Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Pele şi Di Stefano i-au fost epigoni

Mulţi îl consideră cel mai mare fotbalist sud-american din toate timpurile. Arsenio Erico ajunsese la o medie de 1,43  goluri pe meci. Cînd s-a stins, admiratorii au mers 65 de kilometri pînă la mormîntul său

„Prinţilor, ia, olecuţă de linişte, […]

duminică, 17 iulie 2011, 8:01

Mulţi îl consideră cel mai mare fotbalist sud-american din toate timpurile. Arsenio Erico ajunsese la o medie de 1,43  goluri pe meci. Cînd s-a stins, admiratorii au mers 65 de kilometri pînă la mormîntul său

„Prinţilor, ia, olecuţă de linişte, vrea să glăsuiască Săltăreţul!”. Tînărul de 23 de ani, cu cărăruie pe-o parte, e scurt. „Puilor, am 43 de boabe marcate pînă acum. Mai avem două partide de campionat, pot să-i iau la mînă şi pe amărîţii ăştia, dar ştiţi că cei de la Cigarrillos 43 dau 2.000 de pesos celui care marchează cît scrie pe cartoanele lor. De aia o să mă opresc aici, să le iau mangosuţii. Cînd ajung în faţa porţii, dau pasă. Antonio sau Vicente să staţi geană! Aşa împuşcăm mai mulţi iepuri. Eu salt banu’, voi deveniţi golgeteri. După aia, mergem la Virtuoso şi facem chef mare!”

200.000 de la argentinieni
Ăl de le vorbeşte e Arsenio Pastor Enrico Martinez. Vestiarul celor de la Independiente. Se ştie că nu glumeşte. Marchează din toate poziţiile: cînd doarme, cînd stă pe tron, cînd se rade în răspăr. În 1937, a intrat pe teren în 34 de meciuri şi a marcat de 48 de ori. La CM din ’38, argentinienii au vrut să-l deranjeze cu 200.000 de pesos, să transpire pentru ei. A refuzat, fluturînd steagul Paraguayului. Como comparacion, cea mai şmecheră maşină costa, atunci, pe Dorobanţiul lor, 5.000…

Fotbalistul de la Crucea Roşie
Îl găsiseră la Crucea Roşie. Da, da, la Crucea Roşie! În 1932, Paraguayul şi Bolivia se apucaseră de război. N-avea vîrsta de oaste, aşa că se înrolase voluntar la sanitari. Dădea reprezentaţii şi aduna bani pentru răniţi. Aşa l-a ochit River, dar Independiente s-a mişcat mai cu talent…

A jucat o viaţă acolo. 295 de goluri marcate, bornă în istoria Argentinei. Pentru patria natală, cel mai mare fotbalist paraguayan din toate timpurile nu a jucat niciodată!!! La Mondialul din 1930 avea 15 ani. A trecut, apoi, graniţa şi, pe atunci, stranierii n-aveau dezlegare la naţională…

70 de ani înaintea lui Higuita
Pe teren, a făcut ce nimeni n-a putut. Nici măcar marele Pele. Prin 1934, la un meci cu Boca, De la Mata a centrat. „Săltăreţul Roşu” s-a aruncat în piscină, a lăsat mingea să-i gîdile niţeluş numai şira spinării şi, cu ambele călcîie, la „şto”, a plesnit-o în vinclu. „Scorpionul”, aceeaşi arahnidă făcută, peste 70 de ani, de Higuita la meciul cu Anglia…
L-au botezat „Paraguayanul de aur”. Ba, nu! „Omul de gumă!” Nu, „Dracul săltăreţ!”. Nu, nu, „Mistergol”, „Regele golului”, „Magul”…

S-a tras la casa lui. Fotbalul i-a dat picioarele, fotbalul i le-a luat. Din cauza leziunilor, prin anii 70 i-au amputat dreptul de aur. Părea că-şi revine. Dar cum poate trăi un goleador fără obiectul muncii? S-a stins pe 23 iulie 1977. L-au dus la cimitirul Moron, pe ploaie, 65 de kilometri. Atît au mers pe jos fanii. Dictatura argentiniană nu se apucase de făcut autostrăzi…

Lîngă mormînt i-au pus o scrisoare. Se termina cu ” Eu am fost doar un mic imitator de-al dumneavoastră!” Semnase Alfredo di Stefano.

arsenio-erico.jpg
Arsenio (dreapta) a refuzat naţionala din patria tangoului, spunînd că e paraguayan. Presa de la Buenos Aires a scris doar atît: „Ce păcat că acest mare suflet nu e argentinian!”

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Marian31 (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 8:43

fabulos …fotbalist!!

xzc (62 comentarii)  •  17 iulie 2011, 9:05

Bv inca odata pentru articolele pe care le scri
Iti multumesc iar, si iar, si iar, pentru articolul Dobrin.As avea cateva sugesti, peste care ai putea sa te apleci
– Rinus Michels
– Mike Tyson
– Danemarca `92
….Pana la urmatorul articol..Sanatate si sa-ti mearga bine

P.S. Astept un raspuns despre propunerile mele

B`rea (4 comentarii)  •  17 iulie 2011, 9:34

Frumos…ceva adevarat in tara dodeilor…bine ca mai exista asa ceva..inca

cristi iasi (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 9:46

foarte fain, multumim!

