Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Rezoluţia 757

Cu 20 de ani în urmă, Consiliul de Securitate scotea de pe gazon naţionala „plavilor” şi o introducea pe cea daneză. Urmarea: cea mai mare surpriză din fotbalul la nivel înalt! „Domnilor, să votăm!”. Intuieşte, deja, rezultatul. E cald, sau […]

duminică, 3 iunie 2012, 9:43

Cu 20 de ani în urmă, Consiliul de Securitate scotea de pe gazon naţionala „plavilor” şi o introducea pe cea daneză. Urmarea: cea mai mare surpriză din fotbalul la nivel înalt!

„Domnilor, să votăm!”. Intuieşte, deja, rezultatul. E cald, sau i se pare? – în acea penultimă zi de mai 1992. New York, „Sala Norvegiană”. Dă roată. China şi Zimbabwe se abţin, dar, şi aşa, sînt 13 mîini drepte ridicate. Pentru. Nici una împotrivă. Cea mai grea zi din viaţa sa. Numele, Peter Hohenfellner, nu spune nimic. Pe hîrtia din faţa sa scrie, însă, „President”. Rezoluţia 757 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a fost adoptată. Iugoslavia e complet izolată. La punctul „g” e un singur rînd: „Interzicerea participării la orice competiţie sportivă a atleţilor din fosta Iugoslavie”.

Hohenfellner iese din sală. Trage aer în piept şi-l sună pe Johansson, starostele UEFA. E cu Havelange, patriarhul FIFA, şi cu Blatter, menestrelul, la o reuniune, în Newport, Ţara Galilor. „Bătrîne, e votată. Afară cu Iugoslavia!”. Lennart pare calm, dar tremură. Cu o mînă sună în Suedia, cu alta, în Danemarca. Sîrbii sînt, deja, la Euro. Ei trebuie să plece. Nordicii se află în vacanţă. Ei trebuie să vină. Rezoluţia Consiliului de Securitate 757, luată în şedinţa numărul 3.082, sună sec, dar vorbim despre actul ce avea să ducă, probabil, la cea mai mare surpriză din istoria fotbalului.

Amical contra rămăşiţelor CCCP
Danezii n-au treabă cu EURO. Se pregătesc de un amical cu echipa Comunităţii Statelor Independente. Mai pe şleau, fosta URSS. Plavii i-au dominat în grupă, dar politica la nivel înalt spune altceva. Legenda cu „toţi erau pe plajă”, nu ţine. Povesteşte Schmeichel. „Ne pregăteam la Brondby. Terminaserăm întîiul antrenament, serveam prînzul cu gîndul la şedinţa de seară. Atunci am auzit prima oară. Era 30 mai. Pe 31 am primit confirmarea. Plecam la Campionatul European”.

Între două amicale, Richard Möller Nielsen, antrenorul, îşi decora bucătăria. „Moli, e confirmată. Ne-au lăsat să anunţăm lotul pe 4”, i-a zis preşedintele federaţie. Pe 8 începea turneul.

Cu un Laudrup, nu cu doi
Laudrup, ăl mic, da. Laudrup, ăl mare, nu. Se luase în bîză cu Möller Nielsen şi, după trei meciuri de campanie, dezertase. Schmeichel, proaspăt şmecher de Manchester. John Jensen, „Faxe”, cel care, la final, avea să explice succesul: „Am jucat fără presiune, doar din plăcere”. Henrik Larsen, Lars Olsen, „căpitanul”, celălalt Lars, Elstrup, de la „marea” Luton Town. Mai toţi trecuţi pe la Bröndby IF, care dădea scheletul. Flemming Poulsen nu fusese pintre ei, dar se găsiseră la Under-21, unde se sudaseră. Andersen, cel cu muşchii OK, dar cu rotula făcută franjuri înainte de finală. Şi Sivebaek, cu rotula ok, dar cu muşchii făcuţi franjuri în finală. Şi Vilfort, uriaşul. E greu şi să-i tastezi povestea. Cu două zile înainte de plecarea spre Suedia, Line, fetiţa bolnavă de leucemie, intră în spital. La doar şapte ani. Kim nu vrea să plece, dar e gonit de familie. Joacă primele două meciuri. Telefon. „Lime nu-i ok…”. Fuge în Danemarca. Familia îl trimite, din nou, la lucru. Se întoarece înainte de finală. Se leagă cu cătuşe de patul îngeraşului de şapte ani. Nu mai vrea să audă de fotbal. Dă-l dracu de titlu, Lime abia mai respiră! Îl sedează, îi dezlipesc trupul şi-l duc pe „Ullevi”, la Götteborg. Dă golul care încuie finala. Peste trei săptămîni, în Ceruri e un îngeraş în plus. 21 de campioni europeni vin la priveghi!

