Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Peppe Verdi, „lăncierul”

De peste 40 de ani, fanii celor de la Ajax îşi primesc favoriţii pe „Corul Sclavilor” din Nabucco, una dintre cele mai frumoase opere din lume. Cînd face rost de ceva timp liber, Andre Rieu, celebrul violonist, vine să le […]

duminică, 11 decembrie 2011, 11:36

De peste 40 de ani, fanii celor de la Ajax îşi primesc favoriţii pe „Corul Sclavilor” din Nabucco, una dintre cele mai frumoase opere din lume. Cînd face rost de ceva timp liber, Andre Rieu, celebrul violonist, vine să le mai dea un arcuş de ajutor

N-avea cum să reziste. De fier să fi fost şi tot n-ar fi putut! Prima plecase Maria Virginia. Născută în martie 1837, decedată în august, anul următor. Icilio Romano, cel care ar fi trebuit să-i fie urmaş, s-a stins repede, a trăit numai un an şi trei luni. Margareta, mama copiilor, soaţa sa, s-a prăpădit de dorul lor. Şi uite-l, la 27 de ani, nemaiavînd pentru ce să trăiască, chinuit de gîndul de a-şi lua viaţa şi a merge alături de cele mai iubite fiinţe ale sale… El, el omul care a uimit „Teatro alla Scala” din Milano, el, marele compozitor, nu mai poate! Ori nu mai vrea să poată!

„Nabucco, Nabucco”

Atunci, un prieten îi aduce un libret semnat Temistocle Solera. Nici nu-l priveşte, dar, după ce pleacă, aruncă un ochi peste el. E 1841, se apucă de compus, muzica e singurul refugiu, în casă aude scîncet de copil, în capul scărilor vede silueta Margaretei, simte că explodează, dar munceşte ca un orb. Scrie, şterge, bate ritmul, aruncă foile. Trece un an. E 9 martie 1842. Din nou, „Scala”. Dacă nu e bine primită, se va omorî, spre seară, după reprezentaţie. Dar sala e în picioare după cele două ore şi un sfert. 11 minute de aplauze. „Nabucco”, una dintre cele mai impresionante opere din toate timpurile, îl scoate la liman. El, el, Giuseppe Verdi, a primit firmanul publicului.

De la „Scala” pe „ArenA”

Un secol şi vreo trei decenii se petrec de-atunci. Sîntem în Olanda marelui Ajax. „Lăncierii” lui Rinus Michels, ai lui „Pişti” Covaci, ai lui Cruyff, ai lui Rep ori Neeskens, cu fotbalul lor total, uimesc Europa. E momentul ca fanii să-şi aducă aminte că cei care au fondat clubul, în 1900, au fost nişte evrei. Aşa că aleg Nabucco drept imn. De fapt, numai bucata aceea a Corului Sclavilor ce încearcă să scape de robie. Tambururile şi cele 12 clopote, reprezentînd triburile lui Israel, îţi îngheaţă sîngele în vene. „Va’, pensiero, sull’ali dorate”, „Zburaţi, gînduri!”, cîntă 40.000 de suflete.

Legenda merge mai departe. Andre Rieu, marele violonist, e chemat pe „Amsterdam ArenA” şi, cu Stradivariusul său zămislit acum 330 de ani, ridică stadionul în picioare. Opera lui „Peppe” Verdi, italianul, cîntată de un olandez, pe gazonul unei arene de fotbal, cu 55.000 de oameni în tribune! Rieu, cu lavaliera sa cu pafta de aur, îi zice cu foc, gîdilă coardele, zîmbeşte cu subînţeles cînd vede zeci de mii de steguleţe albe care-i ţin isonul. Iar batavii, fiinţele acelea fără ureche muzicală şi cu o limbă atît de melodioasă încît ai accepta zece gîrbace pe spinarea udă în loc să-i citeşti alfabetul, se pun pe cîntat. „Va’, pensiero, sull’ali dorate…”.

Cu puţină vreme înainte de Revoluţia noastră, pe scena Operei se aflau 162 de oameni. Corul Sclavilor. În sală, 112 spectatori. Restul nu reuşiseră să învingă frigul stalurilor, chiar dacă, la îndemnul lui Ceauşescu, îşi mai puseseră, de control, o şubă – două în plus.

