Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Strania poveste a lui Birgit Fischer

Asemenea personajului lui F. Scott Fitzgerald, singura caiacistă medaliată cu aur la şase Olimpiade întinereşte pe măsură ce urcă în vîrstă

S-a născut la 42 de ani. Nu la maternitate, ca toţi bebicii, ci în Centrul de Canotaj Schinias. Atena. […]

duminică, 27 mai 2012, 9:22

Asemenea personajului lui F. Scott Fitzgerald, singura caiacistă medaliată cu aur la şase Olimpiade întinereşte pe măsură ce urcă în vîrstă

S-a născut la 42 de ani. Nu la maternitate, ca toţi bebicii, ci în Centrul de Canotaj Schinias. Atena. Undeva prin vara lui 2004. Pur şi simplu întîmplător, atunci aveau loc Jocurile Olimpice. Medicii s-au speriat: ce om scoate primul „oaaa” cu o medalie la gît? Au trecut peste şoc şi au dat să o îmbrăţişeze: devenise cea mai în etate caiacistă aurită din istoria Olimpiadelor. A început să crească, ajungînd la 38 de ani. Şi-a aniversat ziua undeva pe la Antipozi. 2000. Lîngă tort „parcase” două medalii de aur, la K-2 şi K-4 pe 500 de metri.

O aurărie şi-o argintărie
A început să meargă, copăcel-copăcel, undeva pe la 34 de ani. Semenii se uitau la ea şi nu pricepeau: cum poate un om dribla trecerea timpului? 1996, pămînt american. Cum să nu-şi aducă aminte ce scria pe ce-i puseseră la gît: „Games of the XXVI Olympiad”? O aurărie şi o argintărie.

De scris, a prins a buchisi slovele la 30 de ani. Creştea. 1992, Barcelona. Soare. Cald. Germanie reunificată. Ea, venită din RDG, ea, ostaş al marii armate din Republica Democrată, ea, tovarăşul maior, reprezentantă a capitaliştilor? Doar o medalie, singură, la 500 de metri…

Cel mai mult i-a plăcut la Seul, în 1988. Avea 26 de ani, ştia toate literele, putea citi. S-a bătut în diplome cu al său bărbat, Jörg Schmidt, argint la C-1 pe un kilometru. L-a învins, cu două „galbene”. Metalul ăla preţios.

Urca în vîrstă. Ajunsese la 22 de ani. Los Angeles, America, oauuuu, America! Era sătulă de vizitele în statele vecine şi prietene. I-au tăiat macaroana. „Ţările comuniste boicotează jocurile imperialiste”, a auzit. Doar un nebun, unu’ Ceauşescu, a trimsi acolo un comando. N-a zis nimic. A rămas acasă, dar cum tot simţea că se înalţă şi hainele nu o mai încap, a zis să nu mai piardă vremea. S-a căsătorit cu Jorg, a făcut doi copilaşi, apoi s-a pregătit de Moscova. De Olimpiada de la Moscova.

Tinereţe fărăr bătrîneţe

Prima ei ieşire şmecheră. 18 ani. Ce vîrstă, cum mai trecuse timpul, o Doamne, cum mai trecuse timpul! A pus mîna pe padele, a tras de trei ori mai vîrtos şi a privit timpul: 1:57.96 pe 500 metri. Atunci a făcut cunoştinţă cu domnul Aur Olimpic. Băiat chipeş, i-a picat cu tronc. Şi-a zis că indiferent cine-i va fi jumătatea, nimeni nu se va supăra dacă din patru în patru ani îl va trăda cu el. Nu mult, trei săptămîni…De fapt, da, îşi aducea bine aminte, parcă mai ieri fusese… Nu-i dăduseră medalia pe loc. Se speriase, gîndea că ceva nu-i în regulă, a văzut că se uitau prin hîrţogăraie… Dăduseră să o îmbrăţişeze: devenise cea mai tînără caiacistă medaliată cu aur la o Olimpiadă din istorie!!!

