Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„O mînă de ajutor, vă dau. Două, mi-e imposibil!”

Winston Coe a fost portarul celor de la Barracas Athletic pentru trei match-uri. Pe vremea football-ului jucat de gentlemani a contat că nu avea un braţ?

„Şi restul, unde e restul?”, vine întrebarea antrenorului. „Care restul?” „Domnilor, cu toată stima, […]

duminică, 4 septembrie 2011, 12:00

Winston Coe a fost portarul celor de la Barracas Athletic pentru trei match-uri. Pe vremea football-ului jucat de gentlemani a contat că nu avea un braţ?

„Şi restul, unde e restul?”, vine întrebarea antrenorului. „Care restul?” „Domnilor, cu toată stima, vă reamintesc că pentru a intra pe teren e nevoie de 11 jucători!” „Domnule, dacă nu cumva aveţi ironii matinale în program, vă precizăm, din nou, că ăştia sîntem toţi!”

Dialogul se poartă în mijloc de august 1906, undeva în Argentina. Futbolul e, deocamdată, football, jugadorii sunt footballers, un partido e un match, echipierii sînt nişte englezoi cu musteţi uriaşe, cu niscaiva burtică şi tuleie cernite. Zorii fotbalului. River şi Boca au apărut, dar nu-s, încă, miez.

Barracas Athletic a promovat. Are duel cu Estudiantes de Buenos Aires şi ei nu-s decît opt. Un fel de masor şi un băiat bun la toate devin jucători pe loc, dar tot le mai trebuie unu. Şi e chiar portarul! „Un arquero, necesitamos un arquero!”, zice tehnicianul. Din linişte, din linişte se aude. „O mînă de ajutor, vă dau! Două, ştiţi, mi-e imposibil!”

Goalkeeper din perfidul Albion

A vorbit Winston Coe. Tatăl său, ofiţer de carieră, prieten la toartă cu Guillermo Brown, primul amiral al flotei argentiniene. Veniseră din perfidul Albion cu vreo juma’ de secol în urmă. Pusese bazele celor de la Belgrano, trecuse pe la Alumni, trupe cu ştaif, apoi fondase Barracas Athletic. În acte apărea ca delegat, dar evolua şi ca „back” dreapta. Jose Buruca Laforia, vedeta din poartă, plecase. Înlocuitorul său nu ajunsese la teren, aşa că soluţia era Coe! Gata! Găsiseră portar! Scuze, o mică precizare! În urma unui accident de gater, Winston rămăsese fără mîna stîngă. Din umăr!!!


A apărat foarte multe shouturi!

S-a echipat! S-a prezentat de minune! „Foarte multe shouturi a apărat ciungul Coe. Modul său de a frîna mingea, siguranţa, capacitatea de a-şi coordona echipa sînt demne de elogii!” Fragmente din cronica de a doua zi, din „La Prensa!”. N-a primit decît două bobiţe. 1-2. L-au păstrat titular! Da, da, fără o mînă, titular în prima ligă! Reformer i-a curentat, rău, etapa următoare. 11-0! „Cel mai răsărit de pe teren a fost ciungul Coe!” Aşa au scris cronicarii.

A rămas între buturi. Alumni, grupare cu opt ani de activitate, sperietoarea tuturor, i-a dat cinci. Dacă nu ar fi fost prestaţia sa magnifică, „el resultado hubiera sido catastrofico!”. A glăsuit presa. Mai e nevoie de traducere?

După trei jocuri s-a retras dintre bare. Luase niscavai goluri, dar puţine din vina luni. În plus, multe reuşite veniseră din situaţii clare de off-side. N-a plecat de pe iarbă, a ajuns, din nou, „back”. Cei de la Barracas şi-au găsit, între timp, goalkeeper. Dar el, Winston Coe, a rămas „ciungul din prima ligă!”.

barracas_1906.jpg

Imagine cu echipa din 1906. Winston e in dreapta, primul din randul de sus. Ai zice ca imaginea e incadrata perfect pentru a-i masca dizabilitatea…

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Alex (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 13:02

Bravo, Cătălin!

Ducu (1 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 13:56

FANTASIC ! O minunata lectie de DARUIRE, DEMNITATE si MODESTIE ! Oare MUTU si TAMAS citesc acest articol ?!

88gore88 (7 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 15:22

loll….frumos reportaj…ai un 10 de la mine oprisane,il meriti!

Chip (1 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 15:43

Frumos articol, Cataline ! Esti „miez”.

Kasapu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 16:48

Frumos , imi pare rau ca nu suntem ca acum 100 ani , ma refer la educatia si pretuirea oamenilor din acea perioada , multumim Oprisan pt acest articol

fast (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 16:52

Esti tare, tizule!

Catalinozaurusrex (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 17:25

Interesant articolul! Asa mai aflam si noi una-alta din istoria fotbalului, insa chiar nu-si da nimeni seama ca nenea Catalin se documenteaza temeinic inainte de a posta pe blogsport? 🙂

Andrei (1 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 17:33

10 + Bravo Oprisene. Adevarat redactor!

kELOO (4 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 18:00

Foarte tare articolul! Ca de obicei! Felicitari, domnu’!