VEZI VIDEO SENŢIONAL CU ANDRE RIEU ÎNAINTEA MECIULUI AJAX – OL. MARSEILLE

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Adrian (1 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 12:06

Superba atmosfera , superb articolul . Bravo maestre !!!

Andrei (1 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 12:11

Un articol foarte frumos si reusit insa ar fi fost si mai frumos daca ati fi lasat un link cu Andre Rieu cantand pe AArena. Nu-i nimic am sa o fac eu :

http://www.youtube.com/watch?v=V3i1-p4fP08

Toni (5 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 12:26

Inca o data MAESTRO,jos palaria!

Agapie (1 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 15:12

superb articolul iata cum cultura se poate imbina cu sportul

HORHE (2 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 15:34

Pentru prima data cind un articol marca Oprisan nu ma incinta . NABUCO ,maestre , este o opera proasta 9( asa cum spunea regretabilul Iosif Sava ) cu un cor deosebit la finalul actului 1 . La Opera Romina , minti cind nu recunosti ca la cor sala era arhiplina iar la actul 2 cu adevarat ramineau max 100 persoane necunoscatoare .Andrei Rieu este cu adevarat un circar manelist in materie de vioara la fel ca si Marton . 0 taiat ce nu sunt in stare sa tina un concert ca lumea , dar apreciat de o droaie de inculti pt interpretarea unor bucati de nivel scolar . Marstre m-ai dezamagit , esti un pic incult , mai da pe Cultural inainte sa scri .

utaaradan (7 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 16:05

eh, diferenta de civilizatie,la ei pe stadioane,
Verdi, Shostakovich, Strauss, etc, iar la noi guta ,salam,andra,sau alt manelist.

Bibi (213 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 16:22

Exceptional monent !

Catalin, multumesc !

moromete7 (45 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 16:55

NO COMMENT!!!! 11 pentru articol.

PS: @HORHE : faptul ca tipul ala canta sau nu canta la nivelul la care iti doresti trece pe planu , nu secund, poate pe planul 9…..acolo e o arena de fotbal nu opera…..asta e legatura dintre arta , fie ea la nivel sau nu cu cerintele tale, si sport….nea’ Oprisan nu e critic de opera , este probabil cel mai bun editorialist/colaborator al GSP-ului…..faptul ca opera nu iti place in mod particular tie sau nu iti place artistul poate sa fie foarte adevarat…….dar gandeste-te in ansamblu…….fa o comparatie intre amsterdam arena si national arena(strict la partea cu imnul Romaniei)……o sa vezi diferenta…….unul dupa cum zici tu, nu are talent si interpreteaza o opera proasta LA VIOARA si altul….probabil are ceva talent , zic eu si interpreteaza IMNUL ROMANIEI!!!!……acum incearca sa compari rezultatele si priveste-le din punctul de vedere al omului de rand , nu al criticului de arta/opera……..apoi zi-ne si noua astora mai fara pregatire , la ce concluzie ai ajuns……

numai bine

akkiller (18 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 17:16

nu ma pricep la opere dar atmosfera dinaintea meciului cu francezii e pur si simplu bestiala sa compari asa ceva cu manelele e inadmisibil si in genere sa-l compari pe guta cu verdi e ca si cum iai trage la un rahat o palma
scuze de exprimare

Marian (1 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 18:37

@Horhe-> Amice, (in numele culturii) esti idiot! Habar nu ai sa te exprimi, ai lacune grave in ceea ce priveste cunostintele de limba romana (si cunostinte limitate de editare a unui text), dar ii trimiti pe altii sa dea pe Cultural.
Textul de mai sus, este o mica bucatica de istorie – pentru cei care habar nu aveau cum a devenit acest fragment imnul Ajax-ului, opera respectiva ma indoiesc ca esti in stare sa o judeci astfel (poti cel mult sa nu-ti placa, dar pana la a o considera proasta, ar trebui sa mai traiesti cinci vieti ca sa realizezi macar jumatate din cat a lasat Verdi in urma), iar interpretarea si implicit momentul, iti ridica parul de pe maini.