Cînd abia a împlinit 14 ani, un prieten i-a adus un film cu un titlu ciudat: „Strania poveste a lui Benjamin Button” , o peliculă-capodoperă, cu un bunic care se născuse pe la 80 de ani şi care o luase invers în viaţă: nu putea ţine timpul în loc şi întinerea! „Ei, la naiba!” şi-a zis. „Cum se poate asta?” Apoi şi-a dat seama că pe fundul carcasei-duble mai zăcea un DVD. Avea vreo cinci minute. Ea, Birgit Fischer, medaliată cu aur la şase Olimpiade, era personajul principal. Cea mai tînără şi, în acelaşi timp, cea mai bătrînă fiinţă umană urcată pe cea mai înaltă treptă a podiumului caiacist…

Nu putea înţelege ce se întîmplă. Cu cît îmbătrînea, întinerea…

birgit1.jpg
A vrut să participe, la 50 de ani, la JO de la Londra. Nişte probleme la inimă n-au lăsat-o…

birgit2.jpg
Şi astăzi îi pare rău. Dacă RDG-ul mergea la Los Angeles.?…

Comentarii (16)Adaugă comentariu

eugen (2 comentarii)  •  27 mai 2012, 11:21

frumos… ca de obocei.
Bravo Catalin!

doru (26 comentarii)  •  27 mai 2012, 13:36

salut.mersi.

RoqueSantaCruz (16 comentarii)  •  27 mai 2012, 14:55

Ceaușescu n-a trimis nici un comando, ci o armată în toată regula.

Și a mai fost și alt nebun care a trimis acolo o armată, unu Deng …

Bibi (213 comentarii)  •  27 mai 2012, 16:01

Catalin, multumesc !

leonicu (1 comentarii)  •  27 mai 2012, 16:35

Catalin foarte frumos, dar noi avem un kaiacist cel mai valoros din lume, si ii spunem lui Hagi rege, PATAICHIN, ce este?

DD (1 comentarii)  •  27 mai 2012, 22:38

Super tare !

SonycSpeed (2 comentarii)  •  27 mai 2012, 22:50

Am avut ocazia să o văd ”pe viu” trăgând la Cupe Mondiale. Eu, ”tânără speranță”, priveam cu ochi mari cum o nemțoaică de vârsta lu tata trecea linia de sosire prima. Apoi, am văzut-o și pe nepoata ei, Fanny Fischer, cum câștiga o medalie olimpică de aur la Beijing 2008. Apropo mama lu’ Fanny Fischer e și ea campioană olimpică la înot la Moscova 1980 și tatăl ei, Frank Fisher -fratele lu Birgit Fisher- a câștigat 9 medalii mondiale la kaiac în perioada 1981-1986.
Cu alte cuvinte, performanța mondială și olimpică e o afacere de familie în familia Fisher.
Cătăline, felicitări pentru articol!

adi_stelistul (20 comentarii)  •  28 mai 2012, 20:15

O campioana imensa. Incredibila. Birgit Fischer e un capitol aparte in istoria caiacului. Ati uitat sa spuneti ca are vreo 30 de titluri mondiale. E absolut inegalabila.

toml (7 comentarii)  •  28 mai 2012, 22:03

Pt cunoscatori ai atins un fir sensibil. EA intr-adevar este o Campioana si un Exemplu pt sportivi .

toml (7 comentarii)  •  28 mai 2012, 22:04

:-))) ca nu degeaba este Fischer .

nagy erno (18 comentarii)  •  29 mai 2012, 15:17

@leonicu. patzaichin este imparatul!

dan (11 comentarii)  •  29 mai 2012, 15:51

@leonicu: PATAICHIN nu exista eu nu am auzit de el!!! poate ai vrut sa spui PATZAICHIN asta da dar nu e la nivelul lui Birgit..pe bune

hobbit (1 comentarii)  •  29 mai 2012, 18:15

daca se ducea la los angeles,probabil stabilea un record urias, si asa nu cred ca va fi atins prea curand, poate daca se mai naste o data elisabeta lipa…

adi_stelistul (20 comentarii)  •  30 mai 2012, 12:25

@ leonicu, nagy erno, dan

Patzaichin nu e kaiacist. „Imparatul” , cum ziceti, caiacului e Gert Fredriksson.

Adrian (2 comentarii)  •  16 iunie 2012, 12:35

„Urca în vîrstă. Ajunsese la 22 de ani. Los Angeles, America, oauuuu, America! Era sătulă de vizitele în statele vecine şi prietene. I-au tăiat macaroana. “Ţările comuniste boicotează jocurile imperialiste”, a auzit. Doar un nebun, unu’ Ceauşescu, a trimsi acolo un comando. N-a zis nimic. A rămas acasă, dar cum tot simţea că se înalţă şi hainele nu o mai încap, a zis să nu mai piardă vremea. S-a căsătorit cu Jorg, a făcut doi copilaşi, apoi s-a pregătit de Moscova. De Olimpiada de la Moscova.”

— Articolul e fain, dar Olimpiada de la Moscova a fost INAINTE de cea de la Los Angeles!

delpi101 (6 comentarii)  •  1 iulie 2012, 12:31

Adraianeeeeeee…….Cronologia in text e inversa!!!Hai putina atentie!!

Comentează