Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

54 de ani, 8 luni, 6 zile, 5 ore, 32 de minute şi 20.379 de secunde

Atît a durat Maratonul japonezului Shizo Kanakuri. L-a început în 1912, a trecut linia în 1966. Dar l-a terminat! Ca orice nippon care-şi respectă munca!

Sînt zorii olimpismului. 1912, Stockholm, Maratonul. Miez de iulie, 32 de grade! Shizo Kanakuri, […]

duminică, 29 iulie 2012, 9:25

Atît a durat Maratonul japonezului Shizo Kanakuri. L-a început în 1912, a trecut linia în 1966. Dar l-a terminat! Ca orice nippon care-şi respectă munca!

Sînt zorii olimpismului. 1912, Stockholm, Maratonul. Miez de iulie, 32 de grade! Shizo Kanakuri, japonezul, ajunge la kilometrul cu numărul 27. Simte cum filmul i se rupe, picioarele nu-l mai ascultă. E trei ziua, dar se face noapte. Cînd se trezeşte, e în familia unor oameni blonzi cu ochii albaştrii. Zice numai „Nippon, nippon!”. Pe 1 septembrie e acasă. Start în cea mai tare poveste olimpică.

După Londra 1908, Pierre de Coubertin, baronul, a zis că e cazul ca şi asiaticii să vină la Jocuri. Printre băieţii ăştia, sporturile francezului nu prea sunt halite. Ei merg mai mult pe arte marţiale. Sînt, însă, şi vreo cîţiva cu opinii separate. Shizo e unul dintre ei.

„Toc io” recordul mondial…
Bate-n 20 de ani, vine de la „Tokyo Higher Normal Center”, şcoală cu tradiţie. De mic şi-a pus picioarele-n spinare şi a dat drumul la ture. În noiembrie 1911, la calificări, scoate, pe 40,2 kilometri, record mondial, 2:32:45. Maratonul nu era maraton, adică se mai măsura cu pasul şi metrul de croitorie, dar recordul e record. A, şi un „mic” detaliu. Pe atunci se considera că transpiraţia îngreunează alergătorii!!! De aceea, Shizo nu punea gura pe apă patruj’ de kilometri!!! Universitatea imperială din Tokyo îşi dă seama că băiatul chiar e sculă. Reţineţi, în 1912 i se dă un antrenor şi un specialist în educaţie fizică, să se ocupe de el!

Alerga prin gările transsiberiene
16 mai 1912. Plecarea spre Stockholm. Scriu ziarele: „Domnul Kanakuri n-a mai luat parte la alergări în afară, dar e nervos şi are orgoliu”. Face 10 zile numai cu TransSiberianul. În fiecare staţie unde trenul oprea, întreba cît stă. Dacă avea timp, alerga în jurul gării, pentru dezmorţire!!!

În Suedia, prinde căldură. Iulie, arşiţă, 32 de grade. Pozele se păstrează şi acum. La start, sînt 68 de concurenţi, fiecare cu pălării, şepci ori prosoape pe cap. Decolează ca din puşcă. Toţi se uită cu mirare şi nu ştiu de unde vine! Ce încălţări ciudate! Poartă „tabi”, cu două deschideri: una pentru degetul mare, cealaltă, pentru ’alelalte patru.

Unii mor pe drum. La propriu, cum e Francisco Lazaro. Portughezul se unge cu ceară, să nu-l bată soarele. Munca albinelor nu lasă însă corpul să respire. Practic, explodează!
La kilometru 27 Shizo, cade, fără strop de lichid pus în gură. E săltat de o familie suedeză, pus pe picioare şi trimis acas’. În foaia de joc apare „sportiv dispărut!” Atît! În Japonia, pune bazdele Hakone Ekiden, o întrecere de 218 kilometri între universităţi. Dacă e importantă? De atunci, Anul Nou nu se sărbătoresşte fără ea, se alergă pe 2 ori 3 ianuarie, iar toate televiziunile japoneze o transmit în direct…

Ce sunt cinci decenii şi jumătate?
Nu trec mult. 54 de ani.

