Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Salvaţi soldatul Ryan!

Toată cariera de fotbalist, Ryan Bertrand, de la Chelsea, a fost împrumutat. N-a dezarmat, iar Abramovici l-a răsplătit

Mi ţi l-au luat la bîză din prima. Era fraged, trecea pe 17 ani. „Auzi, mă prinţule, cine a fost căpitanul Lewis […]

duminică, 11 martie 2012, 10:28

Toată cariera de fotbalist, Ryan Bertrand, de la Chelsea, a fost împrumutat. N-a dezarmat, iar Abramovici l-a răsplătit

Mi ţi l-au luat la bîză din prima. Era fraged, trecea pe 17 ani. „Auzi, mă prinţule, cine a fost căpitanul Lewis Tregonwell şi ce a făcut el la 1810?”. Colegii l-au lămurit. „A fondat oraşul Bournemouth, acolo unde pleci matale împrumut!”. N-a zis nimic, la Chelsea, echipa cu care avea contract, linia de fund era cu Ferreira, cu Terry, Carvalho ori Cole. Unde să joace? S-a dus. Ăsta era sezonul 2006 – 2007. Prin miez de august 2007, iar au intrat în vestiar. „Mă nea Ryan, ne poţi preciza cu exactitate ce echipă se numea Pine Villa FC şi, în 1899, şi-a schimbat denumirea?”. Ce naiba, era Google sau Wikipedia? I-au strigat în cor: Oldham Athletic!!! şi i-au arătat o poză cu nişte mustăcioşi rînduiţi pe jos şi alţii cu jobenuri pe cap, în picioare. S-a dus. Împrumut. Linia era aceeaşi, dar mai apăruseră un Bridge, un Belletti. Ce să faci?

La început de ianuarie 2008 l-au rugat să treacă pe la sediu. Gata, era bucuros, urma să rămînă. Aşa credea. Norwich City. „Pînă la final de sezon, apoi, mai vedem!”. Nici nu apucase să guste din paharul cu apă că întîlnirea se şi sfîrşise. S-a dus.

N-a fost să fie nici cu Scolari
2008-2009 bătea la uşă. Făcea 20 de ani, gata, timp perfect pentru „explozie”. Venise pe la club, cînd cîrcotaşii de acolo l-au întrebat, iar. „Chipeşule, în 1994 marele Chris Sutton a fost desemnat jucătorul anului la… Hai, completează tu spaţiile goale!”. Era clar, rămînea la Norwich. La Chelsea apăruse Scolari, zicea că poate primeşte o şansă. N-a fost să fie.

17 iulie 2009… Cum era să uite? Aceiaşi băieţi glumeţi. „Întrebare uşoară, de bun-simţ”. Perioada de început a fotbalului din Albion. Ce echipă era poreclită „Biscuiţarii”, după numele faimoaselor produse din oraş. Spune, Ryan, ce începe cu „R” şi se termină cu „eading?”. Iarăşi sub formă de împrumut. Pe „Stamford Bridge” dormeau tot fundaşii ăia, plus Ivanovici. Dacă tot avea bagajele făcute, a zis să nu mai piardă vremea.

2010 – 2011. Pe 5 august l-au sunat. Înainte ca ei să-l anunţe ceva, i-a rugat să-i dea voie să-şi deschidă laptopul, aşa, ca să fie pregătit să caute răspunsul. Da, la Chelsea apăruse şi Alex, de unde locuri în apărare? „Cine e campioană în Championship?” Aaa, frumos, elegant, answer direct. Nottingham Forrest, atmosferă de vis. Iarăşi împrumutat. Nu mai ştia a cîta oară…Nu mai ştia culorile schimbate… Nu mai ştia pe cîte stadioane fusese gazdă.

A şasea a fost cu noroc!
La început de ianuarie 2011, l-au invitat în biroul „executivului” Ron Gourlay. A dat bineţe, apoi a început să turuie. „Barnsley, poreclă, Bădăranii. Leicester, club fondat în 1884. Dacă are terminaţie «chester» în coadă însemnează că acolo a fost un castru roman. QPR, preşedinte, Flavio Briatore…”

L-au oprit, scurt. „De azi, eşti al primei echipe. Face antrenamente cu Chelsea cea mare, vezi să nu dezamăgeşti!”. Cuuum, el Ryan Dominic Bertrand, soldatul Ryan, veşnicul împrumutat, jucătorul învăţat să doarmă numai prin hoteluri, el, care credea că a fost uitat, se va antrena cu „greucenii”?! În miez de aprilie l-au aruncat în luptă, cu Birmingham, schimb cu Ashley Cole. În iulie l-au chemat să semneze un contract pe patru ani. Înainte să-i dea „Mont Blanc”-ul pentru iscălitură, Gourlay i-a spus: „Ai cinci echipe la care ai jucat, peste 120 de meciuri. Alţii ar fi cedat. Tu, nu! Ştim tot ce ai făcut şi sîntem mîndri de asta! Cunoşti că lui Roman îi plac profesioniştii”…

