Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

„Un uomo solo al comando”

Fausto Coppi a fost totul. Cinci „Il Giro” şi două Tururi. 13 fracturi. O amantă căsătorită, un copil nelegitim. Amfetamină. Descoperitor de talente. Prizonier de râzboi. Un sportiv uriaş, ucis de malarie acum 50 de ani

A fost un ciclist […]

sâmbătă, 9 ianuarie 2010, 8:21

Fausto Coppi a fost totul. Cinci „Il Giro” şi două Tururi. 13 fracturi. O amantă căsătorită, un copil nelegitim. Amfetamină. Descoperitor de talente. Prizonier de râzboi. Un sportiv uriaş, ucis de malarie acum 50 de ani

A fost un ciclist genial. A pornit de jos, într-o Italie fascistă, a adunat 144 de victorii după 666 de starturi. A spart zeci de cronometre, a doborît sute de bariere şi recorduri. Campion mondial, a pus pedala pe cinci „Il Giro” şi pe două Tururi.

A fost un descoperitor de ciclişti geniali. Federico Bahamontes, ibericul, „Acvila din Toledo”, îşi aduce aminte. „Venise la mine, în Spania. M-a privit drept şi mi-a spus să uit dracului de faptul că sînt căţărător. A adăugat că-mi caută el echipă serioasă, mi-a găsit şi m-a făcut om”. La 81 de ani, azi, Bahamontes, varsă o lacrima. Vedeţi ce nume stă alături de Tour de France, ediţia 1959…

A fost prizonier de război. Soldatul 7375, din Regimentul 38 Infanterie. În martie 1943 l-au trimis în nordul Africii. Pe 13 aprilie, englezii l-au luat prizonier. Pe 8 iulie 1945, cucerea Circuitul Milanului. Nu se mai urcase în şa de fix patru ani!

A fost prizonierul iubirii. În ’54, fotografii au prins, într-un colţ, imaginea unei femei bucurîndu-se după o victorie a lui Fausto. Avea o imensă pălărie. Albă. Era Giulia Occhini, consoarta medicului lui Coppi. Şi-a abandonat soţul, el, soţia. Scandal monstru, biserica italiană, dar şi legislaţia nu permiteau un copil. Sau, dacă acesta se năştea pe pămînt macaronar, ajungea în braţele jumătăţii Giuliei. Au fugit la Buenos Aires. Acolo s-a născut Faustino…Rodul relaţiei sale cu „Doamna în alb”, cazată, trei zile, în puşcărie, pentru adulter.

A suferit 13 fracturi. Nu l-au interesat prea tare. Cu una dintre ele a alergat, de la Napoli la Milano, 814 kilometri în 48 de ore. S-a oprit, apoi, şi a zis: „Parcă mă înţeapă aici!” A urlat, însă, de durere cînd Serse, fratele, şi-a spart capul, în ’51, la asaltul Piemontelui, şi s-a stins de hemoragie cerebrală!

A introdus amfetamina. Camera sa era plină de cutiuţe de plastic, garouri, seringi. Întrebarea reporterului. „Şi tu ai luat ‘bomba’?” Răspuns: „Da!”. Întrebare: „De cîte ori?” Răspuns: „De cîte ori a fost nevoie!” Întrebare: „Şi de cîte ori a fost nevoie?” Răspuns: „Tot timpul!”

Răpus de malarie

Eddy Merckx a fost mare. Indurain, uriaş. Cu Pantani am crescut. Armstrong e cel care a arătat câ imposibilul este posibil. Dar Coppi a fost primul. A fost spectacolul. Prieten cu Papa, fumător convins, amic al paharelor de „rosso”. S-a stins acum 50 de ani, după o vînătoare în Volta Superioară. A venit, de acolo, cu malarie, a fost tratat de gripă A murit pe un 2 ianuarie, pentru a nu le strica apropiaţilor Revelionul. Inainte să plece, cel botezat de Mauro Ferretti, ziaristul, „Un uomo solo al comando”, a mai cerut doar o picătură de aer.
Cît pentru o ultimă căţărare..

