Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Un gest unic în istoria lui Real Madrid » 659 de inimi

Don Alfredo di Stefano a donat Realului toate obiectele de valoare pe care le-a adunat în viaţă. Acum şapte ani, Madridul îl ţinea în viaţă

Răspunsese din prima. Recunoscuse vocea blîndă. „Presi, dacă ai niscaiva timp, poţi, da, te rog, […]

duminică, 19 februarie 2012, 10:50

Don Alfredo di Stefano a donat Realului toate obiectele de valoare pe care le-a adunat în viaţă. Acum şapte ani, Madridul îl ţinea în viaţă

Răspunsese din prima. Recunoscuse vocea blîndă. „Presi, dacă ai niscaiva timp, poţi, da, te rog, mîine, pe la mine? Da, da, pe acasă! Gracias!”. Nu ştiuse ce să creadă. O fi ceva de rău?

Se liniştise cînd îl văzu. În baston, respirînd ceva mai greu, dar „verde”, ca întotdeauna. Cu cealaltă mînă îl luă de după braţ. „Presi, am stat puţin să mă gîndesc. Unii mi-au spus să deschid cu ele un muzeu. Alţii, să le scot la licitaţie. Banii, nu pentru mine, pentru nişte viitori fotbalişti, poate. Am 86 de ani, voi sînteţi tot ce am mai bun pe lume, nu-mi trebuie altceva. Aşa că… Ia-le, ia-le tu pe toate! Am aşteptat să te întorci, Presi, am aşteptat să te întorci! Realul mi-a dat totul, acum vreau să-i dau şi lui ceva la schimb. Ia-le!”

659 obiecte personale ale lui don Alfredo di Stefano, marele don Alfredo di Stefano, sînt donate preşedintelui Florentino Perez. Stau aşezate, frumos, în cutii, cu explicaţii „foto” la fiecare. „Ţii minte, Presi, la Valencia, în 2005, cînd era să-mi pierd motoraşul? Cînd m-au operat pe cord, cu alea patru by-passuri, cînd tu ai dormit pe scările spitalului şi cînd ai spus că dacă păţesc ceva dărîmi clădirea? Că fără mine Realul n-ar mai exista? Ei bine, presi, atunci mi-ai dat o inimă nouă. Acum v-o dau înapoi!”

Fotbalistul-istorie
Perez, omul cu 1,9 miliarde de dolari avere, tremură. „Uite, aşa, ca un ghid. Asta e o batistă. E galbenă pentru că pe ea am plîns. E din septembrie 1953. Da, da! Debutul la Real, meciul cu Nancy, pierdut. Am plîns de ciudă. Şi asta, uite, poza aceea faimoasă, cu Jose Mangriñan, meseriaşul Valenciei, omul care m-a ţinut de n-am atins mingea”. Merge, explică şi se aprinde, ca şi cum ar da iar să intre pe gazon.  «”Ştii ce e asta? O pagină dintr-un ziar, cu titlul:N-a jucat la nici un Mondial!». Da, Presi, n-am jucat…Uite, uite aici, cu soţia, Sara, şi cu cei şase copii, toţi cu echipamente de Real. 55 de ani am fost căsătorit cu ea, Presi, 55 de ani! Cu voi, mult mai mult…Mult mai mult…Şi tricoul ăsta, al lui Amancio. Cînd a intrat în vestiar, era prin ’62 cred, a cerut un echipament. L-am văzut, aşa, mai băgăcios. Mi-a plăcut, de ce să mint? I-am aruncat un tricou. L-a luat. S-a uitat la el şi mi-a spus: «Alo, păi, nu are siglă, nu are nimic!». L-am tăvălit niţel: «Băiete, ca să primeşti emblema lui Real trebuie să transpiri vreo 10 ani!». Aşa i-am zis, Presi, aşa i-am zis. A adunat vreo trei sute şi jumătate de meciuri. Cînd s-a retras, a venit la mine. «Don Alfredo, am băgat 14 ani. Îmi brodaţi şi mie o siglă?». Ăsta e tricoul…

Realul l-am pus în muzeu. Sau invers?
Mai face doi paşi. „Nu le-am ştiut pe toate, aşa că le-am dat unor băieţi, la cercetat. Sînt organizate pe ani, pe evenimente. Tot ce am avut eu merge, acum, către voi!”. Fără respiraţie, Perez ajunge la poartă. Deja ştie pe cine trebuie să sune. O aripă a actualului muzeu Real Madrid de pe „Bernabeu” trebuie extinsă. Urgent!