Devenise jucătorul lui Chelsea, nu jucătorul de la Chelsea. O mică diferenţă uriaşă…

20_getty_cech.jpg
Ryan (22 de ani) după întoarcerea la Chelsea, alături de Petr Cech şi David Luiz

Comentarii (49)Adaugă comentariu

max_snow (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 10:49

felicitari pt articol

Broscuţa Oac (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 10:51

Save private Ryan = Salvaţi-l PE soldatul Ryan.
Încă n-am emigrat chiar toţi în America…

adi (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 10:59

Foarte frumos articolul, iar jucatorul un exemplu de urmat. Exemplu de vointa si profesionalism. De-ar fi si ai nostri la fel…. 🙂

Lucian (2 comentarii)  •  11 martie 2012, 11:02

Nea Oprisene… tu intr-adevar stii sa scrii!!!
Din pacate prea putini ca si tine… oricum, tu tine-o tot asa!

Dragoș Călin (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 11:08

Felicitări pentru articol !

florian (2 comentarii)  •  11 martie 2012, 11:17

interesant articol, in stilul matale inconfundabil……mai rara astfel de articole din care sa priceapa si omul d erand doua boabe….BV,Cataline!

vasile (7 comentarii)  •  11 martie 2012, 12:09

esti mare oprisane!

marius (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 12:12

bravos….

un „scriitor la ziare” scria ceva de genul : jucatorul Ryan Bertrand a semnat un contract de 4 ani cu chelsea ,dupa ce ultimii 5 ani a fost imprumutat la diferite echipe din anglia. punct…….asta daca „scriitorii la ziare” aveau cunostinta de un fotbalist pe nume Ryan Bertrand.. 🙂

in schimb tu ai scris un articol de toata frumusetea…bravo inca o data… prea putini in presa sunt ca tine.

Mihai (2 comentarii)  •  11 martie 2012, 12:31

Salutare. Urmăresc cu mare interes echipa de pe Stamford Bridge, a echipe mă declar suporter din vremea lui Petrescu. Ryan este un jucător excepţional, care la ora actuală este peste Ashley Cole dar presiunea mare pe care o exercită Mr. Abramovic pe manageri de a câştiga cât mai mai multe trofee, ia făcut pe aceştia să folosească jucătorii mai experimentaţi în detrimentul jucătorilor tineri. Ryan a fost păstrat anul la Chelsea fiindcă era timpul pentru o schimbare de generaţii. Ashley Cole, John Terry, Drogba şi Lampard sunt toţi peste 32 de ani iar pentru a ajuta la schimbarea echipei a fost adus AvB care a rezistat doar 8 luni pentru că ‘tinerii’ nu au confirmat, iar ‘bătrânilor’ nu le-a convenit statutul de rezerve. Dacă întradevăr vine Mourinho înapoi, cum se zvoneşte p’aici , Ryan îşi va căuta din nou echipă din păcate…Indiferent de cine vine, stă sau pleacă de la Chelsea, up the blues!

Tiberiu (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 12:48

Foarte bun articolul! Tine-o tot asa!

ducele (8 comentarii)  •  11 martie 2012, 12:54

xzc inca nu s-a trezit???

xzc (62 comentarii)  •  11 martie 2012, 13:24

Bv inca odata pentru articolele pe care le scri
Iti multumesc iar, si iar, si iar, pentru articolul Dobrin.As avea cateva sugesti, peste care ai putea sa te apleci
– Rinus Michels
– Mike Tyson
– Danemarca `92
– Marcel Raducanu si driblingul sau cu Young Boys Berna

….Pana la urmatorul articol..Sanatate si sa-ti mearga bine

xzc (62 comentarii)  •  11 martie 2012, 13:25

spre exemplu despre meciul steaua – young boys berna a fost scris ceva pe Ipad si despre driblingul lui marcel raducanu dar nu am putut sa il citesc …nu am iPad….

ex-pitesteanul (98 comentarii)  •  11 martie 2012, 13:37

frumos 🙂

decebal 89 (2 comentarii)  •  11 martie 2012, 13:49

Paun la Dinamo la 26 de ani inca invata traditia echipelor din tara !

@xzc (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 14:29

Serios, nu te-ai saturat sa scrii acelasi comment de fiecare data?

rbb (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 15:06

bravo lui acuma isi va culege roadele.

zagna (18 comentarii)  •  11 martie 2012, 15:23

domnule catalin orisan, o singura dilema am: de ce nu publicati mai des astfel de perle? pentru am vaga impresie ca le aveti scrise…oricum, multumiri!

ovidiu (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 15:31

bravo! felicitari pt articol

Dan Burcea (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 17:04

Foarte bine scris articol !Multumiri si felicitari !