Constantin (3 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 19:48

Inca un articol de exceptie…Felicitari, d-le Oprisan! Si astept cu nerabdare urmatorul articol…

vlad (3 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 21:56

Am fost o singura data pe ArenA si nu la un meci de fotbal ci la un concert al lui Rieu. Stadion full. Biletele erau vandute cu luni de zile inainte si lumea venea imbracata ca la teatru. Spectaculos. Poate o sa vedem si pe Arena noastra asa ceva.

bbk (2 comentarii)  •  11 decembrie 2011, 22:19

@HORHE: bai, hahalero’, esti un habarnist, daca tu spui ca Andre Rieu este un 0 taiat, esti un cacat basit imprastiat, retardule. si iti vorbesc asa, pentru ca tu m-ai pus la nivelul asta prin comentariul tau de 2 lei. mi-as dori ca toti care gandesc asemenea tie, retardule, sa plecati cu totii, sa mergeti unde o-ti vedea cu ochii, ca voi, gay-lor, ati stricat Romania.

HORHE (2 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 0:31

@Marian ,dragul meu , cunosc bine operele lui Verdi , si cele neinterpretate la noi in tara ,ca si ale altor autori . Ai dreptate ,textul de sus este mizerabil datorita tastelor ce sar , dar trecind peste asta a aprecia intreaga opera nu se face .

herbert holyoake (63 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 0:39

D-le Oprisan,nu pot sa afirm ca articolul d-tale e slab.Din contra,dar in a afirma ca batavii nu au ureche muzicala… D-le asculta imnul lor national ! Unul dintre cele mai ,daca nu cel mai muzical din lume.
@ HORHE
Acum,cu vreo 15 ani in urma,un hippy zdrentaros si cu parul incilcit cinta la vioara in tunelul ce ducea la Central Station in Brisbane.Putini se opreau sa-l asculte.Si mai putini ii aruncau 1-2 dollari in cutia darapanata a viorii.Eram cu fiica mea acolo.Brusc,ea s-a oprit si l-a privit pe cintaret.S-a apropiat de el,i-a aruncat in cutie $50,a scos un caiet din sacosa ei de student si i-a cerut omului un autograf. „hippy”-ul era Nigel Kennedy ,un violonist,desi excentric,cunoscut in lumea intreaga drept urmasul de necontestat al lui Menuhin.Am primit pe linga autograf 2 bilete la concertul sau din seara aceea.De prisos sa spun ca la concert purta frac asortat cu o pereche de jeans sparti in genunchi si incaltat cu sandale !Pacat ca,brusc,omul a decis sa paraseasca cariera stralucitoare si sa devina crescator de legume ! A-l categorisi pe Rieu drept manelist e un pic cam deplasat d-le !Fiecare MARE personalitate are si partea ei ciudata,altfel ar fi numai un nume in pleiada de monotoni ai artei.Cit despre a-l trimite pe d-l Oprisan la „Cultural”…,haida de!Ma faceti sa rid ,d-le !

Stelistul (1 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 3:46

..Pareri impartite…Rieu, este un mediocru la vioara, si punct, istoria adoptarii unui imn dintr-o opera scrisa de Verdi…asta este intradevar remarcabil (habar nu aveam)…apreciatil pe Domnul Smeiley TV pentru ca a transmis o informatie pt noi…nu pentru valeitatile lui in materie de muzica sau critic muzical…!!!!

Alin (2 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 5:56

@HORHE
Vai de capul nostru de natie prapadita, daca a ajuns unul ca tine ce nici nu stie sa scrie un text, sa dea sfaturi despre cultura! Ne ducem de rapa usor, dar sigur. Ar trebui sa ai macar bunul simt sa-ti corectezi textul inainte de a critica cu atata ardoare gusturile altora. Ai mancat litere, punctuatia ti-e necunoscuta, iar de sintaxa nici nu mai vorbesc. A doua la mana, nu stiu cat de mare cunoscator de opera esti, insa daca ai vrut sa-l corectezi pe Oprisan cu acel „NABUCO” scris cu majuscule, te-ai facut de ras. Numele operei este Nabucco, cu dublu c, cum este scris si in articol. Eu nu stiam asta, insa am cautat pe internet.

