Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Nettie fotbalista

Povestea unei domnișoare din Anglia care a introdus „fotbaliste” în dicţionar, acum 118 ani. Domnişoara Honeyball a creat, la 1894, întîia trupă de fotbal feminin din istorie, dînd un anunţ la ziar. „British Ladies FC” ajunsese să aibă şi 10.000 […]

duminică, 25 noiembrie 2012, 10:36

Povestea unei domnișoare din Anglia care a introdus „fotbaliste” în dicţionar, acum 118 ani. Domnişoara Honeyball a creat, la 1894, întîia trupă de fotbal feminin din istorie, dînd un anunţ la ziar. „British Ladies FC” ajunsese să aibă şi 10.000 de spectatori pe meci!

De două ore aşteaptă în frig. Antrenamentul băieţilor de la Tottenham s-a isprăvit. E momentul să atace. J.W.Julian, „halful” celor de la Hotspur, e la două mingi de ea. „Mister, Nettie îmi zice. Reprezint o echipă nouă, tînără. Ele m-au rugat să vorbesc cu dumneavoastră, să ne ajutaţi, să ne fiţi antrenor. Două-trei scheme, ceva mişcare”. Mustăciosul se uită la ea, pare interesat. Are o singură nelămurire. „Cred că aţi greşit niţeluş cu pronunţia. Corect e «ei m-au rugat», nu «ele», nu?”. „Păi, aici doream să ajungem. Vorbim despre o echipă de doamne!”. „O echipă de ceeee?”

Aici începe povestea primei echipe de fotbal feminin din lume. A lui Nettie, fata care i-a pus bazele, porneşte la drum în 1874, într-o suburbie londoneză. O epocă în care soţiile începeau să primească drepturi după căsnicie. Să voteze, să participe la viaţa publică. La 7 ani, în urma unui accident, îşi pierduse ochiul stîng. Acum trăia cu unul de sticlă…

Jocul numărul unu: Nord vs Sud
A dat un anunţ în ziar. A primit 30 de adeziuni şi vreo 20 de scrisori de susţinere. Au făcut rost de preşedinte, Florence Dixie, puiul Marchizului de Queensbury, precum şi de team manager şi purtător de cuvînt, în persoana lui Alfred H. Smith. Ofiţer de presă în 1894!

23 martie 1895 e data de naştere a fotbalului feminin. British Ladies Football Club. Aşa şi-au zis. N-aveau adversare, aşa că s-au împărţit în fetele din nordul şi fetele din sudul Londrei. Primele evoluau în roşu, celelalte, în albastru. O luăm de jos în sus. Ghete bărbăteşti, cu crampoane. Apărători făcute din beţişoare de bambus, legate cu sfoară. Pantaloni sau, în cazul portăriţelor, fustă. Tricou-cămaşă cu gulere albe, scrobite. Manşete, la fel. Funcţie de poziţia de pe teren, crăveţică albă. Părul prins cu clamă, la spate, şi, dacă era răcoare, căciulă de pescar, asemănătoare cu apărătorile piloţilor din Primul Război Mondial…

S-au găsit la „Crouch End”. Cele din Nord s-au impus cu 7-1. Mai e nevoie să spicuim din cronica din „Daily Sketch”? „Primele minute au fost suficiente pentru a ne da seama că nu putem discuta despre fotbal în jocul fetelor de la British. Un sportiv trebuie să aibă viteză, gîndire, aplecare spre disciplină… N-am văzut nimic la ele”. Rînduri scrise de vreun misogin…

Propovăduiau soccerul acum 120 de ani!
Dar ele au continuat să joace, driblînd răutăţile. Au plecat în turneu. Au mers la Brighton, au ajuns la Bury, unde au evoluat în scopuri nobile, strîngînd 100 de lire sterline pentru un spital. Apoi, pe terenul celor de la Reading, apoi la Bristol… Ziarele vremii scriau că audienţa a fost mai mare decît la un meci de gentlemeni. La Newcastle, pe „St. James Park”, 8.000 de oameni s-au strîns să le vadă. Cu Daisy Allen autoare de goluri. Pentru cine vrea să creadă, fetiţa avea 11 ani!!!

„Am creat această echipă pentru a demonstra lumii că rolul femeii nu este numai unul ornamental şi nefolositor. Sînt de acord că există două sexe, dar emanciparea e una singură. Sper la ziua în care şi noi vom avea reprezentante în Parlament”. Aşa grăia Nettie.

