200.000.000 $ din nimic
The Spirits of St. Louis reprezintă cel mai tare „deal” din istoria sportului. Din toate timpurile. E povestea unor oameni care au dat cu piciorul la 5.000.000 de dolari. Pentru a cîştiga de 40 de ori mai mult
„Dany, auzi, […]
The Spirits of St. Louis reprezintă cel mai tare „deal” din istoria sportului. Din toate timpurile. E povestea unor oameni care au dat cu piciorul la 5.000.000 de dolari. Pentru a cîştiga de 40 de ori mai mult
„Dany, auzi, anul ăsta cît o mai fi?” Întreabă asta şi-şi urcă ciocatele cu pinteni argintaţi pe birou, deşi bate-n 78 de ani. E aşa de fum în birou de la havanezele lor, încît o muscă ar rata, cu siguranţă, decolarea. Şase cuburi de gheaţă învaţă stilul „fluture” în cîte-un pahar cu whisky. Dany, fratele, nu-l aude. „Dany, moşule, mai respiri? Cît o fi, anul ăsta?”, revine întrebarea. Veştile din sport trag obloanele. „Ozzie, boşorog eşti tu! Stăteam geană pe veştile din NBA. E criză, tată, e criză. Afurisiţii ăştia nu se înţeleg la bani, la contracte, la zile de vacanţă, la dracu să-i ia! Dar şi aşa, cred că sărim niţeluş de 10 kile”. Un kil e un milion de dolari.
Asta au făcut şi anul trecut de 30 iulie. Şi acum doi ani. Şi acum cinci. Cinci am scris? Şi acum zece! Zece? Pardon! 20! Ce zic eu 20? La fel era şi cu trei decenii în urmă.
Sînt oamenii care fac bani fără să facă nimic.
Concurenţa NBA-ului care n-a fost concurenţă
Povestea e complicat de simplă. Pe la finele anilor ’60, nişte nebuni s-au gîndit să facă o ţîră de concurenţă celor din NBA. Treaba părea uşoară, pentru că Liga nu reprezenta mare lucru la acea vreme. I-au spus ABA, Asociaţia Americană de Baschet. Cei din St. Louis n-aveau trupă, deşi oraşul era mărişor. Doi fraţi – Ozzie şi Daniel Slina-, cu afaceri solide cu poliester, au scos 1.000.000 de dolari, au dat numele avionului cu care Charles Lindbergh a trecut Atlanticul şi au năşit „Spirits of St. Louis”.
Băieţii nici n-au rupt gura tîrgului, dar nici n-au dezamăgit. Însă NBA înghiţea tot. ABA a ajuns la capăt de linie. Şmecherii din Liga mare n-au acceptat decît patru trupe de la pitici. „The Spirits” nu era printre ele. Dar alde Slina n-au disperat. Au cerut 2,2 milioane de dolari curaţi şi o indemnizaţie, modestă, de 1/7 din drepturile tv ale celor patru. „Voi o să jucaţi în NBA, lume multă, bănuţi. Noi ne mulţumim cu puţin!” Ca să scape de ei, boşii au semnat!
Cît face 1/7 dintr-un tren cu bani?
Peste trei ani au apărut Larry Bird şi Magic Johnson, iar Lakers -Sixers a fost prima finală transmisă live. În 1984 a mai răsărit un băiat, Michael Jordan îi zicea. Audienţele au crescut. Cu ele, şi valurile din jurul NBA. După Barcelona 1992, cu Dream Team-ul cîştigător, coşul şi găluşca au devenit o afacere uriaşă. Televiziunile au sărit cu roaba de bani. Apoi cu basculanta şi, în final, cu marfarul. Iar acel 1/7 din roabă, a devenit 1/7 din basculantă şi, la final, 1/7 din tren.
Obiect de studiu
Povestea a ajuns să fie predată pe la facultăţi. O echipă ce nu a evoluat niciodată în NBA, cu doi patroni care nu au participat niciodată la şedinţe, care n-au avut niciodată dureri de cap cu contractele şi cu salariile starurilor, care n-au ştiut niciodată ce e aia o grevă, au adunat în 35 de ani peste 200.000.000 de dolari!!! Anul acesta, ca şi anul trecut, ca şi acum cinci ani, aşteaptă să le intre banii în cont.