Rezoluţia 757. Asta a fost. 15 miliarde de comentarii. Că ONU a greşit, că Iugoslavia era cea mai tare cu toţi „…ovic-ii” ei, că… Danemarca, cea adunată de pe drumuri a făcut egal cu Anglia, a învins Franţa lui Papin şi Cantona, a trecut de Olanda lui Rijkaard, van Basten ori Bergkamp şi a supus campioana mondială, Germania. Punct! Sînt 20 de ani de atunci!

1242696_danemarca-1992.jpg
Danezii se bucură. Conduc pe tabelă şi sînt apropae de titlu. Cu trei săptămîni înainte, nu se aflau pe afişele EURO

kim_vilfort_og_mich_402007a.jpg
Kim Vilfort (stînga), cel care a jucat cu mintea la Götteboirg şi cu inima la Copenhaga. În acelaşi timp!

Comentarii (31)Adaugă comentariu

teo (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:15

epic…mi s- facut pielea gaina. de aceea e fotbalul asa de iubit, e plin de neprevazut si de momente ce te tin o viata. mersi cataline k mi-ai inseninat dimineata

red (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:19

atunci a fost o mare magarie ! sportul e una si politica alta ! daca pe locul doi era bulgaria sigur ramaneau sarbii. se tot zice ca politica nu are de ce sa se amestece in sport insa atunci s-a pus in aplicare o decizie politica ! ce ti-e si cu legile si dreptatea asta cateodata ! pana la urma yugoslavia se calificase dand cu piciorul in minge si nu jucand cu kalasnikovul la gat !

Hibryd (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:35

Cataline, inainte sa lauzi victoria danezilor la Euro si sa o povesti asa cum numai tu sti, ar fi trebuit sa scri cu litere mari ca Iugoslaviei i se facea cea mai mare nedreptate din istoria fotbalului. Ei la acea vreme doar isi aparau integritatea tarii si nu meritau pt asta sa fie descalificatii. Inca ceva, nu cred ca excluderea lor a venit de la mai marii UEFA, ci de mult mai sus, de mult mai sus.

Bogdy43 (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:35

Cu toate astea,tot Grecia e cea mai mare surpriza.Ei au luat EURO fara super-jucatori gen Laudrup si Schmeichel.Si ei au avut si mai multe meciuri de jucat,invingand campioana europeana en-titre si tara gazda.

alex (5 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:45

acum uefa exclude federatiile care tolereaza amestecul fotbalului in politica. atunci insa a fost un exemplu clar.

un moment rusinos in istoria fotbalului! asa va ramane in istorie!

tlpd (4 comentarii)  •  3 iunie 2012, 10:45

la initiativa unui austriac a profitat o echipa nordica (Danemarca) componenta a unei federatii (UEFA) condus de un suedez (Johansson)….cu totii secondati de „inocentul” Havelange si eminenta sa cenusie Blatter….Sandu si Dragomir sunt doar niste bieti epigoni ai celor care au facut din fotbal o a doua „Cosa Nostra”

adi_stelistul (20 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:01

A fost un Euro de neuitat, asa e, dar dupa mine cea mai mare surpriza e victoria Greciei. Danemarca mai avusese doua semifinale de CE (in 1984 si mai devreme, in 1960 – sau 1964?). Grecia a venit de nicaieri, mai fusese in primele 8 o singura data, in Italia 1980 (pe o conjunctura favorabila, prinzand si URSS si Ungaria in grupa de calificare in schimb de generatii). Deci Grecia! Danemarca in Suedia a fost insa o echipa mult mai frumoasa decat Grecia in Portugalia, asta e sigur.

daniel (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:18

foarte bun articolul cataline

bogdan (1 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:25

Ca in comitetul UEFA de atunci au fost multi pro Danemarca e adevarat, dar la fel de adevarat e ca nu iti poti permite sa ai la un turneu final suporteri ai unei tari aflate in plin razboi civil. E un risc incalculabil ce se poate intampla in interiorul unei mase de oameni care se urasc. Ar fi fost o nebunie sa-i lase sa joace, chiar si fara sa permita deplasarea vreunui suporter iugoslav, fiecare meci ar fi putut sa agite si mai mult spiritele in Iugoslavia de atunci.

