Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Diavolul” nu plînge niciodată

6 februarie 1958. Tragedia celor de la Manchester United, pe aeroportul din Munchen. Astăzi, doar patru fotbalişti de atunci mai trăiesc. Bill Foulkes este unul dintre ei

Stătea în picioare, nemişcat. Nu avea ochii umezi, dar sufletul îi plîngea. Nu […]

luni, 6 februarie 2012, 9:10

6 februarie 1958. Tragedia celor de la Manchester United, pe aeroportul din Munchen. Astăzi, doar patru fotbalişti de atunci mai trăiesc. Bill Foulkes este unul dintre ei

Stătea în picioare, nemişcat. Nu avea ochii umezi, dar sufletul îi plîngea. Nu s-ar fi umilit în veci, însă avea mare nevoie de bani. „Douăzeci de obiecte vom scoate azi la licitaţie. Toate aparţin domnului William Anthony Foulkes”…El era! Ajunsese la 60 de ani, lumea îl cam uitase… Scosese de la naftalină jambierele din meciul cu Arsenal, celebrul meci cu Arsenal, din ’58, tricoul din FA Cup Final, medalia de campion al Europei cucerită la 36 de ani… Le dusese la „Christie’s”, celebra casă de licitaţii. Nu plîngea, deşi ar fi urlat de furie.

Sticla de gin şi jocul de cărţi…
Chiar? Plînsese vreodată? NU! Îşi aducea perfect aminte. Era la începutul lui februarie, 1958. Intrase pe poarta spitalului din Munchen, „Rechts der Isar”, ajunsese în camerele coechipierilor, îi văzuse pe Duncan Edwards, pe Berry, pe Jackie Blanchflower, păreau OK, apoi întrebase o asistentă: „Dar ceilalţi, unde sînt ceilalţi?” Într-o engleză aproximativă, femeia îi răspunsese: „Care ceilalţi? Ăştia-s toţi de-au scăpat!” Da, da, atunci lacrimile au pornit contraatacul. Le-a oprit, elegant, fair, cu toată tăria fundaşului din el, pe linia ce delimitează ochiul de obraz. Ce naiba, Duncan se uita la el, cum să se smiorcăie???

…Cu o zi înainte, pilotul avionului încercase de trei ori să-i ducă pe „diavolii” de la Manchester, acasă, de la Belgrad, după escala din Germania. Puţin după ora trei, „Elizabethanul” se prăbuşea, se lovea de o casă şi se dezmembra… Primise o sticlă de gin cadou de la Ambasada Regatului din Belgrad. Juca împreună cu coechipierii cărţi cînd s-a produs tragedia. Avionul s-a rupt chiar de sub el, sticla i-a căzut în cap şi, ironic, asta a fost singura zgîrietură… Şapte coechipieri pieriseră pe loc…

Au reînviat după 10 ani!
A doua oară era să plîngă în mai ’68. Trecuseră 10 ani de la despărţirea de „băieţi”, iar Manchesterul cucerea Cupa Campionilor Europeni, contra Benficăi, chiar pe „Wembley”. Ar fi cutremurat Albionul, ca o refulare, pentru deceniul de greutăţi, pentru locurile 7 şi 15 din campionat, pentru Johnny şi Jackie, care, de la Munchen, nu mai jucaseră niciodată fotbal, pentru… Dar avea, la gît, medalia. A privit cerul şi, neauzit de nimeni, a murmurat. „E şi a voastră, Busby Babes, e şi a voastră!”

…Acum, din spatele geamului, vedea cum sumele „urcă”, cum doamne bine îmbrăcate îi licitau cupele. Ştia că-şi vînduse, practic, sufletul, dar ce era să facă? Îmbuna medicamentele cu lacrimi?