Multumim Oprisane! Superb! Noroc cu tine ca ne mai cultivam si noi din punct de vedere sportiv.

Stefan (6 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 14:26

Frumos….mai vrem astfel de articole.
Chiar daca unii fac pe desteptii pe aici…prietene, nu ne poti duce din mahala direct la Scala…

ovialex23 (13 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 14:57

Daca tu HORHE consideri ca Nabuco e o opera proasta, mai bine ai trage apa dupa tine.

E.B. (16 comentarii)  •  12 decembrie 2011, 19:40

Eeee, da, Nigel Kennedy are vreo trei clase peste circarul Andre Rieu. Dacă nu și mai multe.

Pe de altă parte, dacă tot vorbim de imnuri … ia să vă văd, știți cu începutul cărui imn seamănă începutul din corul Robilor?Hint: e un imn (neoficial) cîntat și el la greu pe stadioane.

Hint 2: nu. n-are treabă cu You’ll never walk alone 😀 😀

JP (1 comentarii)  •  13 decembrie 2011, 0:42

Alt nebun ….esti tare.

PS : cine vrea sa critice : ziare , articole din ziare , tv si emisiuni tv sa dea click pe JP , am creat un forum special pt asta.

DD (13 comentarii)  •  13 decembrie 2011, 10:43

Frumos Cataline ! Felicitari !

Iar pt carcotasi gen Horne, mai taceti dracu si cititi si printre randuri ! Nu vedeti padurea din cauza copacilor !

vasile (7 comentarii)  •  13 decembrie 2011, 20:49

NU ESTI NORMAL LACAP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MA INCLIN!!!!!!!!!!!!!!!!!SARUT MANA!!!!!!!!!

fristache (6 comentarii)  •  14 decembrie 2011, 8:06

Frumos!
Nu stiu cat de „scriitor” esti, dar ai talent de mare povestitor.
Pacat ca-s prea putine articole adevarate pe gsp.

ionut (1 comentarii)  •  15 decembrie 2011, 8:28

Felicitari. Sper ca articolele tale sa continue in tema asta.
Superb random act of culture!

adi (1 comentarii)  •  15 decembrie 2011, 15:44

carpe diem simpaticule , esti prea inspirat , ma captivezi cu toate articolele tale, esti pe stilul meu oratoric . (vezi k nu sunt gay)

joy divison (5 comentarii)  •  15 decembrie 2011, 20:56

1″Corul robilor evrei” este imnul lui Ajax deoare ce se stie ca e ecehipa bancherilor evrei din amsterdam
2 rieu e un violnist umflat( nu neaprat mediocru) dar incomparabil cu Niggel Kennedy(apropo cel din urma e mare fan Aston Villa)
Chiar daca se asculta multe manele in Romania Rieu nu se poate compara ca violonist cu Azoitei ca sa nu mai vorbim de Voicu…
Si apropo:Forzza Ajax

gima (99 comentarii)  •  15 decembrie 2011, 23:57

bravo tata!

Dan Paun (8 comentarii)  •  16 decembrie 2011, 10:03

mai horhe, cand scrii „regretabilul” in loc de REGRETATUL …. nu este de vina tastatura, ci CULTURA:)) Multumesc domnule Oprisan

gery76 (45 comentarii)  •  17 decembrie 2011, 2:22

Desi articolul este foarte interesant, ca mai toate ale merituosului ziarist Oprisan,inca o data se poate observa o anumita reticienta fata de lumea germanica si chiar nordica in general,de parca Ludwig van Beethoven,Richard Wagner,Franz Liszt sau Wolfgang Amadeus Mozart au fost reprezentantii melodioasei limbi latine si nu cei mai mari compozitori din istorie desi limba acestora germana nu este chiar cea mai usoara limba!

varanga53 (9 comentarii)  •  17 decembrie 2011, 14:39

@HORHE,amice,esti un superb exemplar de „manelist”de Dorobanti!Multumesc,Catalin!Cand ziarele „de sport” sunt pline de tot felul de cancanuri de doi lei,un astfel de articol e INTOTDEAUNA binevenit !

Comentează