Cînd s-a ajuns la 10.000 de spectatori plătitori la un meci… de fete, povestea a ajuns la urechile Reginei Victoria, care a primit-o în audienţă!

Deşi pare greu de crezut, despre Nettie s-au păstrat extrem de puţine lucruri. Unele surse spun că ar fi decedat în 1901, puţin după 25 de ani. Alţii că ar fi continuat să joace fotbal, dar că englezii interziceau, imediat, femeile pe gazon.

În 2012, FIFA anunţa, la cele mai frumoase 10 goluri ale anului, şi candidatura Oliviei Jimenez, mexicancă. Un omagiu adus, parcă, lui Nettie…

11.jpg
Nordul, în întîiul joc feminin din istorie. Nettie e pe rîndul de sus, a doua din stînga


3.jpg
Păzea, Nettie (prima din dreapta) atacă! Nu, nu e „lapte gros”. E fotbal feminin, în noiembrie 1895…

Comentarii (13)Adaugă comentariu

durden (109 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 11:20

desi imi displace si ma plictiseste total fotbalul feminin, ai reusit din nou sa scrii dintr-un anumit punct de vedere cat sa imi captezi atentia.foarte bine scris ca de obicei!

Alex (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 11:40

Superb 🙂

Mihai (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 11:43

Fara cuvinte . . . Excelent articolul.

jiji (8 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 12:07

fara intentie de ironie, doar din interes lingvistic : care e diferenta dintre ei si ele pe englezeste? sau a fost doar o metafora?

alin ioan (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 12:50

foarte bun articolul. ca de obicei, de fapt. mulțumesc.

Codrin (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 15:36

Intamplator, arbitrez (si) fotbal feminin in Anglia, in ligi locale si regionale. Dupa ce am facut scoala de arbitri, am ales cateva ligi de fotbal masculin in care sa arbitrez, si am bifat si una de fotbal feminin, doar pentru ca trainerul meu imi recomandase asta.
Dupa cateva luni de arbitraj, sunt impresionat de modul inc are sunt organizate cluburile, echipele, si de cata atentie se acorda fotbalului feminin. De la fete de 16-17 ani pana la doamne de 30-35, ai caror copii (eventual, si soti) stau pe margine si le incurajeaza, toate pun suflet dar, mai ales, pun osul la treaba. Joaca serios, de parca ar exista vreo miza, se implica, se bucura enorm la victorie, intra 2in sedinta2 dupa ce pierd. E o placere sa vezi ca un club dintr-un sat cu 5000 de locuitori are echipa de seniori (m), de juniori, de copii, de femei, de fete, etc, iar duminica sunt 5-6 meciuri simultan, pe toate terenurile complexului sportiv din sat. Nu comentez nivelul tehnic, evident mai sunt si stangacii, dar am arbitrat si meciuri bune, am vazut si goluri superbe, si alunecari la sacrificiu, si tacklinguri ca la carte.
Fotbalul feminin e un sport care merita mai multa atentie. Cate echipe avem in Romania ? 20, 30 ? Nu e suficient. Daca englezoaicele pot, nu vad ce ce nu ar putea si fetele de la noi. Dar intitiativa trebuie sa vina din partea cluburilor de fotbal si a Federatiei.

Bibi (213 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 18:22

Catalin, multumesc !

l0gan (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 19:13

ma tu esti admin de servici in seara asta de ce ma banezi ca nu am vb urat si nu am scris cuvinte nepotrivite inca..

l0gan (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 19:34

scuze

bashkan (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2012, 20:34

@jiji daca imi aduc bine aminte (s-ar putea sa ma insel) ar fi putut sa foloseasca apelativul „the ladies” cand s-a referit la echipa ei. englezii foloseau (si folosesc) „the lads” (baietii) cand se refera la jucatorii unei echipe de fotbal. de aici, probabil, confuzia.

totdd (23 comentarii)  •  26 noiembrie 2012, 11:41

Ca de obicei, super ! Bravo !

gima (99 comentarii)  •  26 noiembrie 2012, 19:26

bravo tata!
acest articol este un mic tribut celor ce ne sunt mame, sotii, prietene, surori.
in numele iubitorilor de fotbal si de sport in general, Cataline iti multumim.
sa-ti creasca mare bebicul!

mimi (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2012, 6:37

@jiji
Theyele-feminin Theyi-masculin.
Ce nu intelegi? 🙂

Comentează