În 1966, un ziarist nordic găseşte povestea. Sapă patru luni şi dă de Shizo. N-are mult, 75 de ani. La vîrsta asta ori eşti „verde”, ori nu mai eşti deloc. I se face o propunere. „Nu aţi vrea să terminaţi Maratonul început mai ieri?”. Se primeneşte, zice „Da!”, şi ajunge la Stockholm. După 54 de ani, 8 luni, 6 zile, 5 ore, 32 de minute şi 20.379 de secunde, trece linia. E la parpalac. Titlu din ziare. „Sportivul dispărut a terminat cursa”. Trage aer şi dă declaraţii. „Cam lungă alergătura asta. De-alungul ei m-am căsătorit, am făcut şase copii şi m-am ales cu 10 nepoţei”.

Nu-i ruşine? Bătrîn şi minte! N-are şase urmaşi direcţi! Ci şapte! Shizo Kanakuri este considerat părintele maratonului japonez!

shizo1.jpg
Shizo (cel din dreapta, cu Nippon), la cermonia de deschidere

shizo3.jpg
Shizo, al doilea, în timpul cursei de acum 100 de ani!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

moromete7 (24 comentarii)  •  29 iulie 2012, 9:47

Doar Catalin Oprisan…..restul e can can!!!

Dimitrie Selu (1 comentarii)  •  29 iulie 2012, 10:10

Felicitari domnule Oprisan, este o placere sa va citesc articolele.

Ciprian (3 comentarii)  •  29 iulie 2012, 10:31

Felicitari pentru articol, un exemplu de jurnalism care probabil nu va fi urmat de colegii tai de redactie.

Nom (2 comentarii)  •  29 iulie 2012, 10:47

Felicitari Catalin! Frumoasa povestea. Esti un meseriash:) Te citesc mereu cu placere. Fiecare articol de-al tau vorbeste despre bucuria sportului si despre frumusetea interioara a marilor sportivi – nu toti campioni, dar cu siguranta toti invingatori.
Esti un jurnalist adevarat.

wally77 (1 comentarii)  •  29 iulie 2012, 14:44

Foarte frumos articolul….oare nu ar putea si parlamentarii nostri sa plece intr-un maraton de 50 de ani si sa ne lase in pace cu minciunile si hotiile lor ? Inca o data RESPECT MAXIM DOMNULE CATALIN OPRISAN

Crio (2 comentarii)  •  29 iulie 2012, 20:29

nimic nou(pt Catalin).doar SENZATIONAL

gima (99 comentarii)  •  30 iulie 2012, 0:36

bravo tata! sa-ti creasca mare bebicul

bravissimo OPRISANE. (3 comentarii)  •  30 iulie 2012, 1:56

no comment

DD (13 comentarii)  •  30 iulie 2012, 8:09

Super articol !

dragos (1 comentarii)  •  30 iulie 2012, 9:39

Mai omule ai articole de 24 de karate 🙂 Sunt ca un drog! Macar de le-ar trage pe nas si Mutu si altii ca el ! Spor la treaba in continuare !

josepf (9 comentarii)  •  31 iulie 2012, 12:57

Ca de obicei esti impecabil…articolul e prea bun pentru vremurile actuale…bine ca nu s-a desfasurat Olimpiada la noi, ca ii dispareau tabi-urile din picioare si ceasul de mana(daca avea), atunci cand a lesinat….in schimb familia suedeza l-a pus pe picioare si l-a trimis teafar acasa…am fost pe acel stadion de curand si vreau sa zic ca arata impecabil…si au sarbaorit si 100 ani de la jocurile olimpice desfasurate in 1912…dar alta mentalitate, alta lume…sper sa ne revenim si noi vreodata din soc…a zis bine cineva anume, aici, ca unii sa plece vreo 50 ani..dar sa nu se mai intoarca niciodata….RESPECTELE MELE TUTUROR

logga (1 comentarii)  •  3 august 2012, 1:46

bun articol. ati uitat sa spuneti despre un ungur roman pe nume Oleg care cedase la km 18 si se antrenase 36 saptamani pentru finala. inainte de „meciu” asta vorbele sale erau „aleg pentru bucurie”. cand a picat nimeni nu a mai intrebat de el. nici astazi nu mai stim cine a fost.

Comentează