Astăzi, pe 6 februarie 2012 se fac 54 de ani de la tragedia celor de la Manchester United. În afara sa, doar trei jucători mai trăiesc azi. Dar el e cel mai bătrîn. Şi nu poate garanta nimănui că atunci cînd va ajunge în cimitirul Dudley, acolo unde merge an de an, în faţa mormîntului lui Duncan Edwards, nu va lăcrima, pentru întîia dată în viaţă…

mu1958.jpg

 Ultima fotografie a „Diavolilor” inainte de partida de la Belgrad

Roger Byrne abia aştepta să se întoarcă în Anglia. În burtica soţiei, Joy, lovea cu picioruşele primul lor copil. Roger cel mic nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, dar a ajuns băiat de mingi pe „Old Trafford”.

…Marion Bent, soţia lui Geoff, i-a păstrat cu sfinţenie decupajul dintr-un ziar. Poza reprezenta iubirea vieţii sale „furîndu-i” un balon lui Tom Finney…

Eddie Colman, „Şolduri de şarpe”, avea doar 21 de ani şi 3 luni. Cel mai tînăr din avion…

Mark Jones avea un Labrador, Rick. Patrupedul a decedat la scurtă vreme după 6 februarie. În toată aceasta perioadă, refuzase să se mai atingă de mîncare…

David Pegg adunase o selecţie la „naţională” şi era considerat demnul urmaş al uriaşului Tom Finney. S-a stins la doar 22 de ani…

Duncan Edwards, cel mai tînăr jucător selecţionat în naţionala Angliei, a mai rezistat 15 zile. În stare de şoc, s-a ridicat, pe patul de spital, în poziţia şezut, şi şi-a întrebat secundul: „Jimmy, la cît începe meciul cu Wolves?” Din păcate, dragostea lui Molly, logodnica cu care trebuia să se căsătorească, nu a fost de ajuns pentru a-l ţine în viaţă…

Tommy Taylor a decedat pe loc. De la Belgrad îi telefonase logodnicei, Carol. „Pune ceva Guinness la rece! Abia aştept să ascultăm melodiile noastre”…

Liam Whelan era cel mai religios dintre băieţi. Şi acum Harry Gregg se jură că, înainte de ultima încercare de decolare, l-a auzit spunînd: „Dacă se va întîmpla ceva rău, sînt pregătit să mor… Sper că şi voi!”

Comentarii (76)Adaugă comentariu

olteanu (9 comentarii)  •  6 februarie 2010, 20:41

10

johnny (68 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:05

Trist , dar totodata… frumos articol.Sa ne traiesti Cataline… se pare ca esti singurul de la gsp care isi merita salariul !
Felicitari inca o data !

cipr1en (2 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:10

absolut superb si tulburator

trifu (1 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:34

Esti fan Manchester United?

diss (21 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:55

supercatalin!
iti multumim!

dan (226 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:58

10 ar fi prea putin. Chiar daca nu sunt fan Manchester United nu pot sa nu ma cutremur cand citesc acest articol. Felicitari .

eu (1 comentarii)  •  6 februarie 2010, 22:10

frumos articol. Pacat de acei oameni care pierit si sper ca si altii au fost pregatiti, nu numai Whelan.

str8 (1 comentarii)  •  6 februarie 2010, 22:24

faza cu licitatia se intmplase in 94′ parca acuma omu are vreo 80 de ani:)si inca sanatos tun:D

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  6 februarie 2010, 21:36

pentru trifu

Nu, doar stiam de tragedia de la 6 februarie…

gabi (1 comentarii)  •  6 februarie 2010, 23:07

esti mare bun articol.sunt satul de barfa din fotbalul nostru.

nbk (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 0:53

esti mare

Laurentiu G. (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 2:16

Superb articolul. Sunt un fan Manchester United de prin ‘95, si asta datorita lui Eric The King Cantona…

ady united (2 comentarii)  •  7 februarie 2010, 10:09

tin cu united de vreo 17 ani, de cand televiziunea prin cablu a adus in casele noastre spectacolele de gala de pe „Teatrul Viselor”, cunosc toata istoria clubului si as da orice ca sa privesc „live” un meci chiar in inima Angliei, in Manchester. Jos palaria pentru articolul tau, Cataline! tine-o tot asa…”bend it like Bechkam”

roby (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 10:27

frumos articol! felicitari!

sergiu (3 comentarii)  •  7 februarie 2010, 9:57

articolele cu care imi incep fiecare zi

ockiu (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 11:18

vb ta cataline – „sa ne traiesti nea oprisene” 😉

cineva (3 comentarii)  •  7 februarie 2010, 11:39

Felicitari! THNX

durden (109 comentarii)  •  7 februarie 2010, 12:02

bineinteles ca 6 februarie a trecut neobservat de catre maestrii jurnalismului sportiv de la gsp.am citit iarasi o mie de stiri cu becali si borcea dar nimic despre asta.esti ca o gura de aer proaspat,cataline.multumim!!tine-o tot asa!!!