nagy erno (18 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:28

@hybrid,da intr-adevar yugoslaviei i s-a facut o mare nedreptate in 1992,nu trebuiau exclusi, de aceea nu m-am bucurat de victoria danemarcei,desi era o echipa foarte simpatica cu jucatori legendari. cat despre aparareateritoriului, yugoslavia a fost o tara creata artificial si cu prima ocazie s-a destramat dupa moartea lui tito din cauza incercarii sarbilor de a-si impune suprematia asupra celorlalte popoare.

puiu (2 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:34

bai retarzilor voi ati citit articolul? rezolutia de excludere afost adoptata de ONU……. dar teoria conspiratiei e mult mai interesanta.

serginhio (3 comentarii)  •  3 iunie 2012, 11:51

si totusi ideea din articolul asta mi se pare…Vilfort

alen (4 comentarii)  •  3 iunie 2012, 12:02

Danemarca n-a avut nici o vina, dar „conspirationistii” mioritici parca sunt tampiti. Asocieri stupide gen „un austriac a votat pentru nordici” sau „Johansson care era suedez..” n-au treaba cu realitatea. Yugoslavia fusese izolata de ONU inclusiv pe taram sportiv, UEFA a trebuit sa se supuna. Cat despre dreptate, alte tari au fost sterse de pe harta, nu e asa drama ca nu participa o echipe de fotbal.

Florin (2 comentarii)  •  3 iunie 2012, 12:42

Grecia 2004 e o surpriza mai mare decat Danemarca 1992!

dan (226 comentarii)  •  3 iunie 2012, 13:48

Germania a fost clar dezavantajată în acest meci;vorbesc de finală! La primul gol al danezilor a fost un fault clar asupra lui Brehme, iar la al doilea a fost un henţ cât roata carului. Deci Danemarca a fost ajutată de la un cap la altul. În plus Germania era să fie trântită şi în 1996 şi asta de arbitrul Collina care a mutat un fault din afara careului în suprafaţa de pedeapsă. Asta pentru că germanii i-au trimis acasă pe italieni in urma egalului din grupă!

rmelicescu (3 comentarii)  •  3 iunie 2012, 13:54

Care tara,Hibryd? Integritatea cui? Dar dreptulpoapoarelor la autodedeterminare,la independenta,ai auzit? intr-o federatie? Conf. Constitutiei Federatiei Iugoslave? Pana cand sa accepte,hegemonia Serbiei,a ideologiei UCI si a religiei ortodoxe ,pravoslavnice? Dictatura lui SLOBO? Federatie cu forta…sunteti egali dar nu asa de egali ,cu noi! Doctrina Pan sarbeasca…VelikoSarbii!!

alex (5 comentarii)  •  3 iunie 2012, 15:03

@ puiu si allen – incercati, daca sunteti in stare, sa comentati fara sa jigniti. daca educatia sau cultura nu va ajuta in acest sens, incercati sa schimbati ceva. succes si mult mult noroc!

Bibi (213 comentarii)  •  3 iunie 2012, 15:51

Catalin, multumesc !

S-a facut, oarecum, dreptate. Jugoslavija era de departe cea mai buna la ora aia. Si nu doar la fotbal.

doru (26 comentarii)  •  3 iunie 2012, 17:22

salut.mersi.

John (6 comentarii)  •  3 iunie 2012, 20:46

Interesantă abordarea subiectului şi ca întotdeauna şi comentariile. Pentru Bibi: Iugoslavia a avut un parcurs mai bun în grupă, dar în meciul retur din Iugoslavia Danemarca a învins cu 2-1, dar cam fără drept de apel. E bine când spunem ceva să nu ne bazăm pe mituri şi legende populare. Ce vlajnici, drepţi şi deosebiţi îs iugoslavii, mai ales poporul vecin şi prieten sârb, ăla care nu acordă drepturi civile şi politice unor minortăţi etnice.

freshu (32 comentarii)  •  3 iunie 2012, 21:13

profesor

gery76 (45 comentarii)  •  3 iunie 2012, 21:26

-@nagy erno
-Daca voiai sa fi corect ,trebuia sa spui ca ”marele erou”Tito ,de fapt un criminal ca si Ante Pavelici,numai ca primul era un fascist si nationalist croat convins,iar Tito un bolsevic ordinar adept al internationalei comuniste.
-Tito a fost cauza tuturor conflictelot din spatiul ex-yugoslav,pentru ca acest criminal in timpul vietii la putere fiind si croat la origini a smuls din trupul Serbiei -Krajna provincie majoritar sarbeasca ,revenind Croatiei,iar tot acest asasin Tito a dat autonomie totala Kosovo desi era leaganul civilizatiei sarbe !