Adrian (4 comentarii)  •  17 iulie 2011, 10:21

Frumos! In ton cu „Copa America” (acolo unde Uruguayul in zece a jucat perfect cu Argentina), dar si cu restul articolelor din ziar (drama lui Nesu sau moartea lui Sames); O punte intre fotbal si viata, spre a ne aduce aminte ca totusi, adevaratul meci e pe terenul vietii si nu pe cel de fotbal.

Vlad (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 10:29

mi-a placut 🙂

odessa (9 comentarii)  •  17 iulie 2011, 10:39

Cataline, esti un maestru desavarsit……..esti prea artist intre ziaristii astia care scriu ca „echipa castigatoare si-a dorit mai mult victoria”..penibil….Astept cu nerabdare de fiecare data articolele tale…sunt magnifice!!!!!!Stima, respect si consideratiune pentru ceea ce faci…Oricum o sa ajungi mare de tot…dar apuca-te de scris niste carti!!!!

vlad cornea (4 comentarii)  •  17 iulie 2011, 10:48

foarte frumos…

oprea (5 comentarii)  •  17 iulie 2011, 11:04

frumos….e cel mai bine sa aduci aminte de fotbalul vechii….ala da fotbal..jucai de placere nu ptr banii….acuma…toti sunt numai cu finantele…dai bine dau gol..ma tii rezerva am plecat…pe vremea aia erau numai jucatarii de valoare…jucatarii aia costa mai mult decat jucatorii din ziua de azi..bft…oprisan

Pele (5 comentarii)  •  17 iulie 2011, 11:55

incredibil!
esti tare tata..le dai clasa la multi asa numiti jurnalisti de pe la noi..
ar fi fost mai tare sa te puna cei de la B1 pe tine la concurenta cu badea..dar poate intr-o zi..

sandu (40 comentarii)  •  17 iulie 2011, 12:07

Frumos ,un articol plin de incarcatura emotionala. Bravo d-le OPRISAN

Robert (16 comentarii)  •  17 iulie 2011, 13:36

Emotionant, ca majoritatea articolelor pe care le scrii. Sa te ajute Bunul Dumnezeu, pe tine si familia ta!

moromete (45 comentarii)  •  17 iulie 2011, 13:45

I-N-C-R-E-D-B-I-L!!!
nea’ Oprisane orice cuvant e de prisos!!!
mi-as da un an din vaita sa fiu de fata la elaborarea unui astfel de articol.

in rest NO COMMENT!!!

Bogdan (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 14:21

Servus!
Cred ca exagerezi cu „oralitatea”!
Subiectele sunt bune…nu le strica.
Te rog, fi mai retinut.

Cătălin Oprişan spune povestea lui Arsenio Erico: "Pele şi Di Stefano i-au fost epigoni" | Meciuri Live pe Net | Meciuri Online | Meciuri Live Online Pe Net (77 comentarii)  •  17 iulie 2011, 15:13

[…] original here: Cătălin Oprişan spune povestea lui Arsenio Erico: "Pele şi Di Stefano i-au fost epigoni&quo… Tagged as: arsenio-erico, boabe-marcate, cel-mai, din-toate, diverse, erico, mare-fotbalist Leave […]

gery76 (45 comentarii)  •  17 iulie 2011, 17:07

Superb,superb,superb!
In America de Sud fotbalul a fost si inca mai este o chestiune de viata sau moarte,jucat si trait cu o pasiune nebuna!!!

microbistu (2 comentarii)  •  17 iulie 2011, 18:32

Superb

Moise Ciprian (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 20:43

Esti cel mai tare blogger sportiv! Felicitari! Stilul tau de scris ma captiveaza si lecturez pe nerasuflate articolele tale exceptionale!

Valentin (1 comentarii)  •  17 iulie 2011, 21:18

Bre, EPIGON inseamna urmas nedemn, inferior calitativ, ca prezenta in istorie si opera sau rezultate. Pacat de text, titlul denota semidoctism. in dictionar se spune asa. EPIGÓN, epigoni, s.m. Scriitor (de valoare minoră) care imită mijloacele de expresie specifice unui mare scriitor, unui curent sau unei școli literare de prestigiu. ** Urmaș, succesor (lipsit de valoare).

moromete (45 comentarii)  •  17 iulie 2011, 22:42

valentine tati……epigon aici e folosit ca sa arate faptul ca a fost copiat de alfredo…..e foarte corect cum a folosit cuvantul in contextul dat……..

Pake (2 comentarii)  •  18 iulie 2011, 2:09

Frumos!
Nu ne pui si noua toate povestile despre Claudiu Raducanu intr-un blog separat?
As vrea sa ma pot distra cand sunt trist…multumesc!

durden (109 comentarii)  •  18 iulie 2011, 2:28

eh, si uite cum aflu eu inca un lucru legat de sport pe care nu il stiam, gratie dlui oprisan.

eu cred ca daca se nastea in argentina sau brazilia, era de 10 ori mai cunoscut.sau daca accepta sa joace pt argentina si il cunostea lumea si peste ocean.totusi, ma bucur ca nu a facut-o, pt ca asa am descoperit si eu un mare om…

Comentează