Gabi (5 comentarii)  •  7 februarie 2010, 15:14

Nene Oprisene….si eu sunt fan United…si sa stii, chiar m-am gandit ca poate o sa scrii tu ceva referitor la tragedia aia…..cutremurator articolu….Multumim.

Ovidiu (16 comentarii)  •  7 februarie 2010, 15:25

Bravo, Cataline! Frumos de tot.

Cocos (7 comentarii)  •  7 februarie 2010, 15:37

Am citit de mai mult ori relatari, articole si analize referitatoare la acel tulburator accident dar aceste rinduri m-au miscat cu adevarat. Cataline multumesc!

laurance (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 16:48

RESPECT!

me (2 comentarii)  •  7 februarie 2010, 17:13

adevarata echipa din manchaster este city!!…doar strainii (japonezii filipinezii, pakistanezii,etc) tin cu utd. Localnicii sunt fani city! Sa va mai spun ceva,apropo de educatia in fotbal:stiati ca la derbiurile city-utd in tribune vezi asa: un tricou rosu, un tricou albastru, un tricou rosu…etc…cu asta am spus tot!

kopite (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 17:16

De 30 de ani tin doar cu Liverpool FC. Coincidenta ciudata, nu cinica, este ca 6 ferbruarie este ziua mea de nastere… Stiind ce a insemnat petntru noi Hillsborough si Heysell niciun suporter Liverpool nu va considera vreodata ca ce s-a intamplat acum 51 de ani a fost altceva decat o tragedie cumplita.

RIP

YNWA

Preda (10 comentarii)  •  7 februarie 2010, 17:16

Salut! Nu am fost niciodata un simpatizant a celor de la United. Asta nu inseamna ca nu am stiut de marea tragedie si de faptul ca au fost nevoiti sa se ridice din propria tarana sa isi formeze o noua ehipa…si ce echipa. E bine Nea Oprisene sa ne mai aduci aminte de marile valori ale fotbalului si marile evenimente nefericite ale sportului in general. Asa ceva nu se uita si nu se trece neobservat. Si eu, care nu sunt un suporter a lui United, m-am cutremurat sa citesc articolul. Poate faci unul la fel de interesant despre finala Cupei Campionilor Europeni dintre Liverpool si Juventus(1985).. din Belgia. Poate unul despre odioasele crime din Sud America( Pablo Escobar) de exemplu.
Bravo tie..esti mare…

cata (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 19:45

re3pect 😉
nu prea te ascult … chiar nu aveam o parere buna despre tine … credeam k faci niste emisiunu ,, neinteresante ” datorita reclamei domnului badea care zicea k te batea intr-una la rating … dar am ramas placut impresionat de acest articol , chiar dak sunt suporter CHELSEA .
tine-o tot asa 😉

Preda (10 comentarii)  •  7 februarie 2010, 21:05

O mica propunere. Poate incepi sa scrii macar de 2 ori pe saptamana. Sunt constient ca esentele „tari” se pastreaza in recipiente mici…precum si cei ca tine isi etaleaza ideile o data pe saptamana. Cred ca de 2 ori ar fii cel mai potrivit. Faci altceva decat suntem noi obisnuiti si abordezi subiecte „neatinse” de alti ziaristi. Nu vreau sa ma intelegeti gresit…dar ..doar marele Chirila atingea astfel de subiecte extrem de interesante…Bravo tie si te asigur de respectul meu neconditionat….Ai un mare 10 de la mine

van_pitt (3 comentarii)  •  7 februarie 2010, 21:13

super tare! felicitari!