PS: cum pot cumpara si eu cartea pe care ai scris-o despre Steaua? O mai are vreo editura?

mannecken (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 18:23

articolul asta este scris de ala de la tv care crede ca are umor…hahaha…:)

moromete (45 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 18:25

no comment!!!:|:O

mannecken (2 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 18:33

o traducere vulgara a unui petec de hârtie…

gery76 (45 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 19:32

Un articol de nota maxima,marca Catalin Oprisan,totusi trebuie spus iubitorilor de fotbal ca am avut si cazul unui campion mondial care avea acelasi handicap[lipsa unui brat] este vorba daca bine mi-aduc aminte din cartea lui Ioan Chirila ”Si noi am fost pe Conte Verde” de catre Castro uruguayanul care alaturi de uluitoarea extrema a acelor ani Iriarte sau de prima ”perla neagra ”a fotbalului mondial Andrade au castigat titlul mondial pentru Uruguay intr-o finala de poveste cu Argentina lui Guilermo Stabile golgheterul primului mondial din istoria fotbalului la care a participat si nationala Romaniei condusa de pe banca de Andrei Radulescu si din teren de Emerich Vogl ,Rudy Wetzer,Adalberet Desu sau portarul foarte tanar Jean Lapusneanu!!!

un iubitor al fotbalului (1 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 19:46

situatii deosebite nasc oameni deosebiti! asta ar fi trebuit sa inteleaga si Mutu ,Tamas,Chivu,Radoi si sa fi luat primul avion si sa se fi pus neconditionat in slujba
„nationalei”! si daca si-ar fi dat sufletul pe teren in meciul cu Franta (indiferent de rezultat!) ar fi dovedit
ca sint barbati si romani adevarati!

alexandru clujean (6 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 21:31

Din nou o adiere proaspata in uraganul de becalisme cu care suntem asaltati zi de zi de prima pagina a onor. gsppunctro… Multumesc, domnule Oprisan, si la mai multe!

xzc (62 comentarii)  •  4 septembrie 2011, 22:12

Bv inca odata pentru articolele pe care le scri
Iti multumesc iar, si iar, si iar, pentru articolul Dobrin.As avea cateva sugesti, peste care ai putea sa te apleci
– Rinus Michels
– Mike Tyson
– Danemarca `92
– Marcel Raducanu
….Pana la urmatorul articol..Sanatate si sa-ti mearga bine

Admin (2 comentarii)  •  5 septembrie 2011, 9:55

@kELOO: O poti gasi chiar pe siteul oficial al Stelei la sectiunea magazin online. Ai aici linkul direct http://magazin.steauafc.com/ro/lei/produse/PB0098/

gima (99 comentarii)  •  5 septembrie 2011, 13:01

bravo tata! emotionant.

cypanezu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2011, 17:20

foarte tare articolul…..de fapt asta e stilul tau inconfundabil..)))) pe cand o emisiune la tv…..ne cam lipsesti

postasu MADRID (3 comentarii)  •  5 septembrie 2011, 21:04

OPRISANE jos PALARIA pt ARTICOL si pt felul de a povesti pe postul tv

Toni (5 comentarii)  •  6 septembrie 2011, 8:31

Felicitari si sa ne traiesti!

myself (1 comentarii)  •  6 septembrie 2011, 9:21

Foarte frumos articolul si intradevar o pauza binevenita de la gigi, cristi, george si mitica.
O mica observatie totusi…
„A apărat foarte multe shouturi!” se traduce „A aparat multe strigate” (to shout / a striga, a tipa; to shoot / a trage) Bine…daca asa au scris argentinieni original, asta e alta problema. 🙂
Chiar si asa, multumesc pentru articol.

martin_dinca (4 comentarii)  •  6 septembrie 2011, 14:13

da , esti miez…

Bibi (213 comentarii)  •  6 septembrie 2011, 14:17

Catalin, multumesc !

martin_dinca (4 comentarii)  •  6 septembrie 2011, 14:36

felicitari !

eugen (10 comentarii)  •  7 septembrie 2011, 8:55

intotdeauna lectii de viata…..LECTII DE VIATA,OAMENI BUNI!……..asta gasiti la domnul Oprisan…….multumim pt felul acesta de a face gazetarie!

Oby (1 comentarii)  •  7 septembrie 2011, 20:23

Fain articol Cataline, insa n-ai nimerit-o cu „shout”-urile (strigatele). Poate este o greseala de la redactori totusi… Corect este „shoot”-uri…

durden (109 comentarii)  •  8 septembrie 2011, 18:01

nu stiu de unde le scoti,dar tine-o tot asa.impresionant ca de obicei!

sylar_1923 (2 comentarii)  •  9 septembrie 2011, 19:33

Apreciem articolul. Asteptam ceva despre „sutul minune al lui Bazil Marian” sau despre Minunea Blonda (cea adevarata) Baratki ;).

florin (1 comentarii)  •  9 septembrie 2011, 20:00

si inca ceva…sper sa ne intalnim cat mai repede face to face…sa-ti transmit ceva din partea unor bajeti

Comentează