Comentarii (21)Adaugă comentariu

radu (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2010, 21:42

sigur ca da, articol bun despre un fost ciclist – 0 comentarii, orice alta tema – zeci, sute de comentarii
bafta cata

Bibi (213 comentarii)  •  9 ianuarie 2010, 21:53

Catalin, multumesc !

cristi iasi (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2010, 23:27

foarte bun articolul, sper sa mai revii cu altele despre ciclism

B`real (4 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 1:09

Ciclismul e singurul sport in care trebuie sa ataci, sa fii in garda sa fii activ tot timpul…indiferent cat ar insemna asta.E singurulsport consumator de energie 100% din timpul competitie…e un sport.De asta poate nu`i asa de atractiv in Romania unde smecheria e asa importanta.”Jucam 5 minute si ii pacalim un campionat”cam asa se intampla la ceea ce ii atrage pe majoritatea cititorilor gazetei….Si asta e feed-back-ul la articole care au ca subiect principal o fata din pitesi, vaslui sau alte localitati defavorizate…Pacat ca e si a sporturilor….(ma refer la gazeta)

eugen (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 1:15

Catalin Oprisan … santeti un jurnalist extraordinar, citind articolele dvs sant incercat de o intreaga paleta de trairi, de la voiosia umorului fin care va caracterizeaza operele pina la dramatismul destinelor personajelor despre care scrieti cu atata indemanare … santeti unic din acest punct de vedere 🙂

ghita1964 (12 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 1:56

La multi ani !Anul asta nu te iert daca nu faci o poveste despre Viorel Mateianu!Merita macar atat Cataline!

m68 (52 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 2:15

Slava Domnului,credeam ca nu mai scrii.Un „An nou plin de impliniri,iti doresc”.Ai doua greseli:descopetitor=descoperitor si Buenoa Aires=Buenos Aires.Sanatate maxima si continua sa faci ceea ce faci pentru ca o faci de nota 10 (zece)

tudor (3 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 2:18

interesant articolul!

mi se pare ca ai mai pomenit de F.Coppi saptamana trecuta la emisiune!

bravo, Cataline!

deian 14 (5 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 3:21

bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo sunt incantat

mario (21 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 4:11

super(b)catalin!
toti scriu si se pricep la fotbal iata insa un articol si un jurnalist pe cinste!

biju (42 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 11:23

…mi-ai dat emotii , cataline, ma uitam dupa tine , duminica de duminica
…astea sunt articolele pe care le astept.

p.s. am o rugaminte la tine , daca afli ca se publica ,in limba romana, cartea „vivir a muerte” , sa ne spui si noua , te rog

…la multi ani

detector-invisible.net (5 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 12:35

imi place articolul, bv !!!

Garrincha (7 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 14:04

Bun articol Cataline, bravo

Alex (8 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 14:26

genial. pur si simplu

Cătălin Oprişan (62 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 15:27

pentru m68
Multumesc, le-am „reparat!’
pentru „biju”
Si eu o astept. Acum o sa fiu rau, dar editurile noastre, in loc sa traduca astfel de capodopere, lanseaza „Cum sa slabesc manacand”…
pentru toata lumea
LA MULTI ANI si un an nou fara criza!

vlad (6 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 18:54

Despre Coppi ar trebuii sa faca scrorsese un film, ca e mai „gangster” ca multe din personajele lui !

romeo (5 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 19:25

In sfarsit citit despre sport…Felicitari!

johnny (68 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 20:01

bravo Cataline si bine ai revenit ! De cand tot astept sa mai scrii cate un articol … La multi ani si … numai bine !

sorin adrian zoia (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 22:25

Ce articol!!! Bravo!
De unde gasesti subiectele astea atat de frumoase?!?Merita citite, mereu!

ex-pitesteanul (98 comentarii)  •  10 ianuarie 2010, 22:34

frumos

Vlad Andriescu (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2010, 7:25

Îţi mulţumesc pentru articolul ăsta. De fapt în fiecare săptămână ar trebui să îţi mulţumim. Coppi a fost ce-i drept un monstru, dar un monstru de om. Tocmai de asta nu putea să moară în mod normal sau să trăiască până la 80-90 de ani. Era exces în stare pură. Exces de efort, pastile şi tutun. Exces de viaţă…dar numai aşa a putut fi geniul care a rămas în istorie…
Felicitări!

Comentează