un fan (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 22:10

lasa-ne id-ul tau de mess…

iulian (1 comentarii)  •  7 februarie 2010, 22:19

Salut…unul dintre cele mai reusite articole citite in ultima vreme.Felicitari ptru ca nu pacalesti meseria de gazetar sportiv si nu ne torni si tu povesti gen… cate fire de par pubian are iubita lui Tanase

m68 (52 comentarii)  •  7 februarie 2010, 22:22

Din raspunsurile oamenilor care iti citesc articolele,poti sa iti dai seama c mult ne lipseste oamenii de calitate ta, CATALINE. Sper sa continuii ceea ce faci si poate o sa mai vina cineva din urma sa iti urmeze exemplul.Lumea are nevoie de articolele tale care compenseaza mizeria si balacarelile din sportul romanesc si nu numai. Iti multumesc mult, si as dori sa iti cer inca o data daca poti (si daca exista) sa ne dai exemple cu oameni din zilele noastre care sant implicati in fenomenul sportiv.Vrem sa-i cunoastem si sa le multumim (daca exista asa ceva).iti multumesc inca odata pentru tot ceea ce faci.

florin (2 comentarii)  •  7 februarie 2010, 22:56

foarte frumos. mult respect deoarece arati respect fata de cititori. ne mai trebuie si cate un articol de calitate, si apreciem atat de mult asta, pentru ca se intampla cam rar pe gsp si in romania. ai facut putina educatie. felicitari inca o data.

DD (41 comentarii)  •  8 februarie 2010, 1:11

Un articol excelent, ca de obicei ! Felicitari ! Nota 10 (zece) ! ! !

detect invisible (5 comentarii)  •  8 februarie 2010, 2:20

cutremurator!!!

bhuttu (5 comentarii)  •  8 februarie 2010, 11:55

De fiecare data cand citesc despre Munchen imi dau lacrimile, iar articolul asta este intr-adevar unul lacrimogen. Curios cum l-ai ales ca erou pe batranul Bill Foulkes, si intr-unul din cele mai ciudate momente ale istoriei lui personale. Puteai sa spui despre momentul in care, din postura de capitan, a condus o echipa decimata pana in finala cupei, despre cum, in momentul incare s-a retras era al doilea jucator ca numar de meciuri, dupa Bobby Charlton, fiind de atunci depasit doar de Giggs, despre cum clubul l-a pastrat alaturi pana cand a decis singur sa plece, in ’70, sau despre cum l-a primit inapoi la sfarsitul anilor ’90.
Toate momente la fel de memorabile, dar care l-ar face pe batranul Foulkes sa lacrimeze de bucurie, nu de tristete. Pana la urma, viata e formata doar din momentele pe care ni le amintim, nu din cele care s-au intamplat.
Mi s-a parut doar ca e putin necinstit fata de Manchester United, un club care a avut mereu grija de legendele lui, chiar si cand de club n-avea cine sa aiba grija.

Alex (8 comentarii)  •  8 februarie 2010, 18:09

pur si simplu impresionant…Sa ne traiesti 😀 🙂

Robygiulesti (3 comentarii)  •  8 februarie 2010, 21:47

Tot ce aveam de zis..au scris cei de mai sus..iti multumim ca existi in presa sportiva, ca scrii acest gen de articole, despre lucruri ce merita amintite.Esti unic si sper sa ramai asa. Faptul ca la articole despre borcea sau tanase sunt 500 de commenturi, si la unul ca acesta 42 e insignifiant. Cele 42 de aici fac cat 4200. Eu personal sunt un fan al celor de la Liverpool, deci rival cu United..insa de fiecare data cand am citit acest articol mi s-a facut pielea de gaina. La urma urmei, fotbalul ne uneste pe toti..Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

genghinni (1 comentarii)  •  8 februarie 2010, 22:11

Bravo nea OPRISENE,sper sa te tina inspiratia macar cat l-a tinut pe nea VANEA. RESPECT.

yanis (1 comentarii)  •  9 februarie 2010, 13:54

un articol deosebit si emotionant scris in stilul caracteristic.Sa ne traiesti nea CATALINE.