Îl sărută pe obraz pe don Alfredo. Bătrîna „Săgeată” se întoarce spre casă. La jumătatea cărării, se opreşte. Aici odihneşte o statuie. Cu o minge! Cîţi fotbalişi au, în curte, o statuie cu o minge? O mînă o are pe baston, cealaltă, pe pentagoanele albe şi negre. „Gracias, vieja, gracias! Mulţumesc, bătrînico, mulţumesc!”

În 2005, Realul i-a dat o inimă. În 2012, i-a dat-o înapoi. Cu o dobîndă de 659!

museu.jpg
În Muzeul lui Real Madrid e reprodusă scena semnării contractului lui Di Stefano, cu preşedintele Bernabeu stînd la birou

di-stefano-ferguson-1983.jpg
O poză istorică din 1983! Di Stefano împreună cu Sir Alex Ferguson

990103.jpg
Perez a născut „galacticii”. Di Stefano apăruse cu 50 de ani înainte…

Comentarii (61)Adaugă comentariu

mariana (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 10:59

EXTRAORDINAR!

alex (3 comentarii)  •  19 februarie 2012, 11:34

Tin cu Barcelona de pe vremea marelui Maradonna dar cu articolul asta te-ai intrecut pe sine. Superb!! Don Alfredo este poate cel mai subapreciat jucator din istoria fotbalului.

teo (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 11:45

Cu siguranta un om deosebit si un jucator cel putin colosal!

Aighiun (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 11:58

Subapreciat ? Este cel mai mare jucator din istoria celei mai mari echipe din lume. Saracul …

Danut (39 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:02

Cataline,nu am mai comentat demult articolele tale,dar acesta e MAGNIFIC!Te unge pe suflet.
Cuvintele sunt de prisos.
P.S.:Sunt curios ce vor comenta carcotasii de la articolul precedent!

alin (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:38

Genial. Intrega comunitate a fanilor Real Madrid Romania iti multumeste pt acest articol. Jos palaria

Bogdan (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:41

Desi va injur zilnic pentru ca in mare parte scrieti numai timpenii, tin sa va felicit. Asta chiar e un articol bun!

Luana (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:51

Fabulos!!! Cataline cand scrii asa frumos, nu inteleg ce cauti la gsp dar fiecare om are defectele sale. Bravo. Un articol absolut impresionant. Don Alfredo de mi corazon!!! El mas grande!!

Marius (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:55

«Don Alfredo, am băgat 14 ani. Îmi brodaţi şi mie o siglă?»….ce sa mai spui dupa asa ceva? Te rascoleste si nu poti sa nu te gandesti cum jucau fotbal acei oameni,cum traiau fiecare meci.
Felicitari,un articol exceptional.

Daniela (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 12:58

Acesta este Real Madrid, cu spiritul sau de luptator cu inima sa mare, nobila si sincera, chiar daca uneori doare! Dupa Don Santiago, Don Alfredo tine viu acest adevar. Hala Madrid! Multumim pentru un articol superb!

sakazuke (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:01

pffffffff……………… HALA MADRID

Cristian (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:04

In Madrid el este ZEUL…. In orice domeniu ai „moda” (in fotbal de exemplu a fost la moda in ultimii 3 ani Barcelona) insa istoria va bate tot timpul moda si mai devreme sau mai tarziu se reintra in normal. Real Madrid este si va ramane Real Madrid, cu legendele sale (printre care Don Alfredo) si cu actualii jucatori care vor intra in istoria unui club care nu are rival in privinta asta. felicitari pentru articol … ma saturasem sa vad 80% din articole despre Gigi…

Bibi (213 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:12

Catalin, multumesc !

