutat să-l citim. „Înotul a fost una dintre bucuriile vieţii mele” – scrie. „Dar surfingul m-a captivat. În Africa de Sud plăcile erau uşoare, light, făcute dintr-un lemn adevărat. Doamneeee, de cîte ori n-am băgat nasul în nisip, pe uscat, încercînd să mă acomodez”. Pe Muizenberg, Agatha n-a avut curajul să intre în apă. S-a antrenat… la perete, cum se zice, dar n-a putut „naviga” pe valuri.

ag2.jpg50 de lire sterline o poză cu ea şi placa!!!
„Prin septembrie, am ajuns îm Honolulu, Hawaii. Ne-am dus direct pe Waikiki, complet inocenţi”. Placa soţilor Christie era grea. „Atît de grea, încît abia o puteai sălta”. Înante de măreţul eveniment, se fac pozele de rigoare. Agatha, cu o structură atletică şi genunchi proeminenţi, apare în faţa faimoasei plăci, botezată „FRED”. Dacă englezii ţin la această imagine? Îţi cer 50 de lire sterline ca să ţi-o trimită în format publicabil…

„Ştiam că nu suntem experimentaţi, că dacă prinzi valul greşit doar Cerul te mai are în pază, dar”. „Am aşteptat valul… era cel despre care vorbeam…valul greşit…m-a băgat sub apă…m-am trezit cum căutam să respir…M-a salvat un american”. Dar nu şi-a pierdut curajul. Costumul de baie, dintr-o bucată, i s-a rupt. Mai mult dezbracată decît îmbrăcată, a cumpărat altul. De un verde-smarald. După patru-cinci zile de chin, a reuşit. „Archie era lîngă mine. Aşteptam valul. Voiam să-l urc. Nu, nu, nu acum, aşteaptă!, auzeam. Gata! Eram pe creastă. Hopaaa, sus, în picioare! Am mulţumit Celui de Sus. Făceam surfing!”. Agatha Christie, autoarea celor „10 negri mititei” intra în istorie. „Dureri de cap, dureri de spate, de umeri, mici arsuri solare, tot tacîmul”, avea să scrie. Însă, per total, totul ieşise perfect. Atît de bine, încît, bazîndu-se pe propria experienţă scria despre asta în „The Man in the Brown Suit”…

ag1.jpg
Aşa o cunoaştem: o bunicuţă simpatică, la maşina de scris. În tinereţe însă, a fost extrem de activă

ag3.jpg
Împreună cu soţul, Archie, şi doi prieteni, pregătindu-se de o nouă şedinţă de surfing
f: Surfing Today

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Alex (5 comentarii)  •  10 februarie 2013, 10:25

Interesant ! Sportul e peste tot .

seba (98 comentarii)  •  10 februarie 2013, 10:57

imi plac cartile agathei chrisite si stiam cate ceva despre ea, dar nu si ca a practicat surfing. ma bucur ca am aflat 🙂
frumos scris, multumim.

Aristotel (3 comentarii)  •  10 februarie 2013, 17:13

Eu ma gandeam ca prima femeie care a facut ” surfing” a fos Amelie Earhard stiti, aviatoarea, care a vrut sa traverseze oceanul la bordul unui avion, dar n-a mai apucat, disparind in imensitatea oceanului planetar, dupa ce, probabil a plutit o vreme pe crestele valurilor…

durden (109 comentarii)  •  10 februarie 2013, 21:40

habar nu aveam…super tare!tine-o tot asa!

totdd (23 comentarii)  •  10 februarie 2013, 22:42

Bravo ! Frumos ! Foarte bine !

vasim (37 comentarii)  •  12 februarie 2013, 12:15

Bravo!
Foarte interesant, nici eu nu am stiut ca Agatha Cristie a facut surfing.
Si pe vremurile alea erau multzi oameni care faceau mult sport.

dragos (1 comentarii)  •  15 februarie 2013, 8:03

http://tv.gsp.ro/Noul-imn-al-Stelei-f-cut-special-pentru-Reghecampf-24568.html

baga melodia asta la neatza cu razvan si dani
sublim…. 😐

George Caraivan (5 comentarii)  •  20 februarie 2013, 10:08

Sunt in aceesi nota cu toti ceilalti comentatori. Nu stiam de Agata ca a facut surfing. In rest, minunat ceea ce faci !!!

Comentează