Bibi (213 comentarii)  •  13 februarie 2010, 18:10

Catalin, multumesc !

viking (1 comentarii)  •  14 februarie 2010, 10:56

Un articol cutrmurător… Așa ceva nu pare să fie presă sportivă ci mai degrabă dramaturgie. Scrii prea frumos ca să rămâi la stadiul doar de jurnalist sportiv. Adună datele necesare și cu romantismul ăsta care ar înmuia și o inimă de piatră, eu ți-aș sugera să scrii romane, ba chiar ar fi o idee excelenra pentru un scenariu de film. Foloseste-ți acest dar de la Dumnezeu și va ști mult mai multa lume despre tine, despre ceea ce s-a intâmplat. Nu vei fi dezamăgit! Este prima dată când intru pe blogul tău. Nu prea mai citesc mare lucru din sport de ceva vreme pentru că se vorbește mereu despre aceleași personaje fără caracter care au transformat sportul din artă în afacere… Spectacolul a dispărut și odată cu el au dispărut încet-încet și jurnaliștii și comentatorii aceia inimoși. Ești foarte bun Cătăline, meriti mai mult decât respectul nostru.

Calin Petrescu (2 comentarii)  •  6 februarie 2012, 10:30

Absolut superb!
Respect, Catalin!

alin slatina (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 10:36

ESTI ”AL DREACU”!

Gica Paunescu (2 comentarii)  •  6 februarie 2012, 10:36

O comemorare a unui eveniment foarte trist din istoria lui United. Ati vazut aseara, in disputa cu Chelsea, ce fel au jucat baietii acestia ? Adevarat, pe multi bani, insa c-o determinare extraordinara. Si nici Chelsea n-a fost mai prejos. E de vazut Valencia-Barcelona, Miercuri 8 Febr.,in semifinala Cupei Regelui. Sa castige cel mai bun !

donadytzone (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:11

ziua peste care as vrea sa trec in fiecare an, chiar daca nu am prins niciunul din acesti jucatori pe teren. dar sunt onorat ca sunt nascut in aceasi zi cu bobby charlton, si sunt onorat ca sunt fanul uniu club care poate oferii fiecaruia o lectie de viata, un club care a renascut din propria cenusa!! DUMNEZEU SA-I IERTE!!!

nene oprisene! tot respectul meu! pentru acest articol te voi respecta mereu!!

GLORY GLORY MAN UNITED!

Daniel (1 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:18

Multumesc Catalin ca esti unul din ziaristii care nu uita valorile, chiar daca nu sunt ale romanilor. Busby Babes nu trebuie uitati.O spun ca un fan United….Multumesc pentru material.

becul (6 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:24

Ce ne-am face dar nu ar exista macar aceste articole.Superb!

Radu (3 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:28

Felicitari Catalin, frumos articol. Sunt satul de cancan-ul din ziarele noastre de sport…iar articolele tale sunt printre putinele pe care le mai citesc cu placere.

VaLy G (2 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:52

superb articol….pentru cei care vor sa vada un film foarte bine realizat despre aceasta tragedie, recomand filmul „UNITED”

cla (6 comentarii)  •  6 februarie 2012, 11:55

SUNT FAN MANCHESTER UNITED, SI VREAU SA TE FELICIT PENTRU ARTICOL. UN ARTICOL EXTRAORDINAR. CAT DESPRE MAN UTD., CEA MAI MARE ECHIPA DIN LUME…NICAIERI NU AI SA GASESTI ATAT SPIRIT SI LEGENDA CA PE OLD TRAFFORD, UNDE FIECARE FIR DE IARBA RESPIRA FOTBAL.POATE BARCELONA SAU REAL SA CUCEREASCA TOTUL , ORICE CUPA… CAND INTRI PE OLD TRAFFORD INTRI PE SCENA UNUI TEATRU, CEL MAI MARE SI CEL MAI INCARCAT DE ISTORIE. PENTRU MINE , AI CASTIGAT PREMIILE „IOAN CHIRILA” 2012.

Comentează