Flaviu (3 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:12

sunt suporter al lui AC Milan…dar port un mare respect acestui mare jucator (cum spunea cineva pe aici, colosal) si care are si un suflet de aur…. a avut o cariera presarata cu numeroase succese, in afara de Campionatul mondial – 5 Cupe ale Campionilor, cel mai bun fotbalist european in 1957 si 1959, este in acest moment dupa 50 de ani de la retragere al treilea marcator din istoria primei divizii spaniole cu 228 de goluri in 329 de meciuri dupa Hugo Sánchez – mexicanul (234 de goluri) și Telmo Zarra (251), este cel mai bun marcator din istoria lui Real Madrid in campionat cu 216 goluri in 282 de goluri intre 1953 – 1964, Cu 49 goluri în 58 meciuri, Di Stéfano a fost golgheter pe plan european pentru zeci de ani, fiind întrecut abia în 2005 de jucătorul madrilen Raúl. Di Stéfano și-a început cariera la clubul argentinian River Plate în 1943. A câștigat de șase ori campionatul în primii 12 ani ai carierei în Argentina și Columbia (a jucat pentru echipa Millonarios din Bogotá) înainte de a se transfera la Real Madrid în 1953. Rivalii lor, FC Barcelona, credeau că deja și-au asigurat serviciile sale, când guvernul spaniol a propus o soluție solomonică ce a fost respinsă de Barcelona, astfel jucătorul ajungând la Real Madrid. Culmea carierei sale a fost poate atinsă în timpul finalei câștigate cu scorul de 7-3 în fața celor de la Eintracht Frankfurt în Finala Cupei Europei din 1960 de pe Hampden Park, un meci considerat de către unii ca fiind cel mai frumos din Europa. Este al doilea fotbalist argentinian ca număr de trofee din istorie.
Di Stéfano a fost desemnat de Pelé ca unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață în martie 2004, și e considerat a fi între primii zece cei mai talentați atacanți din istoria fotbalului (în septembrie 2009 a afirmat că Di Stéfano a fost cel mai bun jucător „din toate timpurile”, alături de Diego Maradona, George Best, Johan Cruijff și însuși Pelé. În timpul carierei de jucător, a fost uneori considerat a fi mai bun decât Pelé.
Foști fotbaliști ca Pelé, Eusébio, Luis Suárez, Sandro Mazzola sau John Charles au zis despre Di Stefano că a fost „cel mai complet fotbalist din istoria fotbalului”.
După retragere, a început să antreneze. A condus cluburile argentiniene Boca Juniors și River Plate la câștigarea campionatului, și a câștigat campionatul Spaniei cu Valencia CF, și apoi Cupa Cupelor în 1980. A antrenat pe Real Madrid între anii 1982 și 1984, iar din 5 noiembrie 2000 este președinte onorific al clubului.[10] Din 2009 este Ambasadorul sportiv al Argentinei
Alfredo Di Stefano a declarat despre Maradona: „La tehnică individuală, îmi este mult superior pentru ceea ce poate face cu mingea; capacitatea mea de a acoperi întreg terenul și adaptabilitatea mea sunt calitățile pe care el încă nu le are, deși cu un antrenament potrivit, ar putea cu ușurință să mă întreacă.”
El este de obicei asociat cu echipa Real Madrid, și Ferenc Puskás – Ungaria, și a jucat un rol crucial în cucerirea de către acest club a Cupei Campionilor Europeni de cinci ori în cinci sezoane consecutive începând cu 1956. In finala din 1960 cu Eintracht Frankfurt, considerata una dintre cele mai frumoase din istorie si incheiata cu scorul de 7-4, Di Stefano a inscris 3 goluri, iar Ferencz Puskas alt jucator colosal, totodata vicecampion Mondial cu Ungaria si Golgeterul Campionatului Mondial, a inscris 4 goluri.
Respect Alfredo Di Stefano, un om de o modestie rara in ziua de astazi, raportat la performantele sale impresionante…

andrei (6 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:14

Ai ridicat stacheta destul de sus…

Flaviu (3 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:17

Felicitari pentru articol… imi doresc sa citesc mereu in GSP articole scrise in acest gen…pacat ca nu sunt toti ziaristii ca dumneavoastra….totul s-a transformat in Cancan in presa sportiva dar si in aceasta tara, nu mai vezi un articol adevarat despre sport si sportivi, a devenit o raritate sa citesti in ziua de astazi un articol cu adevarat bun…