gery76 (45 comentarii)  •  3 iunie 2012, 21:50

Revenind la fotbal echipa Yugoslaviei era absolut fantastica,desi croatii si slovenii se retrasesera,iar confictul cu Bosnia nu incepuse,Savicevic,Myatovic,tanarul Jugovic,Brnovic,Sinisa Mihailovic,Darko Pancev dar in primul rand veteranul bosniac Mehmed Bazdarevic ,facusera o campanie de calificari fabuloasa si jucau un fotbal exclusiv axat pe ofensiva[ am vazut toate meciurile Yugoslaviei prel.euro’92,la noi in sud-vest televiziunea sarba era mult mai urmarita decat T.V.R-ul.
-Danemarca a avut un destin asemanator cu cel al Greciei din 2004 sau cu cel al lui Chelsea in 2012 in CH.League,in sensul ca totul parca a fost facut ca aceste echipe sa triumfe.
-Mi-aduc aminte semifinala cu Olanda,echipa intr-o forma fantastica,ce spulberase Germania ,echipa mea favorita in grupe cu 3-1,Danemarca la un moment dat se apara si cu atacul ,Laudrup ajunsese in propriul careu,singurul om lasat in avanposturi ,era paradoxal fundasul dreapta John Siveabeck,cel care se rupsese si in prelungiri era singurul om cat de cat mai avansat al danezilor,in timp ce van Basten rata ocazie dupa ocazie ,iar Schmeichel apara tot ce era posibil si imposibil,ca totul sa culmineze cu ratarea la executarea penalty-urilor de departajare tocmai de catre van Basten[ care desi i-a ingropat pe olandezi la acel turneu,a obtinut totusi ”balonul de aur”in acel an,decizia fiind luata dupa ce a marcat intr-un meci de C.C.E cu Goteborg toate cele 4 goluri ale lui Milan] a loviturii decisive pentru Olanda ,lucru ce a dus la bucuria originala a lui Kim Cristohpte,care dupa ce a inscris de la 11 m ,a inceput sa se invarta in cerc precum un titirez.

DD (1 comentarii)  •  4 iunie 2012, 8:45

Interesant articol ! Danemrca 1992, o echipa frumoasa si dupa cum s-a vazut surprinzatoare ! Si totusi…..

nagy erno (18 comentarii)  •  4 iunie 2012, 15:39

@gery 76. ai vazut tu ca am spus despre tito ca este erou sau am avut cuvinte frumoase pentru el? am spus ca yugoslavia nu -si apara integritatea teritoriala pt ca aceasta tara a fost creata artificial dupa 1 razb mondial ca si cehoslovacia. poporul yugoslav de fapt era un amalgam de etnii diferite si unul artificial. croatii si slovenii catolici si apartinand mult timp de austro-ungaria aveau cultura diferita de sarbii ortodocsi, la fel si bosniacii musulmani. macedonenii sunt un amestec de sarbi si bulgari.

unu (10 comentarii)  •  4 iunie 2012, 16:04

un titlu european e prea putin pt viata unui copil…pacat ca bucuria de a deveni campion european ii aminteste de tragedia prin care a trecut…in rest bv nepoate te misti elegant:))

xzc (5 comentarii)  •  4 iunie 2012, 17:00

Multumesc ! De mult asteptam articolul despre Danemarca`92.Te-am batut la cap 1 an de zile 🙂

gima (99 comentarii)  •  5 iunie 2012, 22:04

o nedreptate infioratoare. va veni si ziua platii. va veni. sa-ti traiasca bebicul tata!

lunetistu (12 comentarii)  •  6 iunie 2012, 17:04

Yugoslaviei i sa mai facut o magarie in anii `70 . intr-o finala de campionat european cu Italia . Primul joc : Yugoslavia – brigada de arbitrii 2-2. Meciul sa rejucat si Italia , cu echipa schimbata aproape complect a invins . In primul joc , a fost tilharie curata .

Bogdan (1 comentarii)  •  7 iunie 2012, 9:44

Fantastic articol! Bravo Cataline!

milovan_djilas (8 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 19:32

Partea referitoare la tragedia lui Vilfort este absolut cutremuratoare! Foarte frumos articolul. Bravo, Catalin!

Comentează