Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Iepurele” care nu s-a mai oprit din alergat

Era tocmit să fugă 21 de kilometri, dar a mai băgat o fisă. Aşa a ajuns maratonist! La Atena, în 2004, era primul. Un nebun l-a luat la bătaie în timpul cursei. A terminat pe trei, dar nu a muşcat […]

duminică, 24 iunie 2012, 11:02

Era tocmit să fugă 21 de kilometri, dar a mai băgat o fisă. Aşa a ajuns maratonist! La Atena, în 2004, era primul. Un nebun l-a luat la bătaie în timpul cursei. A terminat pe trei, dar nu a muşcat pe nimeni. I-au dat medalia „Pierre de Coubertin” pentru sportivitate şi fair play

Leoarcă. Mai avea puţin. Ha, ha, bună gluma! Şase kilometri însemnă „puţin?” Pentru un om care transpiră şi cînd bate şniţele, era mult, pentru el, nu… Ajunsese primul la kilometrul 35. N-avea un avans prea mare, undeva la 20, poate 25 de secunde, dar, la un maraton, e ceva…

Concursul de la Atena, proba probelor. Patria atletismului. Cum ajunsese aici? Da, chiar, cum ajunsese? Se născuse în Cruzeiro do Oeste, Parana, Brazilia. Familia, sărmană, încă şase fraţi. Visul lui era să devină fotbalist. În patria carioca, te poţi gîndi la altceva?

La 14 ani, un antrenor pusese ochii pe el. L-a tras de pe iarbă, l-a dus pe tartan… Aruncă un ochi în spate… Urmăritorii sînt ţinuţi la respect… Aşa, unde ramăsese? A, da! În 1994 era „iepure” la Maratonul de la Reims. Ştiţi dumneavoastră, ăia de aleargă în faţă ca să dea ritmul. Avea contract pînă la kilometrul 21. Cînd a ajuns acolo, a început să-i placă. S-a gîndit să mai bage o fisă. A ajuns la 30 de km. A terminat pînă în două ore şi douăzeci de minute, adică şmecher. A devenit maratonist…

A ajuns la Atlanta, la Tokyo, la… Brazilienii nu prea erau renumiţi la aşa ceva. Un fotbal, un volei, un jiu-jitsu. Astea da, dar alergarea…

A crezut că moare la Santo Domingo
S-a găsit cu antrenorul Ricardo D’Angelo, miez de miez. Au început pregătirea pentru Atena. Pînă la greci, a trebuit să ia startul la Santo Domingo. Doamne, ce căldură! Şi ce umiditate, două într-una, ca şamponu’ la ofertă. A fost prima oară cînd s-a gîndit la abandon. A trecut peste…

Acum e la cinci – şase kilometri de finiş. E cu gîndul la scrisoarea pe care i-a dat-o antrenorul. „La 30 de kilometri e cel mai greu. Ai depăşit pragul ăsta, eşti la un cioc de barză de finiş. Am încredere în tine, nu contează ce se va întîmpla. Rămîne prietenia noastră şi faptul că te consider o persoană minunată!” Heeeei, ce dracu! Un dement îi taie calea! Un fost popă gonit de la biserică. Irlandez, Cornelius Horan. Avea să afle că mai stricase şi Silverstone-ul, cu un an înainte, cînd sărise pe pistă. Ce e asta? E debusolat! E împins pe trotuar! E bruscat! Camerele tv îl pierd în îmbulzeală. Un grec, un spectator, Polvios Kosivas, îl salvează.

Cum poţi pierde un infinit
A pierdut vreo 20 de secunde, fizic. Mental, un infinit. Nu se mai poate concentra! Doamneeeeeee, o muncă de ani de zile stricată de un debil! Nu mai găseşte acul busolei, ajunge pe doi, apoi, coboară, pe trei. Un italian şi un american îl depăşesc. Ia bronzul, 2:12.11. Federaţia face apel. „Ar fi meritat aurul”. Degeaba.

Nu zice nimic. Are destule titluri, însă cel olimpic îi lipseşte. Doar plînge. Dansează la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. Nu zice nimic. Întreg stadionul e în picioare. Un reprezentant al Comitetului International Olimpic se apropie de el. „Domnule Vanderlei Cordeiro de Lima, pentru prima oară în istorie, votul pentru acordarea medaliei Pierre de Coubertin pentru sportivitate şi fair play a fost public. Lumea v-a ales pe dumneavoastră. Pe 7 decembrie avem plăcerea de a vă oferi premiul”. Nu zice nimic…

Ridică ochii spre oficială. N-are furie, n-a muşcat pe nimeni de ciudă, doar a plîns. Îi pare că zăreşte mustăcioara baronului Pierre de Coubertin. Întîiul mare „sportsman”.

ddd.jpg
Momentul 2004: Un debil îi fură unui atlet munca de o viaţă!

vanderlei-cordeiro-de-lima-1.jpg
În 2005, Emanuel Rego, brazilianul campion mondial la volei, i-a dăruit medalia de aur. „Mulţumesc, dar e a ta!”, i-a spus Vanderlei

Comentarii (46)Adaugă comentariu

xzc (5 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:11

Minunat!

moromete7 (24 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:28

NO COMMENT!!!….ca deobicei….

micaitza (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:38

respect nea oprisane!

viper (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:40

superb!

geronimo72 (4 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:40

cumetre oprisene…esti da belea! sa ne traiesti! superb(ca de obicei) articol!