ex-pitesteanul (98 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:22

Like 🙂

BASSA_STEAUA (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:22

F.A.B.U.L.O.S….S.E.N.Z.A.T.I.O.N.A.L……………UN ARTICOL MAI EMOTIONAT DECAT ACESTA,NU AM CITIT IN VIATA MEA…….echipament. L-am văzut, aşa, mai băgăcios. Mi-a plăcut, de ce să mint? I-am aruncat un tricou. L-a luat. S-a uitat la el şi mi-a spus: «Alo, păi, nu are siglă, nu are nimic!». L-am tăvălit niţel: «Băiete, ca să primeşti emblema lui Real trebuie să transpiri vreo 10 ani!». Aşa i-am zis, Presi, aşa i-am zis. A adunat vreo trei sute şi jumătate de meciuri. Cînd s-a retras, a venit la mine. «Don Alfredo, am băgat 14 ani. Îmi brodaţi şi mie o siglă?». Ăsta e tricoul………F.A.N.T.A.S.T.I.C….MA IMPRESIONAT PANA LA LACRIMI…PE CUVANTUL MEU….ESTI PREA TARE,CATALINE,PRIN ACEST ARTICOL…..

deean (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:42

domnu catalin oprisan,un reportaj,fabulos cu unul ditre ce i m ai mari fotbalisti PE care l am vazut,peste ronaldo,care a fost un virf redutabil,peste mesi,si peste multi altii,don alfredo jucau intradevaR FOTBAL,ASTAZI FOTBALUL ESTE CONDUS DE MAFIA PARIURILOR SI DE BANI SI DE MERCENARI SI…SA NU UITAM CA JUCAU DE PLACERE SSI RESPECT PT. CLUBUL UNDE ACTIVA…

Constantin (3 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:56

Felicitari si pentru acest articol!

Vlad (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 13:59

Vai ce frumos 🙂

Bytza (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:02

Superb , superb , superb …am 23 de ani , am vazut filmulete pe youtube doar cu Don Alfredo di Stefano dar articolul acesta m-a emotionat maxim! Felicitari!

victor (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:07

absolut exceptional..mi-au dat lacrimile…..fara cuvinte…

AC Milan Romania (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:12

Tare de tot. Felicitari! Spor in continuare!

ACE (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:24

mare jucator,mare caracter

88gore88 (7 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:42

Ca si articolul despre Don Santiago Bernabeu si acesta este unul care te unge pe suflet si iti provoaca furnicaturi cand il citesti…pacat ca nu sunt toti reporterii ca tine,respect!

Daniel 81 (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 14:43

Sunt fanul Barcelonei , urasc Realul , dar nu pot contesta traditia acestui club si nici sa`mi ascund frustrarea : ce jucator , ce caracter a pierdut Barcelona , atunci cand Di Stefano a preferat Realul , fortat sau nu de factori externi . De astfel de personaje are nevoie o societate sanatoasa , despre el , Beckenbauer , Matt Busby trebuie scris obsesiv de mult … E pacat ca unui jucator ca Pepe i s-a atribuit emblema acestui club , el este imaginea din teren a antrenorului Mourinho , un tehniciat fabulos de altfel , dar caruia ii lipseste candoarea celor amintiti mai sus .Din pacate , fotbalul a devenit o industrie , iar asta naste monstri…

Don Alfredo « Mihai Hristea (77 comentarii)  •  19 februarie 2012, 15:16

[…] mari fotbalişti pe care i-a dat omenirea l-a îndemnat pe Cătălin Oprişan să scrie încă un articol excelent, iar pe mine să preiau aici un documentar despre legenda clubului Real […]

Adevar (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 15:28

In sfarsit ceva de substanta si bun gust.far atata Gigi ,barca sau mitica.un articol pe masura celui Mai bun club de fotbal din toate timpurile.hala Madrid.

miky198 (3 comentarii)  •  19 februarie 2012, 15:32

@ Catalin Oprisan

Felicitari pt articol! Presa sportiva are nevoie de asa ceva!

@Daniel 81

Mi-ai luat vorbele din gura (mai putin fraza ca „urasc Real-ul”)…poate totusi ca asa a fost soarta pt Barca, sa-l piarda pe acest IMENS om si jucator….si sa traga tare acum sa-i prinda din urma…daca vor reusi…totusi ce pot sa REMARC…..pentru cei care il CRITICA pe Messi…..AZI au inca O DOVADA ca acest jucator va RAMANE SI EL in ISTORIE……indiferent cum joaca la nationala!!! Multa sanatate Don Alfredo!