Alex (7 comentarii)  •  11 martie 2012, 19:28

Multumesc pt articol

UK (4 comentarii)  •  11 martie 2012, 19:57

Oprisan este singurul care e in stare sa scrie despre sport in Romania. Cand citesc ce scrie Ioanitoaia ma apuca un cascat de nu se poate. Numai platitudini si clisee… In schimb articole de genul astuia sunt o adevarata placere. Ca sa nu mai zic ca mentioneaza si bournemouth, unde stau eu:) au astia aici un gazon cum nu e niciunde in tara. Si joaca in divizia a treia:)

alecu (1 comentarii)  •  11 martie 2012, 21:47

superb articol…felicitari…felicitari si lui Ryan

flobits (4 comentarii)  •  12 martie 2012, 0:41

Maestre, chapeau 🙂
Mi-a placut la nebunie faza cu laptopul. Si povestea e delicioasa 🙂

Mai vreau 🙂

durden (109 comentarii)  •  12 martie 2012, 1:19

si credeam ca articolele tale sunt fascinante pt ca spun povesti din vremuri de mult apuse…m-am inselat.si cand scrii despre vremurile actuale sunt la fel de reusite!!bravo!!

yaruk (4 comentarii)  •  12 martie 2012, 8:03

Apar ” urmasi” de-ai lui Ioan Chirila, Eftimie Ionescu, ceea ce este foarte bine.
Frumusete si profunzime in articolele tale Cataline!

Chinezu’ Suparat (2 comentarii)  •  12 martie 2012, 8:04

@Broscuta Oac
„Salvati soldatul Ryan” e corect spus, cel putin in romana pe care o mai stiu eu. De ce, poate te intrebi… Deoarece „soldatul” este articulat cu articol hotarat, recte acel „l” de la sfarsit. Iar modul de exprimare ales in titlu vine sa exprime carecterul de ‘lozinca’, inspirat poate din atatea alte lozinci pe care le auzim sau citim adesea, gen „Salvati Pamantul”, „Salvati Copiii” s.a.m.d.

In alta ordine de idei, „Salvati soldatul Ryan” are un impact stilistic, punctand valoarea metaforica a verbului „a salva” din acest context, prin faptul ca se face diferenta dintre „omul”, acel pronume neaccentuat pe care il soliciti dumneata in finalul verbului imperativ si „soldatul”. Si daca am sta sa vorbim despre dualitatea om/soldat, si despre cine si cum are nevoie de a fi salvat…ehe, bine ca nu folosim cerneala si hartie, ca ne-ar ‘sinucide’ cei de la Green Peace.

Asadar, mare grija la barna aia, ca de paie ne ferim si singuri, sau suntem suficienti de magari sa le consumam ca atare.

Chinezu’ Suparat (2 comentarii)  •  12 martie 2012, 8:11

Aaaa, am uitat esentialul: bun articolul!

calin (2 comentarii)  •  12 martie 2012, 9:59

super.continua tot asa, dar vino iar la o televiziune normala.

Chinezu’ Suparat (2 comentarii)  •  12 martie 2012, 10:07

Oare de ce nu-mi apar comentariile? Cu ce v-am suparat? Ori oare nu sunt indeajuns de retarde, ori pentru ca pun exact cati „i” sunt necesari? Urlati contra cenzurii, dar cred ca din cate comentarii am postat pe aici, nu stiu daca mi-au fost ‘aprobate’ 25% dintre ele, si macar daca as fi vulgar, sau …ma rog, probabil „e de la ei”, las’ ca dau pe bulgari!

Dan Paun (8 comentarii)  •  12 martie 2012, 10:19

Inca o data,felicitari domnule Oprisan! Sincer, m-am cam plictisit sa spun asta, dar dumneavoastra ma obligati! Scrie domnule si dumneata o data despre chilotei si baruri sa se simta si ceilalti ” manuitori de pixuri” bine!:) Sanatate multa si o zi mai buna ca ieri!

Hoinar (1 comentarii)  •  12 martie 2012, 11:14

Frumos, Cataline! Esti singurul de la GSP pe care-l mai citesc cu placere..
Felicitari

Sport Inclusive (4 comentarii)  •  12 martie 2012, 20:03

Felicitari pentru articol.
Ryan pe FM2010 era considerat o tanara speranta promitatoare:)

msk (2 comentarii)  •  13 martie 2012, 9:05

Cataline, tine-o tot asa … dupa ce incerc sa caut stirile sportive in mormanul de prostii din ziarele de sport , revin la scrisul tau si-mi trece orice suparare 🙂 … sa auzim numai de bine !