Laviniu (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:40

Foarte frumos. Felicitari!….pacat ca nu sunt mai multe comment-uri…:(

Grey Wolf (4 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:42

Bun articol. Vanderlei Cordeiro a fost, fara indoiala, castigatorul MORAL al acelei Olimpiade.

Bibi (213 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:44

Catalin, multumesc !

andel (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:48

Foarte fain.
Cum il cheama pe maratonist ?

mersi!

Andry (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:50

e mai poti zice la un astfel de articol, doar ca ar merita si cei pe care ii vedem in fiecare seara la TV sa citeasca aceste randuri.
http://mysportdiary.wordpress.com/

Dani (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:52

Nea Oprisane esti fantastic !

ady_speed (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 11:58

Foarte frumos articol, bravo tata!

Flaviu (3 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:04

impresionant articol, m-a emotionat povestea, cu un final durerosa, a acestui sportiv a care a muncit sute sau chiar mii de ore pentru acea medalie de aur….dar el este castigatorul de fapt al acelei curse de la Atena, noi doar pe el il vom tine minte ca a castigat acea medalie de aur…la fel l-au considerat cu totii (toti cei care au votat la sf. Olimpiadei pt. acordarea premiului Fair Play) dar si noi cei care citim acest articol….foarte frumos gestul conationalului sau in semn de apreciere fata de omul Vanderlei, dar si ca sportiv care intelege sacrificiul facaut de Vanderlei prin faptul ca a cunoscut si sacrificiul sau pt. obtinerea acelei medalii de aur, dar si sacrificiile fiecarui sportiv pentru a ajunge la performanta….foarte frumos domnule Oprisan ca v-ati gandit la un asemenea sportiv care merita amintit si apreciat pt. a ramane in analele istoriei ca fiind castigatorul de fapt al acelei curse…frumos si impresionant acest articol, felicitari….

coco (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:15

SUPERB ! Te rog scrie o poveste si despre Nastase , daca te pricepi la politica .

Sergiu (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:20

Felicitari!sincere pt munca dumneavostra domnule Oprisan

misu (7 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:30

nene oprisane esti mare.ai stofa.restul .comentarii.

george_br (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:35

Felicitari pentru articol! Excelent! Astfel de materiale ar trebui sa se gaseasca intr-un ziar de sport. Din pacate insa „can-can”-ul e la putere.

marius (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 12:41

cel mai tare jurnalist sportiv, fara scandaluri si barfe scoate si gaseste ce e mai bun si frumos din lumea sportului…….bafta si s-avem parte de mai multe de la oprisan…

Lucian (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 13:21

nea Oprisene, ca de-obicei, jos palaria in fata lu’ matale 🙂
esti un jurnalist adevarat!!!

costanb (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 13:36

Foarte frumos ! Mai rar gasesti oameni de caracter si moralitate.Felicitari Oprisene,ca ai adus la cunostinta romanilor,un astfel de OM.

MR (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 13:51

Felicitari!

maigret (8 comentarii)  •  24 iunie 2012, 14:22

D´ale…capitalismului!Asa JUDECA capitalismul!Dar noi,baieti fair,infiintam Institute de condamnare a…comunismului!Ah,Doamne,da-ne leacul impotriva PROSTIEI!

cosmin (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 15:09

Cum le zici talica, nea Oprisane mai rar cineva! Respect si zi-le in continuare ca le zici tare bine de ti se taie picioarele de emotie …

Nom (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 15:10

O poveste uluitoare! Un povestitor foarte bun!
Felicitari pentru faptul ca mai mereu alegi materiale deosebit de interesante, despre sportivi si oameni din elita, uitati pe nedrept. Prin povestile tale reusesti sa pui pe ganduri si sa motivezi. Te felicit mai ales pentru faptul ca, acolo unde cei mai multi jurnalisti „de top” vad scandal si mizerie si coruptie sau pur si simplu nu vad nimic, tu descoperi povesti exceptionale, oferind publicului bucurii rare. Esti un Greuceanu. Sa traiesti!

Gabriel Bratu (14 comentarii)  •  24 iunie 2012, 15:32

watch?v=fv3tbuTDbP4

pe youtube, evident. Gasiti si scena, cu adevarat impresionanta.
Bravo, nene Oprisene ! Esti cel mai mare !