motanu (5 comentarii)  •  19 februarie 2012, 15:39

esti printre singuri care mai stii sa scrie in acesta tara . comunitatea fanilor madrileni din romania iti multumeste .
intr-o tara in care specificul de turma primeaza mai exista si oameni care isi pastreaza coloana vertebrala .
iti multumim ptr acest articol si te invitam sa scrii si in comunitatea noastre unde vei ramane profund impresionat de oameni care scriu cu inima . …..
cum baieti de pe site au pus un link care pe mine ma trimis spre articolul tau .
imi voi permite sa iti pun si eu un link sa ne cunosti …iti propun un articol spre completare …..

http://fclub.ro/realmadrid/4853/cand-fotbalul-era-un-joc-bun

iti urez tot binele din lume , tie si familie tale.

adi (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 16:50

Un articol excelent. Felicitari Catalin.

ady (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 17:27

Foarte frumos ,ALFREDO di STEFANO A FOST UNUL DINTRE CEI MAI MARI FOTBALISTI AI LUMII !!!
FELICITARI PENTRU ARTICOL.

harap alb (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 17:38

De la marele IOAN CHIRILA nu am mai citit ceva asemanator. Orice calificativ este depasit pentru a exprima sublimul articoluli, arta atemporalitatii fiind rara.
Dumneavoastra sunteti printre putinii alesi care o stapanesc.

radufansteaua (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 17:40

caractere,cultura,bun simt!!!la noi oare in afara de nea imi ienei,slabe sperante!!mai bagati-l in seama si pe el pana nu-l pierdem,ca dupa aia ce folos imi in sus,imi-n jos!!!

Tibisor (77 comentarii)  •  19 februarie 2012, 18:31

Pe linga articol imi place fotografia cu Perez si Di Stefano…se vede respectul imens dintre ei…bravo!

stalker_rapid (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 19:45

un articol senzational. ceva imposibil de vazut in romania.

cristiano (4 comentarii)  •  19 februarie 2012, 20:27

Halla Madrid !!!

eddy (2 comentarii)  •  19 februarie 2012, 20:50

Un articol care nu mai are nevoie de laude, e o realitate frumoasa a fotbalului, si a vietii.
Catalin Oprisan, esti un profesionist desavarsit, si cel mai mult imi place ca-ti respecti meseria. Felicitari.

Pentru fanii Real-ului « Fotbal intre curiozitati, statistici si pasiune (77 comentarii)  •  19 februarie 2012, 22:26

[…] aici ! Share this:FacebookTwitterLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted […]

COSMIN JURCAN (1 comentarii)  •  19 februarie 2012, 22:50

multumesc lacrimi fara voie ti se scurg pe obraz fiindca costientizez ca azi miai inbogatit nu cultura fotbalistica ci SUFLETUL.

gima (99 comentarii)  •  19 februarie 2012, 23:36

bravo tata! iar ai comis-o! felicitari.

un cormoran (10 comentarii)  •  20 februarie 2012, 1:41

y never walk alone !!.
Big like for this !!!!!!

golan P-taUniversitatii (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 2:08

sant anti Real Madrid,cat pot,d’a is de apreciat ca cateodata i-si aduc fostele glorii pe teren,la inceputul unor meciuri,ceea ce la salbaticii rumuni n-o sa vezi niciodata,nici la Rapid,echipa singura impotriva tuturor,cu care tin,cu atat mai putin la steoaia sau dinamosecu,ca pentru ei e ceva impotriva naturii sa procedeze astfel.

Freddy RE (2 comentarii)  •  20 februarie 2012, 4:56

Chapeau!!!

Mihai Rizea (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 10:38

Catalin iti multumim din suflet!
Te rog sa iei in calcul propunerea lui motanu!

durden (109 comentarii)  •  20 februarie 2012, 15:41

superb articolul,mi-a placut mult!!emotionant sa citesti despre monstri sacri ca acestia,ti se face pielea de gaina

Gabi (1 comentarii)  •  20 februarie 2012, 16:25

Bravo!! E singurul cuvant care nu a fost pangarit de ziaristii actuali. Fabulos, extraordinar, senzational le intalnim prea des intr-o singura pagina sportiva incat si-au pierdut sensul.

gilos (3 comentarii)  •  20 februarie 2012, 17:13

Gracias Don Alfredo !

Hasta el final vamos Real !

dvnd (3 comentarii)  •  20 februarie 2012, 20:56

Bravo !O spun cu toata sinceritatea desi tin cu Barcelona !Esti un Di Stefano printre gazetarii nostrii .

Comentează