Cristian (9 comentarii)  •  13 martie 2012, 20:29

Domnule Oprisan, va citesc articolele in mod regulat, de fapt pe ale dvs, Cristi Geambasu, TRU, Tudor Octavian, Maria Andries, AG, toti care scriu si despre altceva decat fotbal. Excelent articol! Felicitari! Datorita voua putem spune ca acest cotidian isi merita numele. Ca in afara de fotbal, nu gasesti nimic in acest ziar. Turneul celor 6 Natiuni? Rezultate, clasamente?
Pentru acest lucru va multumesc tuturor!

Marius (1 comentarii)  •  14 martie 2012, 5:59

Frumos articol, o placere sa-l citesti pe Oprisan de fiecare data. Keep it up

DD (6 comentarii)  •  14 martie 2012, 13:23

Excelent articol ! Felicitari ! Bravo !

N.Hooligan (3 comentarii)  •  14 martie 2012, 20:25

@Broscuta Oac. Mie imi suna cam de lemn traducerea ta. Si cam puerila interventia. V-a intrat voua in cap ca trebuie sa aveti un „comment” despre orice. Nu poti citi in pace? Si dupa ce ai citit sa nu zici nimic. Si sa te gandesti un pic la caracterul baiatului ala, Ryan? Si la fericitele alegeri ale baiatului asta, Oprisan, care refuza sa scrie vreo silaba despre Becali? Stii ceva? Tu chiar ar trebui sa emigrezi, chiar si in America. Ia mai lasati-ne.

mad_musu (2 comentarii)  •  15 martie 2012, 10:13

citesc cu mare placere articolele tale – chiar tin sa te felicit pt ca ai subiecte diferite si pentru ca ai un mod propriu de a le prezenta
sper sa nu ajungi si tu sa te prostituezi … vezi Geambasu
salutare

Liviu (5 comentarii)  •  15 martie 2012, 20:26

Alo…Dl. Oprisan, cred ca tu iti scrii si comentariile de pe forum… prea sunt toate pozitive… nu cred ca e chiar asa…

alex (1 comentarii)  •  16 martie 2012, 2:07

mereu ai scris foarte bine domnule Oprisan sti sa pui in valoare povesti mici si sa le faci mari1

Claudiu (1 comentarii)  •  17 martie 2012, 0:39

Felicitari domnule Oprisan ! Apreciez articolele tale care mereu prezinta cate o poveste a fotbalului intr-o cu totul alta lumina ! De asemenea, in calitate de suporter al Stelei iti multumesc si pentru ca ai introdus echipa aceasta in galeria selecta a echipelor cu carte biografica, o carte foarte bine realizata. Felicitari !

Bibi (213 comentarii)  •  18 martie 2012, 7:35

Catalin, multumesc !

O lectie de viata de la un tanar de 20 de ani.

Felicitari si Chinezului Suparat pentru comentarii.

Paul (1 comentarii)  •  18 martie 2012, 18:45

Pun si eu o intrebare, pe cine ar fi vrut domnu` autor sa inlocuiasca Ryan Bertrand din echipa de start?
Ne uitam la meciuri sau doar citim wikipedia?
Nu neg calitatile lui RB, e un tanar extraordinar, insa e cam greu sa-i iei locul lui Ashley Cole…
Nu vreau sa fiu inteles gresit, ma intereseaza doar mesajul articolului si nu discut despre creativitatea in scris a domnului autor.

namataka (2 comentarii)  •  19 mai 2012, 20:21

Si acum soldatul Ryan e titular in finala UCL.Bvo lui si felicitari pt acest articol foarte bun.Tine-o tot asa.

amoc (1 comentarii)  •  19 mai 2012, 21:07

Bertrand titular in finala. Bravo, dle Oprisan, adevaratele articole au valoare cand le citesti peste cateva luni, ani etc. Ati avut o premonitie extraordinara sa alegeti aceasta poveste.

Ryan Bertrand a intrat în istoria Ligii Campionilor! E singurul care a debutat chiar în finală » Stire » Uups… te-am prins! (77 comentarii)  •  19 mai 2012, 22:12

[…] Citeşte povestea inedită a lui Ryan Bertrand, într-un articol al lui Cătălin Oprişan […]

Ryan Bertrand a intrat în istoria Ligii Campionilor! E singurul care a debutat chiar în finală | DinSport Network (77 comentarii)  •  19 mai 2012, 23:05

[…] Citeşte povestea inedită a lui Ryan Bertrand, într-un articol al lui Cătălin Oprişan […]

namataka (2 comentarii)  •  20 mai 2012, 0:07

si o mai si castiga.fortza chelsea !!!

Comentează