Freddy RE (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 15:36

Articol perfect!

doru (26 comentarii)  •  24 iunie 2012, 16:05

salut.mersi.

Ride bene chi ride ultimo (6 comentarii)  •  24 iunie 2012, 16:38

Copilaria si adolescenta mi-au fosat marcate de scrierile inegalabilului Ioan Chirila, pe care, scuzata sa-mi fie lipsa de modestie, l-am citit cu nesat, din scoarta in scoarta….acum, aproape de varsta a treia, constat ca in presa sportiva romaneasca a aparut un alt Ioan Chirila, poate mai cu har si mai spumos decat nea Vanea…..felicitari domnule Catalin Oprisan, ai toate sansele sa-l intreci pe marele maestru !

ex-pitesteanul (98 comentarii)  •  24 iunie 2012, 19:23

frumos povestit, ca de obicei 🙂

Aloha (1 comentarii)  •  24 iunie 2012, 20:08

Jos palaria pentru articol.

i’m zlatan (2 comentarii)  •  24 iunie 2012, 21:15

Sa ne traiesti domn’ Oprisan…ia spune cum te clonam,,extraordinare articole,ca de obicei…

gery76 (45 comentarii)  •  25 iunie 2012, 3:05

-De data aceasta ,desi de felul meu sunt mai carcotas cateodata,fara rautate insa,acest articol nu poate avea decat o singura caracterizare:
-SUPERB,SUPERB,SUPERB!!!

ciupi (6 comentarii)  •  25 iunie 2012, 7:25

sunt aceste gesturi laudabile prin ele insele, sau pur si simplu pentru ca se petrec destul de rar – si nu numai in sport?!

laurentiu (9 comentarii)  •  25 iunie 2012, 9:33

Emotionant!
Multumesc.

DD (4 comentarii)  •  25 iunie 2012, 15:03

Super articol !

freshu (32 comentarii)  •  25 iunie 2012, 17:30

pt tine nu exista comentarii geniule

talpaiadului (9 comentarii)  •  25 iunie 2012, 17:36

Limbaj de cartier mai accentuat decat in majoritatea articolelor marca Oprisan. Nu prea mi-a placut.

Stefan (3 comentarii)  •  26 iunie 2012, 0:23

Domnule Oprisan, marturisesc faptul ca va citesc articolele ori de cate ori am ocazia si am recunoscut de mult in persoana dumneavoastra un om cu real talent gazetaresc. De asta cred ca sunteti incredintat si dumneavoastra, fie si numai citind comenariile apreciative ale cititorilor pe marginea articolelor publicate pana acum. Din acest motiv permiteti-mi sa fac o remarca in ceea ce priveste modul dumneavoastra de a scrie si care, observ, tinde sa devina un trend in gazetaria romaneasca: parca prea multa relatare „schizoida”, prea mult argou, acceptabil e drept, in forma pe care o imbraca scrisul dumneavoastra, fapt ce, mie unuia, imi ingreuiaza modul de a percepe fondul , miezul enuntului. Prea multe fraze frante, puncte de suspensie, propozitii din doua trei cuvinte etc. N-as vrea sa fiu inteles gresit. Apreciez acest mod de a scrie dar doar pe alocuri intr-un articol si nu de la cap la coada! Dozajul, mai exact, pe care il folositi (si nu sunteti singurul de la GSP.ro) in acest mod de a scrie imi da uneori senzatia de … „fracturare”a mintii, a capacitatii de analiza a ceea ce, in esenta, articolele dumneavoastra trateaza. E, nu neaparat un repros ceea ce va spun, ci doar o parere a mea sincera vis a vis de „armonia” ce ar trebui sa domneasca chiar si in modul in care si prin care incercam sa comunicam semenilor ceva. Mult succes in continuare in ceea ce intreprindeti.

biju (42 comentarii)  •  26 iunie 2012, 8:36

…respect !

toml (7 comentarii)  •  26 iunie 2012, 23:15

Frumos ca de obicei. Te rog mai urca o treapta . Incearca ca poate fi si mai bine.

VALERIU (28 comentarii)  •  27 iunie 2012, 16:17

Bravo, Catalin. Ma bucur ca te cunosc. Felicitari !

re (1 comentarii)  •  28 iunie 2012, 7:00

thx

nagy erno (18 comentarii)  •  28 iunie 2012, 12:52

am ramas fara cuvinte! de obicei nu prea laud pe nimeni, dar de data asta jos palaria! chapeau!

dan (14 comentarii)  •  28 iunie 2012, 15:51

Extraordinar cum scrieti, aproape de oameni! Sa va ajute D-zeu sa o tineti tot asa! Mii de multumiri!

Bojidar Pampulov (6 comentarii)  •  30 iunie 2012, 16:03

Talent cu caru’, bravo!

gima (99 comentarii)  •  30 iunie 2012, 19:48

bravo tata! sa creasca mare bebicu

pt nr 22 : n-ai sa vezi!

Comentează